Истанбул [тема 56]

• 54 756
  • 748
  •   1
Отговори
# 270
  • Варна
Ние сме влизали в двора на двореца от страната, където е фонтанът /и уличката с хубавите къщички-  Соукчешме сокак ако не бъркам/. И да, има вариант директно в парка да слезете - има малък изход, покрай някакъв музей с експонати, които са отвън, се минава. Като за станеш с гръб към двореца, вдясно в един ъгъл го търсете този изход. Излиза се в парка до входа, който е откъм трамвайната линия.
...
Описаният маршрут е с влизане откъм Соукчешме сокак, да. Може и да не се минава през уличката, предвид локацията на другия ѝ край. До този вход на външната градина се достига по-удобно покрай десния (ако сме с лице към храма) край на комплекса Св. София по тази улица (в дъното се вижда входа).
Миналото лято влязохме едва на трето или четвърто минаване (от хотела директно минаваме оттам, на път към Гюлхане, Сиркеджи и пр.), защото имаше огромни опашки, а именно на този вход (а не на вътрешния... на него не знам дали има още една) се извършва проверка на влизащите. Същото (проверката) се отнася и за другия вход, който е описан като място за излизане от градината в посока Гюлхане. Там такава опашка няма, именно защото повечето хора излизат, а не влизат от там. Та, който не се плаши от баира към този вход и му е удобно да мине в тази посока, препоръчвам да влезе именно от там. Излизането не е проблем.
Скрит текст:
Като се отказвахме да влизаме, защото не ни се чакаше, минавахме през Соукчешме, по нея се спусахме към трамвайната и от там влизахме в Гюлхане.
Като сте вътре в парка, изходът, споменат от Рали, е отляво, ако сте с лице към входа на двореца. Отляво ще ви остане и Света Ирина... Касите са отдясно, а входът към двореца - напред. Ето тук, зад момчетата се вижда будка, край която обичайно се излиза. По улицата надолу се минава покрай Археологическия музей - друг интересен обект за някое следващо пребиваване в града. След него вече се вижда отдясно парка.
Всъщност долния край на Соукчешме, долния край на улицата, по която се излиза от парка на Топкапъ (покрай музея) и главния вход на Гюлхане са един до друг, на трамвайната.

...
Да използвам момента да препоръчам тоалетните в Гюлхане парк Laughing  - чисти и удобни като локация.

... и както и друг път съм казвала, още едно удобство е, че се плащат с Истанбулкарт.
Скрит текст:
Такъв тип тоалетни има на много места в града - и на Султанахмет, и в Емирган, и на пристанището, което ползваме за достъп до музея Рахми Коч (Хаскьой). Дано не подвеждам неволно, защото отдавна не сме ползвали тази опция, но мисля, че може и с монета от 1 лира (макар че със сегашната стойност на лирата звучи нереално). Със сигурност картата е по-удобна.
Единствената тоалетна, за която със сигурност знам, че не може да се плаща с карта, е тази в градинката зад Йени джами, отляво на Египетския пазар. Миналото лято все още беше 1 лира цената там. В прохода под мост Галата, свързващ двете части на пристанище Еминьоню, има също тоалетна, която се плаща с Истанбулкарт.
Всички изброени "заведения" са с поносима, за обществена тоалетна с подобна посещаемост, чистота.

Еми, кратко и ясно казано, ама аз докато се изприкажа...
Шебечко, много добре илюстрирано. Баш това имах предвид по-горе.

inqpro, как да няма?!
Като започнем от паркове с красива гледка, минем през джамии с уникална архитектура и квартали с привлекателна атмосфера и стигнем до интересни съвременни забележителности като Аквариума в Emaar и Пеещите градини в Water garden.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 11:13 от beljata

# 271
Допълвам Беличка😍 (радавам се, че отново се разписа) за Азия - Берлейбей, Кючюксу и...

# 272
Здравейте!
В процес съм на убеждаване на мъжа ми за разходка за Фестивала на лалетата. До сега не сме ходили в Истанбул, затова предпочитам да е организирана екскурзия, с агенция.
Моля тези от Вас, които са го играли този мач с агенция от Варна, да споделят мнение Simple Smile

# 273
За тези,които за първи път тръгват за Истанбул, моето лично мнение е, че всяка държава има нещо, което е  в подсъзнанието ти  и винаги я прави различна и единствена в цял свят.
Турция за мен е Истанбул, Кападокия, Мардин.
А Истанбул   - това е Топкапъ, Света София и всичко останало.
Просто никъде другаде по света
това не може да се види и усети.
Но трябва човек предварително да почете, за да почувства величието им!
Аз също мисля, че Археологическия музей си заслужава посещението и е подценен в сайтовете за пътувания.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 15:15 от Tony Maria 22

# 274
  • Варна
Пепелче, Hug!
Скрит текст:
Нали знаеш, че не мога да стоя далеч дълго... Въпреки... Сега ще досаждам, докато ми/ви писне.
Благодаря за допълнението! Изобщо, има много там за гледане.
ЧаршаВът беше много голям и само нахвърлях накрая обобщение на Азия, че докато пишех, излязоха три мнения. Пуста логорея...

