Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 650
  • 795
  •   1
Отговори
# 240
  • Sofiа
Уау, колко сте бързи и трите! Благодаря ви.
И аз същата последователност бях запомнила, но ММ снощи заяви, че трябвало първо замазка щото плискало по стените и ме хвърли в размисъл.
skkk007, благодаря за напомнянето за демпферната лента!

# 241
  • София/Варна
Че омазват стените малко със замазката е вярно. Но след замазката се прави шпакловка и нещата си идват на място.

# 242
  • Пловдив
И без подово,помещенията се разделят от замазката на всеки 4м.На спалните слагаме под всяка врата,а холът бе разделен на 3 с демпферни ленти.Може при подово въпросната цифра от 4м.да е по-малка,не съм спец.

# 243
  • София
Може ли да ми дадете съвет за много криви стени на стара къща - какво да предприемем? Архитектът ни каза да "не влизаме в тоя филм да изправяме стени". ММ казва, че вадило окото. Аз не забелязвам нищо, ама аз съм си такава. Пък и като се наредят плочки по пода друго ще е.... Майсторите първо казаха, че само с шпакловка няма да стане, после предложиха гипскартон. Мен страшно много ме притеснява тоя гипскартон - хич не харесвам! Четох за някаква ПВЦ ламперия (сестра ми в UK има в банята си и ми я препоръча), която се лепи или на дървена скара се поставя и било много лесно като работа, лесно за поддръжка, евтино и пак се изправяли стените. Не знам и аз вече какво да предприемем, а сме в някаква пауза заради това...

# 244
Никога не бих си опаковала къщата/апартамента с пластмасови плоскости. Тези стени как ще дишат? А и колко е полезно да се обгради човек в пластмаси? Аз не харесвам нито ламинати (пак с разни лепила и т.н. произведени), нито с ГК да си опаковам стените, но ако отклоненията са големи с него може да се изправи, иначе се маже на етапи, но е голяма хамалогия. Стените с гърбица ли са или само са наклонени? Ако е второто само бих ги шпакловала, защото като наредите мебели и вкарате цвят в помещението друго ще хваща окото!

# 245
  • Sofia
Въздръжайте се от всякакви PVC облицовки, мебели, освен ако нямате непрекъснато вкарване и движение на свеж въздух.

Повечето жилища целенасочено се изолират за да имат добра енергийна ефективност и отровите които се отделят се въртят в жилищата.

Като добавим и това, че PVC емитира въпросните отровни съединия повече с повишаване на температурата. За това и слагайте на дограмите възможно най-високоефективните стълка така, че дограмата от вътрешната страна да се нагрява възможно най-малко.

Същото е с избора на подови настилки като ламинат - избирайте тези с най-ниски емисии.

Така, че да се слага допълнително декорации от пластмаса и PVC си е голям здравословен риск. Търсете максимално естествени материали и в обзавеждането.

# 246
  • София
Добре отказахте ме от тази ламперия. Ами гипсокартона? На мен лично ми е много противен, но пък лесно и бързо ще се изправят кривините...

# 247
  • Велико Търново
Не бих се съгласила на гипс картон в Стара къща. Там вече земята е легнала, всичко се е наместило и нищо няма да се напука за да дразни или да има цепнатини някъде нови. Колкото и да са криви стените, след като се обзаведе едно помещение, 50% от недостатъците се скриват от красиви/не красиви мебели. Ако таваните са криви, там вече няма спасение, освен да се изправят.
За пвц ламперия, вече са писали достатъчно. Моето мнение не се различава от горните, колкото по-малко пластмаса в живота и дома ни, толкова по-добре!

