Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 202
  • 753
  •   1
Отговори
# 255
пропусната полза и самата промяна в цената на този обект

# 256
Винаги покупка на зелено е криела рискове, поради вероятности като фалити на инвеститори, строители, далавери алаБарбуков (изоставени строежи, продажба на един и същи апартамент на няколко купувача) и т.н., и ето че сега изникват и други рискове, като разваляне на договори.

# 257
Според мен, ако се погледне извън индивидуалния случай, това с развалянето на договорите сега може да има и плюсове - като видят, че реномето на двама-трима е сринато и това има финансови последици, останалите да се замислят повече преди да започнат да притискат клиентите с вече сключени договори.

За Грийн лайф и същия или сходен казус имаше тема в този подфорум, ако някой не я е чел.

# 258
Аз тъкмо бях харесала обект на Грийн лайф, уверяваха ме, че е надежден инвеститор с качествено строителство и добра история. Къде е тази тема в подфорума? Мислех да капарирам края на седмицата, сега съм притеснена.

# 259
Говорих с познат онзиден, в Бургас е същата лудница по купуване на имоти. Направо не знам дали ще им пука за разваляне на реноме - ако имотът е добър, ще намерят нов купувач.
Но наистина и за фирмите е зле положението - имам познат, на който му е по-изгодно да плати неустойката и да продаде отново, отколкото да продаде на вече договорената цена.
Договорът е сделка, която трябва да удовлетовява и двете страни, не само купувача. Така че, ако е заложена клауза за плащане на неустойка, и продавачът я плати - не е нередно да се развали договорът. Цените наистина много скочиха - материали, труд, престой...

# 260
Wink При купуването на зелено е като при банките - доверието е от голямо значение. Само че тръгне ли свлачището, покрай такива като Грийн лайф ще има отлив и от останалите.

За значението на реномето добър пример е Артекс.

------------

Ето темата за Грийн Лайф - https://www.bg-mamma.com/?topic=1406592

# 261
Е, тази световна ковид криза нямаше как да бъде предвидена. Всичко скача в момента главоломно, така че ги разбирам строителите защо актуална преди 2 години цена вече не ги устройва. Цената на кв.м на построените сгради и старото строителство също се е променила за 2 години. Един стар апартамент с какво заслужава 20-30 % покачване на цената си?
Като не ги устройва, да бяха продавали, когато сградата има акт 16.
Е, тогава масата нямаше да мога да строят, защото нямат пари за строеж и ползват вноските на купувачите.
Хитреци.
Според мен точно купувачите са си виновни и ще има тежки проблеми занапред.
Който и да е продавачът, като идват на тумби всеки ден и искат да купят и да дадат понякога 100% от сумата за нещо, което дори няма разрешение за строеж става така накрая. Има доста взимащи парите и получаващи разрешение за строеж след 1 год или повече  и след още доста започват да строят, а какво и дали ще се завърши е отделен въпрос.
Хитреци бяха масовата купувачи, които влагат нещо и искаха още по средата на строежа да го продадат с хубава печалба. Понякога по 2-3 пъти се препродават и накрая имотеца си седи на бетон да речем 10год и пак се препродава. Това показва, че няма нужда от имоти, седят си празни и негодни за обитаване и че всичко е едно въртене на пари и надлъгване, но последните ще плачат както е винаги.
Сега с индустриалния ток е другия филм за хилядите без акт 16, масово рев какви суми плащат. Това преди 2-3 год беше все едно, ама сега не е, и за напред май няма да е все едно.
Всяка година може да се измисли начин, сега ток, догодина данъци и т.н.
В момента ще има сериозен отлив ми се струва за купуване на зелено, та строителите да не останат с непродадени имоти, ако масово започнат да връщат капарота и задатъци.

# 262
Пропуснатите ползи би трябвало да са в по-различни размери. Все пак депозита е безрисков инструмент, гарантиран от държавата, докато инвестиция в имот на зелено в такива времена е доста рискова.

И да се загуби доверието вьстроителя, той знае че тая вълна е до време и после следва години суша. Гледа да изкяри на макс преди това. После фалира, прави нова фирма с поставени лица и старите познати с нова премяна започват да градят име на ново.

Иначе ситуацията прилича много като в Китай. Там се надпреварваха да вкарват пари на кредит в имоти на зелено. Държавата въведе регулации и изведнъж всичко взе да рухва, защото компаниите не можеха да се издържат с евтин кредит и нарастващи цени на материали. Сега стоят недовършени и изоставени. Строителите фалират, продажбите са нулеви. При тях следва финансова криза, защото нивото на кредитиране е огромно. Говори се че всеки човек по света е засегнат понеже много пенсионни фондове и западни банки са финансирали стотици милиярди. А Китай не смята да им ги изплаща. Според мен у нас ще стане нещо подобно, някои строители ще изгорят, даже тези които им върнат парите може би ще са късметлии. Всичко започва със загуба на доверие.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 12:56 от Gogo1979

# 263
  • Отвъд алеята зад шкафа
В момента има и строители, които започват строеж, но не продават на зелено. Наясно са, че след 2-3 години ще вземат по-висока цена.

# 264
В момента има и строители, които започват строеж, но не продават на зелено. Наясно са, че след 2-3 години ще вземат по-висока цена.
Интересно как са наясно. До сега не бяха ли наясно или продаваха за благотворителност?
Ще продават за колкото могат когато има на кой, това е отговора. А дали ще е на Пи-висока не е ясно и няма как да бъде.

Преди 12-13 год познат фалира, имаше търговия на едро за железа. Точно както сега всичко растеше особено желязото и в един момент когато имаше купено и складирано голямо количество цената се срина и остана така за много дълго време.
Загубите му бяха огромни.

# 265
И мой познат започна сграда и не искаше да продава на зелено, макар да имаше мераклии, но дойде сривът и спря на кота нула.

# 266
Строителите ги чака голяма изненада. Ще бъдат като закъснели за парти с конфети в ръце, на което няма да има никой. В щатите лихвите вече са почти 4%, а март ще ги вдигат с още 0.5% и още 0.5% до края на годината.

# 267
  • Отвъд алеята зад шкафа
Сериозните строители няма да ги събори, че не са продали на зелено. То ако строителят чака да строи с парите от купувачите, по-добре да не се захваща. Затова стоят такива сгради отпреди години. След всяка криза идва скок на цените обаче.

# 268
да. много интересно Европа как ще се разчекне, но ще и се наложи. Трябва да следва щатие, но не може да си го позволи

# 269
Ами ситуации разни. При нас строителя трябваше да е на акт 16 още юни миналата година. Но той киндил-миндил още се тутка за акт 15. И кой му е виновен? Аз ли дето съм му платила 80%, че го хванала кризата. И договор ще разваля, моля, моля.

Общи условия

Активация на акаунт