Частни училища - информативно-дискусионна тема 50

• 39 569
  • 828
  •   1
Отговори
# 765
  • софия
Пипи че чудесно младо момиче, което търсеше училище на детето си и имаше своите желания и изисквания, които споделяше с нас. Понякога беше несъгласна и коменитрахме. Доста живо се общуваше, беше несъгласна доста пъти тя , доста пъти другите. Но не си спомням да е била груба,арогантна и нахална. Несъгласна и непримирима в дадени положения, да.

Не си спомням кое училише избраха, но извървяха пътя на разбиране на училищната сцена в България. Жалко, че не пише, мисля  че има какво да сподели, особено защото са в началните стъпки и са по-близки до притесненията на сега търсещите училище.

Та "тази Пипи" не е легенда някаква, а възпитан участник в темата.

Мом_MИ,  вие докъде стигнахте в търсенето?

# 766
  • Отвъд алеята зад шкафа
Пипи избра БШ, но класическа паралелка май.

# 767
  • София
Кое училище е избрала Пипи може да каже само тя. Ние не сме й говорители.
Това с "не се изисква подготовка извън материала по МОН" е най-голямата смешка, която са длъжни да напишат. По същия начин се говори и за кандидатстването на седмокласниците. Добре, че много родители не хващат вяра на такива приказки, защото после се оказват много неприятно изненадани. При състезателни изпити, препитвания, интервюта и всичко както го нарекат, винаги се очаква повече, защото винаги ще има деца, които знаят и могат повече. Изискванията по МОН са доста спорни според мен, защото са направени така, че да покриват и възможностите на децата, които не са извадили късмета родителите им да са добре образовани и да се занимават с тях. По моите критерии едно дете, което дори да не е кандидатства никъде, трябва да има доста добри знания и умения дори отвъд критериите на МОН. Едно дете само като го погледнеш и като го чуеш след третото изречение, дори нищо да не го караш да прави, а само как общува, как гледа, как коментира и какво привлича или не привлича вниманието му, вече става ясно горе-долу как и къде се движи. И дори не е за наизустяване само на знания, а за мислене. За съотнасянето на звукове някои деца просто узряват към момента и трябват малко упражнения, материала в ДГ го гълтат за отрицателно време, те работят бързо и точно, дори когато задачата не им е позната.
Аз не съм давала таблица.

# 768
Ами имам въпроси към the slayer, които съм и ги задала и чакам да се включи. Иначе аз писах. Включих се, защото ще ми е много интересно да чуя от един човек, който е минал толкова много учлища да каже какви са му впечатленията от всяко. И ще се радвам да ги напише тук.
Мисля, че ще стане интересна дискусия.

Иначе няма родители от училищата, които съм набелязала или поне никога не са писали.

# 769
Връщам се да опиша с няколко думи впечатленията си от обиколените от мен училища.

Няколко отметки - не всички училища са с изпити, затова в някои няма такава информация. Преди да отида във всяко съм се запознавала подробно с информацията от страниците им, така че не съм задълбочавала в това по колко часа се учи даден предмет. И най-вече - всичко споделено е само мое лично мнение и усещане , а не меродавно мнение.

Пиша ги разбъркано, както се сещам за посещенията.

Дени Дидро  - съвсем ново училище. Чудесна база, с всички възможни удобства. Много приятна среща с директорката, която се държа супер адекватно и разказа подробно за уч-щето и програмата. Набляга се на природосъобразен, холистичен и т.н. подход. Постиженията на детето се сравняват не с другите деца, а със собствените му постижения към даден минал период. Оценки има, но те не се съобщават на децата и на родителите. Обратна връзка към родителите как се справят децата. Излизане навън всеки ден, освен ако "няма потоп". Без изпит за приемане. Цена 6000 евро/год. ; храна 10 лв/ден; транспорт 180 лв/ месечно (по 2 предварително определени маршрута). Децата стоят до към 16.30 в уч-ще. Минуси - много далеч (поне за нас).

Константин Кирил Философ (ККФ) - без изпит за приемане. Както се изразиха, поделение на British School of Sofia. Ползват един двор, като учители от BSS преподават и в ККФ. Двуезично обучение, Лего часове, обучение по предприемачество и ранна финансова култура, тематични седмици, проектно учене, STEM обучение, без претенции за високи постижения на НВО след 7 клас. Двора не е много голям, но имат игрища, ползват басейн. В междучасията децата играят с децата от BSS. Ползват таблети в определени часове. Хареса ми, че има униформи.  Цена: входяща такса - 500 евро ; 1- 4 клас - 4200 Е; 5-7 клас - 4300 Е. Транспорт 2350 лв в 2 посоки годишно, храна 1570 лв. годишно. Минус -  Много трудно за паркиране пред уч-щето сутрин.

