Истанбул [тема 56]

• 54 752
  • 748
  •   1
Отговори
# 300
Хайде сега, всеки е чел разценката за пране, в по-големите хотели в гардеробите има такава. Няма как да кажеш, че е колкото на химическо чистене ...Друг е въпросът, че щом се обсъжда едномесечен престой в 5-звезден хотел в Истанбул, едва ли има финансово ограничение за прането. Според мен апартамент с пералня е най-удачния избор също.

# 301
варненска фирма Одессос тур , Сияна , с тях ходихме в Истанбул и сме доволни    о88 614 5402  , не е реклама , много бяха разбрани хората , мъничка фирма , имат си техни 4 автобуса и колкото могат с тях Simple Smile

Понеже не намирам техен сайт, бихте ли ми казали къде мога да открия екскурзиите, които предлагат? Благодаря!

# 302
  • София
Здравейте,
Няколко пъти съм ходила в Истанбул.С агенции и веднъж самостоятелно с влака.За съжаление той в  момента е спрян и мислим със самолет.От къде ще  ме посъветвате да купя билети?
Благодаря предварително.

# 303
Благодаря за информацията за варненски туристически агенции, сега ще огледам офертите им Simple Smile

# 304
  • София
Здравейте,
Няколко пъти съм ходила в Истанбул.С агенции и веднъж самостоятелно с влака.За съжаление той в  момента е спрян и мислим със самолет.От къде ще  ме посъветвате да купя билети?
Благодаря предварително.
Илианка, откакто започна пандемията, тоест вече две години билети купувам единствено от сайта на единствената компания, която лети от София до Истанбул- Търкиш еърлайнс.
Избягвам онлайн посредниците  Rumbo, Bravofly, edreams, Opodo, trip.bg и др.макар цените им да са по-ниски, но пък при промяна или отмяна на полета съпорта им не оказва никаква помощ и рискуваш да изгубиш парите.Последните цитирани trip.bg миналата година дори не знаеха, че са ни сменени датите на полетите и не отговаряха нито на телефоните, нито на емейлите, които им изпращах. Потвърждението при смяна на датата или часа на полета става единствено през кол центъра на Търкиш. Но тъй като билетите ни бяха купени от посредник от кол центъра на Търкиш  можеха да потвърдят съгласието ни за смяна на полета 48 часа преди него. Добре, че беше офиса на Търкиш в София, който обаче работи само онлайн и отговаря на емейли, които направиха промените, за което сме им благодарни.

# 305
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Знам, че вече садим лалетата, обаче ми попадна видео за посрещане на Нова година на яхта по Босфора. Като дойде време и почнат питанията по темата дано този пост излиза в търсачката и е полезен:

# 306
  • Варна
Liyan@,смени хотела,душе.
Бекдаш от изброените най- джиджан иди.
Е,Беличката знай.А мисля и други люде от темата са нощували там.
Туй варненска фирма.Само по телефона бях контактувала преди доста време,с едно младо момче,така с доста високо самочувствие ми се стори,макар и задочно
Аз бях питала до Одрин дали пътуват.
И той така изказа мнение,че,не,за шопинг тяхната фирма не организира подобни мероприятия,елате каза с нас до Императорския град,с най- добрата фирма от Варна,с най- хубавата програма и екскурзоводи.Това споделям,и личното ми мнение е,че,млада фирма,тепърва нахлуват в занаята.
Много благодаря, имаме годишнина от сватбата и не ми се иска да е греда. Ще потърся още фирми.

# 307
  • Варна
Ох, сутринта написах един огромен чаршаВ, стана нещо и изчезна.

Ще опитам да напиша отново, защото смятам, че ще е полезно.
Скрит текст:
Тези варненски фирми, двете (за третата не съм гледала) са ми непознати, но бегъл поглед върху програмите им ме предизвикаха да напиша нещичко.
Още в началото на офертата на Травелия има вадеща очите грешка, която за мен е демонстрация на тотална липса на професионализъм. Цени от 99 лири за възрастен и 65 за дете за аквариума във Флоря няма вероятно от две години. Още миналото лято платихме по 200 за нас и 165 за малкия. Подобно подвеждане на клиента (става дума за разлика в пъти, не за 10-20 лири, все пак) е израз на несериозност и липса на уважение към него. Никой клиент, доверил се на ТА, не е длъжен да чете и да се информира предварително и самостоятелно за обектите, за чието посещение ще се довери на фирмата. Правописните грешки, били те и механично допуснати, оставени да се мъдрят с месеци на основната страница с офертите даже няма да ги коментирам.
Според мен обаче е важно да се обърне на други две неща.
Скрит текст:
Едното...
При така подадените часове на тръгване (5:30 от Варна) пристигане в Истанбул в 14 ч. е пожелателно, но почти на 100% невъзможно. Първо, защото при такова тръгване обичайно се стига на границата около и след 9, когато вече има сериозни опашки. През април такива има, макар че обичайното тръгване за три нощувки е в четвъртък и може би ще е една идея по-спокойно. Едната фирма обаче тръгва на 16.04., а това е събота... пазарен ден и в Лозеград, и в Одрин (!!!). Даже и при не особено дълъг престой на границата, влизане в Истанбул след 6 часа сутринта обичайно отнема часове. Затова не пристигате в Истанбул, а отивате в аквариума/МОЛа и убивате време там. Почти на 100% Св. Стефан (записана в програмата на Травелия) не се случва в този ден, защото църквите не работят денонощно. В това отношение, а и за цените, Дискориум са по-коректни, защото в този ден са предвидили само вечерни мероприятеи (вечерен круиз/вечеря).
Та, това ви е първият ден. и после имате два дни + малко от третия. За Варна преди поне се тръгваше на обед, защото не ходим в Одрин, но така или иначе два дни и половина имаме и при екскурзия с две нощувки, но с нощен преход. Ама цената е друга. Затова, ако не е фатално да дремнете в автобуса и да не сте хоризонтирани една нощ, пътувайте с нощен преход. Ако може такъв + 3 нощувки, би било чудесно, защото имате 3 цели дни и вече според зависи, част от четвъртия. Ако се тревожите, че ще ви се спи, спокойно. Адреналинът от срещата с този град ще ви държи будни до късно вечерта, когато ще се прострете в амок на леглото и няма да ви интересува даже дали и колко чисти са чаршафите, още по-малко - колко звезди е хотелът ви.
Другото...
Ако целта ви са лалетата, 16. и особено 21.04. са късни дати, по мое мнение. Била съм на 21-ви. Картината - смачкани, прецъфтели, останали на дръжки лалета. Няма къде една свястна снимка да направиш. През 2018-та на 13.04. снимахме прекрасен, свеж и радващ окото килим (не знам дали ще го правят отново, заради пандемията нямаше май две години). Седмица след това приятелка беше там... Няма такава тъжна гледка. 3/4 от килима беше останал на дръжки и нямаше нищо общо с това, което ние видяхме.
Ходили сме няколко пъти в "сезона на лалетата", в различни периоди от 29.03. до 24.04. Впечатленията ми от тези ходения и от прочетеното и видяното са, че най-красиво, поне по моите представи, е в първата десетдневка на април. После започват много да надделяват прецъфтелите лалета. Аз поне предпочитам да има неразцъфнали и цъфтящи, отколкото прецъфтели. Колкото повече дни и хора минават, толкова повече стават и смачканите лалета, защото много хора смятат, че ако не се увековечат, полегнали в тях, няма да има смисъл от Фестивала като мероприятие изобщо. В началото такъв проблем няма. Единствения минус е, че в последните години, заради гореописаните особи, слагаха едни гадни предпазни мрежи, които да опазят горките цветя. Не помня дали и кога ги махаха, но така или иначе предпочитам тях пред другия вариант.

Liyan@, Емка правилно е запомнила (Еми, Two Hearts), че пазя добри спомени от хотел Бекдаш. Били сме там с Караджъ турс и това е най-хубавият хотел от тези, в които сме били. Много от хотелите в Лалели бяха реновирани в последните години и са на светлинни години от предишното си положение.
Скрит текст:
Сега отсядаме в далеч по-скромен, но локацията и възможността за паркиране ни закотви там и колкото и понякога Лалели да ми липсва, няма как да гледам нататък.
Като гледам избрания от теб, той не отстъпва на Бекдаш. Локацията също е аналогична, като Мементо е една идея по-надолу от трамвайната спрямо другия, но не е фатално. Та, за мен по-скоро фирмата не ми вдъхва доверие, макар че офертата им е сравнително грамотна и коректна. Струва ми се, че е тяхна, а не е на друг ТА, но не мога да съм сигурна.

Да се има предвид, че "Екскурзоводско обслужване от представител на фирма ... всееднокоя..." наричат приказките от представителя на фирмата по време на пътуването.
Скрит текст:
Често това се изчерпва с няколко прочетени не особено гладко страници информация, в която може да има и неверни или неточни неща. Според способностите и професионализма на водача това (невинаги полезно и приятно) действие може да запълни времето до Обзор, Слънчев бряг или (ама не ми се вярва...) Бургас. Там, пак според способностите и ситуацията, докато сте спрели за почивка, може и да ви навиват да запишете още мероприятия на място. Оттам нататък работата на този водач не е екскурзоводска, а е организационна. В Турция екскурзоводска работа могат да извършват само местни екскурзоводи, лицензирани от турското Министерство на туризма (или както там се нарича), а какъв ще ви поеме, едва ли някой може да каже. Това - по повод написаното (не помня от кого, съжалявам), че държи на екскурзовода.

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 20:39 от beljata

# 308
beljata, благодаря за изчерпателния отговор и за информацията, която няма как да получим от сайта на агенцията!

# 309
Здравейте,
Имам няколко въпроса, за които не можах да се ориентирам.
- има ли тунел със стъкла (все едно вървиш във водата) в Истанбул аквариум или само в Sealife, понеже детето много иска да отиде в такъв и да знам кой да предвидя за посещение?
- ще отседнем в район Фатих и не мога да се ориентирам кое е най-близкото пристанище от където можем да ползваме разходка по Босфора и коя фирма?
- от кой hamam сте доволни като тук изискването ми е да е смесено посещение (мъже и жени)?
-как става таксуването в градския транспорт с картата? Има автомати по спирките или в самите превозни средства? Тук видях че има различно таксуване спрямо броя спирки, та в тази връзка как задавам колко спирки искам да се возя или не съм разбрала правилно?
-кой пазар си заслужава да се види (не търсим нищо конкретно за купуване, по-скоро като атракция) като ще бъдем в Истанбул между четвъртък и понеделник включително?

Последна редакция: сб, 26 фев 2022, 08:34 от Buboneza_meza

# 310
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Мога да дам отговор само на няколко от въпросите:
Корабчетата са при моста Галата, само от там тръгват. Фирмата е Sehir Hatlari, има ги в първия пост.

Метро, трамвай, ферибот - чекира се на влизане на станция/спирка/пристанище. В автобусите се качва само от първата врата, чекирането е на нея - апарат при шофьора. Таксуването по спирки се отнася само за градската железница Мармарай. Чекирането при нея е на влизане и излизане от спирка.

Последна редакция: сб, 26 фев 2022, 09:19 от Шебек

# 311
Тунел има в аквариума във Флория, за другите нямам представа. Препоръчвам го.

# 312
  • Sofia
За атракцията вижте Египетския пазар до моста Галата и вече споменатите корабчета. Красив е и неголям, и ще ви е на път по време на разходките.

# 313
  • Варна
По спомен тунелът в аквариума в МОЛ Форум (да не подведа как се казва понастоящем) беше по-впечатляващ (повече отговаря на понятието "тунел") от този във Флоря. Във Флоря обаче има доста интересни места, не е само тунела.
Пазарите - атракция са Капалъ чарши и Египетския. Първият е основно такава, там изгодна покупка не може да се очаква. Вторият също не е баш място за пазаруване, но тъй като ми е любим, съм пристрастна. Така или иначе, и двата трябва да се видят. А и локациите им са удобни. Египетският е наслада за сетивата, а не е голям и е на изключително комуникативно място.

Корабчета по Босфора има на фирма Turyol, пак от Еминьоню, при мост Галата - с удобен график и добра продължителност. Не помня в последните години някой да е ползвал други, ние също не сме.

Район Фатих е твърде голям. Може да конкретизирате, макар че за Босфора мястото е това.

# 314
  • София
Здравейте, аз се включвам да споделя част от моята програма за априлско посещение в Истанбул. Не съм сигурна дали правилно съм се оринетирала с транспорта, но ще помоля да ме поправите, ако греша някъде.
За ден 1 съм решила първо като се освежим малко сутринта, ако не ни настанят веднага, първо да уредим въпроса с картите за транспорт и да се разходим до Хиподрума, да разгледаме там, после, ако не се лъжа с Т1 до Долмабахче, няма да влизаме вътре, само отвън, докъдето може, ще разгледаме. После към Таксим,  с фуникуляра, само трябва да се оринетирам от къде точно се качваме на него. След  това разходка с хапване по Истиклял и поемаме към хотела през моста Галата.  Така горе-долу ги виждам нещата да е около 14ч, може да починем малко и към 15 ч. да се разходим отново по булеварда посока Капълъ, някое и друго магазинче, евентуално до Гюлхане и малко по-късно около 17ч си мислех с метро до Сапфир. На връщане от Сапфир, ми се иска да се разходим пак към кулата Галата, моста и фонтана на Султанахмед, защото съм виждала снимки, че вечер е хубаво осветено. В смисъл, това ще е на прибиране към хотела и колкото имаме сили, толкова ще се разходим Simple Smile Само не съм сигурна на връщане от Сапфир дали ще се ориентирам къде да се качим на метрото и къде да слезем. Предполагам на Таксим, но не съм сигурна. Ходила съм един път до Сапфир с агенцията с метро от Лалели и не ми се струва сложно, само трябва да имам точни насоки и ще съм ви благодарна, ако ме упътите. Simple Smile
За ден 2 някакси ми се иска да съчетая следните неща, но още не мога да ги наредя точно.  Искам да направим едно плаване с корабче до Саръйер, да се разходим до Емирган и евентуално или Кючуксу, или Бейлербей. Някъде, където можем да влезем в двора и да се разходим в градините. По-скоро си го мислех първо до някой от тези двете и после към Саръйер и Емирган, но може и в друг ред, не знам...Притеснява ме, че този ден ще ни е събота и не знам дали ще може да се влезе, как ще са корабчетата и тн. Това като часове си го представям до късния следобед, привечер, даже, ако има корабче да се приберем по тъмно, за да видим и светлините на мостовете. После вече, зависи дали ще имаме време и транспорт, малко ми е объркано тук - или да отидем до водните градини, но не знам с какво, и натам, и как да се приберем после, или другия вариант към Пиер Лоти. Тук ми е малко объркан този ден...Била съм два пъти в Истанбул, но не съм обикаляла много, но като цяло съм добре с ориентацията и смятам, че с ваша помощ ще се справя.Flowers TulipFlowers TulipFlowers Tulip

Общи условия

Активация на акаунт