Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 41 965
  • 795
  •   1
Отговори
# 405
Здравей.
Ние купихме парцела края на април 2021, разрешителното за строеж излезе на 27.12 2021 след едно връщане със забележки. Горе долу по месец сме чакали за документ, някъде по-малко. Проекта ни отне почти 2 месеца да го направят. Откриването на строителната площадка беше готово средата на януари и след няколко дни започнахме изграждането на фундамента. Сами си движихме документите до разрешителното. Става въпрос за Нови Искър.

# 406
Честита баба Марта! Благодаря на всички за отговорите!
Трябва да изискам виза за проектиране и изходни данни за свързване с ВиК и ЧЕЗ.
Тези неща за колко време се вадят? Ако е много тромава процедура собственикът може да не иска да се занимава, но пък и така на сляпо да се взима май не е добре.

Иначе също става въпрос за района на Нови Искър. Тя от проблемните общини ли е?

# 407
Тези неща за колко време се вадят? Ако е много тромава процедура собственикът може да не иска да се занимава, но пък и така на сляпо да се взима май не е добре.

Поне ние не сме имали проблеми. Действат сравнително бързо. Срокът за визата там е месец/може и по-рано да излезе/, като в Нови Искър искат мотивирано предложение. Мисля, че беше около 150 лв/може да попитате/, като на нас ни обясниха, че понеже няма канализация и хората са с изгребни ями/пречиствателни станции/ вадят виза  на основание чл. 140, ал. 3 . Мотивираното предложение ни го направи архитекта, който прави и проекта.

# 408

Поне ние не сме имали проблеми. Действат сравнително бързо. Срокът за визата там е месец/може и по-рано да излезе/, като в Нови Искър искат мотивирано предложение. Мисля, че беше около 150 лв/може да попитате/, като на нас ни обясниха, че понеже няма канализация и хората са с изгребни ями/пречиствателни станции/ вадят виза  на основание чл. 140, ал. 3 . Мотивираното предложение ни го направи архитекта, който прави и проекта.
Нямаше ли прекалено много сняг за изграждане на фундамент? Ние сме изкопали 30см височина на терена и чакаме да се стопи снега и да няма кал.
Проблем има сега с желязото обаче.
Вие поетапно ли ще си взимате или за цялата къща?

# 409
  • Sofia
Ние купихме парцела декември 2020. Виза за проектиране взехме за 1 седмица и оттогава агонизираме с проекта- кога ще е готов, кога ще се входират документите, кога и от кой опит ще дадат разрешително, не знам.
Мисля си, че ако човек случи на правилните хора за половин година съвсем спокойно може да е готов с всички документи и да започне да строи.

# 410
Хванахме слънчевите и топли дни, когато нямаше сняг. Фирмата, която ни изгражда фундамента се съобразява с времето и спрямо него си върши дейностите. В момента чакаме да се стопи снега, за да продължат до кота 0. Иначе за желязо не мога да кажа, защото ние ще сме с дървена, сглобяема къща.

# 411
  • София
winnie_bgw и във фундамента на дървените къщи е влага желязо.
П.С - извинявам се за отклонението Flushed

# 412
Вероятно е по-малко като количество. На нас ще ни трябват 11 тона, 3 от които са купени.
winnie_bgw и във фундамента на дървените къщи е влага желязо.
П.С - извинявам се за отклонението Flushed

# 413
  • София
Скриха желязото още вчера.... PensiveNeutral FaceNo Mouth

Shantal, защо толкова дълго правите проект?

