НОЕМВРИйчета 2❤2❤ Тема 7

• 23 101
  • 747
  •   1
Отговори
# 465
А вие взехте ли си помощите за раждане на дете? Ние още не сме, а наскоро ми казаха, че били 2 - от държавата и от общината. Вярно ли е? Thinking Мисля, че се взимаха до 2 години, дано да не сме изтървали срока. Sweat Smile
Зависи от всяка отделна община дали предоставя помощ или не. София не предоставя.

Божо не говори. Всичко е точно.
Не спира да плямпа някакви неща на неговия син език. Казва само бау бау, баба името на кучето ни + цветенце. Но цветенце е всичко, което го кефи в даден момент.

Лили, абсолютно нормално е поведението на Борко и нямаш никакъв повод да се смущаваш или да се чувстваш неудобно.

# 466
Община Варна няма, можеш да вземеш само от социалните. Мисля беше до 2г от раждането.

# 467
Помощите ги взех отдавна, веднага след раждането. Нашата община отпуска 100 лв.
От работа също получих 100 лв.
От социалните за второ дете сумата е 600 лв.

Малката не говори особено, но скоро научи думата "ако" и като види памперс и казва "акуу" без значение има ли го въпросното нещо в памперса или не...🤣
Доста по-бавно напредва с говора от брат си, но ще чакам нещата да се случат полека.
Муждудругото, днес видях едно момче, което е точно на възрастта на сина ми и нищо почти не му се разбира като говори, т.е. почти на четири...

Последна редакция: вт, 10 май 2022, 22:15 от Helinor17

# 468
  • София
Тони е увеличил броя на "думите", но все така говорим за бебешки говор и срички. Цели думи няма още освен мама и кака. Но пък се разбираме добре и не го смятам за изоставащ в говора. Сестра му на тази възраст съвсем нищо не казваше, а две години по-късно редовно ѝ правех забележка да млъкне поне за минута, че да си чуя мислите Smile
Новото сега са превозните средства - направо е вманиачен по автобусите на градския транспорт Sweat Smile. Също и коли, камиони и всичко на колела, но автобусите са топ.

# 469
  • София
Новото сега са превозните средства - направо е вманиачен по автобусите на градския транспорт Sweat Smile. Също и коли, камиони и всичко на колела, но автобусите са топ.

Същата работа. + строителна техника... У нас вече имаме багер, челен товарач, камион и от вчера кран. Не спира с крана, като вманиачен е.
Имитира звука от крана, нещо като бръмчене, но не съвсем, и ми демонстрира с ръце как работи. Постоянно

# 470
У нас всичко на колела е "буууа" - кола, камион, багер мотор. Както и миксер, пасатор, прахосмукачката, машината за кафе 🤣🤣🤣 въобще не иска да научи кое какво е. Но той преди няколко месеца казваше на всички птици "папа" и на котки и кучета "няу" 🤣🤣 ще се научат всички 🥰 пък после ще искаме да помълчат дружно 😁

# 471
  • Варна
Jinx, на няколко пъти Жорко дърпа уоъкъра на Борко. Днес и на алеята и като каза Борко, се усетих че си ти, но толкова бързахме, че не казах. Много си е добре Борко, просто когато някой му вземе нещо си го иска силно, което е нормално в тази възраст.
За думите, доста казва, повтаря, не ги броя.

Лелее, това вие ли сте били! Аз съм такъв заплес, въобще не помня хора и физиономии и дори не се замислих, че може да сте ми познати. Много е сладък Жорко, пу пу, страхотно детенце. Heart Ние постоянно имаме проблеми с този уокър, много е интересен дори на по-големи деца. А Борко дори да не го бута в момента и да е оставен настрани, хич не иска да си го дава и веднага крещи. Извинявам се, че и на вас се развика. Pensive Май е време просто да прибера уокъра и да го заменим с тротинетка. Макар че сигурно пак ще го има същия проблем, само че за тротинетката. Joy
Вие иначе в нашия квартал ли сте? Simple Smile

Благодаря на всички за отговора за еднократната помощ, явно наистина във Варна няма такова нещо. Но ще се възползваме от държавната със сигурност, че особено за второто - не са малко пари. Blush
Дух, за София обаче май има, защото сестра ми скоро ще ражда и каза, че при вас ги има и двете. Може да е новост, не знам. Neutral Face

За превозните средства - на Борко любим е боклукчийския камион. Редовно маха с ръка на шофьора, а понякога се радва дори само на кофите и стоим да ги гледаме.

