Истанбул [тема 56]

• 54 627
  • 748
  •   1
Отговори
# 570
На мене ли ми се струва,  че цените на хотелите са подскочили? Цената за три нощувки сега в нашия хотел е такава, каквато платихме през септември за 4.
Опитвам се да видя инфо за местата, където са снимани филмите, но нещо не  се получава. Вконтакте май беше.
Да, там е, но е руски сайт и не може да бъде отворен през нормалните браузъри. Може да се отвори през Tor Browser.
Златна си!  Ей ся ще си спретна посещение на бакалията на Султан. И без това Балат ме кефи много.

# 571
  • Варна
Здравейте може ли помощ как да намеря тази сладкарски с хубаво кюнефе Gulluoglu
За жалост последните години и турците мнооооого си индустриализираха кухнята , заведенията и дори пекарните и сладкарниците .Ще се учудите колко много са вече замразените полуфабрикати  вкл. кюнефе.Затова гледам да се вижда как лелите месят и точат..

[/quote]
Ох, тези милите хорица които работят по време на поста по заведения за обществено хранене, как издържат хем да готвят през деня, хем да постят? Нечовешко ми е направо. Каквито и вкуснотии има в турската кухня, чак жал ми става.
[/quote]
То там стриктните хич не са чак толкова много , особено младите за рАЗлика от много други държави особено някой араби дето ако пушиш или пиеш вода на видно място могат даже да те арестуват.
Да не говорим за българските изселнически квартали дето даже свински салами и луканки се намират.

# 572
Цялата програма ни е все в европейската част' четох за два квартала  kadikoy и uskudar' ще има време само за единия
Кой бихте препоръчали
Мислехме и за Бейлербей' но е по-неудобен и по-далеч
В кои завения продават алкохол' знам че не във всички.

# 573
  • Бургас / UK
mary81,пускам локация на Гюлюоолу
https://www.google.bg/maps/place/Karak%C3%B6y+G%C3%BCll%C3%BCo%C … d28.9774498?hl=en

На много места я има тая садкарница,но тази на Каракьой е на най-удобно място.

The Invisible,аз винаги препоръчвам Кадъкьой,любим ми е... Хващате корабче от Еминьоню и сте там(с Истанбул карт) .За алкохола не мога да помогна,трябва да питате,но няма начин да няма такива заведения с алкохол в Кадъкьой Smile Чувала съм,че алкохола по заведенията е скъп.

Последна редакция: нд, 20 мар 2022, 11:39 от *Чефи*

# 574
Цялата програма ни е все в европейската част' четох за два квартала  kadikoy и uskudar' ще има време само за единия
Кой бихте препоръчали
Мислехме и за Бейлербей' но е по-неудобен и по-далеч
В кои завения продават алкохол' знам че не във всички.

Юскюдар е по-близо до Еминьоню. Момината кула можете да видите там,за съжаление само отвън,защото ,по последна информация, е затворена за ремонт. На 5 мин пеша от фериботния терминала ,по посока Къз кулеси, сме яли страхотен пълнен картоф в едно от заведенията ,които са от страната на водата.
Кадъкьой е малко по-надалече,но пък има много хубав пазар за хранителни стоки ,най-вече риба и морски продукти,както и много заведения за хранене.Ако не ме бърка паметта,близо трябва да е и Бикът в Мода.
Което и да изберете,няма да съжалявате,въпреки ,че и аз като *Чефи* клоня към Кадъкьой, защото все още не сме били там и ще бъде ново преживяване и преоткриване на малка част от Любимия град 🥰 Смятаме да прекараме голяма част от втория ни ден там ,ако е живот и здраве до 02.04 😁

Последна редакция: нд, 20 мар 2022, 11:57 от bubsan6

# 575
Аз мислех с мармарая' не е ли по-бързо
Разбрах че той върви и между двата квартала' но не знам дали ще ни остане време
Под алкохол визирах бира' но сигурно пак е същото

# 576
За алкохола – питате „бира“ още преди да влезете и готово. Има ли сервирани обърнати чинии по масите, силно вероятно е да има алкохол. В Кадъкьой (Мода) почти няма заведение без бира и цените са най-ниски. С ниската лира цените на алкохола са поносими, но пак са по-високи от България.

# 577
  • Бургас / UK

След Юскюдар следващата спирка на Мармарай е Ayrilik Cesmesi , която е малко по-навътре ,но от там може да се прикачите на М4 и да слезете точно на Кадъкьой.

bubsan6,ето местоположението на Бика. В ляво се вижда пристанището на корабчетата ,а в дясно е означена статуята.Върви се по една права улица (Sogutlu Cesme Cd) Не е далеч.По тази улица също има заведения ,магазини,кафенета.
https://www.google.bg/maps/place/Kadikoy+Bull+Statue/@40.9918468 … d29.0291628?hl=en

# 578
  • София
Мармарая не може да се сравни с ферибота като изживяване. Първото е за 3-4 минути, второто за 15-20. Метрото е като всяко друго - нищо не виждаш. Фериботът е наслада - кораби, гледки ... Но все пак и честотата има значение. Метрото е по-начесто. Но ако бързате, има ли изобщо смисъл да ходите?

