Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 59

• 41 129
  • 753
  •   1
Отговори
# 675
Изключително непредвидима е в момента обстановката. С руския газ се захранва голяма част от европейската икономика. Това несъмнено ще повлияе върху цените генерално. Дали ще е краткосрочно или дългосрочно предстои да видим.

# 676
Несъмнено има връзка, защото сме в глобална икономика, ако щеш има и психологически ефект на несигурност. Вярваш или не и в България има хора, които се притесняват да не бъдем нападнати. Но директна връзка с Елин Пелин няма Simple Smile.

Ти знаеш ли колко е разстоянието от Украйна до България? Има-няма 200 км.

# 677
Към момента не виждам реално нещо да се е променило относно търговските отношения между европа и русия. Газа  продължава да идва по същия начин, дори по тръби през Украйна. Естествено има спекула. Имаше и при пшеницата, ама бързо умря. Та не знаем какво ще се случи.

Кончита, какво значение има колко км е до Украйна? Ако решат да ни нападат, разстоянието няма особено значение. Но не виждам поради каква причина биха напднаши член на нато. Ако тогсва сащ не направи нищо, целия свят ще иде по дяволите. Долара вероятно ще се срине.

# 678
За последните два дни е имало повишен интерес за купуване и за сметка на това оттеглени имоти - градски, селски, зз и пр. До това води несигурността - това специално за жадуващите апокалипсиса.

# 679
Последно по въпроса четох, че откакто са се ступали в Украйна  към Европа пускат повече газ от преди. Но цените растат.
Другото е , че санкциите не впечатлявали руснаците, ами правели големи щети на отсрещните партньори и щети на налагащите мерките държави.
Суровините щели да се качат драстично още повече.
И че този конфликт вероятно щял да доведе до по-скорошно покачване на лихвите. При това не малко.
Ако може да се вярва и да се разчита на новини , то според мен кредити в момента не са страхотна идея. Първо големите работодатели страдат от санкциите, а в бг се работи в аутсорсинг фирми. Второ ще се качат цените на енергията и цените за ремонт и поддръжка, т.е. общите разноски. Трето ще се качат лихвите.
Както казах аковярваме на новините.

# 680
  • SF
Благодаря за мненията, но отклоних темата от пазара на недвижими имоти в Бг. Целта ми беше по- скоро да разбера как хората, които търсят имот за жилищни нужди възприемат случващото се на пазара в момента- дали са станали по- готови на компромиси или са отложили покупката... Защото ми се струваше,  че точно тази страна от пазара нещо се е умълчала, а точно от нея зависи рентабилността на направените в имоти инвестиции.Simple Smile

Не, аз продавам и не се съобразявам, защото не знам с какво да се съобразявам. Какво се случва на пазара за жилища? Предполагам, че се строят, купуват и продават жилища.

# 681
Не виждам цените на жилищата у нас да са се покачили след агресията на Путин срещу Украйна. А вие?
Ние се готвим да купим жилище тази година и не знам...

# 682
Щом сте решили купувайте, няма да паднат цените.

# 683
  • Пловдив
Поначало войната винаги води до икономически растеж.В САЩ казват "war makes profit".Окончателното отърсване от голямата депресия 1929-1934 и растеж в САЩ идва едва по време и след втората световна война.В случая обаче САЩ не участва в настоящата война.За три дни няма как да реагира по принцип тромав пазар като имотния за да се види нещо.Проблема в случая идва от спада на борсите, което може да отключи голяма корекция, каквато не е имало 13 години, от 2009-та година и в един момент ще се случи неизбежно.От там тръгва икономическия спад и всички съпътсващи проблеми.Ако войната завърши до 10 дни с инсталиране на удобен укараински лидер, който подпише договор за неутралитет с Русия, на фона и на завършващата ковид криза тази корекция може да се отложи далеч във времето.При задълбочаващ се военен конфликт тип партизанска война, изключване на Русия от Суифт, проблеми с бензина и газта в Европа корекцията може да се задълбочи и да се достигне до глобална рецесия.Все пак втория вариант е по-малко вероятен предвид съотношението на военните сили, а украинците не са афганистанци за да водят такъв тип съпротива.Освен това ръста в Туризма, движението на хора и зажеднялото да живее свободно без маски и ограничения световно население и да харчи спестеното през двете години пандемия ще доведат до още по-голямо помпане на цени и инфлация и глобален растеж в почти всички сектори.

# 684
ЕммаТ, вероятни визираш мен, но аз не жадувам апокалипсис. Това което става не ми харесва, но съм реалист. Очаква ни още социален бунт, пък вие си мечтайте каквото искате. Няма как толкова манипушации да стават и да не избие нещо. Ама нищо, pink glasses on and keep going.