Срам голям, ама ние така и не стигнахме до кафенето с възглавничките и те от мъка го разрушиха. Но сме били в Кадъкьой (много хубаво местенце, трябва да повторим, че мина време), Бейлербей, Кючюксу (само отвън, не беше отворен в началото на април 2016-та), парка Отаатепе, на Чамлъджа многократно. Видели сме и Водните градини (и въпреки премеждията с транспорта на връщане, сигурно ще отидем отново), прекарахме хубав ден в пътуване и престой в Анадолу Каваъ, с качване до крепостта Йорос горе. Обаче имаме още много неща да видим, а и доста от изброеното с удоволствие бихме повторили.

Цел №1 на следващо ходене обаче (особено ако е за лалетата) ще е паркът Гьозтепе.

Здравейте!
В процес съм на убеждаване на мъжа ми за разходка за Фестивала на лалетата. До сега не сме ходили в Истанбул, затова предпочитам да е организирана екскурзия, с агенция.
Моля тези от Вас, които са го играли този мач с агенция от Варна, да споделят мнение Simple Smile

Много добър опит имам, макар и със стара дата, с Караджъ турс. Въпреки че от други офиси е имало оплаквания, аз проблеми не съм имала, а сме пътували с тях 6-7 пъти. Такива са били и отзивите в темата, а и на познати.
В общи линии от Варна не оперират много фирми. Да, предлагат се пътувания от доста ТА, но немалка част от тях (по-малките) всъщност предлагат екскурзиите на големите и накрая пак се оказваш в автобуса на Караджъ, Емералд и подобни.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 14:31 от beljata

# 275
  • София
Здравейте!

Травел Клуб България препоръчвам аз.

# 276
И аз избирам агенция от София, като изборът е сведен до Запрянов, Дениз травел и България нещо си. Като всичките са при еднакви условия, така че някой ако има скорошни впечатления да каже Simple Smile

# 277
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Продават една екскурзия, затова са еднакви условията - делят си транспорта за да заоълнят бройките.
Ние сме ходили със Запрянов и не бяхме доволни от водача, съфорумка на същата екскурзия, но в друг автобус и с друг водач беше много доволна.

В Азия е и Кузгунджук 💙

# 278
  • София
Таня67, redemi, благодаря. Точно за тези къщи става въпрос, които Таня67 е показала. Знам, че в момента дават сериала, който е сниман там.
Искам да питам, кое корабче бихте ми препоръчали до парка Емирган? Не целя дълга разходка, просто да съчетаем плаването и пътя до парка. Просто, ако минава по-близо до брега да разгледаме, ще е добре. Както и на коя спирка трябва да сляза?

# 279
  • София
Таня67, redemi, благодаря. Точно за тези къщи става въпрос, които Таня67 е показала. Знам, че в момента дават сериала, който е сниман там.
Искам да питам, кое корабче бихте ми препоръчали до парка Емирган? Не целя дълга разходка, просто да съчетаем плаването и пътя до парка. Просто, ако минава по-близо до брега да разгледаме, ще е добре. Както и на коя спирка трябва да сляза?
То няма голям избор. Ферибот на Sehir Hatlari от Еминьоню към Саръер. Ето разписанието му за днес - https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/sefer-arama?kalkis=00000200 … ;tarih=23/02/2022
За парка се слиза на пристанище Емиргян. Но няма да видиш въпросните къщи. Те са след това.

# 280
Благодаря Рали и на beljata благодаря, за разясненията. Ще си ги препиша да ги имам. Да мисля, че ще минем по уличката с хубавите къщи, защото от Света София там е най - удобно.
Редеми благодаря и на теб за Археологическия музей, хвърлила съм му око още преди две години и на Света Ирина съм мераклийка да я видя - те там са на едно място, та можем и тях да видим.
И сега излиза нов въпрос: има ли ги все още музейните карти в които влизаха много обекти за посещение и ако ги има, ако не успееш да посетиш всичко с едно ходене, може ли да се ползва същата карта при следващо, както е с Истанбулкарт примерно.
Забравих и на Шебек благодаря за видеото.

# 281
  • София
И сега излиза нов въпрос: има ли ги все още музейните карти в които влизаха много обекти за посещение и ако ги има, ако не успееш да посетиш всичко с едно ходене, може ли да се ползва същата карта при следващо, както е с Истанбулкарт примерно.

Картата важи 5 дни.  https://muze.gov.tr/urun-detay?CatalogNo=WEB-MSP01-05-008

# 282
Записвам се и аз за темата. Мисля април Истанбул да бъде подаръка за 18 рд на голямата ми дъщеря. Първоначалната ми идея беше да наема апартамент и с нощния влак /било много удобно, но видях че има дисутирано по темата/, но в крайна сметка прецених, че няма да имам времето да се подготвя за маршрутите, транспорта и т.н. затова се спряхме на екскурзия. Та въпроса ми е - може ли да препоръчате агенция  от която сте доволни - за нас е важно екскурзовода и посещенията на главните места. А също и знаете ли кога свършва фестивала на лалетата - искаше ми се да е след това, за да няма много навалица?

# 283
Да вметна само – влакът София–Истанбул не се движи вече две години от началото на ковид и не се знае кога ще го възстановят.

# 284
  • Пловдив
От кой град сте?
Има дати за тръгване, а има брой нощувки.
Има за два и за три дни.

Общи условия

Активация на акаунт