# 248
Добре отказахте ме от тази ламперия. Ами гипсокартона? На мен лично ми е много противен, но пък лесно и бързо ще се изправят кривините...
Не виждам проблем да изправите стените с гипскартон, освен че малко ще намалите размерът на помещенията. Като се постави гипскартон и боядиса, или пък се измаже с хубава мазилка или тапети няма да се вижда, че по стените има такъв.Ето тук се вижда как изглежда къща ни, на която стените са с гипскартон. Да не говорим, че се използва масово и това е най-лесният и бърз начин за изправяне на стени и тавани.
Скрит текст:
Ако изберете да изправяте стени с напластяване на гипс, то да днаете, че след време ще се напука, нищо че къщата е стара и уж улегнала. Казвам го от опит. Ако кривините не са големи може да сложите релефна мазилка или пък на някоя от стените, която е най-крива да поставите някакво декоративно пано, с които оптично да скриете проблемът. Сега има голям избор както от естествени материали/камъни, дърво/ така и от изкуствени/полиуретанови/. Както и другите са споменали, когато напълните помещенията с мебели съвсем пък няма да се виждат кривините.
Скрит текст:

# 249
  • Пловдив
Аз не съм противник на гипскартона.Използвали сме го в баните и на тавана под покрива,куфари за затваряне на инсталации,но върху измазани стени не бих сложила гипскартон.Дори и целият да е шпаклован финно се наранява много по-лесно отколкото мазилка.Фаталина е затваряла конструкция,при нея е различно,защото няма алтернатива.
В Англия ситуацията е доста по-различна с тези ламперии,защото стените са двоен зид с кухина,в която се дренира влагата .Има и отдушници,през които се осъществява въздухообмена.А и влажността на въздуха отвън е доста висока.За български условия,категорично без въпросните ламперии.
 Наистина трябва малко конкретика кое им е кривото на стените?Нямат прави ъгли или като погледнеш ъгъла между стената и тавана е на вълни?
При пода и тавана може да се сложат подходящите первази/корнизи и да се замаскират.Остават вертикалните ъгли,които вероятно биха могли да се прешпакловат наново .
Споделям,че при липса на прави ъгли е излишно да се тръгва в посока постигане на 90 градусови.По-скоро да се подравнят, за да нямат вълнообразни кривини.

Последна редакция: сб, 12 фев 2022, 12:32 от nelina_london

# 250
  • София
Ние купихме построена къща, на груб строеж, много криви стени, и точно с гипсокартон ги изправихме., Отгоре се шпаклова и се слага латекс.

# 251
Аз също нямам никакви притеснения относно гипсокартона.
Днес получихме оферта за покрива. Детайлна с разбивка на отделните позиции, която  включва цялостна подмяна на покрива, смяна на греди, керемиди, изграждане на пояс...
Приехме я и човекът почва от понеделник да поръчва материалите като има готовност да стартира като пристигнат нужните материали. Нещата ще се случат доста по-скоро отколкото си го бях представяла. Стискайте палци наистина да е така Simple Smile
Мерси и за помощта за избор на керемиди! Финално се спряхме на Брамак Протектор тъмносив цвят.

# 252
  • Sofia
Гипскартона е направен от естествен материал и има чудесното свойство да регулира влажността в жилището. Ако не ви притеснява загубата на пространство (минимум около 5см на стена - освен ако не се лепи гипскартона директно на "топки" за стената, в който случай се хаби по-малко пространство) няма противопоказания за това да ги сложите и получавате като бонус допълнителна топло и шумоизолация (ако се изпълни правилно).

# 253
  • София
Въздръжайте се от всякакви PVC облицовки, мебели, освен ако нямате непрекъснато вкарване и движение на свеж въздух.

Повечето жилища целенасочено се изолират за да имат добра енергийна ефективност и отровите които се отделят се въртят в жилищата.

Като добавим и това, че PVC емитира въпросните отровни съединия повече с повишаване на температурата. За това и слагайте на дограмите възможно най-високоефективните стълка така, че дограмата от вътрешната страна да се нагрява възможно най-малко.

Същото е с избора на подови настилки като ламинат - избирайте тези с най-ниски емисии.

