Истанбул [тема 56]

• 54 587
  • 748
  •   1
Отговори
# 645
  • Бургас / UK
В град като Истанбул,където има тоооолкова места за разглеждане,не знам какво сте се затръшкали за тия лалета...Аз изобщо не ги харесвам и не ме вълнуват ще цъфнат или няма да цъфнат Smile.
Този път отивам повече на кулинарен туризъм  и да посетя някое друго красиво местенце,на което не съм ходила.
Кокореч къде да търсим ,че съм обещала на мъжо да го заведа да си хапне ?

# 646
  • София
Лалетата са насадени вече.
Просто не са цъфнали.

# 647
В град като Истанбул,където има тоооолкова места за разглеждане,не знам какво сте се затръшкали за тия лалета...Аз изобщо не ги харесвам и не ме вълнуват ще цъфнат или няма да цъфнат Smile.
Този път отивам повече на кулинарен туризъм  и да посетя някое друго красиво местенце,на което не съм ходила.
Обожавам пролетните цветя и най-вече лалетата .Всяка есен купувам луковици и се чудя вече къде да ги садя,че няма място 😅🤣

Гледай 2-те видеа на Лора Найденова в You tube -" Лора в Истанбул " .На мен ми бяха много полезни като идеи къде да хапнем. Лигите ми изтекоха 😅 ,там ще видиш горе-долу къде яде Кокореч.

# 648
Здравейте, имате ли информация каква е актуалната цена за Топкапъ. В един сайт намерих, че е 285 лири, в друг 110 лири.

# 649
  • Димитровград
Виж в последния линк има файл с цените. Мисля, че са актуални. 200 лири Топкапъ и Св. Ирина и 285 лири с хамама. Първата графа е за чужденци.
 https://bg-mam.ma/p/1405553/44466208

# 650
  • София
Чефи, моят любим кокореч е в Сиркеджи. Точно срещу любимия ми хотел в Истанбул Меркюри Сиркеджи и срещу реставрираната сграда на Пощата. Вече пет години ям само там кокореч и нито веднъж досега не съм се разочаровал. Супер е.
Gala Kokoreç се казва и е част от една от големите Кокореч вериги в Истанбул, които имат заведения на доста места. Заведения е силно казано, защото са по няколко нисички малки масички с дървени столчета на открито, ама точно както обичам да са и всичко е толкова вкусно, че си облизваш пръстите, щото и обстановката предразполага за това Simple Smile Виж го Simple Smile
Скрит текст:
Ето местоположението на този кокореч
https://www.google.com/maps/place/Gala+Kokore%C3%A7/@41.0143331, … d28.9747818?hl=bg
А ето и самата верига, може да си харесаш друго местоположение:
http://www.galakokorec.com/subelerimiz/

# 651
  • Някъде в Европа...
Аз сериозно се навивам да подновя дестинацията Истанбул в дните на Великден...С ТА, с която си пътувам, за 3 нощувки (ползвам само път и настаняването). Изчаквам с резервацията, за да видя какво ще се случи след 31.03 с изискванията за влизане в Бг ( трън са ми 72-та часа за отрицателния тест за отпадане на карантината 😈). Хем ще видя пак лалетата, хем ще отида и може би на литургията, предлагана в пакета от ТА - някой ако е ходил, да сподели впечатление дали си заслужава или да не си губя времето...Много ми се иска вече да вдишам истанбулския въздух 😃...Нека да резервирам и тогава ще мисля какво ново искам да видя...

# 652
Включвам се и аз в темата ,защото ни предстои екскурзия до Истамбул април месец .
Преди 2 години пак бяхме се записали за същата екскурзия  ,но заради пандемията не се осъществи.
Дано тази година успеем.
Разгледахме къде ще ходим и какво трябва да посетим по програма.
Аз не съм ходила в Истамбул ,а само сме минавали от там ,когато пътуваме за Анталия на почивка .
Ще Ви следя с голям интерес .

Задължително:
1. Света София + Синята джамия (една срещу друга са)
2. Капалъ Чарши и под него  Египетския пазар (пазара на подправките)
3. Разходка с корабче по Босфора (под египедския пазар е и трябва да се отдели поне половин ден)
4. Сапфир и кулата Галата
5. Долмабахче
6. Мола с аквариума (заради аквариума)

желателно:
1. Султан Ахмет кюфте Simple Smile
2. Принцовите острови (не са нещо кой знае какво)

Ползвай трамвая за навсякъде, вземаш си карта, зареждаш я и после само пътуваш ...една карта върши работа за цялата орда ...ще си я подавате Simple Smile
За небостъргача Сапфир с метрото, има спирка в самия небостъргач Simple Smile

Там всичко живо говори, английски, руски, немски (и турски ест.) можете да се оправите без екскурзовод навсякъде. Ако ходите само излиза ...5-6 пъти по-евтино отколкото окскурзовода да ви купува билетите и да ви организира Simple Smile

Ааа и най-важното ...всичко което купуваш по пазарите ...подлежи на пазарлък Wink

# 653
  • Варна
Не са задължителни описаните обекти.

Св. София сега - никак. Което не значи, че не може да се посети.