Скрит текст:
Взехме му тази книжа по този повод и много й се любува: https://www.ozone.bg/product/zashto-kakvo-kak-entsiklopediya-za- … tomobili-kamioni/

# 472
У нас всичко на колела е "буууа" - кола, камион, багер мотор. Както и миксер, пасатор, прахосмукачката, машината за кафе 🤣🤣🤣 въобще не иска да научи кое какво е. Но той преди няколко месеца казваше на всички птици "папа" и на котки и кучета "няу" 🤣🤣 ще се научат всички 🥰 пък после ще искаме да помълчат дружно 😁

А пък при нас всичко е "деди", защото дядо му кара джип и трактор. Още около годинката купихме багери, трактори и други превозни средства, много ги обича, като види навън и изпада в истерия чак и крещи "дедиии". Обича и истински коли и трактори да "кара" - върти кормилото, слага ключа, сменя скорости, пуска чистачки, мигачи, аварийни и натиска клаксона. Всеки път в колата е голяма борба и мрънкане, защото той иска да кара. Даже и ремонти по колата прави с баща си, онзи ден сменяха гума и той въртеше ключа на болтовете.
Има и полицейска кола, коята казва "иуиу", и един ден едни полицаи бяха спрели на пътя да спират коли за проверка, той отиде до колата и почна "иуиуиу" 🤣🤣🤣

# 473
Много интересни дискусии водите, с голям интерес чета!  Flowers Bouquet

Относно биберона - никое от трите деца ми не е ползвало - или те не искаха, или аз не настоявах нарочно, или комбинация от двете неща. Кърмен е докоро, но от около 1-годишен пие АМ вечер от шише с биберон. Не бях се замисляла, че това може да е проблем, но след дискусиите ви, ще пробвам да го давам от шише с накрайник или сламка. Притеснява ме, че този вид шишета се мият и почистват по-трудно поради клапите в тях.
Смятам да давам АМ до 2-годишна възраст - той кисело мляко и сирене не харесва, кашкавал яде по мъничко.
За говора - за мое съжаление засега не може да говори много. Много разбира, но не може да каже, макар че повтарям и го уча, той посочва и казва "ъ". Моят опит /немеродавен/ показва, че голяма част от момичетата говорят /едва ли не/ откато са се родили, а за момчетата това е по-голямо предизвикателство и отнема повече време и усилия (не при всички, но поне при моите). Успокоявам се, че разбира и показва, че протича умствен процес. Simple Smile  За логопед ще изкачаме 2 - 2.5 г. възраст. Нали е ОК така?
Много е ентусиазиран да рита топка и да кара тротинетките на другите деца по площадките.

Аз обичам периода на майчиството. Направо изтръпвам от мисълта за постъпването му в яслата наесен и връщането ми на работа и особено в началото на двата застъпващи се периода /когато майката обичайно не е много ефективна в работата и същевременно няма време за детето/, но май е неизбежно и ще се справяме някак, както можем. Адаптация и за двамата... Била съм в депресия дори. Дано само да сме здрави физически и психически - това е най-важното.

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 15:59 от faviana

# 474
  • Варна
За киселото мляко.. преди си мислих, че всяко дете го обожава. Оказа се, че Борко не обича или по-скоро има претенции. Смених няколко марки и най-накрая му хареса Верея Чудно 2.5%. Който ще да ме линчува, не ми се занимава да квася домашно (да, знам, че много лесно става Grinning). Другото нещо е, че не обича да е изкарано от хладилника, а поне малко да е постояло на стайна температура.
Като цяло и той не яде често млечни продукти и не знам дали да се притеснявам. Освен стандартно сирене и кашкавал, понякога му мажа филийки с крема сирене. Преди мислих, че най-якото е Филаделфия, а то се оказа пълно с боклуци. Сега взимам едно на Рупите с много изчистен състав. Иначе не пие прясно мляко или АМ. АМ въобще не съм пробвала, а прясно мляко не му хареса особено.

# 475
Петър не кусва кисело мляко, максимума е 3 лъжици и обичайно се е объркал. Притриса се целия като я глътне. Яде само ако е сготвено в нещо. Прясно мляко чисто също не го кефи. Яде мляко с ориз, яде кремчетата от кухнята, които са с прясно мляко, яде и попара с мляко и сирене (с не много голяма охота, ама явно сиренето му притъпява вкуса).
От друга страна Стефания е млечка. Яде по много, веднъж дори явно съвсем бяхме прекалили, акото й беше побеляло, та четохме в интернет и се шашкахме дали е от млякото дали е от друго.

