Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 653
  • 795
  •   1
Отговори
# 645
По геодезическо заснемане е ,но геодезистът ни поиска АКТ за някакъв вид завършеност - може 14 или 15  .Изискват го от кадастъра .
 Знам ,че за определени общини си искат озеленяване още преди РС .
 Не си спомням коя съфорумка бе споделяла в темата, че и правили проблем за бетонени пътечки из двора ,защото нямало да спази процента озеленяване .
Ние имаме бетонни пътеки и не сме спазили процента озеленяване. Притеснявахме се дали няма да ни създават проблеми, но служителката от общината, която дойде на проверка нищо не каза по този въпрос. Нашият имот е малъки и почти нямаме двор. Имаме обаче ландшафтен проект и вероятно това беше достатъчно за общината. Зависи от самата община какво ще им хрумне да изискват. С УВЕ-то изцяло се занимаваше СН. Всичко стана много бързо.

# 646
  • София
По геодезическо заснемане е ,но геодезистът ни поиска АКТ за някакъв вид завършеност - може 14 или 15  .Изискват го от кадастъра .
Благодаря, че ме коригираш, Нелина! Да, геодезистът поиска Акт14 или Акт15, за да може да нанесе къщата в Кадастъра. Какъв набор документи е входирал, наистина не знам - за мен всичко се свежда до "за нансяне искаха това и това" Simple Smile

# 647
ТониШу, благодаря. Аз не разбирам много и нямам представа какво е Бобкат, но освен да се копае за тръбите, че трябва да се изкопае и дупка 2х2х2м за пречиствателната станция,. Както и май още една за контейнер за събиране на пречистената вода, но за това точно не съм сигурна. Все пак ще предам на мъжа ми да си знае, щом са читави хората.

Рокет, благодаря за ориентира. Хубаво е да можем да сравним с други оферти Simple Smile При нас багерът е 150 лв на ден, 150 лв за багериста, 100 лв за транспорт до населеното място. Но мъжът ми е доста доволен от цената де. А и ще стане по-бързо.

# 648
Барбалена, ето това е багер бобкат.

Това са мини машини, които са пригодени за малки и тесни пространства, но вършат същата работа като големите такива.
Има и Бобкат фадрома.

# 649
  • Пловдив
Така...прерових документацията ,но не открих образец на който да пише 15 .Това,което съм попълвала накрая бе акт 12(сигурно 15 стр)  ,за завършване на всяка една част -ВИК ,Ел и много други ,който явно се изисква накрая за получаване на УВЕ.
Редом с образец 12 е попълнен и следния документ,който ми прилича на финализиране .

Последният подпис е на изпълнителя на ЕЛ мрежата .

# 650
  • София
Ето това е последна страница на нашата 15-ка

# 651
  • Пловдив
Благодаря,Тони!
Виждам ,че нашият безименен АКТ е всъщност 15 Simple Smile

# 652
Аз бах останала с впечатлението, че този акт се подписва също и някоя институция...

А кога и къде се входира за да получиш удостоверение за ползване?

# 653
  • София
Доколкото аз знам, всичките тези актове са част от документацията за УВЕ, която подаваш към НАГ (ние още не сме, та съм теоретик само). В нашия случай поне (нали сме със закъснение), СН ще подготви всичко, а ние ще трябва да входираме в НАГ (и май искат снимки, освен ако не решат да идват на инспекция). Но първо да видя за озеленяването, че и то е част от цялата документация... а днес не стигнах до ровенето в папките.

# 654
  • Пловдив
В Общината се подава  с АКТ 12 ,защото тогава го подписвах(в ел.частта  трябва и копие от дипломата на ел.изпълнителя) ,акт 15 ,Удостоверение от кадастъра за нанесен имот,Технически Паспорт(включва Енергиен паспорт,за който искаха снимки на фасадата от 4те посоки),Сертификат за Контрол(ел.замерването от акредитирани лаборатория),сертификати за материали .
Договорите с ЕЛ и ВИК ,май пак са тогава ,ако не са предоставени до този момент .Да отбележа ,че ВИК договора го издадоха след заявление  за пломба на водомер(нищо ,че имахме пломба),заверен проект оригинал  със ситуация (шахта)от общината, геодезия на ВИК връзки .
Дано не съм изпуснала нещо.

Допълвам се.В София,явно е в НАГ
https://nag.sofia.bg/Services/Info/sOcBoLSD9nE=?direcorateId=bdJXJsk2Ho0%3D

Последна редакция: чт, 24 мар 2022, 14:52 от nelina_london

# 655
  • София
Добре, кое е в общината и кое в НАГ? На нас от общината ни казаха, че нямаме за какво повече да ги търсим покрай УВЕ-то, трябвало в НАГ да ходим. Гледам, че на 15-ката пише да ходим в общината... СН е казал на ММ, че с пълномощно може и той да входира в НАГ, но нямало смисъл - щял да направи същото като нас, ако отидем ние. И сега и с писането тук, съвсем се обърквам (дано СН ни инструктира добре накрая, ще взема да ида с ММ, че да ми е ясно)