Какво очакваш да видиш в Юскюдар или Кадъкьой? За мен е цялостно изживяване заедно с пътуването до там. В Юскюдар има 2-3 много стари джамии. Едната (Михримах) е на Мимар Синан. Има хубава крайбрежна алея с гледка към Момината кула, заведения. И е транспортен възел. Честно казано никога не съм ходила до там заради самия квартал, а само на път за някъде. И аз съм правила разходката на Чефи - отиване с ферибота на Идо до Харем и разходка по крайбрежната алея до Юскюдар. После продължихме с транспорт към следваща набелязана цел.

Кадъкьой е друго нещо. Там е Мода с театри, заведения, магазинчета, църкви. С атмосфера е. И бика е там. Wink Има хубав крайбрежен парк. Гара Хайдарпаша е наблизо. Много е красива вътре, но май вече не може да се влиза. Кадъкьой също е голям транспортен възел. От там се ходи до парка Гьозтепе, който препоръчвам по време на лалетата.

Вече никой не пита за изящната джамия Шакирин (Женската джамия), за хълма Чамлъджа и за огромната джамия Чамлъджа, за новата телевизионна кула...

# 579
Таня67 планувала съм още 2-3 пътувания сферибота
В едната посока мисля да го спестя
Всеки ден пренареждам програмата' защото някои неща са доста отдалечени' да е по-оптимално

# 580
Мармарая не може да се сравни с ферибота като изживяване.

Вече никой не пита за изящната джамия Шакирин (Женската джамия), за хълма Чамлъджа и за огромната джамия Чамлъджа, за новата телевизионна кула...

Напълно съм съгласна по въпроса с ферибота!
Моя близка много ми препоръча джамията Чамлъджа ,но ще падне голямо препускане от Кадъкьой до там и после към фонтаните в Water Garden. Явно ще я видим следващия път. Кулата също е страхотна дестинация, ама пусто страх от високо имам и само като гледам снимките ми става зле 😅Затова предложих днес на другите две мацки в ден 2-ри сутринта да отидем на Хамамммм 😁 Това са двата варианта, които най ми допаднаха и в същото време са в двете крайности-модерен  и традиционен ( Aga Hamami е най-стария в Истанбул -1454г.)
https://maps.app.goo.gl/v2fmq1VtJoT4X2Sw5
https://maps.app.goo.gl/4FNTsANdEbuMmwBW6

Последна редакция: нд, 20 мар 2022, 17:23 от bubsan6

# 581
  • Свети Влас
Скрит текст:
Мармарая не може да се сравни с ферибота като изживяване.

Напълно съм съгласна по въпроса с ферибота!
Моя близка много ми препоръча джамията Чамлъджа ,но ще падне голямо препускане от Кадъкьой до там и после към фонтаните в Water Garden. Явно ще я видим следващия път. Кулата също е страхотна дестинация, ама пусто страх от високо имам и само като гледам снимките ми става зле 😅Затова предложих днес на другите две мацки в ден 2-ри сутринта да отидем на Хамамммм 😁 Това са двата варианта, които най ми допаднаха и в същото време са в двете крайности-модерен  и традиционен ( Aga Hamami е най-стария в Истанбул -1454г.)
https://maps.app.goo.gl/v2fmq1VtJoT4X2Sw5
https://maps.app.goo.gl/4FNTsANdEbuMmwBW6
И аз имам страх от височина, но като се качих на балона в Кападокия и ми изчезна страха - Satisfied

# 582
  • Sofia
До Кадъкьой с Мармарай и после метро изобщо не е по-бързо, отколкото с корабче. Защо не броите  трамбоването из станциите, прекачването, самите влакчета също не минават през 2 мин все пак. И като събереш времето, се оказва, че даже може и повече да е, отколкото с ферито. И всичко това е при бърза ориентация на място, което не винаги се случва.
До Юскюдар да, по бързо е самото пътуване, но реално ще спестите 10 минути.
Разбира се всичко това важи при условие, че отправната точка е Сиркеджи/Еминьоню.
Само ще добавя, че точно на Сиркеджи от улицата до перона под земята се върви към 10 мин, може и повече. Станцията е огромна, дълбока и с доста входове.

# 583
Само ще добавя, че точно на Сиркеджи от улицата до перона под земята се върви към 10 мин, може и повече. Станцията е огромна, дълбока и с доста входове.
И понеже няма по-голям учител от личния опит, след като имахме „удоволствието“ един път да влезем през главния вход на Сиркеджи в Мармарай и да се превозваме по всичките поне четири ескалатора плюс междинни отсечки с куфари дълго време, потърсихме алтернативни входове и ги намерихме. Асансьорите слизат съвсем близо до влаковите линии на ниво -9.
Асансьор по-близо до Сиркеджи и
асансьор Ходжапаша до едноименната джамия и заведенията с кебап. Долу до линиите търсете надписа „асансьор“. Simple Smile

# 584
Някой с впечатления за Музея на илюзиите?

И пак да попитам - знаете ли дали е разрешено да си купя рози за градината  от Турция и да си ги внеса през границата???

Общи условия

Активация на акаунт