Валдорф - приемен изпит - събеседване. На първата среща се води и детето, карат го да рисува картина на семейството, дърво и къща. Пробна седмица, която се заплаща 140 лв.  Сградата е на много неудобно място, създава впечатление за студена и неприветлива. Не учат по учебници до 5 клас  - т.е. не се носят учебници и тетрадки вкъщи, не се работи на тип "отворете учебниците на стр.", ползват се само като помагало. Ползването на телефони, таблети е забранено на територията на училището. Валдорфска методика с всички особености. Доста неадекватно посрещане и интервю (към мен) - първо, търсих ги поне 10 пъти, получих обаждане с оправданието "ние сме само 2 души администрация и не смогваме", дамата педагог, която "интервюираше" детето се държа супер странно - само питаше "ама той защо не яде (имам супер злояда гадинка), но защо не сте го научили да яде, ами той има ли някакви отклонения от това, че не яде всичко". Имат лятно училище, в което може да се запише детето дори и да не е прието в уч-щето, но все пак записват с предимство деца, които имат намерение да учат от септември там. Цена - 7 500лв. годишна такса обучение; храна 4,50 лв/ ден;  депозит при постъпване в училището - 1500 лв.; лятна занималня - 140 лв. седмично, за транспорт не попитах, защото ми е близо. Цялостното ми усещане беше за , с извинение, лек хаос и малко аматьорщина.

ЧУ Мария Монтесори - въпреки името не е точно монтесори метод. Прием - индивидуална среща и проверка на знанията. Детето каза, че са го карали да рисува къща, семейство, дърво (явно е някакъв тип тест, за който аз не знам, защото на няколко места това беше задачата за рисуване), питали са го да разкаже кои са му любимите занимания, какво спортува, броене до 10 и май беше да си напише името (това съм зикопчила от детето, аз не бях вътре, може и да си е позимислил или да е скрил нещо). Малко деца в група - по 12.  Усещането ми беше за доста приятно училище, държат на обучението , без някакви излишни претенции и натоварвания. Водят се по индивидуалните способности на детето, ако има някакви проблеми, предлага се допълнителна работа с него. Английски се учи засилено, втори език от 5 клас. Цена, 4500 Е, вкл. храна, обучение, транспорт и пособия.

За сега толкова, че стана много дълъг пост.

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 13:25 от the slayer

# 770
  • София
the slayer, благодаря за споделените впечатления. Някои от училищата даже не ги бях чувала.
От описанието на Валдорфското единственото, което ми идва на ума е, въпросът кой би давал толкова пари за подобно нещо. Аз никога не съм имала уклон към т.нар. неакадемични училища, но до 5 клас да не се ползват активно учебници направо ме сащиса. Интересно би ми било как се развиват децата, които до 7 клас са били в такова училище, дали в някакъв момент се научават да учат по традиционния начин.

В другите три училища виждам и положителни, и отрицателни страни, повечето от които вече са коментирани в темата. Според мен е хубаво да има и такива по-нетрадиционни училища - явно има хора, които търсят различен подход към образованието на децата си. По мои наблюдения това обикновено се случва с първото дете докато е още малко. Като стигне 3-4 клас родителите се усещат, че училището не трябва да е само веселба и тогава стой и гледай.

# 771
Страхотни рецензии за училищата. От написаното до тук ККФ звучи доста интересно, а никога не го бях забелазвала като някакъв вариант.

# 772
За ККФ е точно което си мислех, че е към Британското!
А колко ли деца има, то работи от 2 години май Simple Smile
В тази сграда повече от 10 години беше Българско школо и проблема с паркирането винаги го е имало.

# 773
  • София
Мен като родител много би ме притеснило за първото училище, че децата не си знаят оценките, не се сравняват едно с друго, а само с напредъка си от минал период. Сега ще кажа защо. Първо, децата не са чак толкова малки, че да не си знаят оценките, те така или иначе се сравняват с другите деца, защото каквото и да правят, виждат какво е писало другарчето, кой какви грешки има, на кого му е по-красиво и т.н. За мен това незнаене и неказване на оценките е държане на тъмно и повече би ме напрегнало, отколкото би ме успокоило. Колкото за сравняването с минал гпериод - едно дете нищо да не го караш да прави, а само да играе, пак ще има напредък по съвсем природни причини - детето пораства, мозъкът узрява.