# 476
Хай, мацки.
С Рая нямахме късмет днес за яслите.
Стискаме палци за второто класиране.
Все пак бих искала да разбера малко повече за детските кооперативи, ясленчета приемат ли се как се случват нещата, каква е сумата, отговорности и всичко за тях.
Ако има запознати от вас или насочили се към тях бих се радвала да ми ударите едно рамо.

# 477
И ние нямахме късмет на първо класиране. Ще го пускаме на ясла, няма как, и двамата работим и става сложно, пък и се размива режима. Иначе е забавно с детето вкъщи, но имаме нужда от спокойствие понякога. Аз съм си набелязала един кооператив, но не искат да го вземат преди 2 г., преговарях, ама Ц.

Като ви изчетох назад, толкова си отдъхнах, че от доста време не се занимаваме с биберони, шишета, АМ, дундурканици... Е, да, след биберона останах само аз, но пък ми е хубаво, лягаме си вечер, гушкаме се, играе си малко с косата ми и е отлетял в страната на сънищата. Спи си самичък и сутрин тихомълком идва в нашата стая и си ляга при нас за още малко докато станем и ние.

Почти не го деля от нашата храна вече, избягам неща със захар само да давам. Киселото мляко е на почит, по цял ден само това може да яде. Ако се мръщи на някоя манджа, киселото мляко ме е спасявало. Като добавя малко и изведнъж всичко става вкусно. Grinning Вече и лъжица и вилица се справя самостоятелно, и то с нашите, големите, детските не ги отразява особено. Сутрин му давам и от нашия чай, обожава, няма търпение да изстине и да пие.

Опитва се и всъщност доста разбираемо казва 2-3 думи (освен мама, айде, ба-ба...), бръмчи, крещи, но само толкова. Определено обаче разбира много и често прави напук. Изведнъж стана и сууупер любвеобилен, то едно гушкане, едни целувки... Още сме в шок как от дете, което бягаше от нас, сега си умира за близост. И като направи беля и си знае, идва да ме целуне, като за извинение. И във всички домакински дейности изявява желание да помага и хич не го спирам, ако не прави нещо опасно за него, го оставям да се упражнява с каквото намери и иска.

И по темата за памперсите... Аз не мисля и да се опитвам сега. Имам голямо желание, но смятам, че е незрял за това. Мисля около и след 2 г. да опитам, когато започне да осъзнава тази нужда и процес. Нямам нужда да си тровя живота с постоянно мокри дрехи и опикан апартамент, само и само да си покажа ината, че ще стане, когато аз съм решила. Детето ме води толкова успешно до сега и нямам намерение да променям нищо.

# 478
Идвам да си нахваля гарджетата Grinning

Както си мислех, че са много далеч от идеята за сваляне на памперс, така и започнаха да си казват.
Стефи започна да се пипа отдолу и заподозрях, че го прави като пишка. Проверих няколко пъти и се оказа точно така. Отделно баба й като беше тука всеки път като пишкаше й повтаряше "Пуффф, мирише" и тя започна да казва Пуфф като ще пишка. Сега понякога идва и казва, и аз й казвам, бързо отивай за гърнето, носи го, сяда и се изпишква, а понякога си вдига блузата и дърпа панталоните да ги събува и пак като я сложа в 80% от случаите е свършила работата.
Петър като я гледа, започна и той да си казва или да дърпа панталоните. Сега питах Стефи има ли Пуф, тя отиде взе си гърнето и се изпиша. Петър я видя, отиде, донесе гърнето, седна и си свърши всичко и той.
Все още мисля, че сме далеч от махане на памперс, ама мисля, че са добри първи стъпки и към края на лятото може и да стане.

# 479
  • Варна
Kisela_Krastavi4ka, супер е това. Борко почна да прави нещо подобно - хваща се за памперса или коремчето и прави намръщена физиономия. Не съм проверявала какво става, но като го питам "Имаш пиш?" и той се усмихва. Подозирам, че наистина това прави. Аз отлагам махането на памперса за юни месец. Таткото няма да е вкъщи една седмица в края на май и ми се иска като се прибере, тогава да започнем, за да участва активно.

Още не съм избрала и купила гърне. Expressionless Харесах едно на Фишър Прайс, дето наподобява тоалетна чиния, а като го затвориш - става на стъпало. Само че ми изглежда с прекалено много части, а си мисля, че колкото е по-семпло ще е по-добре (поне от към чистене). Мъжа ми вика, че прекалено много го мисля и просто да изберем едно. People Information Desk Person А аз дори не съм чела материали по въпроса. Само знам, че за момчетата е по-добре овална форма с разделение между крачетата.

Общи условия

Активация на акаунт