Така, че да се слага допълнително декорации от пластмаса и PVC си е голям здравословен риск. Търсете максимално естествени материали и в обзавеждането.
Може ли някакъв научен източник за отровната дограма и ламинат? Защото съм малко скептична по повод горния пост и ми стана интерено на какво се базира. Не съм привърженик на пластмасата, рециклирам, имам компостер, чистя гори и градинки още от гимназията. Но да се напрягам с мисли дали ме трови домът ми, със стандартни строителни материали, ми се струва доста излишно. И доста вредно. Да не говорим, че PVC не е един вид, та така общо казано... Малко звучи сякаш ако нямаме пари за естествени материали, може да очакваме да се споминем утре-вдругиден.
Инае, VPC е нещо друго, но не мсиля, че за него става дума.

Аз нямам оплакания от ГК, стига да няма нервни хора (че не е като мазана стена - ритникът прави вдлъбнатина) Grinning Ние, за щастие, вече сме израснали нервния си период Grinning А може и да не се лепи на топки, а на (двоен) гребен, примерно.

Последна редакция: сб, 12 фев 2022, 20:48 от ToniShu

# 254
  • Sofia
Въпроса стои от много години и непрекъснато излизат най-различни изследвания за разнообразните начини по които ни трови пластмаса, започвайки от микропластмасата в храната (напоследък нашумя тази в рибата) до отделяните частици във въздуха.

Тъй като има безобразно много информация, ще пусна един линк по отношение на отделянето на пластификатора DEHP (причинява рак и вродени заболявания) съдържащ се в PVC (в случая изследването е за подовите настилки) /очевидно в тези продукти, където ползват DEHP/ (добавя се за да направи иначе много твърдата и чуплива PVC в по-мек и устоѝчив на различни усилия материал) в зависимост от температурата:

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es2035625

От тук идва и критичната необходимост да знаете какъв продукт купувате, какво съдържа и какви вредни емисии се отделят. Естествено изработените от всякакви знайни и не знайни производители такава информация липсва. По-социално отговорните производители рекламират продуктите си като такива без (познати) вредни съединения, VOC и т.н.т.

Цитат
In 2018, we introduced a
commitment to voluntarily phase out the use of the low
molecular weight ortho-phthalate plasticiser Diethylhexyl
phthalate (DEHP) by the end of 2023. The PVC industry
in Australia closely monitors international developments
and scientific research and takes a risk-based approach
to local operations and practices. With growing concern in
the community about exposure to DEHP from a range of
sources and the increasing availability of safe alternatives
with similar technical performance, the PVC industry here
has elected to act. Of the 22 Signatories whose products
contain plasticisers, only six reported use of DEHP
https://vinyl.org.au/images/vinyl/Sustainability/PSP/VCAPSPRepor … FINAL_VERSION.pdf

По отношение на ламината - там визирах класовете на емисии за формалдехид: Е0 - напълно безопасни; Е1 - с минимално съдържание (най-популярни); Е2, Е3 - НЕподходящи за спални/дневни.
Както и други класове за емисии, като например "VOC A+" които се използват за да обозначат ламинати с много ниско отделяне на летливи органични вещества. Т.е. тук също имаме категории от видове ламинат които отделят повече или по-малко отрови. Производители най-често не пестят това при рекламирането на продуктите си за да получат пазарно предимство. А и честно казано са си го заслужили, ако се грижат за здравето на потребителите си.

Цитат
А може и да не се лепи на топки, а на (двоен) гребен, примерно.
Лепенето на топки е с цел да се направи нивелация. Това е единствения случай, когато нещо може да се лепи по този начин и да е ОК. С гребен ще е много по-надеждно самото залепяне, но няма как да направиш изправяне на стена по този начин (говорим за криви стени по няколко см).

Последна редакция: сб, 12 фев 2022, 22:35 от julian

Общи условия

Активация на акаунт