Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 41 957
  • 795
  •   1
Отговори
# 420
  • Велико Търново
Много относително е така да се пита. Каквото и да чуеш би било подвеждащо. По скоро смени количествено материалите + евентуален надник + машино часове задай преблизително и сложи едни поне 20%печалба и така смятай. Според мен за 100 кв къща 90000лв груб строеж са висока цена за момента, предвид че повечето строители се опасяват какво би се случило и дали ще има смелчаги да строят при текущата ситуация на несигурност.

# 421
Наясно съм че е относително. Също така виждам че кубик бетон от бетоновия възел е 100лв, а в офертата 190. Интересува ме приблизително на каква цена се строи в момента за да знам кои оферти са прекалено завишени и кои подозрителни ниски.  Предположих че е възможно някой да строи в момента и да ме ориентира. Извинявам се , ако въпроса ми не е достатъчно конкретен и ви се вижда субективен 🙂

# 422
VRay, ние все още сме далеч от строене, но мъжът ми се е записал да следи няколко групи за строителство и ремонт във Facebook.
Там често се задава този въпрос и цените за груб строеж варират сериозно, като средно дават около 400-450лв.
Можеш да потърсиш някоя такава група и да поразпиташ. Може би там ще има по-конкретна и актуална информация.

Допълнително, "етаж и половина" ще оскъпи нещата, според това, което говорихме с нашия архитект. В началото и ние се бяхме засили за такава идея, но ни отказаха, точно заради оскъпяването.
Успех иначе! Simple Smile

# 423
Благодаря за отговора! И аз очаквах оферта до около 600 лв на квадрат и се озадачих от сумата. Успех и на вас 🙂

# 424
  • Sofiа
Наясно съм че е относително. Също така виждам че кубик бетон от бетоновия възел е 100лв, а в офертата 190. Интересува ме приблизително на каква цена се строи в момента за да знам кои оферти са прекалено завишени и кои подозрителни ниски.  Предположих че е възможно някой да строи в момента и да ме ориентира. Извинявам се , ако въпроса ми не е достатъчно конкретен и ви се вижда субективен 🙂
Цена на квадрат за груб строеж не мога да коментирам, защото не го смятаме така, но мога да кажа, че в периода юли-септември 2021 доставка и полагане на бетон ни беше 152 лв без ДДС.
Като събираш оферти, при перата бетон обръщай внимание дали ти влиза доставката с бетон помпа, защото някои фирми си пишат, че се плаща допълнително.

# 425
Честиат баба Марта и от мен. Пожелавам Ви мирна година и дано сътресенията с покачването на материалите да спрат.

Не съм много съгласна с това, което е обяснила Фаталина:
Цитат
Когато започнете строителството това отклонение, може да Ви го изгради избраният от Вас изпълнител на СМР, в случай че същият изпълнява такива дейности, или пък да възложите на самото ВиК да го изгради за Ваша сметка, да Ви изградят и водомерна шахта и да Ви вържат водомера(така става най-бързо), а после само да Ви издадат партида за водата. Относно канала, там трябва Басейнова дирекция с център Плевен да Ви съгласува изграждането на изгребна яма и/или локална пречиствателна станция за отпадни води.

ВиК дружествот е задължена по закон да изгради сградното отклонение. Само шахтата трябва да изградите Вие. Дори водомерът е тяхно задължение.
Ние бяхме изградили шахтата и бяхме сложили водомер. ВиК дружеството изградиха водопроводното разклонение и даже си носеха водомер, който да сложат, но ние вече имахме такъв.

Относно пречиствателната станция, ние по поект сме с такава и не е съгласувана с Басейнова диреция! Даже нямаше нужда да се съгласува в ВиК дружеството, защото сме с резервоар след пречиствателната станция.
То на хартия и по закон много неща са записани, друг въпрос е дали и кой ги спазва и изпълнява. Да, сградните водопроводни и канализационни отклонения са задължение на ВиК да ги изграждат, НО ако има проект, ако улицата е с приложена регулация и е общинска собственост, подземната ВиК мрежа е в активите на ВиК дружеството. Да не говорим, че дори тези условия да са изпълнени, пак ВиК няма да си мръднат пръста, най-вече защото нямат предвидени средства за това и не им дреме. Отделно, че има много улици, които официално не са улици, а са частна собственост, която общината отказва по ред  причини да отчужди и закупи. В тази хипотеза, самите собственици на имоти от зор и от немай къде сами по незаконни пътища изграждат водопроводи, а някъде и канализация. Често тези ВиК мрежи не са приети за обслужване от ВиК дружеството и съвсем пък нямат задължение да изграждат там каквото и да е било. Затова писах, че може да го направи и ВиК-то, но може и да не може! Като се заяват изходни данни от ВиК  става ясно дали има СВО и дали изобщо имоти ще се сдобие с вода, ако няма СВО с проекта ще бъде указано къде да се изгради. Ако човек не иска да чака с години ВиК да му прокара вода до имота, вика неволята и се оправя сам. Това, което съм написала е нашият личен опит с ВиК София област. Не сме имали никакви проблеми, защото в селото, в което са ни къщите имаме  централен водопровод и канализация, дори по най-крайните улици. ВиК мрежата е правена преди няколко години по проект и с изградени СВО и КВО към всеки урегулиран имот. Обаче това в повечето случай е изключение от колкото правило, особено пък в обслужваните от Софийска вода квартали и градове. Скоро ви писах, за ВиК проекта на Столична община. Вече има сключен договор за изпълнение, но за съжаление той ще огрее една много малка част от кварталите и градовете Банкя и Нови Искър. Ако няма предвидени инвестиции за даден район по бизнес плана на Софийска вода, чакай да дойдат да ти изградят отклоненията. Техните разходи основно са за подмяна и реконструкция на съществуващи ВиК мрежи и много рядко за изграждане на нова мрежа. Това е реалността, а какво е по закон и задължение на Столична община и Софийска вода е друга бира.