# 656
  • Пловдив
Ако в София , има изискване за НАГ, в Пловдив ,няма такова ,затова може при вас да е различно .Лично си взех УВЕ от Общината ,след като заплатих таксата.
Допълних предишния пост ,че в София има информация на сайта на НАГ

Последна редакция: чт, 24 мар 2022, 15:12 от nelina_london

# 657
  • София
Тони, върти ми се в главата, че сме обсъждали въпроса с ММ и ставаше дума дали физически някой ще се вдигне от Панчарево да дойде да види къщата, или ще пращаме само снимки, от което си вадя извода, че районната община издава УВЕ-то. Не че сме стигнали до там, де Laughing

# 658
  • София
Абе, всичките ще ги обиколим, бе, ще вземат пък да ме уплашат. Аз на що опашки съм се редила... моля ви се... да окомплектоваме документите, пък ще се редим и окото ми няма да мигне Grinning И кучето с нас!

Последна редакция: чт, 24 мар 2022, 16:32 от ToniShu

# 659
За София документи за въвеждане в експлоатация се подават в НАГ.
Имам един запазен списък от преди, може и да има промени, но за първоначален преглед става:
Попълва се "З А Я В Л Е Н И Е за издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация на строежи от IV и V категория"
Приложения:
І. Документи за собственост
ІІ. Договор за проектиране и документи проектант
ІІІ. Договори за строителство и документи строител, вкл. заповед за определяне на техн. р-л и копие от дипломата му
 IV. Визи за проучване и проектиране, разрешения за строеж
V. Договори с експлоатационни дружества
VI. Образец 1, Образец 2, Образец 3, заповедна книга - Образец 4, за сграда и (ограда ако е с отделно разрешение за строеж)
VII. ЧАСТ КОНСТРУКТИВНА -Протоколи по време на строителството (обр.7  евентуално обр. 12 ако има такива (за подземни хидро и топлоизокации напр.)
VIII.Бетонов дневник - за сграда и (ограда ако е с отделно разрешение за строеж)
IX. ЧАСТ КОНСТРУКТИВНА - Протоколи от изпитване, декларации за съответствие, сертификати за качество
X. ЧАСТ АРХИТЕКТУРА -Протоколи по време на строителството (обр.12)
XI.  ЧАСТ АРХИТЕКТУРА - Протоколи от изпитване, декларации за съответствие, сертификати за качество
XII ЧАСТ ВЪНШНИ В и К ВРЪЗКИ -Протоколи по време на строителството (обр.12), декларации за съответствие, сертификати за качество
XIII.  ЧАСТ ВиК - ВЪТРЕШНИ ИНСТАЛАЦИИ -Протоколи по време на строителството (обр.12)
XIV.  ЧАСТ ВиК  -  ВЪТРЕШНИ ИНСТАЛАЦИИ - Декларации за съответствие, сертификати за качество
XV  ЧАСТ ЕЛЕКТРО -Протоколи по време на строителството (обр.12)
XVI.  ЧАСТ  ЕЛЕКТРО - Декларации за съответствие, сертификати за качество
Копие от разрешение за ползване №.......... / .....за външно ел захранване (в случай че се прави такова)
XVII.  ЧАСТ ОВК -Протоколи по време на строителството (обр.12)
XVIII.  ЧАСТ  ОВК - Декларации за съответствие, сертификати за качество
XX.  УДОСТОВЕРЕНИЯ по чл. 52, ал. 5 от Закона за кадастъра и имотния регистър (за сграда и изгребна яма ако има такава),
Копие на  част от кадастралния план на ............. относно външно ВиК.  
Копие на  част от кадастралния план на .............. относно външно електрозахранване
Копие на  скица на сграда №.............../.от СЛУЖБА ПО ГЕОДЕЗИЯ, КАРТОГРАФИЯ И КАРАСТЪР – гр. София
XXI.  ТЕХНИЧЕСКИ ПАСПОРТ; Сертификат за проектните енергийни характеристики на нова сграда
XXII.  СТАНОВИЩЕ за съответствие с изискванията на правилата и нормите за пожарна безопасност във връзка с разрешаване ползването на строежите (от районната служба по пожарна безопасност).
XXIII.  СНИМКИ ОТ ИЗПЪЛНЕНИЯТ ОБЕКТ
Копия от одобрени проекти (обикновено част архитектура е достатъчно, но може да поискат и други части)
Имаше и някакви декларации Обр. №_ ИПС-25-05 , които се попълват от собствениците, че за обекта няма неприключили преписки към ДНСК
Като обем хартии са около 450-500 стр. , от най - дебелите класьори.
Добре е след подаването на документите  да разберете при кого е разпределена документацията ви, и в приемно време да си проверите има ли нещо липсващо, за го допълните. В противен случай, ако нещо липсва, трябва да ви уведомят писмено (по пощата) и след като си допълните документацията започва отново да тече срок за издаване на УВЕ.

Последна редакция: чт, 24 мар 2022, 18:56 от pep_si

Общи условия

Активация на акаунт