# 774
Имам още малко време за втората порция уч-ща.

Азбуки - двуезично обучение, ранна езикова подготовка, допадна ми средата, създава впечатление на творческа, креативна, спокойна. Изглежда като училище, в което се учи, без да има особено напрягане и гонене на резултати, освен по английски. За мен всичко беше плюсове, с изключение само на един минус - нямаха прием за подготвителен клас, казаха да отидем директно за 1 клас. В първи клас щели да приемат и нова паралелка с около 20 деца , така че нямало да се запълни от ПУК. Входен тест - само за английски - доколко разбира детето, да има речников запас от около 100-на думи, да може да разбира и изпълнява команди на английски. Цените са от сайта (такса ПУК - 5200 Е, включва храна; 1-7 клас - 5300 Е ; транспорт 1000 Е, храна след ПУК 1200 Е). Не съм проверявала за нови, защото нямаха прием, а за догодина най-вероятно ще се променят.

Петър Берон  - много ми хареса сградата, но стигането до там е кошмарно. Ранно езиково обучение - по 2 часа дневно БЕЛ, английски и математика. Различни допълнителни дейности, хубава голяма кантина за хранене. Останах с впечатление, че се опитват да държат високо ниво на учене, макар че ми казаха, че не гонят успехи на НВО, но имат много деца, които след 5-ти клас се местят в СМГ. Впечатлението ми беше за много приятна и спокойна атмосфера в самото училище, много сладки деца с униформичките им, но приемащата демонстрираше една лека незаинтересованост, предполагам защото имат голям наплив. цени ПУК - 5000 Е ; от 1 клас - 5500 Е  ; транспорт 1200 Е, униформи - допълнително - 200-700 лв.. Имат приемен изпит - стандартен тест за готовност на детето, плюс тест до колко разбира английски език.

Фюжън - най-големия минус - нямат лиценз по МОН.  Ранно езиково обучение, художествено и сценично образование; проектно учене, тематични седмици. Добра база, спокойно място. Синът ми беше впечатлен как разпределят децата в класове - класовете се делят по цветове, а децата теглят жребий . Той каза, че било като в Хари Потър (шапки няма, но ...). Прием - първо разговор с родителите какво търсят; след това домашен тест рисунка (къща, дърво, човек) и клипче на детето, в което да разкаже някаква интересна случка, която му се е случила  (аз тук обърках и го накарах да разкаже какво най-обича да прави); след това интервю с детето, където го карат да нарисува пак нещо, да сглоби разни картинки, но най-вече наблюдават поведението му и как се държи. Следва пробен ден да видят как се вписва в класа (да предупредя, че искат бърз тест за Ковид на детето за пробен ден, ако за някой има значение). Търсят деца, които са готови за училище (за тези които имат деца в държавна ДГ ще разберат какво казвам) и деца, които са дисциплинирани. Моето впечатление - доста приятна атмосфера, прилично ниво на обучение, без претенции. Цена ПУК - За 1 вноска: €4020 (при повече вноски се увеличава цената); 1-7 клас : За 1 вноска: €4330; Храна – €750; Учебници и всички необходими консумативи – €280; транспорт - отделно, но не разбрах по колко е.

Климент Охридски - училището е доста известно и има родители от него, така че няма да разказвам на какво се набляга и какво се търси. Събеседването беше с детето - накарали го да разкаже приказка (май "Дядо и ряпа") и да нарисува някаква картина - сигурно пак дърво, къща, човек, обърках се вече. Това , което не ми хареса - и предупреждавам, мнението ми е много субективно и изградено на много дребни неща: казаха ни да отидем в 08.30 за изпита (първоначално ми предложиха в 08 часа, но помолих за по-късен час, за да не ставаме по тъмно). Бяхме там в 08.20, пуснаха ни вътре (на 2-я етаж) и чакахме до 09 час да се появи, мисля че един от директорите. Той се извини, че карал буса на училището и затова закъснял. Освен това било ден за тестване на децата и имали ангажименти в тази връзка и затова забавили изпита. Докато чакахме гледах учениците - звънеца би веднъж, втори път, а децата продължавах да си идват най-спокойно, някои ръфайки банички и така влизайки в час (заприлича ми на ДУ). И последно, докато чакахме, една девойка, излезе от стаята, на чиято врата пишеше 5 някой си клас и най-демонстративно започна да си слага спирала и грим на огледалото в коридора. Госпожата й пристигна и само я подкани да побърза, защото часа бил започнал. Мнението ми , както казах , е абсолютно субективно, не съм някаква сухарка или дъртачка, не очаквам цветя и рози от ЧУ, но тези две случки не ми харесаха. Иначе за академичната им програма, няма какво да кажа - учи се доста, имат хубави резултати по НВО. Цена ПУК - 4 клас - 9900 лв. (включва храна и обучение и през месец юни), учебниците се плащат допълнително. Имат транспорт, но забравих да питам за цената. Минус - сайта им е отвратителен.

