Истанбул [тема 56]

• 54 649
  • 748
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте ! Още един въпрос от мен ... прочетох  ,че вече има линия на трамвая от Еминьоню по посока на Св.Стефан -Т5. От нея ли да се възползваме или да си хванем корабче от Еминьоню ,или да отидем с него ,а да се върнем с корабче ,какво бихте ме посъветвали?

# 496
  • Бургас / UK
Здравейте ! Още един въпрос от мен ... прочетох  ,че вече има линия на трамвая от Еминьоню по посока на Св.Стефан -Т5. От нея ли да се възползваме или да си хванем корабче от Еминьоню ,или да отидем с него ,а да се върнем с корабче ,какво бихте ме посъветвали?
Както вие решите Simple Smile Аз бих отишла с трамвая и с корабче навръщане. Само да обърна внимание,че линията започва след Еминьоню ,до там още не е довършена.

# 497
  • Sofia
Аз бих си спестила трамбоването до трамвая, щом все още не стига до Еминюню. Миналата година ми беше мерак да го пробвам тоя трамвай и ми беше неприятен маршрутът за пешеходно към Египетския. Доста строежи имаше пътьом, плюс една огромна детелина, която трудно се преминава, да не споменавам трафика, шума и т.н. Докато не завършат трамвайното трасе изцяло, за мен по-удобни са корабчетата.

wwwrrr , програмата ти е ок, но ако ще разглеждате дворците, имай предвид, че отнема часове, не знам дали ще остане време за мола с фонтаните в азиатската част. Разходката до Пиер Лоти също не става за един час.

# 498
*Чефи* и Сиена М. ,благодаря Ви ! Разрових по -обстойно из нета за информация и съм съгласна с Вас, че няма смисъл да губя време и да навъртам излишни километри .Може би следващият път  Blush

# 499
  • Бургас / UK
bubsan6,остава корабчето по линия Халич.Имам някакъв спомен,че се хваща от Каракьой,бяха го променили нещо и не спира на Еминьоню.Ако някой се включи да помогне Smile

# 500
  • Варна.

Diki, дъщеря ми не е пътувала сама в Турция, но съм правила такава декларация. По препоръка на нотариуса съдържанието беше горе-долу следното: "Еди кои си сме съгласни дъщеря ни ... с ЕГН ... (без паспортни данни) да пътува извън страната без придружител до навършване на пълнолетие." С такъв текст документът става универсален. Така ходеше при сестра си в Германия без никакви проблеми. По принцип декларацията е за пред български власти, а не за пред турските. Затова е на български език. Но е възможно за Турция да има някакви специални изисквания.
Подобна я направихме през деня при нотариус.
Вечерта имахме събрание на родителите с ръководителите на екскурзията, изобщо не го споменаха като задължително изискване. Напразно съм попитала, но може да е полезно за други.

# 501
Не знам дали правилно разбирам за декларациите, но погледнете тук Simple Smile
https://www.mvr.bg/docs/librariesprovider45/документи-от-дирекцията/a4a01b1b-info_decadoc.doc

# 502
  • Варна.
Не знам дали правилно разбирам за декларациите, но погледнете тук Simple Smile
https://www.mvr.bg/docs/librariesprovider45/документи-от-дирекцията/a4a01b1b-info_decadoc.doc
Благодаря! Погледнах я набързо, нищо особено не забелязах.
Обичайните неща, излиза с паспорт защото страната е извън ЕС, иначе може и с ЛК. Декларация за съгласие на родителите, ако са български граждани и това е.

# 503
  • София
Ох не мога да повярвам имах резервирана екскурзия преди 3дни се чух с агенцията и платих цялата сума ,днес получих имейл че няма да се осъществи защото не са се събрали достатъчно хора . 30.03 нощен преход 3 нощувки. Не знам какво ще правя не съм сигурна ,че ще мога за датите който ни предлагат / заради работата/ 😭Пари сигурно няма да искат да ни върнат.

