Истанбул [тема 56]

• 54 601
  • 748
  •   1
Отговори
# 615
И аз с един смотан въпрос 😅😁 до колко часа е отворен парк Емиргян,като започне фестивала. Като гледам повечето ТА водят групите на първата сутрин и сигурно точно на 01.04 ще е мазаляк .Та идеята ми беше да отидем след настаняването(едва ли ще стигнем там по-рано от 15ч) ,без да попитам ,аджеба, има ли работно време ?! 🤔

Последна редакция: вт, 22 мар 2022, 16:55 от bubsan6

# 616
  • София
Преди време беше коментирано май някъде из старите теми, но не намерих сега и искам да попитам нещо. Извинете ме, ако е тъп въпроса, но не съм много наясно. Един познат сега се върна от Турция (Истанбул) и каза, че като е плащал с карта курса е бил по-добър, отколкото на лирите, които си е бил купил тук. Та, въпроса ми е, по принцип ли така е по-изгодно или има някакво значение от това към коя банка ти е картата, или от нещо друго зависи?

# 617
  • Димитровград
Винаги е било така, транзакциите са по курс близък до официалния на БНБ. Миналата седмица лирата в бюрата беше 13,7 стотинки, с карта ми излезна 12,04ст.

# 618
Един познат сега се върна от Турция (Истанбул) и каза, че като е плащал с карта курса е бил по-добър, отколкото на лирите, които си е бил купил тук. Та, въпроса ми е, по принцип ли така е по-изгодно или има някакво значение от това към коя банка ти е картата, или от нещо друго зависи?
Курсът при плащане с карта е по фиксинга на БНБ за деня, разбира се, че е по-добър. Лирите кеш се купуват от бюра, които си слагат печалба по 2-3 стотинки на лира (между купува и продава). По-изгодно е да се плаща с карта за клиента. Е, при повечето карти от масовите банки.
Естествено винаги трябва да си имате и лири в брой.

# 619
https://www.instagram.com/reel/CakF3Kpg7uu/?utm_medium=copy_link

Попаднах на това сега ,има актуални цени, -  за турски граждани е 30 лири ,за туристи 120.

# 620
  • София
https://www.instagram.com/reel/CakF3Kpg7uu/?utm_medium=copy_link

Попаднах на това сега ,има актуални цени, -  за турски граждани е 30 лири ,за туристи 120.
С тези светлинки цял панаир е станала цистерната на Теодосий. Smiley
Преди пандемията беше безплатна.

На мен ми направи впечатление, че на все повече места входовете за местни и за туристи са с разлика в пъти.

# 621
Не знам банка, която да превалутира по фиксинг на БНБ, а не по своя валутен курс. На сайтовете им има курс купува/продава за съответния ден. Някои банки имат и скрити такси за превалутиране в курса. Например в Пощенска е 2% по кредитните карти. Дебитните нямат обаче такава такса.

# 622
  • Бургас / UK
Скрит текст:
Един смотан въпрос от мен Smile От къде се купува Истанбул карт сега? Не мога да си намеря моята и ще трябва да търся нова.Предполагам,че около спирките трябва да има от тези автомати,от където да си купя карта Thinking
Преди месец купих Истанбулкарт от каса на Migros в Истанбул, там я и заредих. Мисля, че и в Bim има.
Би трябвало навсякъде, където се продаваха и преди пандемията да има, но четох, че в автоматите липсвали(може да е било временно).
Скрит текст:
Малко информация на руски:
 https://moystambul.ru/istanbulkart-oplata-proezda-v-stambule-tarify/
Вчера rumbich беше писала, че е купила нова карта, дано види въпроса.

Папа, Благодаря! Инфото от руския сайт ми беше полезно.
Липсвали картите в автоматите,защото разни мошенници ги изкупували и после ги продавали на заблудени туристи двойно и тройно (така пише в този сайт) Дано не попадна точно на такъв автомат Smile
Пише,че освен в Мигрос и БИМ ги продават и в Карфур.Нещо повече,може да пазариш с тази карта в тези магазини(сигурно,ако има по-голяма наличност) .