Капалъ чарши пък хич. Може да се мине през основната алея или по страничната да се спусне към Египетския (през "гащите"), но това не е за първо ходене.
Виж, Египетския е друго нещо - красив, малък и на удобно място, пълен с аромати и цветове.

Тур по Босфора има почти на всеки час, а продължителността му е час и половина или малко отгоре, та не е половин ден, при добро планиране на времето.

От дългите години пътувания и опит в контакта с местните далеч не съм с впечатление, че "всичко живо говори..." език, различен от турския. Даже напротив. Недоумявам как е възможно млади хора грам да "не вдяват". Ако не знаеш някоя и друга дума турски, няма да е лесно да се оправиш на някои места. Естествено, по най-туристическите места може и да няма такъв проблем, но в супермаркет, в транспорта и пр.... забрави.

И... на пазарлък, евентуално, подлежи цена, казана устно. Цени на етикет по правило не се коментират. Ако се вземат бройки, може да ви направят или да попитате за "индирим", но не е сигурно, особено със сегашната лира.

Ако пътуват повече хора, е добре да имат повече от една карта по ред причини. Двама-трима може и с една, след като отпадна кода.

# 654
  • Варна
Тъй като кокореч и голям шиш от агнешки дреболии увити с агнешки чревца много често се радва на далеч по голям интерес от мъжката отколкото от дамската клиентела Simple Smile . Доста подобно си е положението с кюфтета , кебапи и подобна скара от кайма защото е от овнешко , телешко , пилешко или смес и си имат специфична миризма и вкус.
По Босфора щъкат стотици плавателни съдове малка част от които са организирани екскурзии от няколко фирми с няколко маршрута и цени общо взето м-у 15 и 42 евро , някой включващи храна , нощни варианти и/или с шоу програма вкл. ЧНГ.
Основна част тръгват/спират Еминьоню - началото на Златния рог , от двете страни на мост Галата. Добре е първото възможно време идете там и уточнете какво/къде /в колко ще ползвате , щото с тези кризи всичко е каша.Може да направите 3 часа екскурзия по ЦЕЛИЯ БОСФОР чак до ЧЕРНО МОРЕ  и то за под 2 лв.Хващате корабче за квартала Sarıyer ,той е на другия край на Босфора , до Черно море и третия мост.Там гарантирано не е туристическо и няма чужденци и всичко е автентично , храната , шопинга . Повече от час пътуване по Босфора за  стотинки  с ИСТАНБУЛКАРТ. Корабчето  има няколко прелюбопитни спирки -  Ayaspaşa , Beyoğlu , Sinanpaşa, Beşiktaş , Арнавуткьой , Boyacıköy с парка Емиган и други.Може на хоп он/хоп офф да слизате и разглеждате.Задължително с ИСТАНБУЛКАРД (едно от първите неща които си вземаме от първата будка) щото е под 1 лв./за 1 качване .Лошото е че тръгва от Еминьоню доста късно - към 11 (  втората къщичка вдясно от моста )  и са до 17.Всъщност то може да не е само  корабче за квартала Sarıyer , може да ползвате и други линии вкл. до Принцовите острови.Това е част от редовния градски транспорт все пак и не е специална екскурзия за туристи със специален маршрут , екскурзовод и т.н.

Последна редакция: чт, 24 мар 2022, 08:13 от peterky2002

# 655
Добро утро от любимо мое място Simple Smile

Ако някой има интерес да посети, намира се до Галата, слагам и точен адрес.

Хубав и слънчев ден ви желая! ☀

# 656
някой по-запознат да каже дали правилно се ориентирам yenikapi е пристанище близо до бул.кенеди и може да се ползва от kadikoy на ido, за съжаление повечето часове ги няма
предполагам може да се ползва с истанбулкарт

Последна редакция: чт, 24 мар 2022, 13:42 от The Invisible

# 657
  • Бургас
Здравейте!Една от най-новите забележителности в Истанбул.За съжаление цените,вече са разделени за местни и чужденци,като има драстична разлика!   https://www.emaarskyview.com/skycafe/-стъклената тераса.

# 658
  • Димитровград
Линка ви е объркан нещо.
https://www.emaarskyview.com

# 659
Бързо питане, че нямам време да търся назад. Каква е цената на пср-тестовете в Истанбул?

Общи условия

Активация на акаунт