Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 213
  • 753
  •   1
Отговори
# 240
Не съм компетентен, но питах един френд строителен предприемач за разликите и скока в цените и той ми каза, че за предприемачите е по изгодно да платят обезщетение по предварителния договор на купувачите и да си продадат апартаментите на доста по високите  нови цени, така  че дерзайте и зависи договорите какви ви са, стане ли въпрос за пари няма коректност.

# 241
  • София
Ама те не искат да платят обезщетението по договор, а само да им върнат парите.... Леко казано, доста некоректно...

# 242
За съжаление е така, и на мен в Банишора ми върнаха капарото със същия мотив, обаче поне беше за близо месец, поне не ме бавиха, ама ми губиха разкарване и нерви. На 20 собственика да върне парите и да качи и продаде с по минимум 30 000 евро отгоре са 600 000 или над милион печалба

# 243
  • Отвъд алеята зад шкафа
Преди да Ви върнат парите поискаха ли Ви увеличение на цената и ако да, с колко?

# 244
Става все по-мътно и плашещо, вместо да се регулира пазара, става по-мутренски.

# 245
  • Отвъд алеята зад шкафа
Е, тази световна ковид криза нямаше как да бъде предвидена. Всичко скача в момента главоломно, така че ги разбирам строителите защо актуална преди 2 години цена вече не ги устройва. Цената на кв.м на построените сгради и старото строителство също се е променила за 2 години. Един стар апартамент с какво заслужава 20-30 % покачване на цената си?

Преди 2 месеца получих оферта от строител за една ограда. Ставаше дума да се започне работа през април. Офертата беше условна и изрично бях предупредена, че до април вероятно ще има корекция в цената.

# 246
Е, тази световна ковид криза нямаше как да бъде предвидена. Всичко скача в момента главоломно, така че ги разбирам строителите защо актуална преди 2 години цена вече не ги устройва. Цената на кв.м на построените сгради и старото строителство също се е променила за 2 години. Един стар апартамент с какво заслужава 20-30 % покачване на цената си?
Като не ги устройва, да бяха продавали, когато сградата има акт 16.
Е, тогава масата нямаше да мога да строят, защото нямат пари за строеж и ползват вноските на купувачите.
Хитреци.

# 247
На 20 собственика да върне парите и да  ги продаде с по минимум 30 000 евро отгоре на апартамент са 600 000 или над милион печалба, къде видехте вие морал тука, има ли място за морал? ‎😃

# 248
Може да е некоректно такова поведение, но не е мутренско. Мутренско е да те заставят с бухалката въпреки договора. А ако се възползват от вратички в договора за съжаление си е просто юридическа хватка. Крайно време е и купувачите да почнат да оглеждат добре договорите с адвокати. Но, което си е право, да ти върнат парите е нов риск, който няма прецедент в миналото и затова и договори, гледани от адвокат, вероятно имат пропуски.

# 249
  • Sofia
Е, мутренско си е да те заплашват и да ти върнат парите, без неустойката която им е по договор.

Особено ми е интересно тези, които са дали 50%+ първоначална вноска, как точно ще им бъдат парите върнати в двоен размер и ще са на печалба дори с новите цени.

Ако договорите са изпипани ми е трудно да си представя как един такъв строител ще спечели дело в съда.

Говорите за повишени цени на материали и апартаменти, но парите които са дадени на "зелено" са били с много по-голяма покупателна способност преди 2-3 години, а и правилно беше отбелязано по-горе, че голяма част от въпросните инвеститори финансират обекта с парите на купувачите.

Ей за това е хубаво апартаментите да се прехвърлят задължително на АКТ14, а не на АКТ 15 или 16. Поне да се подсигуриш до голяма степен, че няма да ти скъсат предварителния договор и да ти върнат парите.

# 250
Не говорехме за тези дето са платили половината или над половината сума и с изпипани договори, затова казах, зависи от договорите, но едва ли предприемача ще подпише договор който да е във вреда за него ако първоначалната вноска е малка, но тези със вноски по 20-30 % ще пият по студена вода, няма как да ти прехвърли на акт 14 ако не си внесъл цялата сума, може би  предварителните договори за продажба на право на строеж

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 01:08 от queenn

# 251
  • Sofia
На АКТ 14 може да се прехвърли собствеността, в крайна сметка си платил 50+%. Това правят и банките, при ипотечните кредити - никой няма да чака АКТ 16 за да си защитят кредита. Това е един от плюсовете да използваш ипотечен кредит дори и да имаш всички пари.

В горния случай с Green Life е била точно такава ситуация - комплекс с АКТ 14... Изгорели са клиентите с парите в брой, а не с ипотечните кредити.

В момента се чувствам облекчен, че се отказах от техния обект, тъй като ми трябваше малко да взема апартамент на "зелено" там. Тези Green Life са тотално в черния ми списък и ако чуя за близък или познат да търси жилище на зелено със сигурност ще ги предупредя да стоят на далеч от инвеститори с такава бизнес етика.

# 252
Нека всеки прочете тази статия преди да купи имот, не че е гаранция, но рисковете са по малко

https://pravatami.bg/24394

Ето една извадка за която говорех
Имам втори вариант! Може да ми бъде прехвърлено правото на строеж, което не трябва да бъркам с право на собственост. Това може да стане до изграждането на сградата в груб строеж. По този начин, след като бъде построена сградата, ще стана автоматично собственик на апартамента. Клаузите на предварителния договор си остават в сила.

Въпроса е дали ще се съгласят предприемачите да им диктувате правилата и да ги хванете за топките

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 01:21 от queenn

# 253
добре де, ако нямаш апартамент ще ти се чака ли години наред докато плащаш наем ?
а ако имаш вече защо ти са още апартаменти , особено при сегашните условия?

# 254
Вероятно, на който му се занимава, може да ги съди и за пропуснати ползи в зависимост от това колко време са задържали парите. Лошото е, че лихвите в банките са толкова ниски (за депозити), че едва ли ще може да се осъдят за много, те и на това разчитат.

Общи условия

Активация на акаунт