Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема №26

• 41 288
  • 880
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Скрит текст:

Знаете ли защо така се получава след като свърши програмата на моята миялна АЕГ? Преди нямаше проблеми но го направи. След това използвах препарат за почистване на миялната и след това пак го направи? Имам сол, гланц в отделението. Нивото на омекотяване е 5 стандартно. Във Пловдив съм. Отделно от това, много трудно и с търкане се измиват тези съдове

С два вида таблетки го направи. Финиш и на кауфланд
Пробвай да намалиш на 4, на следващо миене на 3 и така докато уцелиш. Друго, което би могло да оставя тези следи са прекалено много препарат или прекалено кратка програма.

# 61
5 от колко? Ако твърдостта е 5 mgEgv това са около 13-14 немски градуса.
Ако бялото не пада лесно с ръка, значи ви е малко солта.

5 от 10. За 5 го дават 19-22 немски градуса. Ще го увелича още да видя

Afrodita: Колежката май казва да го увелича? Ще пробвам със половин таблетка тогава да видя как ще е резултата. Да програмата е около 30-40 мин. Минималната на около 60 градуса. Преди нямаше проблеми. Интересно защо сега. Има ли вероятност отделението за сол да се е запушило или от сорта?

# 62
Щом е 5 от 10 може и да е добре. Моята е директно на градуси.
Остава варианта да не изплаква добре. Или да е от таблетките. Забелязали ли сте с какви таблетки не го прави?

# 63
  • София

Afrodita: Колежката май казва да го увелича? Ще пробвам със половин таблетка тогава да видя как ще е резултата. Да програмата е около 30-40 мин. Минималната на около 60 градуса. Преди нямаше проблеми. Интересно защо сега. Има ли вероятност отделението за сол да се е запушило или от сорта?
Повече сол = по-мека вода. От прекалено мека вода също остават бели следи. Другия вариант е да са от недоизплакнат препарат. Програмките по 30-40 мин са прекалено кратки за таблетка и тя няма време нито да се разтвори като хората нито да се отмие. За такива кратки програми се препоръчва гел. 19-22 немски градуса е много твърда вода, а в Пловдив не е чак толкова твърда, т.е. ако увеличиш солта ще влошиш положението. При вас е средно твърда към твърда. Frozenn ти пише, че бялото е от варовик, което е абсурдно и голяма глупост, затова ти казва да си увеличиш солта. Варовик по съдовете изглежда по съвсем друг начин, нищо че пак е бяло.
Много мека вода – 0 до 4 dH
Мека вода – 5 до 8 dH
Умерено твърда вода – 9 до 12 dH
Твърда вода – 13 до 18 dH
Много твърда вода – 19 до 30 dH

Последна редакция: нд, 20 фев 2022, 12:11 от ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪

# 64
Аз ползвам що годе кратка програма- 56мин, на 70° и в упътването на съдомиялната пише, че за тази програма трябва да се използва течен препарат точно по причината, че не може да се разтвори добре таблетката.
Понякога имам следи по съдовете от повече препарат, ако съм напълнила машината с тави и тенджери, малко но обемни неща.
При мен скалата е от 1до 4 за твърдостта на водата. Имах в комплекта и тестер за проверка и според теста настроих машината.

# 65

Вие имате същата, но не е пускана, така ли?
Имаме точно същата, но повече от година не работи. Започна от време на време да дава грешка след около 2 години ползване точно след изтичане на гаранцията. Гледаха я двама майстори. Първо смениха някаква част и проработи нормално, след което започна да изписва пак същата грешка от време на време. Смениха циркулационната помпа с някаква втора употреба. Работи пак известно време. За нова помпа ми искат само за частта 790 лв. В момента ползвам някаква Хансеатик, която изобщо не ми харесва. И се чудя дали изобщо отново да плащаме за ремонт на Miele-то или да търся нова. Моля те да споделиш дали си доволна от твоята. На мен ми харесваше как мие и суши. Освен това събираше доста чинии. Продължителността на програмите също много ми харесваше.
Намерих и отворих диска с ръководството на български и ако искаш, мога да ти го изпратя на имейл.
Прочетох това-  Ако твърдостта на вашата вода постоянно е под 5 °d (= 0,9 mmol/l),няма нужда да сипвате сол.Индикаторът за липса на сол автоматично се изключва след съответното програмиране на омекотителната система.

