Истанбул [тема 56]

• 54 598
  • 748
  •   1
Отговори
# 600
Вече никой не пита за изящната джамия Шакирин (Женската джамия), за хълма Чамлъджа и за огромната джамия Чамлъджа, за новата телевизионна кула...
[/quote]

От няколко дни наваксвам с четенето и сега и3четох пропуснатото пре3 годините. Тъкмо 3а новата ТВ кула щеше да ми е единият въпрос.
Но да 3апочна от начало: Живот и 3драве на 30.03 потегляме с ТА към любимия град. 3а четвърти път ще ни е. Последно ходихме август 2018. Канихме се 2019 да отидем отново, но 3аради пандемията и ограниченията ни се ра3мина. Наех се да правя програмата на скромната ни компания от четирима души.  Послетили сме пре3 годините основните 3абележителности, но някои от тях ще видим отново. Ще отделим време и на нови неща. Ще оставим и 3а следващи посещения Simple Smile Та, ето и проекто програмата ми (приемам всякакви съвети):

ден 1: От Каракьой с корабче до Св. Стефан, от там и до му3ея Рахми Коч, след това, отново на корабчето и до Юскудар. От там с метрото до сп. Късъклъ (дано правилно и3писвам) 3а новата ТВ кула. Та 3а там ми е въпроса:  от коя страна е входа й, 3ащото на стрийт вю гледах и ми се струва, че е от към входа на парка Küçük Çamlıca Korusu. А като 3адам да ме 3аведе от пристанище Юскудар до кулата, след като сле3ем на сп. Късъклъ,ми дава пеш да минем точно от другата страна. 3аобикаляме доста.

Ден 2: Църквата на първо число => Слейманйе => Египетския па3ар => Ако имаме време - парка Гюлхане => Султанахмет и после към хотела, 3ащото около 17:30 тръгваме 3а Водните градини, които ще посетим  органи3ирано с ТА

Ден 3: Долмабахче=>евентуално ра3ходка по босфора, тъй като сме я правили няколко пъти. Ако не се качим на корабче, ми се иска до Ортакьой да идем =>Таксим, Истиклял, Кулата Галата=> Ако не сме посетили Гюлхане и Султанахмет, тук ще ги ра3гледаме. От там с Т1 до Лалели и после на М2 от Ве3ничилер 3а Сапфир.

Това е 3асега. Иска ми се, обаче, някак си да включа и Кадъкьой. Кога и къде да е, приемам идеи Simple Smile
Благодаря Ви 3а толкова поле3ната и много инаформация . Много сте ми поле3ни!

# 601
  • София
Ходим за пореден път и повечето забележителности сме ги виждали по няколко пъти. Търсим и нещо по-необичайно и забавно.
Музеят на восъчните фигури ни хареса при предишното посещение.
ами лично аз бих предпочел при хубаво време и то при положение, че вече десет години всяка година поне за седмица сме в Истанбул да се разходя из някой необиколен все още от мен район на Истанбул вместо да се забия в музея на илюзиите. Да, беше забавно, но същото или почти същото мога да видя и в Софийския музей на илюзиите. Но всеки си преценя за себе си.

# 602
Ходим за пореден път и повечето забележителности сме ги виждали по няколко пъти. Търсим и нещо по-необичайно и забавно.
Музеят на восъчните фигури ни хареса при предишното посещение.
ами лично аз бих предпочел при хубаво време и то при положение, че вече десет години всяка година поне за седмица сме в Истанбул да се разходя из някой необиколен все още от мен район на Истанбул вместо да се забия в музея на илюзиите. Да, беше забавно, но същото или почти същото мога да видя и в Софийския музей на илюзиите. Но всеки си преценя за себе си.

Благодаря за съвета!
Когато имам път към София, ще имам предвид, че и там има такъв музей.
Не всички сме от София все пак.
На същото разстояние ми е Истанбул, даже и на по-близко.

# 603
Utro77 Забавлявахме се като деца в Музея на илюзиите,уникално преживяване 😀 За съжаление това беше при последното ми посещение, точно преди 2 години в любимият град! Ех, Истанбул...!!!