Последна редакция: вт, 01 мар 2022, 23:22 от fatalina

# 426
При нас специално Софийска вода ще си изгражда връзката от шахтата до водопровода им. Нашето задължение е да направим самата шахта. Даже вече ни се обади техник и ни обясни, че те си дълбаят и си оправят после, за което сключват някакъв договор с общината.

# 427
Здравейте,
Искам да ви попитам, вие ползвахте ли надзор по време на проектирането?
Спестява 2 седмици от срока за издаване на разрешителното за строеж.... Предполагам, че цената е свързана с квадратурата на къщата... Има ли други плюсове наемането на такъв надзор?

# 428
fatalina, принципно може да има някакви изключения и да не е задължено ВиК дружеството да направи отклонението.
Ако ВиК мрежитe не са приети за обслужване от ВиК то тогава хората трябва да правят сонда по закон, а не водопроводно отклонение към незаконен водопровод.
Ако всичко на улицата е законно то ВиК-то е задължено по закон да изгради водопроводното отклониение. При нас Софийска вода го направиха и не съм имала други  проблеми освен с одобряване на проекта от тяхна страна.
Според мен хората в България е крайно време да се научат да остояват правата си. В противен случай ще продължават разни монополисти и малоумни политици да ни мачкат.

ImposiBelle , ако ви е спешно и искате много бързо да мине проекта, може би си заслужава. Това, че е с надзор не означава, че един проект може да мине бързо и без проблеми. Аз когато проучвах се оказа, че реално надзорите не ти проверяват проекта и го вкарват с грешки, при което от общината ги връщат. Ако имате надзор, който наистина ще ви провери проекта и ще ви даде добри насоки, може би си заслужава.
За мен лично надзора е една добре скъпоплатена секретарка, нищо повече. Само подписват документи и това е.

Последна редакция: ср, 02 мар 2022, 09:52 от nellytan1

# 429
  • София/Варна
ImposiBelle за мен няма. Реално ти спестява минаването на съвет. Т.е. може да ти спести евентуално връщане за корекция на проекта + още 3 седмици.

# 430
  • София
VRay, в момента наистина много се презастраховат при даване на цени, затова би било по-правилно да търсите оферти само за труд. За нашият проект, който е крайно опростен, 100 м2 къща на един етаж, без сутерен, +0,50 м от най-високата точка на терена и още 20 м2 гараж, относително приемливите ни оферти са 25-32000 лв за работа /за гаражът само фундамент/ груб строеж  и около 90000 с включени материали. В тези цени не са включени операциите около пречиствателната станция - копаене за тръби, за самата ПС, подложен бетон, обратен насип като труд и материали.
Много от запитванията ми изобщо не бяха отразени, защото строителният бум е голям и всеки търси големи проекти. Даже някои строителни бригади /без регистрирана фирма/, без да погледнат проекта, ми отговориха с цена за труд и материали 120-130 000 лв. Доста са си повярвали!
Моментът е много неблагоприятен за съжаление...
Според мен тези, които вече сме довели проектите до някъде, нямаме алтернатива, освен да продължим. Но хората, които имат намерение да започнат, вероятно ще замразят и ще изчакат. Та по тази ми логика, след няколко месеца строителите може да не са вече толкова заети и да станат по-отзивчиви към малки клиенти Simple Smile

Последна редакция: ср, 02 мар 2022, 13:49 от sofyia

# 431
Тази корекция/връщане води ли до нови такси след това? Ако имаме надзор - за чия сметка са евентуално новите разходи за подаване/корекция (къщата ще е триетажна+гаражи, веранда)?
Благодаря за бързата реакция!

# 432
ImposiBelle, от моя опит всички грешки са за ваша/наша сметка. И грешките при проектиране и грешките при строежа, и грешките на надзора, са все за ваша/наша сметка.

На нас ни върнаха проекта веднъж. Не сме плащали допълнителни такси, но може би  зависи с какъв мотив го връщат.

# 433
  • София
Тази корекция/връщане води ли до нови такси след това? Ако имаме надзор - за чия сметка са евентуално новите разходи за подаване/корекция (къщата ще е триетажна+гаражи, веранда)?
Благодаря за бързата реакция!

При нас таксата за разглеждане документие на Общински съвет беше 100 лв, след връщане и ново подаване - отново 100 лв. За самите корекции по проектите не сме плащали. Но затова пък платихме цял нов ландшафтен проект. Известно е, че такъв се изисква само за градовете, но на нас ни го поискаха. След обмисляне дали да си отстояваме и доказваме правата, или да се изръсим с още една сума за проект, решихме второто. Дано се сдобием със заветното РС.

Последна редакция: ср, 02 мар 2022, 13:16 от sofyia

# 434
  • Пловдив
И на нас ни върнаха проекта веднъж. Така и неразбрах какво точно в ел.частта не бе наред.Ел проектантът го промени ,както искаха .Не сме плащали нищо за поправката като такса .
Ако знаех ,че ВИК си изграждат отклонението ,щях да ги накарам да си го направят сами. От местния селски офис ни казаха да си изкопаеми шахтата и трасето на пътя и те ще дойдат да свържат нашата тръба с общата .Дори незнаеха в кой край на улицата минава главния водопровод ,а на улицата има нови къщи и силно ме съмнява на тях да не са им искали геодезия на СВО да окончателния договор .

Общи условия

Активация на акаунт