# 504
Ти си длъжна да си искаш парите (освен, ако няма някоя уловка в договора), а те - да ти ги върнат след като  е по тяхна вина отмяната.
Започни с добро и накрая со кютек. 😀
То самолетни компании връщат пари, ако канцелират полет...
И не се хващай на въдицата ваучер, че мои приятели така си изхабиха парите за скъпа екскурзия в чужбина по разни неоправдано скъпи бг курорти, колкото да не са съвсем на загуба.
Руал направо се подиграваха с тях- не можело екскурзия от сайта, трябвало от книжния каталог, на следващата година обаче нямат книжен каталог - от сайта, но определени почивки само и т. н. и т. н....

Много ме е яд колко народ излъгаха така покрай пандемията.

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 22:51 от pepel_ot_rozi

# 505
  • София
bubsan6,остава корабчето по линия Халич.Имам някакъв спомен,че се хваща от Каракьой,бяха го променили нещо и не спира на Еминьоню.Ако някой се включи да помогне Smile

Да корабчето не спира на Еминьоню, а на Каракьой, от Еминьоню вариантите са с автобус за няколко спирки.

# 506
  • София
Здравейте, имам един въпрос. Как става прекачването от един ферибот на друг? Имам предвид, слизаме на една спирка и след 10 мин примерно е другия ферибот. Излизаме и на влизане чекираме пак истанбулкарт или как? И освен това, 10 мин примерно достатъчни ли са за това прекачване?

# 507
Заради времето, най-вероятно ще отпадне  парк емирган, а ми се иска да поплаваме по босфора, но не с малко туристическо корабче ( защото предния път ми стана много зле) а с градския им ферибот
Някой беше споменал, че има линия която минава на зиг-заг през босфора, ако спира на Бейлербей още по-добре

# 508
  • Варна
Да корабчето не спира на Еминьоню, а на Каракьой, от Еминьоню вариантите са с автобус за няколко спирки.

Мисля 4 спирки до Египетски пазар , но от Св.Стефан са няколко автобуса , ние взехме до Лалели през Султан Ахмет , имаше маршрути до Таксим и до съвсем обратна посока.
Едно таксуване с този курс на лирата е толкова малко , че не се и замисляме Simple Smile
Общо взето феритата са достА  по големи  защото качват коли и камиони и защото са катамарани и доста по стабилни , което съвсем не значи , че ни клатят при лошо време.Най добре изберете и тихо време и Босфора да е спокоен . Нямам идея какво значи ''градски ферибот'' - маршрутите по Босфора за десетки , във всеки един момент като погледнете по Босфора ще видите десетки най - различни калибри да щъкат като улави насам натам Simple Smile
Избора като хотели , заведения за хранене , транспорт , забележителности , шопинг , ........................  забавления е толкова огромен в хилядолетната столица на няколко империи и 18 млн. съвременен град и общото говорене е безкрайно Simple Smile

# 509
  • София
Здравейте, имам един въпрос. Как става прекачването от един ферибот на друг? Имам предвид, слизаме на една спирка и след 10 мин примерно е другия ферибот. Излизаме и на влизане чекираме пак истанбулкарт или как? И освен това, 10 мин примерно достатъчни ли са за това прекачване?
Слизате от корабче, след което влизате отново в сградата на пристана, чекирате отново Истанбулкарт и се качвате на другия ферибот.
Ако фериботите са на една фирма, на повечето пристани са в една сграда(с изключение на Еминьноню), но различните фирми тръгват от различни пристани обикновено.

Заради времето, най-вероятно ще отпадне  парк емирган, а ми се иска да поплаваме по босфора, но не с малко туристическо корабче ( защото предния път ми стана много зле) а с градския им ферибот
Някой беше споменал, че има линия която минава на зиг-заг през босфора, ако спира на Бейлербей още по-добре

Когато задавате въпрос и искате да получите коректен отговор, то е добре да напишете освен месеца, в който ще се пътува, също и ден от седмицата + пристанище от което се планира качването.

Последна редакция: чт, 17 мар 2022, 10:52 от Eiger

Общи условия

Активация на акаунт