# 623
  • София
И аз с един смотан въпрос 😅😁 до колко часа е отворен парк Емиргян,като започне фестивала. Като гледам повечето ТА водят групите на първата сутрин и сигурно точно на 01.04 ще е мазаляк .Та идеята ми беше да отидем след настаняването(едва ли ще стигнем там по-рано от 15ч) ,без да попитам ,аджеба, има ли работно време ?! 🤔
Със сигурност нощно време го затварят, но докато работят ресторантите, няма как да не работи и парка. Белият и Жълтият кьошк са до 22 и 22,30 часа според Гугъл. Но и без това няма как да гледате лалета на тъмно. Wink И от първа ръка - стояли сме до смрачаване и после гледахме залеза (силно казано, защото слънцето залязва в другата посока Simple Smile) и пускането на светлините на втория мост на крайбрежната улица пред парка.

Интересно, че Пембе кьошк го няма на картата. Да не би да са го затворили?

Току-що открих, че отстрани на парка има музей на лалето. Някой ходил ли е? 

Редактирам - Мисля, че добих представа за музея. Има доста отзиви в Гугъл. Последните са от преди пандемията. После са го затворили.

Последна редакция: вт, 22 мар 2022, 19:17 от Тaня67

# 624
Здравейте,
Имам нужда от мнение за ресторант Seven hills до Света София. Дали някой го е посещавал скоро? Цените и храната как са? Трябва ли да си направим резервация предварително?

Благодаря предварително! 🙃

Ходили съм само по обяд и не се е налагало да правим предварителна резервация. Храната нищо особено. Нямам предвид, че не е вкусно. Предпочитана дестинация за инстаграм снимки предвид гледката е. Нещо друго специално в ресторанта не намирам. В интернет има доста снимки на менюто да се ориентирате за цените. Simple Smile

# 625
По повод на плащанията, може ли да се плаща с карта из най-посещаваните забележителности като Топкапъ, Долмабахче,Сапфир, музеите на Мадам Тюсо и Рахми Коч, аквариумите?
На автогарата има ли от къде да си закупим Истанбулкард?

# 626
Здравейте, сглобявам програмата, която след това ще споделя за поправки, но да питам... В кв.Мода, където мислим да се разходим поне 5-6 часа, става ли и за пазаруване на дрехи или е прекалено скъпо? След слизане от корабчето наляво или надясно поемаме?

# 627
  • София
Здравейте, сглобявам програмата, която след това ще споделя за поправки, но да питам... В кв.Мода, където мислим да се разходим поне 5-6 часа, става ли и за пазаруване на дрехи или е прекалено скъпо? След слизане от корабчето наляво или надясно поемаме?
за Мода поемате надясно като слезете от ферибота. Навсякъде в Истанбул става за пазаруване на дрехи. Можете да отидете до МОЛ Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi, в който има доста евтини магазини вкл. и Вoyner и LC Waikiki, и откъдето редовно пазаруваме не само дрехи. Всъщност никога не съм могъл да си обясня защо примерно ризи и обувки от U S Polo Assn там са на тройно, четворно че и на петорно по-ниски цени отколкото в магазините на U S Polo Assn в София.
Търговският център се намира на спирката на Мармарая Ayrılık Çeşmesi, веднага след Юскадар, тоест на 15 мин. от Сиркеджи. Там е спирка и на М4.

# 628
Здравейте. От 02.04.2022 до 9.04.2022 ще ходим до Истанбул за първи път. Ще бъда сама с 2 деца на 11г. Организирам си всичко сама. Пристигаме сутринта на Байрампаша автогара с Нишикли. Настаняване да спитка Yenikule. aksaray mah.yenikapı değirmeni sokağı no:32 no:32/1, 34096, Турция. Искам да прекараме една вечер на кораб че по Босфора с турска програма, но не зная как да резервирам. Може ли да ми помогнете и евентуално за програма за забележителности. Благодаря предварително!

# 629
  • София
Delfin121112 За вечеря на кораб по Босфора ти препоръчвам https://www.turnatour.com/ може да си резервираш от сайта, идват да те вземат от хотела и после те връщат.

Общи условия

Активация на акаунт