Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 40

• 40 639
  • 795
  •   1
Отговори
# 660
pep_si, много благодаря за информацията!

Може ли да кажеш тази точка за какво се отнася:
XI.  ЧАСТ АРХИТЕКТУРА - Протоколи от изпитване, декларации за съответствие, сертификати за качество

# 661
В момента декларации за съответствие, сертификати за качество се наричат декларации за експлоатационни показатели или декларации за характеристики на строителен продукт - за всички или поне за по - основните материали по част АС - дограма, мазилки, замазки, топло и хидроизолации, настилки материалите за покрива (зависи какъв е) подпрозоречни первази и т.н. Колкото повече налични бумаги, толкова по - малка вероятност да ви искат нещо допълнително. По останалите части е също така.
Понякога при влагане на уникални изделия по поръчка за конкретен обект (например някаква специално изработена метална/дървена стълба или др.) могат да се приложат протоколи от изпитване, които са направени за конкретното изделие.

Последна редакция: пт, 25 мар 2022, 02:48 от pep_si

# 662
  • София/Варна
Всичко, което купувате си искате и декларации за съответствие или нещо подобно. Всички имат. Тухли, керемиди, кабели и т.н.

# 663
Да, всички имат декларации за съответствие и всички те могат да се свалят от интернет. Мен това ме притеснява. Трябва ли да имат някакви специални печати, защото за някои имаме просто принтирани декларации за съответствие?

# 664
  • София/Варна
Не трябва. Поне при нас никога не са ни искали.

# 665
Не трябва. Поне при нас никога не са ни искали.
Единствено за бетона са цитирани фактурите , с които е закупен бетона , точни количества и класове на бетона, който е доставен. С мокър печат са, но прилагате копия. Трябва да има съпоставимост между попълнените в бетоновия дневник количества и цитираните в декларациите. Може и никой да не го направи това сравнение, но има и прецизни служители. Добре е да се пазят експедиционните бележки и директно да се изискат декларации за всички доставени количества.

Последна редакция: чт, 24 мар 2022, 20:09 от pep_si

# 666
pep_si, много благодаря за информацията!

Ето какви  последно какви параметри са изчислени за нашата къща:

Външна стена от решетъчни тухли porotherm 38 n+f и топлоизолация 12 см XPS/EPS - Ro=7.36m2.K/W
 - Външна стена/шайба от стоманобетон и 25 см XPS/EPS - Ro=7.93m2.K/W
 - Покрив дървена конструкция и 30 см каменна вата - Ro=7.09m2.K/W
 - Дограма SCHÜCO LivIng 82 MD PVCu + КА стъклопакет Ro=0.61m2.K/W
 - Плочата към земя 10 см XPS/EPS - Ro=3.35m2.K/W

От тук изчислените топлинни загуби при външна изчислителна температура Твн*=-16 и съответните температури в помещенията съгласно Наредба №15 са: Qтопл.заг.= 13 042 W (таванското помещение е смятано като неотопляемо с темп. 15 градуса)

Последна редакция: пт, 25 мар 2022, 14:59 от nellytan1

# 667
  • Пловдив
nellytan,чудесни са ви показателите.Тези 25 см EPS на два слоя ли ги слагаха или поръчахте такава дебелина?
При такива добри коефициенти ми е странно защо получавате 13 kW загуби.Мното ми се виждат.Колко ви бе отопляемата кубатура ?

# 668
  • София
Аз рапортувам, че по време на нашето проектирае за селата не се е искала част паркоустройство. А ние се водим към Бистрица.
Архитектът ни беше възмутен и каза да си отстоявам в общиата, че щом са издали РС с наличните части, не могат постфактум да ми търсят нови неща (естествено). Според мен няма и да опитат, просто лелята по телефоа обърка нещо с годините (а явно са променяли закона или местните наредби)

# 669
nelina_london , на два пласта е. Беше много криво и майстора първо изравни и след това сложи финален слой от 10см XPS навсякъде, не само на тухлите.
Ето изчислената кубатура за вентилацията:
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 25 мар 2022, 23:12 от nellytan1

# 670
  • Пловдив
В кубатурата на вентилацията влиза и тавана, който изчислявате като неотопляем,макар пасивно да се отопля ,защото ватата е между гредите .
Просто, при тези хубави показатели ми се вижда много 400м3 да имат 13 kW загуби ,при -16 .
Нашите стени са с по-лоши коефициенти от вашите ,таванът е малко по-добър(+5 см.изолация) и за малко над 600м3 отопляем обем ,имаме 10 kW загуби при -15° .
 Тук няма отношение дължината на отоплителния сезон(в София е 3 седмици по-дълъг от Пловдив) , а само мощността на отоплителното тяло .Ако си е сметнато всичко по наредба 7 ,трябва да е точно ,но ме изненадва .

# 671
Nelina,  на нас до сега ни изчисляваха ТП да е 18kW. Едни казаха, ами може би ще може и 16kW. Този последно изчисли 14kW.

Преди когато търсих с какво точно да се отопляваме говорихме с доста фирми. Едната ни обърна доста внимание и ни обясни, че масово проектантите не взимат под внимание рекуператора. Когато се смятали мощностите огромно значение имало загубите при проветряване. Те били водещи в изчисленията. Предполагам, че при вас заради рекуператора изчисляват по-малки мощности за отопление.
Сега се замислям, че можеше да ползваме този уред за отопление - https://www.pichlerluft.at/heat-pump-combination-unit.html

# 672
  • Пловдив
Този уред съм го проучвала бегло и мисля,че е супер технология .Късно се сетих ,че термопомата вероятно ще се ползва и БГВ.Обаче,разчетох 13 kW като отоплителен товар.
 Ще ти пусна на Л.С таблицата ни от  ОВК проекта със загубите по стаи .

# 673
  • Велико Търново
Как се бори те със змиите? Някой има ли таралеж в двора си или да знае от къде мога да намеря? Не е много по строителната част питането ми, но съм сигурна, че ще получа полезен съвет.
Сяра не ми е вариант, защото имам малки деца и ме е страх за тях.
От съседка разбрах, че около нас има всевъзможни видове змии, включително и усойница, което си мислех че е невъзможно, но явно не е така.

# 674
  • София
Една колежка преди време ми каза, че е взела някакви (кубчета май бяха) дето миришели на пушек и идеята била, че змиите бягали все едно има пожар... Обаче напусна и не знам успяла ли е да прогони натрапницата им змия.
Аз лично карам ММ да коси редовно, ама и нашия двор е ощо-взето празен все още - няма навеси, кътчета, скришни места.
Имай предвид, че таралежите са защитенн вид, а освен това пренасят и болести (например бяс). И ако случайно все пак се сдобиеш с таралежко, да знаеш, че яде мляко, но не трябва - дразни му стомаха и може да умре от дехидратация.

Последна редакция: сб, 26 мар 2022, 21:51 от ToniShu

Общи условия

Активация на акаунт