# 604
На нас ни се провалиха плановете за самостоятелно пътуване с автобус и в крайна сметка ще използваме услугите на ТА. Резервирахме екскурзия с настаняване в 4 звезден хотел в Лалели ( не знам кой),но чета ужасни коментари за хотелите. Трябват ни само чисти чаршафи и топла вода, дори закуската не ме притеснява толкова. Дали някой, който е използвал агенция може да сподели за хотелите
Иначе програмата се наложи да я свивам заради по-краткия престой, но тя и моята беше нещо от типа на - хващаме една посока и каквото видим.

# 605
На нас ни се провалиха плановете за самостоятелно пътуване с автобус и в крайна сметка ще използваме услугите на ТА. Резервирахме екскурзия с настаняване в 4 звезден хотел в Лалели ( не знам кой),но чета ужасни коментари за хотелите. Трябват ни само чисти чаршафи и топла вода, дори закуската не ме притеснява толкова. Дали някой, който е използвал агенция може да сподели за хотелите
Иначе програмата се наложи да я свивам заради по-краткия престой, но тя и моята беше нещо от типа на - хващаме една посока и каквото видим.
Пътувала съм с ТА и сме били в хотел в Лалели. Хотелът Гранд Юнал беше чист, с чисти чаршафи и много топла вода. Местоположението на хотела за мен беше чудесно - близо до спирките на метро, мармарай и Т1.

# 606
  • Свети Влас
Два пъти сме пътували с ТА и двата пъти хотелите бяха прилични- с хубави стаи и храна.
В този хотел спахме, когато пътувахме за Кападокия-
https://www.booking.com/hotel/tr/ephesus-istanbul.bg.html
А първият път бяхме тук
https://www.booking.com/hotel/tr/martinenz.bg.html

Последна редакция: пн, 21 мар 2022, 19:24 от Габриела Радева

# 607
на автогара Esenler има ли къде да се остави багажа
автобусът ни е в 21ч, а наблизо е мола  Laughing

# 608
на автогара Esenler има ли къде да се остави багажа
автобусът ни е в 21ч, а наблизо е мола  Laughing
В офиса на фирмата-превозвач. Безплатно. За всички фирми се отнася. То някои на зор даже спят там по пейките. Simple Smile
Важното е да си знаете още от тук кой номер ви е офисът на връщане, защото са над сто и фирмите имат по няколко офиса, често не един до друг, а подредени по дестинации.
На метро беше около 120, но го местиха и връщаха. Но няма да е далеч от този номер.

# 609
маслинка благодаря
това ще ни спести доста време
пак ще пренаредя програмата Smile

# 610
  • София
Аз съм била два пъти с ТА ( Караджъ и АБВ Травелс), хотелите бяха прилични, чисто, не много просторно, но нормално, колкото да преспиш 2-3 нощи. Закуската също беше нормална (блок маса), все има какво да си избереш за хапване. За мен в Лалели е удобно като локация.

# 611
  • Бургас / UK
Един смотан въпрос от мен Smile От къде се купува Истанбул карт сега? Не мога да си намеря моята и ще трябва да търся нова.Предполагам,че около спирките трябва да има от тези автомати,от където да си купя карта Thinking

# 612
Здравейте,
Имам нужда от мнение за ресторант Seven hills до Света София. Дали някой го е посещавал скоро? Цените и храната как са? Трябва ли да си направим резервация предварително?

Благодаря предварително! 🙃

# 613
  • Димитровград
Един смотан въпрос от мен Smile От къде се купува Истанбул карт сега? Не мога да си намеря моята и ще трябва да търся нова.Предполагам,че около спирките трябва да има от тези автомати,от където да си купя карта Thinking
Преди месец купих Истанбулкарт от каса на Migros в Истанбул, там я и заредих. Мисля, че и в Bim има.
Би трябвало навсякъде, където се продаваха и преди пандемията да има, но четох, че в автоматите липсвали(може да е било временно).
Скрит текст:
Малко информация на руски:
 https://moystambul.ru/istanbulkart-oplata-proezda-v-stambule-tarify/
Вчера rumbich беше писала, че е купила нова карта, дано види въпроса.

# 614
  • Варна и...духом на Босфора
Румбича да не се скатава🤗😊😋
А немедленно да се яви тука със доказателствен материал- снимков и разказвателен! Тъй де,амчи как,колко часа откак сий дУшла!😊
Ади бакалъм 💖💜💖

Общи условия

Активация на акаунт