Отговори
# 120
Аз също ще захраня 6-ти месец. Ще се пробвам по ЗВБ и пюрета за да видя рефлукса как ще се повлияе.
Вода също тогава ще предложа.
Тези чашки, които обсъждате, какви са точно? Силиконови, обикновени или с някакво капаче и издължена част за пиене? Може ли да качите снимка или линк?

Сега се сетих да обсъдим и посудата 😁 Силиконова или бамбукова. Чудя се, коя ще е по-подходяща.
Някоя от вас да има Монтесори кула? Мисля да взема такава, понеже ми се вижда доста удобно "изобретение". Ще се радвам някоя мама да сподели впечатления и от къде я е купила 🙂

Последна редакция: ср, 02 фев 2022, 09:57 от _Dee_Dee_

# 121
И аз нямам идея каква чашка или шише се предлага на бебе на 6м? Ако може някоя да качи снимка.

За посуда съм се спряла на силиконова. Бамбук не харесвам, а и никога не съм сигурна как точно е обработен.
Марката на която съм се спряла е minikoioi има ги и във вис виталис и в дундьо и на още доста места. В дундьо мисля че са най добри цените, а и понякога ги намалят.

И аз искам Монтесори кула обаче съм харесала една за 323лв. Ако имате по-евтини идеи бих се радвала да ги видя.
Ето тази е:

# 122
  • Am Dorf (BB)
Marchelsi,  на nuk magic cup са от 6мес. Тук всички деца са с такива, мн е удобно, децата се учат да пият от чаша без да има опасност да се полеят.

За кула - виж в интернет, има икеа хак, два стола се монтиратжедин върху друг и излиза многократно пo-евтино (първи линк по темата, на немски, но е разбираемо и по картинките само https://www.kunterbuntundlebensfroh.de/lernturm-ganz-einfach-sel … gebaut-ikea-hack/ )

# 123
Нашият педиатър се оказа фен на ранното захранване, ама аз ще игнорирам и чакам да са налице тези умения:
Скрит текст:

Умение да седи самостоятелно, подпряно на облегалка, поне за няколко минути (храненето в легнало положение е опасно) – обикновено около 5-6-месечна възраст
    Изчезване на рефлекса за избутване с езиче на всичко, което се сложи в устата му (някъде между 4 и 6-тия месец)
    Умение да поднася и задържа целенасочено играчка към устата си (между 4 и 6. месец)
    Ясен, неподправен интерес към вашето хранене – бебето буквално изяжда с очи всяка хапка, която поднасяте към устата си, усилено имитира как дъвчете и опитва да посяга към чиниите, като дори може самичко да се захрани с нещо, което успее да докопа от масата.
Имаме машина за пюрета - подарък от баба - мисля да давам и парченца (и купешки пюрета предполагам чат пат)

# 124
Ох, момичета... Днес Алекс падна от дивана на пода( нямаме килим). Висок е диванът...Оставих го по коремче в по-широката част на дивана и отидох до кухненската част буквално за 1 мин. Чух строполяването му на земята. Падна по коремче. За щастие, Господ го е пазил и му няма нищо. Изключително много ме е яд на себе си. Много плака милото.
Вече са доста по-подвижни, учат се да се обръщат и трябва да внимаваме...

# 125
Аз непрестанно крещя по таткото “не оставяй бебето само на дивана, на повивалника, на спалнята” да не говорим че веднъж я беше оставил на кухненската маса.

# 126
Pischi една приятелка ми каза, падне ли и изреве ли не се притеснявай, всичко е наред. Аз постилам едно одеало на земята и там го оставям по корем, правим гимнастика и всичко на земята. Вече не мога да спазвам наклони при тези активности. Да обостря се рефлукса, но не мога да му спирам развитието.

# 127
Аз взех едно килимче от eco play.bg и искам да ви кажа че е страхотно! Много меко, много топлоизолиращо, просто страхотно! Оставям я на него. Лесно се чисти, тя си повръща аз попивам с едно парче кухненска хартия и това е. Кафе разлях на него, изчисти се перфектно. Струваше малко по малко от 200лв обаче си струва всяка стотинка. Не знам как ще се държи във времето но го ползвам още от началото на декември и е супер. Нашето е от моделите които се сгъват. Вадя го сутрин и вечер го прибирам. Ако имате децка стая моделите които са стандартни са и по-евтини.

