Родени през месец април 2021 - Тема 7

• 14 064
  • 369
  •   1
Отговори
# 210
звярът постепенно 'проходи'. правеше и самостоятелни крачки, но малко. докато бяхме в Мадрид постоянно искаше да ходи, но хваната за моята ръка. постепенно започна да върви все повече без да се държи. вкъщи обаче има прекалено много опасности и вървим главно за ръка все още. навън ако наблизо няма остри ръбове я пускам сама. люлките сега не са й интересни и не иска в тях. на пързалката успявам да я прилъжа, но главно иска в пясъчниците и в тревата, което за съжаление за бг не е добър вариант.  пускам една снимка от близкото паркче в мадрид. учудващо добре се справи с ходенето по дървените настилки на част от алеите.

# 211
  • София
Мами, споделете за храненията на бебоците. Ние правим годинка идния понеделник. Иван от известно време отказва/намалява вечерното АМ и му давах постни пюрета/супи за вечеря. От 2-3 дни си пие пак АМ.
В момента се храни така:
7ч. 200мл АМ
9:30-10:00 тестена закуска- кус кус с масло и сирене; юфка с АМ и масло; глутенова каша с плод; пшеничен грис с АМ;
13ч. обедно пюре с жълтък/месо
14ч. СЗ
19ч. 160-180мл АМ

Откога минахте на човешка вечеря?

# 212
7:30-8:00 - ам 150мл
9-9:30 - закуска 180-220гр - каша с плодово пюре или основно/супа от кухнята от предния ден смесено с малко сиренце
13-13:30 - супа или основно + кускус или сирене 200-220гр
16:30 - сз - или десерта от кухнята или кисело мляко с плодово пюре - 170-190
20:00 - вечеря - каша с ам и малко плодово пюре или бисквити

на 1г + 1м е. на ръст над 82 ( беше толкова преди месец, а е дръпнала още). тегло от преди 3 дни 10360

# 213
5,30 - кърмене
8-8,30 - закуска (попара, кус кус, овесен ядки итн)
12-12,30 - обяд с месо
16,30 - СЗ (плодове с някакъв млечен продукт)
19,30 - вечеря (супа + парченца хляб/месо/плодове)
20,30 - кърмене за заспиване
Като за двете заспивания през деня също го кърмя, но смятам, че тази кърмения нямат особена хранителна стойност.
Мисля, че настъпи момента да го отбия. Педиатърката ни съветва сутрин и вечер да му давам АМ Новалак, а той категорично е отказвал АМ. Има ли смисъл да му давам, давали ли стр кисело мляко вместо адаптирано?

# 214
8:30-9  закуска /юфка, попара, кус кус,  качамак, филийка с нещо, някакви палачинки, овесени ядки с масло и сирене/
12-12:30 обяд с месо/риба/яйце
16:00 СЗ / кремче с плодове и млечен продукт, авокадо и банан/
19:00 вечеря /крем супа, киноа със зеленчуци или някое готово безмесно пюре/
20-20:30 АМ, от което в повечето случаи вече изпива по 50мл
Като грамаж не пиша, защото винаги е различно, но в повечето случаи не стига 200гр. на ядене.

# 215
rosedawn,

киселото мляко не може да замести адаптираното. и на нас педиатърът ни каза сутрин и вечер да даваме ам. вечер ам не давам, но кашата я правим с ам.
ако отказва въпросното, пробвайте с друго. звярът в бг пие на тьопфер, но се чудя дали да не пробваме на холе. в испания пи едно, което на мен повече ми хареса, а и на нея май, но тук го няма - hero pedialac.
някъде бях гледала съвети за добавки към млякото при отказ -- ванилия, разтворими бисквити, захар???... аз захар не бих слагала обаче.

# 216
  • София
Аз взимах бисквити и бишкоти на прах за АМ на Плазмон. Супер много захар имаше вътре, изхарчих кутията и няма да купя повече. Бисквитите на Боровец, Бебелан и Чичибебе, също са много сладки. Изхабих и тях и няма да купя отново. Сега купувам само бисквитки на ДМ за бебета, в тях поне няма захар, слагат сироп от агаве или от фурми.

rosedawn,

киселото мляко не може да замести адаптираното. и на нас педиатърът ни каза сутрин и вечер да даваме ам. вечер ам не давам, но кашата я правим с ам.
ако отказва въпросното, пробвайте с друго. звярът в бг пие на тьопфер, но се чудя дали да не пробваме на холе. в испания пи едно, което на мен повече ми хареса, а и на нея май, но тук го няма - hero pedialac.
някъде бях гледала съвети за добавки към млякото при отказ -- ванилия, разтворими бисквити, захар???... аз захар не бих слагала обаче.

# 217
И аз за храненето пак да питам нещо - до кога се редува жълтък с месо?Кога се дава риба,колко често?
Въобще до кога се спазват тези препоръки за "разделно" хранене?Например,ако е обядвал нещо с месо,значи ли,че не може да вечеря супа със застройка или пък някакво печиво за следобедна закуска?
При последното посещение при педиатъра(1 седмица преди да навърши годинка),няколко пъти ми каза,че вече може да яде всичко. Rolling Eyes
Аз,както казах и преди,съм назад със захранването и още не мога да се отпусна и да го храня като голям човек. Grinning
Да не говорим колко трудно ми идва да измислям основно за обяд,супа за вечеря и някаква следобедна закуска,още повече,ако се налага и да се съобразявам къде какъв продукт да сложа.