Свети Георги - тук ще съм кратка. База чудесна, спортния им комплекс е върха. Обучение - ранно езиково, учат по английска програма, не залягат на нашите НВО изпити. За цените им няма да говоря, известни са. Това което ми хареса е че , те не крият че се целят в семейства с малко по-различни финансови възможности. Да не ме разберете погрешно - не че ми харесва , че там учат децата на богаташи, но ми харесва факта, че уч-щето не го крие по никакъв начин и не се опитва да го замаскира по разни други критерии. Иначе си имат събеседване, където освен освен стандартните тестове за готовност, искат и препоръки. Цените са на сайта им , няма да ги повтарям тук, освен, че цената за това обследване е 500 Е. отделно такса записване и т.н.

Ще оставя другите за по-нататък, защото стана много дълго.

# 775
  • Отвъд алеята зад шкафа
the slayer    Много благодаря за информацията. От всички посетени училища някое смигна ли Ви? За СГ се плаща 500 евро само за събеседване?

# 776
the slayer    Много благодаря за информацията. От всички посетени училища някое смигна ли Ви? За СГ се плаща 500 евро само за събеседване?

Абсолютно. Не крия, че не отидохме на събеседване там, не само заради цената на това интервю (ами това си е 1  месец във всяко друго ЧУ), но и заради атмосферата. Познавам много добре средата, защото детето ходи там на спорт. Не го казвам, защото гроздето е кисело , да училището ми идва скъпичко, но просто реших, че  ако случайно го приемат там и аз  реша да ги отгладувам тези пари, самото дете няма да се чувства на място. Затова не съм ходила на събеседване, така че ако поста ми е подвел някой, че знам повече за това как протича самото интервю - извинявам се.

Иначе - да. Харесахме училище, записахме хлапето, но ще си спестя кое избрахме.

До края на деня ще пусна и псоледната проция училища - извинявам се, ако ставам досадна,просто се опитвам да разкажа къде сме били и какво впечатление имам от всяко едно училище. Съжалявам, ако не съм изцяло безпристрастна.

# 777
Някъде назад в темите имаше мнение, че изпитите и обучението (ако не се лъжа) в Питагор, а може би и в други училища, се провеждат по руска система. Когато прочетох повече за очакванията към децата и приемните изпити, се сетих за моя такъв в руско училище и май ще се окаже, че е точно така. Цялата ни паралелка беше от 6 годишни деца, дори имахме и такива, които не бяха навършили 6 години в началото на учебната година, което означава, че повечето нас са били на 5 години на приемния изпит. Трябваше да можем да броим от 1 до 10 и обратно, да извършваме прости аритметични действия, например Иван имал 3 круши и 4 ябълки, колко общо плода имал Иван. Бяха ми дали текст за четене, но не помня дали защото съм се похвалила, че мога да чета или се е очаквало от всички. Трябваше да кажа по 1 кратко стихотворение на български и 1 на руски, и да преведа от български на руски прости думи като котка, куче и т.н. Предимно баба ми ме подготвяше за изпита, защото не работеше и по цял ден се занимаваше с обучението ми.
Сестра ми каза, че освен горното са я питали коя е столицата на държавата и кой е ръководителят й😁.
Сега се очаква кандидатите да знаят не на руски, а на английски, определени думи, но изискванията в цялост не са се променили😁. Явно все пак подборът е бил добър, защото от същия този клас имах съученик, който завърши Computer Science в MIT.

# 778
В Петър Берон са започнали да се рекламират дори с факта, че след 4 клас има масово напускане. Ей на това му казвам да изфабрикуваш работеща рекламна кампания и дефекта да го представиш като ефект.
Всичките, които напускат и отиват в СМГ се сбръчкват от уроци и курсове, за да имат шанс да напуснат ПБ.

# 779
  • София
Ами да - подготвят децата достатъчно добре, за да влязат в СМГ Laughing

Общи условия

Активация на акаунт