# 128
О да, това беше периодът, в който в отчетните групи на батковците всеки втори пост беше “бебето падна от...”. Мен винаги ме в било страх да ги оставям дори в средата на леглото и като цяло на Киндиру инструкторката съветва бебетата да “живеят” на земята Simple Smile хем да няма инциденти, хем като по-големи да изследват. Ние имаме постелка тип татами и отгоре е активната гимнастика, така отгледах и големите и там се помещава Мила когато не е прясно хапнала, тогава е на шезлонга заради наклона.
Като фактор за захранването добавям и узряване на хранисмилателната система и заздравяване на пропускливите черва, които предразполагат към алергизиране. Това става към 6-ти месец. Отделно от това съм виждала бебета в легналия кош, които ги хранят с пюре легнали и някакви невръстни- ами това не само не е ок, ами е и опасно. Аз за посуда не съм мислила- в началото ще ползвам контейнерчетата за кърма на Авент, изключително са ми удобни при захранване с пюре. После ще видя, имам Дойди чашка за приучаване към пиене от обикновена чаша, за навън- със сламка. Имам и разни неразливни 360 градуса на Авент и някаква с твърд накрайник, които вероятно ще пропусна. Също така за по-далечно бъдеще съм крайно доволна от приборите на dodl за начало на самостоятелното хранене.
Монтесори кула си сглобяват от две части на Икеа, които си пасвали идеално- някаква масичка и столче ли бяха, не помня, едното се обръща върху другото, в интернет е заринато с информация кои са двете неща и как се сглобява, излиза май 50-60 лв ако не се лъжа. Аз няма да ползвам, живеем на 12 етаж и изпитвам панически страх като започне да се учи сама да си я избутва и да се катери да не стане беля. То май тогава трябва да спре да се ползва.

# 129
Аз се оплаквах от акото след ротавирусната - беше воднисто над 15 дни. След това рязко се запече и 4 дни нищо. Сега отново е 3ти ден вече. Чакам го търпеливо, но съм много разочарована от цялата ситуация, тая ваксина явно тотално му разби стомахчето. Сега някак трябва да възстановявам, но като знам, че и следваща доза ще има, никак не съм обнадеждена. Ще ми се да не я бяхме слагали. И аз заради запека започнах да давам вода, хладка, веднъж я иска, веднъж не. Но той може да пие от шише и това поне не е фактор. Изядох и маса круши и тиква, няма ефект при него (при мен става страшно...).
И аз след 6ти месец ще захранвам. Нямам план как точно, предишните деца показаха, че е по-добре да съм гъвкава Simple Smile Специална детска посуда не съм ползвала освен силиконова лъжичка. Бях купила за голямата, но нещо не видях смисъл особен. Имаха си порцеланови купички само техни (и досега си хапват в тях) и ползвах обикновени стъклени бурканчета. И с тия преходни чаши, сламки и сходни помня, че беше мъка и купих какви ли не, докато пожелаят да пият изобщо от някоя. Не искам да го мисля отсега, нямам нерви.
Това с падането е ужасно, но да си призная и двете ми големи деца имат по 1-2 падания въпреки пазенето. Случвало се е основно докато спят на спалнята. През другото време ги държах на земята, на практика там живееха, че и досега основно там седят Simple Smile И много рано ги научих да слизат сами от спалнята, това беше ключово.

# 130
Момичета някоя от вас купувала ли е залъгалка на Авент. Интересуваме дали е мека, че ме ползва за биберон 🤣 Какви ли вече не взех и не ги иска. То по принцип може напълно да отказва но да пробвам и тях .

# 131
Bleizi и Алекс има проблем с акането. Незнам вече на какво да го отдавам, сменихме единствено сиропа с рефлукс ейд, друго не съм променяла и сега сякаш и линекса не помага. Не беше ходил 3 дена, на 4тия се изака много гъсто. После не беше ходил един ден, на втория-пак гъсто. Притеснява ме консистенцията иначе като дни без ако не е чак толкова много. Възможно ли е моята храна да влияе чак така? Ако намериш решение кажи моля те..
Каква е тая кула монтесори за толкова много пари, за сефте я чувам, ще си проуча в нета. То май вече като се сложи името монтесори и надценките стават космически, а в книгите уж пише че сами можем да им измисляме играчки по Монтесори.
Варненските мами, да спретнем тези дни някоя разходка, май няма да има дъждове?

# 132
Марч, и аз от няколко дни заглеждам тези килимчета. Значи си доволна. Аз искам да взема някакво за в хола и по-нататък да го преместя в детската.

За захранването и аз мисля към шести месец. Не съм коментирала още с педиатърката. Трябва да проуча темата.

Кърменето тези дни вече е по-спокойно. Много ми беше тегаво и напрегнато, особено когато майка ми на няколко пъти ми казваше, че може би Алекс искал да се отбие... свекърва ми и тя постоянно ми натякваше да съм се цедила и да му дам от шише. Допълнително ме напрягаха и бебето усещаше.
Слагах го много често на гърда и дебнех да не е в много будно състояние. Ако е в малко по-будно му пусках бял шум и вървях от стая в стая. Иначе няма ядене.
От известно време през нощта освен сукането в 1 и в 4, иска гърда и към 5, 6, но без да суче ами лапне я за минута и толкова. Не го разбирам 🤷‍♀️
Преди си имаше 2 стабилни хранения към 2-3 и към 5-6.
Вече и той суче предимно само от едната гърда на хранене.

# 133
Момичета някоя от вас купувала ли е залъгалка на Авент. Интересуваме дали е мека, че ме ползва за биберон 🤣 Какви ли вече не взех и не ги иска. То по принцип може напълно да отказва но да пробвам и тях .

Нашите са само на Авент, по-мекички са да. Крис от началото не иска друга Simple Smile

# 134
Момичета понеже много мои познати мислят, че монтесорските практики са върха на модата, да вметна, че Мария Монтесори е родена 1870.

Аз взех малко от малко да избирам столче за хранене, какво препоръчвате вие?

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 13:06 от Одри ♡

Общи условия

Активация на акаунт