Естествено, че ще има повишен интерес и пттегляне, това е естествена реакция при страх. И при златото имаше огромен интерес, стигна почти до 2к, ама ей го сега падна отново. Така че тези панически емоционални реакции, обикновено са прибързани и не водят до нищо положително.

Sadness - война има от 2 години, с невидим враг, държавите процедират като при война с ковид. Истинска война няма, единствено Русия погазва Украйна, а запада просто изпраща вербална подкрепа и пари на заем на украйнците. Това е пълна подигравка. Но такива неща стават, защото запада се самозабрави.

Последна редакция: сб, 26 фев 2022, 10:24 от Gogo1979

# 685
Sadness,само да вметна,САЩ излизат напълно от Голямата депресия някъде към 1935г. и след това почва мощен икономически растеж. Америка участва и предизвиква Втората световна война по други причини,а не защото иска да си оправи икономиката... Тя американската икономика вече е бумтяла "на шест"... Да,войната силно стимулира икономиката на страната,но ако накрая страната загуби войната,какво правим? Laughing

Златото е единствената стабилна ценност по всяко време,но тук говорим за жилища...

# 686
  • Пловдив
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D1%83_%D0%94%D0%B6%D0 … l_graph_(log).svg
На тази графика ясно се вижда, че DJIA се връща на нивата си от 1929г. едва в средата на 50-те години.Вярно, че от 1935 тръгва, но от отчайващо дъно.Страната която загуби.....какво прави.Ами САЩ изгубиха виетнамската война нали, това им се отрази на самочувствието, но дали военните компании и цялата съпътсваща войната индустрия е изгубила...НЕ.
Иначе Украйна остана излъгана - да, но нека всички пронатовски държави видят дали има наистина смисъл да се стремят към НАТО.На мен наистина ми е любопитно, дано все пак не разбера де, но ако Русия влезе в Естония дали изобщо САЩ ще си мръдне пръста.Знам че има юридическо задължение, съгласно договора за НАТО, но дали ще го изпълни.Тъй като темата не е политика и икономика по същество.В момента времената са несигурни и влагане на пари във всеки един актив носи риск, включително и в имоти.Въпреки всичко аз съм положително настроена за икономически ръст.

# 687
Сащ не е предизвикала втората световна. Германия е инсценирала нападение от Полша и го е ползвала като извинение да ги завладее с blitzkrieg.

Подобно нещо прави и Путин, макар че неговото не беше точно инсценировка, по-скоро преиграване и изппачаване на реалността. Изтока е в много силна позиция да започне война, визирам Русия, Ирак, Китай, Индия, Турция… повечето ядрени диктаторски режими с ресурсно надможие. Запада никога не е бил по-слаб, зависим и неподготвен. Недай си боже стане война, източна европа ще е единия епицентър.
Дано не се сгигне до война, но ясно се очертава разделение на изток и запад. И ми е смешно как по новините говорят, че целия свят ще одреже Русия. Европа и Северна Америка не са целия свят, а 1.5 милиярда души. Има още 6.5 милиярда души. Запада се е самозабравил и си мисли че изтока ще търпи това безпрецедентно печатане на долари и евро. Хляба, ресурсите и човешкия капитал е в изтока. На запад са богати дърти хора с фалшиви активи хартийки от зомби компании и икономики и имоти в балонирала икономика. Да не стане само не сащ и европа да изолират Русия, а сащ и европа да бъдат изолирани. По принцип латинска америка брази сащ, африка  и австралия са зависими от Китай. Ако решат могат да си спретнат собствена икономическа система. Според мен има голям шанс в бъдеще изтока да се наложи като световна сила. Дано поне е безкръвен.

# 688
Оставете Дау Джоунс настрана. През 1935г. БВП на САЩ достига нивата отпреди Голямата депресия и в следващите години почва устремно да расте. Причината е мощното производство на гигантско количество оръжия,(невиждано в историята)! Щатите или по-точно Рузвелт играят ва-банк - или печелят войната,или САЩ ще загубят статута си на Свръхсила. Фактът че американците почват да се въоръжават и мобилизират още преди да започне Втората световна война през 1938г.,показва че те са щели да воюват,независимо кога войната ще започне.

Gogo,ти сериозно ли ги говориш тия неща?! LaughingJoy

Отклонихме се от темата...Не много...

# 689
В САЩ казват "war makes profit".
Остави САЩ, тe са най-големия производител на оръжие, банкиране и влиятелност, кажи България какво ще спечели? 🤨

Общи условия

Активация на акаунт