# 218
жълтък с месо отдавна не редувам. още от преди да тръгне на детска кухня, а това беше като стана на 10++. в кухнята почти всеки ден има някакво месо. май в понеделник се редуват заешко и постно.  събота и неделя пак давам месо. от кухнята в четвъртък има риба, и давам риба в неделя, ако реша.гледам да 'разнообразявам' . яйца не добавям, защото в застройките на супите има. има и супи с месо със застройка с яйце, така че не виждам проблем, ако обядва месо, да се дава вечер супа със застройка. 

а за 'измислянето' на менюто. докато бяхме в мадрид, правех така: сутрин ам, после закуска с каша с плодово пюре, обед от бурканче (редувах различни - болонезе, паея, телешко със зеленчуци, леща със свинско, риби различни), сз с кисело мляко и пюре/плод/авокадо , вечеря каша с ам и малко плодово пюре. за навън взимах бурканче за обед и пауч (с плодове и бисквити/кекс) за следобед и солети и други подобни за всеки случай. сега по великден няма да сме в софия май и ще процедирам по същия начин.

# 219
От всичко прочетено май Райна яде най- много, но пък учудващо не качва…по 100 гр на месец макс

7:30 - ам 180 -210 мл, почти цялото го изпива
10:00 - закуска ( каквото приготвя банички, мъфини, палачинки, макарони, кис.мляко ). Грамаж сигурно има 150 гр, може и повече
12:30-13:00 обяд от кухнята, откакто минахме на частна изяжда порции по 250 гр винаги. Вкусни са Simple Smile
16:00 - плодова закуска, с добавена елда или киноа, поне 190 гр
19:00 - вечеря супа 250 гр, винаги изядена до 10-20 гр фира
20:15-30 - ам 150 мл

Отделно много вода и чай, т.е не знам дали е много - около 500-600 мл дневно без млякото
И помежду храненията винаги ръфа нещо - банан, бисквити, домашни курабии, царевично зрънчо, или просто хляб ако те види ти да ядеш до нея.

Чак се плаша понякога колко е лакома. Но все по- често яде от нашата вечеря, онзи ден пекох риба, отделих и на нея. Вчера пилешки бутчета. И предвид само 2-та долни зъба яде и дъвче идеално големи парчета (рядко намирам непреработено голямо парче)

# 220
Моята беба имам чувството, че по цял ден може да яде. От месеци си е 8 кила и нещо. Сутрин и вечер преди заспиване изпива по 240 ам. Другото са 3-4 хранения. Има дни, в които изяжда и двете бурканчета от детската кухня едно след друго. Общо 380 гр. Ако не ги изяде на куп след час реве за ядене отново. Общо взето 250-300 гр изяжда на хранене. Следобедна закуска банани, боровинки, каша, каквото има. За вечеря макарони със сирене или нещо от този сорт.  Мисля да махам ам, като четох каква гадост е номер 3. То се оказва, че си било млечна напитка пълна със захар. Снощи забелязахме под горния зъб откъм венеца черно. Опитахме с четка да го махнем, но не успяхме. И беба не дава да огледаме. Ужасена съм че може да е кариес и да трябва на зъболекар да я водим. Никога не сме давали нищо сладко и ако е кариес е най-вероятно от млякото.
По темата за захарта. Не мога да проумея защо възрастните хора умират от желание да дават сладки неща на бебетата. Имате ли някакво обяснение? На мен не ни е удобно да попитам и да се конфронтирам. Ами направо цигари и алкохол да предложат също. Със сигурност са на едно ниво със захарта.

# 221
И той си е лакум, но яде като мен. Не му редувам, дори не му готвя специално за него.
6:00 АМ 180мл(Нестле)
9:00 яде каквото направя, палачинки, банички, мъфини, кус кус и т.н.
12:30 обядва като в повечето случаи готвя нещо и за двама ни и му давам само на него, за мен после. Риба/месо със зеленчуци, омлет, киноа със зеленчуци и месо, коприва с царевично нишесте и подобни.
Заспива в 13:00 и става 16:00 яде следобедна закуска която съм направила докато спи. Обикновенно правя някой сладкиш или най-лесното и обичано от него е бисквитена торта. Слагам в нея какао, плдове, смляно ядки, само и само да е различно и той си яде с удоволствие. Ако пък не ми се готви или давам кисело мляко с д.бисквитки или правя набързо някакъв крем
Забравих мляко с ориз.
19:30За вечеря яде каша лека нощ вече едно бурканче.
20-20:30 яде ам правя 60мл пие около 50мл.

Аз се чудя вече кога да готвя? На обяд за него и за мен ли? Ама по-добре да готвя на вечеря и за него да оставям за обяд, понеже ММ хич не му харесва след тежък ден да се върне и да не си седнем на масата да си поговорим…

# 222
Момичета, към какви сандали сте се ориентирали отворени или затворени? Подсилени на глезена както при обувките за прохождане?

# 223
отворени на пръстите със сигурност не. допаднаха ми обувките на декатлон и сигурно и летни ще вземем от там. с отворчета отстрани и мрежеста материя.

# 224
И аз към затворени, малки са още за отворени. Спряла съм се на Найк за текстилни и харесах гумени на Игор. Ще изчакам да дойде време, защото не знам кой размер да взема все още.

Общи условия

Активация на акаунт