# 66
  • София

Вие имате същата, но не е пускана, така ли?
Имаме точно същата, но повече от година не работи. Започна от време на време да дава грешка след около 2 години ползване точно след изтичане на гаранцията. Гледаха я двама майстори. Първо смениха някаква част и проработи нормално, след което започна да изписва пак същата грешка от време на време. Смениха циркулационната помпа с някаква втора употреба. Работи пак известно време. За нова помпа ми искат само за частта 790 лв. В момента ползвам някаква Хансеатик, която изобщо не ми харесва. И се чудя дали изобщо отново да плащаме за ремонт на Miele-то или да търся нова. Моля те да споделиш дали си доволна от твоята. На мен ми харесваше как мие и суши. Освен това събираше доста чинии. Продължителността на програмите също много ми харесваше.
Намерих и отворих диска с ръководството на български и ако искаш, мога да ти го изпратя на имейл.
Прочетох това-  Ако твърдостта на вашата вода постоянно е под 5 °d (= 0,9 mmol/l),няма нужда да сипвате сол.Индикаторът за липса на сол автоматично се изключва след съответното програмиране на омекотителната система.
Ясно, разбрах сега.
Да, и аз така го разбрах от английското упътване - изключва изобщо йонообменника под 5 градуса. Благодаря за потвърждението Simple Smile
Мисля, че няма нужда да ми го изпращаш, ще се оправя с английското упътване Simple Smile
Иначе и на мен ми харесва как мие (макар че още няма седмица) особено тая програма дето сама си преценява на колко градуса според замърсеността. Предната ми беше доста стара и нямаше такива екстри Smile
Надявам се да поработи повече Grinning

# 67

Повече сол = по-мека вода. От прекалено мека вода също остават бели следи. Другия вариант е да са от недоизплакнат препарат. Програмките по 30-40 мин са прекалено кратки за таблетка и тя няма време нито да се разтвори като хората нито да се отмие. За такива кратки програми се препоръчва гел. 19-22 немски градуса е много твърда вода, а в Пловдив не е чак толкова твърда, т.е. ако увеличиш солта ще влошиш положението. При вас е средно твърда към твърда. Frozenn ти пише, че бялото е от варовик, което е абсурдно и голяма глупост, затова ти казва да си увеличиш солта. Варовик по съдовете изглежда по съвсем друг начин, нищо че пак е бяло.
Много мека вода – 0 до 4 dH
Мека вода – 5 до 8 dH
Умерено твърда вода – 9 до 12 dH
Твърда вода – 13 до 18 dH
Много твърда вода – 19 до 30 dH

Благодаря за отговорите. Ще мина пак на течен препарат. Преди нямаше проблеми с него но нямаше и с таблетките. Дано да не е нещо механично по машината.

# 68
wolff1 , какви таблетки ползваш в момента ?

# 69
Имам гел на Сомат, който добавям към капсулата, само ако мия по-замърсени съдове, за да изпълнява ролята на предмиене.
Както неведнъж съм споделяла, ползвам капсулите на Финиш, не добавям гланц и съдовете винаги са ми сухи.
Понеже вчера пуснах миялната с малко слабозамърсени съдове, реших да ги измия само с гела на Сомат - почти всичко излезна мокро, нищо, че ползвах програма Ауто, при която има цикъл на сушене.
Явно при геловете задължително трябва да се добавя гланц.
Не мисля, че мога да разчитам на гел за хубаво измиване.

# 70
Хм...
Вчера мих три пъти на кратката - 30мин. , точно с Сомат . Всичко си излезе сухо , предвид програмата и препарата.
Не знам защо при теб се е получило така .
Автоматичната програма я ползвам много рядко , но и при нея със Сомат всичко е сухо .
Гланц в момента не ползвам .

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 15:19 от blueberrу

# 71
И аз ползвам сомат, но наливам и гланц. Програмата ми е някаква експрес и няма сушене, но си  излизат сухи. Само има капки по пластмасовите неща

# 72
Здравейте,
Може ли да ми препоръчате съдомиялна кубче 6 комплекта.

Благодаря 🙏🏻

# 73
Купихме преди 10г. една ретросъдомиялна Miele внос от Германия (след поправка) и работи 10 години. Накоро се наложи смяна на механичния програматор, вентилатор и нагревател. Купих една подобна за донор (за още 100 лв.) и я разглобих цялата - вътре всичко изглежда като ново, включително имаше инструкция с блок схеми. Не като новите маркетингови боклуци с екранчета и разни "смарт" функции, чупещи се още в гаранция...

# 74
  • Велико Търново
Имам следния въпрос, който се сетих да задам, веднага щом видях темата на първа страница.
Извинявам се, но с ММ водим дебат от 5м (откакто имаме съдомиялна машина).
Накъде е правилно да се нареждат чиниите? Прилагам снимка за да си онагледя питането Simple Smile

Както зелената или както синята чиния Simple Smile
Ако защитите моята теория, ще му покажа поста и ще му кажа че авторитет като бг мама ми казва така Simple Smile
Ако отхвърлите моята логика, ще си мълча и редя както знам аз Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт