Истанбул [тема 56]

• 54 649
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
Сиена М.Определено. Както и приблизително време за отделните обекти, да субективно е до някъде, но все пак е ориентир.

The invisible Благодаря за програмата.

Предвид, че не познавам града а информацията е тоолкова много, започвам да се обърквам и ще сглобя програмата ни, на база на вече пътували или плануващи с по-добри организационни умения от мен. Simple Smile
Кога ще ходите?

# 526
  • София
Нахлувам в темата, да споделя добрите си впечатления от едно хотелче със супер локация, собственичката е българка, много мила и отзивчива, стаите ни бяха по 45евро със закуска. В непосредствена близост има платен паркинг, което беше голямо удобство за района. Пеша обикаляхме, само единият ден си взехме такси до Таксим за 50лири. Hotel Novano   https://www.facebook.com/hotelnovano
Понеже бяхме само жени, с две коли и предвид трафика в Истанбул, тя ни упъти как да избегнем задръстването и ни прекара през големи булеварди, препоръча ни е доста други неща, а най-интерестното беше гледане на кафе, там падна голяма забава.
Също препоръчвам и този ресторант в близост,  с уникална гледка към Босфора, цените бяха нормални, обслужването и кухнята на много високо ниво, хапнахме риба, питиета, салати и платихме по 25лв на човек. https://www.facebook.com/Seafront-lounge-109836144669055
Къде ви гледаха на кафе?

Хваля се след като вчера ни анулираха екскурзията днес след разговор с агенцията след обяд но върнаха парите. И вече имам резервация към друга агенцията със сигурно пътуване на 30.03 .

# 527
Завиждам благородно на всички, на които им предстои пътуване, и поздрав с един сладур.

# 528
Сиена М.Определено. Както и приблизително време за отделните обекти, да субективно е до някъде, но все пак е ориентир.

Предвид, че не познавам града а информацията е тоолкова много, започвам да се обърквам и ще сглобя програмата ни, на база на вече пътували или плануващи с по-добри организационни умения от мен. Simple Smile
Кога ще ходите?
Плануваме 29април-02май.

# 529

Кога ще ходите?
Плануваме 29април-02май.
[/quoteНие заминаваме на 2 май вечерта и на 7ми вечерта ще пътуваме от там. Няма да се засечем.

# 530
  • Бургас / UK
wwwrrr,погледна ли за хотели в района на Сиркеджи или около Султан Ахмед? Местата,които искате да посетите са по-близо в този район.Св.София,джамията Султан Ахмед,Топ капъ са на пешеходно разстояние ,няма да ви се налага да ползвате транспорт.
 От пристанище Каракьой (до което пак се стига пеша(по моста Галата) или с Т1 (слизате на спирка Каракьой)) хващате корабчето по линия Халич.Може да слезете на Пиер Лоти ,да се качите горе на хълма ,да пиете кафе или чай ,да се разходите в района,да хванете корабчето и да слезете на спирка Балат или Фенер и да посетите Св.Стефан.После вече пак на корабчето и се връщате към Каракьой или продължавате към Юскюдар за разходка в Азиатската част.Всичко зависи колко време ще загубите за Пиер Лоти и Св.Стефан.
Вижте разписанието на предната страница ,някой беше качил графика на линията Халич.
От спирка Везнеждилер или Халич,хванете метрото М2 ,слизате на спирка 4 Левент и отивате на Сапфир.
Всичко това е ориентировъчна програма . Таксим е хубаво място,но далечко от основните места,които искате да посетите в сравнение със Сиркеджи и Султан Ахмед,които (както вече споменах) са на пешеходно разстояние.
Аз винаги съмм отсядала в или около Сиркеджи. Там е Мармарай,пристанище Еминьню е на пешеходно разстояние,както и моста Галата ,от там и Каракьой,трамвай Т1.

Последна редакция: пт, 18 мар 2022, 12:26 от *Чефи*

# 531
*Чефи*Да, разгледах, но попаднах на апартамент на добра цена и с добри отзиви и за това запазих там(имам възможност за анулация)Но ще гледам отново за нещо подходящо в описаните от теб райони.
От magyy разбрах, че на 1ви и 2ри Май във връзка с Байряма обектите ще почиват, на 2ри по програма на обяд си тръгваме, но ще трябва да помисля за 1ви май, може би ще го оставя за разходка и обикаляне по забележителности, които няма да влизаме. Транспорта си работи, нали? Как е положението със заведенията по време на Байрям, работят ли? И като казах заведения, моля за актуални отзиви. Разгледах тези, които са споменавани в темите назад, но се надявах на по-актуални препоръки, за заведения с вкусна храна, хубава гледка.

# 532
  • София
Ако туристическите обекти почиват на 1-ви май, дали ще работят аквариумите, Леголенд и други подобни места, където може да се отиде с деца?

# 533
Здравейте, бихте ли препоръчали туристическа агенция с добра програма и екскурзовод за Истанбул (по възможност да не се пътува през нощта).

# 534
  • Бургас / UK
По време на Байряма всичко работи-магазини,транспорт...Турците не се хранят от сутрин до вечер ,но това не пречи на работния процес Simple Smile Да не говорим ,че има големи намаления по магазините ,от които може да се възползвате Simple Smile
Аз съм била по такова време в Истанбул и изобщо не усетих някаква разлика.Не се притеснявайте да си хапвате спокойно.
За ресторант не мога да помогна,че и аз самата не съм ходила от доста време,но гарантирам,че няма да останете гладни.Буквално на всяка крачка има какво да се яде. Аз обожавам района на Кадъкьой(от Еминьоню има терминал на корабчета до там(от дасно на моста Галата),които се таксуват с Истанбул карт,има и  надписи,по които да се ориентирате) . Там има доста ресторантчета с най-различна храна. Имаше и доста голям пазар за риба.То си е едно каре с ресторанти,пазара,кафенета... Пак от дясно на моста Галата имаше терминал на корабчета за разходка по Босфора(не са скъпи,но не се ползва Истанбул карт). Не се подлъгвайте по разни викачи ,които ви предлагат такива разходки.Взимат много по-скъпо от другите,за които писах.
Пак предупреждавам,че спомените ми са от преди 3-4 години,но едвали нещо се е променило(освен цените на транспорта) Лошото е,че сега всеки иска съвет и напътствие,а като се върне един ред не пише ,за да си "сверим часовниците" Simple Smile Преди пишехме цели романи и така беше лесно за всички да се ориентират и да си съставят някакъв план и маршрут...Самат аз никога не съм си правила план,отивам и на където ми видят очите...Да си призная не съм влизала в Св.София заради опашките(мразя да чакам) в Топ Капъ и Долмабахче.Нещо не ме влекат тези места все още Satisfied Скоро ще поправя грешката със Св.София ,нищо ,че почти всичко е покрито вътре,поне вече няма опашки.
PS: относно туристическите обекти ,проверете на сайтовете им дали ще работят.

# 535
  • София
wwwrrr, подкрепям Чефито за настаняването. Дори бях написала коментар с почти същото, но като видях, че сте запазили около Таксим, не го пуснах. В крайна сметка под Таксим има метро и много автобуси. Но Сиркеджи е много по-добро място като транспорт. И Султанахмет е добре, особено при първо посещение. Един или повече дни няма да мръднете от района. Най-известните забележителности са именно там. Но апартаменти почти няма, само хотели.

Транспорт има по празниците. Дори понякога е безплатен (както и магистралите). Повечето заведения май работят, но може да има и изненади. Спомням си как всички магазинчета около Египетския пазар бяха затворени, а бяхме оставили за последния ден купуването на локум, баклавички и подобни. Simple Smile

Соник, музеите са общински/държавни и служителите почиват по празници. Частните забавления едва ли затварят. Ако аквариумите и увеселителните паркове не работят на празници, то местните къде биха завели децата си?

# 536
  • София
Нямам представа, затова питам Simple Smile Изобщо не съм запозната доколко религиозните празници им блокират рутинния живот - може да имат някакви наредби да почиват почти всички.

Много благодаря на всички, които така подробно и търпеливо отговарят. За първи път ще ходя в Истанбул при това самоорганизирано и ми се струва ужасно сложно всичко. В толкова други градове съм си организирала екскурзии сама, но никога досега не ми е било притеснено дали ще успеем да се справим с градския транспорт например. Винаги съм го предпочитала като начин на придвижване, където и да отидем, и сега пак мисля да заложим на него, пък дано се оправим.

# 537
Нямам представа, затова питам Simple Smile Изобщо не съм запозната доколко религиозните празници им блокират рутинния живот - може да имат някакви наредби да почиват почти всички.

Много благодаря на всички, които така подробно и търпеливо отговарят. За първи път ще ходя в Истанбул при това самоорганизирано и ми се струва ужасно сложно всичко. В толкова други градове съм си организирала екскурзии сама, но никога досега не ми е било притеснено дали ще успеем да се справим с градския транспорт например. Винаги съм го предпочитала като начин на придвижване, където и да отидем, и сега пак мисля да заложим на него, пък дано се оправим.
В Истанбул е един от най-ясно обозначените градски транспорти, а за такъв огромен град транспортът е доста добре организиран. И чиста евтиния. Карти и схеми има къде ли не при релсовите видове транспорт. На английски се обявяват и спирките в метро, мармарай, трамваи. 1 май си е почивен ден и без байрама.
Няма причини за притеснения.

# 538
  • София
Здравейте, аз продължавам да нареждам моята програма и нямам търпение да дойде април месец Flowers TulipFlowers TulipFlowers Tulip
Ползвала съм един път Т1 и един път с екскурзовод метро до Сапфир и обратно, но смятам, че ще се оправя някак.
Все пак, ще се радвам, ако си кажете и вие мнението. Имаме два дни петък и събота в Истанбул, съобразила съм работното време на корабчетата и в момента съм наредила обектите така:
Ден 1 като пристигнем и се освежим малко, взимаме карти за градския транспорт и се насочваме към Мол Венеция, доколкото видях с Т1 и Т4. Там не мисля да обикаляме много магазини, по-скоро заради лодките искам да отида. После се връщаме обратно в Лалели и там вече около площад Султанахмет ще се разходим, може и до Долмабахче, само отвън и евентуално до Чираган Палас (надявам се да го изписвам правилно) за някоя снимка. После се настаняваме в хотела. След това малко по улицата където върви трамвая до някои магазинчета, които от предишни посещения си харесвам - едно за козметика и разни такива и едно, кометирано и тук за чанти Simple Smile Може до Гюлхане да се отбием. Това го смятам от сутринта до 16 ч. Като Долмабахче (часовниковата кула) и Чираган Палас, може да останат и след настаняването. След това се отправяме към Сапфир с метрото. На връщане, мисля да слезем от метрото на Sishane, доколкото разбрах тази спирка е близо до кула Галата и по Истиклял, през моста Галата да се върнем до площад Султанахмет, защото искам да видим тези обекти осветени вечер. Това е ден 1. Мисля, че не е невъзможен Smile
Ден 2 е малко по-амбициозен, нооо се надявам да успеем Flowers Four Leaf Clover Ставаме сутринта, и с Мармарай (смятам, че ще е най-бързо) до Юскудар. От там предполагам с автобус, защото няма по-ранен ферибот за Кючуксу. Понеже не сме заинтересовани да разглеждаме отвътре се чудех дали да не отидем до градините на Бейлербей, вместо Кючуксу, но не намирам актуална информация дали може да се посетят само те и колко е входа, за тях, за това не съм сигурна още кое от двете, но ще решим. В краен случай, може дори да пропуснем тази част, защото не знам дали греша, но малко са ми подобни тези дворци с Чираган Палас, та според обстановката, ще решим на място какво ще правим. След това около 1 на обяд отиваме към Емирган с корабче  (може и по-рано, зависи какво правим преди това), евентуално може да се разходим до Саръйер, но не съм сигурна,  после навръщане до Анадолу Хисар пак с корабче, след това още едно корабче до Юскудар и от там последно корабче до Еюп. Това го планувам да е линията в 19:45-20:40 и около 21ч да сме на Пиер Лоти. Навръщане с автобус и трамвай към хотела.

Това е от мен, дано не съм ви отегчила с моя дълъг пост.  Задължително ще има и разказ после. Единствено се надявам времето да е хубаво за тези планувани разходки Simple Smile

# 539
  • София
V_e_S_i Можеш да посетиш само градините на Бейлербей,  билета мисля, че е 10TL.

Общи условия

Активация на акаунт