# 414

Така, значи ако искате да станат възможно най-бързо и безпроблемно нещата, отивате в техническата служба на община Нови Искър и питате с кой архитект работят най-добре, т.е. кой не прави грешки при проектирането и не се налага да му се връща проекта по няколко пъти за преправяне. Те ще ви насочат към такъв архитект и неговите проектанти. Също така те като погледнат ПУП на този имот, предварително ще могат да Ви оритентират, дали там има някакви имотни проблеми, като например много съсобственици, дали във времето е имало някакво обжалване на документи, свързани с този имот и т.н.  Добре е продавачът на имота да извади виза за проектиране, за да се ориентирате какво може да построите в имота и с какво изложение. Ако му се занимава може да вземе данни от ВиК и от енергото, за да Ви стане ясно поне дали имате шанс да имате вода и ток в имота, ако обаче не желае, то това може да стане, когато вадите виза на Ваше име. След като вземете визата от продавача и решите че имотът е ок и го закупите, отивате при препоръчаният от общината архитект. Ако той е ок да работи с вас, сключвате договор за проетиране до издаване на разрешение за строеж и му давате пълномощно да Ви представлява пред ВиК, енергото, общината  и ред други институции, с които се налага да се съгласуват разни документи в процеса на проектиране. Така архитеткът ще движи всичко от издаването на Виза за проектиране на Ваше име като собсвеници на имота(независимо дали преди това е имало издадена на предходният собственик) до издаването на разрешението за строеж. В най-добрият случай, този период е около 5 месеца. Само от ВиК в предварителното становище ще могат да Ви напишат дали към имота вече има изградено сградно водопроводно отклонение или не. Ако няма ще получите препоръка да си го изградите и проектантите ще го проектират. Когато започнете строителството това отклонение, може да Ви го изгради избраният от Вас изпълнител на СМР, в случай че същият изпълнява такива дейности, или пък да възложите на самото ВиК да го изгради за Ваша сметка, да Ви изградят и водомерна шахта и да Ви вържат водомера(така става най-бързо), а после само да Ви издадат партида за водата. Относно канала, там трябва Басейнова дирекция с център Плевен да Ви съгласува изграждането на изгребна яма и/или локална пречиствателна станция за отпадни води. Този процес също архитектът ще свърши, ако сте го упълномощили. Няма нужда сами да се бълтаете и да ходите от институция на институция и да се чудите кога и какво трябва да правите.
Обичайно пък архитектите работят с определени фирми за Строителен надзор. Може да Ви насочат към такава фирма, с която да сключите договор и тя да Ви издаде Доклад за оценка на съответствието на  инвестиционния проект, както и за надзор по време на строителството.  По този начин проекта Ви няма да минива през Експертен съвет по устройство на територията на дадената община, а направо да бъде внесен за издаване на разрешение за строеж при главният архитект на общината. Обичайно когато общината работи с дадени архитекти и познава работата на Строителният надзор, то гл. архитект бързо подписва разрешението за строеж.

# 415
Да, наясно съм, че се слага желязо. Аз разбрах, че ме питат за цялата къща :Д Иначе взеха цялото количество и го държаха на склад/ мисля че/ докато започнаха.

# 416
fatalina, благодаря за насоките!
Сигурно ще последвам съвета ви да се свържа с архитект по препоръка на общината!

Живот и здраве, ще ви държа в течение и ще споделям опит.

# 417
Честиат баба Марта и от мен. Пожелавам Ви мирна година и дано сътресенията с покачването на материалите да спрат.

Не съм много съгласна с това, което е обяснила Фаталина:
Цитат
Когато започнете строителството това отклонение, може да Ви го изгради избраният от Вас изпълнител на СМР, в случай че същият изпълнява такива дейности, или пък да възложите на самото ВиК да го изгради за Ваша сметка, да Ви изградят и водомерна шахта и да Ви вържат водомера(така става най-бързо), а после само да Ви издадат партида за водата. Относно канала, там трябва Басейнова дирекция с център Плевен да Ви съгласува изграждането на изгребна яма и/или локална пречиствателна станция за отпадни води.

ВиК дружествот е задължена по закон да изгради сградното отклонение. Само шахтата трябва да изградите Вие. Дори водомерът е тяхно задължение.
Ние бяхме изградили шахтата и бяхме сложили водомер. ВиК дружеството изградиха водопроводното разклонение и даже си носеха водомер, който да сложат, но ние вече имахме такъв.

Относно пречиствателната станция, ние по поект сме с такава и не е съгласувана с Басейнова диреция! Даже нямаше нужда да се съгласува в ВиК дружеството, защото сме с резервоар след пречиствателната станция.

# 418
  • Sofia

Shantal, защо толкова дълго правите проект?

Оплаквала съм се назад. Накратко, не случихме нито на архитект, нито на проджект мениджмънт… В момента например, чакаме проект за част електро и ОВК, обаче те чакат проект за басейн, сауна и т.н., за да си сметнат незнамсикакво, а проджект мениджмънта чака тях, за да пусне искане към ЧЕЗ и така май за всичко- всеки чака някой друг, но никой не си дава зор. Мъжът ми е пълен пас по въпроса, още в началото каза да го търсят само за пари, а аз явно съм прекалено търпелива и не съм достатъчно напориста и такаа … я доживеем къща, я не Simple Smile

# 419
Моля тези от вас които скоро са получили оферта за груб строеж да споделят средна цена на квадрат. Към момента получих оферта за къща 220 кв с ивични основи , без сутерен , етаж и половина с дърен покрив за около 900 лв на квадрат и искам да сверя дали цената е адвкватна към момента 🙂

Общи условия

Активация на акаунт