Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 210
  • 753
  •   1
Отговори
# 225
Някой ще сподели ли за сграда ново строителство на хубаво място на зелено.

# 226
И на хубава цена ли?

# 227
Розова градина - пътят свършвал до комплекса, това като плюс. Видях техен билборд, та реших да хвърля поглед.

https://bellerose.bg/project/%d1%81%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b … 2-%d0%b0%d0%bf-4/

# 228
  • Отвъд алеята зад шкафа
Някой ще сподели ли за сграда ново строителство на хубаво място на зелено.

Изберете си квартал, който Ви интересува и го обиколете с кола. Обикновено изкачат по няколко строежа.

# 229
Понеже скоро някой беше писал, че имало недостиг на жилища, нямало вече много НС. Да така е, на пазара няма обявени имоти, но това го отчитам като резултат от ковид и от нагласата, че имота е актива, който искат хората да държат докато има инфлация. Когато тя започне да спада и с нея и лихвите да се вдигат, ще има много хора, които ще обявят жилища за продажба. Но искам да развенчая един друг мит, че има недостиг. Данните са от НСИ infoastat.nsi.bg

Жилищната площ, която се е построила само през 2020 е 2х 2007/8.
Жилищата които са се построили са аналогични на 2007/08.
Предполагам, че 2021/2 ще са аналогични.

# 230
Някой би ли ми услужил с примерен текст за клауза в договора, че цената на имота остава непроменена.
Благодаря

# 231
Трудно, защото "цената остава непроменена" не е достатъчно информация.

# 232
Да, не съм била достатъчно конкретна.
Става дума за покупна на зелено и предварителен договор, в който строителят се съгласи да включа клауза, че цената, която е упомената няма да се влияе от инфлация и поскъпване на материали и др.
Просто се чудя как точно да го формулирам.

# 233
  • София
Ако не сте юрист не знам как. Използвайте услуги на юрист. Защото накрая да на стане, че на едното място е записано едно, на друго друго.

# 234
Цената на Имота е окончателна и не подлежи на промяна поради ... до окончателното прехвърляне на Имота от Продавача на Купувача, съгласно условията на Договора.  

Нещо такова, но все пак трябва да е в тон с останалите клаузи. Малко е трудно така само една клауза.

Последна редакция: пт, 04 фев 2022, 12:38 от Черна станция

# 235
Да, не съм била достатъчно конкретна.
Става дума за покупна на зелено и предварителен договор, в който строителят се съгласи да включа клауза, че цената, която е упомената няма да се влияе от инфлация и поскъпване на материали и др.
Просто се чудя как точно да го формулирам.
Помислете и върху следния казус, защото също е важен: какви неустойки ще ви дължи строителят/инвеститорът, ако малко преди акт 14/15 реши да развали договора и да продаде имота на някой друг.
Според мен е най-добре, да си платите една консултация при адвокат.

Последна редакция: пт, 04 фев 2022, 14:49 от etr

# 236
  • София
Днес от няколко места чета и чувам за увеличаване на лихвите по ипотечните кредити. Колко мислите, че е възможно да се увеличат, в най-лошия случай?

# 237
Не е ясно как ще го извъртят за да не фалират държавите, но да натоварят хората.
Това, което аз чувам , е че плана на френския макарон за разпределяне на мигрантите е всички да ги разпредели у нас и там наоколо. Нямаме достатъчно, те си имали .  Само да подшушна, че тук са във възторг от предложението и не знаят как не им е хрумнало по-рано. Та ще има наематели и купувачи и оборот. Не се плашете от лихвите.

# 238
  • Sofia
Само преди няколко дена ЕЦБ потвърди миналогодишните стойности:
* депозити наказателна лихва от -0.5%
* рефинансиране 0.0%
* кредитна 0.25%

https://bnr.bg/post/101596030/ecb-ostavi-lihvite-nepromeneni-i-p … iiskoto-zasedanie

Нещо повече, може и дори да бъдат и по-ниски (ако се наложи).

С оглед на ситуацията в момента с бизнеса и енергийната криза, не виждам как преди лятото ще има някакво адекватно съживяване.

САЩ не ги гледайте - там икономиката си се движи с други темпове, нямат енергийна зависимост и е нормално да мислят за вдигане на лихвите.

В Европа е малко вероятно лихвите да се вдигнат с много следващата година - то това ще си е самоубийство.

# 239
  • София
Копирано от фейсбук група:
Цитат
Искам да предупредя хората от групата за една порочна практика, която за съжаление ще става все по-често срещана в идните месеци: Желанието на строителите да индексират цените на жилищните проекти на зелено без това да е заложено въобще в договорите.
Доста се говореше за това, но ето че сега дойде и на моята глава. Въпросният строител е компанията Green Life.
За договори сключени преди 2 години се иска по доста безпардонен начин "индексация на цените на проектите заради инфлацията на материалите". Не само това, ами и отлагат завършването на проекта за след 6, че даже 8 месеца след крайния срок по договора.
Най-интересното е, че компанията сама казва, че няма проблем да си завърши сградите, но просто "сметката не излиза както трябвало да бъде", съответно става идея за увеличаване на печалбата, далеч не за предпазване от фалит. И то говорим за сгради с отдавна взет акт 14 и завършен груб строеж.
Тактиката им очевидно е да звънят на хората един по един и ги привикват на среща, на която отношението е безкомпромисно и когато се повдигне въпросът за неустойки казват "че може и да ви върнем парите без неустойката".
Очевидно е, че това е абсурдно и незаконово поведение и аз лично нямам намерение да го оставя просто така. На всички ни е ясно, че когато започваш един проект си поемаш икономическия риск и че ако материалите бяха паднали с 20% никой нямаше да ни възстанови разликата в парите.
Надявам се този пост да се види от повече хора и да имате едно на ум и с вашите строители, защото това е практика, която тепърва започва (имам информация и за познати от други проекти). Подобно поведение заслужава и съдебно дело и популяризиране в медиите, като аз съм напълно решен да направя и двете.
Това е страницата на фирмата - https://www.facebook.com/GreenLifeCityHome

Моля да помогнете и да споделите поста за да могат повече хора да знаят какво се случва и да се надяваме да бъде отразено от широката общественост.

Това мисля че се обсъждаше предната тема, че ще дойде и това време. Ами за мен е време адвокатите, които са налазили темата за наемите да подкокоросват некоректните наематели, да почнат да се занимават с по-сериозни неща...

Общи условия

Активация на акаунт