Без самочувствие

• 924
  • 6
  •   1
Отговори
Добър ден на всички! Искам да споделя с вас как се чувствам. Както разбирате от името момиче съм на почти 21. Пълничка съм и от там идва притеснението да общувам с другите. Не мога да се отпусна и да общувам пълноценно. Винаги се притеснявам какво кажа и дали ще изглеждам глупаво в очите на другия и от притеснение казвам големи глупости и дори не мога да се изкажа до край. Срамувам се от това,че не знам много от историята на България и математиката,не мога да смятам бързо на ум.Учех много,но към 5-6 клас спрях,защото подигравките ми идваха в повече и дори не ми се ходеше на училище. Смятам се за много тъпа (както казах не знам мниго от историята на България,не мога да смятам бързо,също не знам и английски език т.н.) и с грозна външност. Смятам,че с нищо няма да успея в живота и че няма смисъл от мен. До момента нищо не съм постигнала,защото ме е страх от мнението на другите. Затворена съм в себе си. Но осъзнах,че ми се живее,че искам да уча нови неща,езици. Просто не знам от къде да започна, за какво да се хвана?! С моето изчезнало самочувствие май нищо няма да направя. Не знам и не знам какво да правя. БЛАГОДАРЯ,ЧЕ ГО ИЗЧЕТОХТЕ ДО КРАЙ И МОЛЯ ВИ НЕ МЕ УПРЕКВАЙТЕ! ИСКАМ САМО СЪВЕТИ

# 1
21 год. са идеални за ново начало. Забравяш миналото и гледаш само напред.
Препоръчвам ти консултация с психолог и диетолог. Заеми се с някаква физическа активност, ще ти помогне и за изграждане на самочувствието. Когато се успокоиш и разбереш в какво си добра и какво ти се прави - университет/курсове/работа. Всичко е в твоите ръце. Дерзай!

# 2
Здравей, бих те посъветвала също да пишеш в темата тук, може би психологът ще ти даде някакви конкретни съвети за покачване на самочувствието и как би могла да работиш върху това https://www.bg-mamma.com/?topic=1201557.1095

На 21 нито си стара, нито е късно да учиш и да се развиваш. В детските години всеки е понасял подигравки за нещо, повярвай ми. Един е слаб, друг е дебел, трети е тъп, четвърти - кьорав. Децата са жестоки и груби понякога.
На тази възраст хората вече са по-осъзнати и не са така повърхностни да мислят само за външния вид.
Ако все пак искаш да отслабнеш - направи си режим и го спазвай, запиши се на спорт.

# 3
Първо, трябва да започнеш да  приемаш себе си такава, каквато си. Хубаво е да се консултираш с психолог.

След това може да се запишеш да учиш висше, курс някакъв, каквото ти е по сърце. Ще срещнеш нови хора с нови нагласи към теб, едва ли някой ще те оценява по външността. Ще имаш занимание и животът ти ще придобие нова цел и нови нагласи.

Работиш ли? Ако не, значи е време и за това. Трябва да вършиш нещо смислено - учене, работа. Другото - промяна на мирогледа и отношението на хората към теб, ще си дойде от самосебе си.

# 4
Като ученичка и аз имах излишни килограми и никакво самочувствие. Физическата форма подобрих с хранителен режим и вече над 15 години се задържам на едно положение. А самочувствието ми порасна заедно с мен. С времето станах по-уверена в себе си и почти напълно спрях да се влияя от чуждо мнение.
Лошо е да се вторачиш само в това, което нямаш или не можеш. Скоро гледах сериал, в който главната героиня получи следния съвет. Пред всеки човек има два варианта. Единият е да прекара живота си, чувствайки се постоянно тъжен и сърдит. Другият е да се приеме какъвто е и да бъде благодарен, че е жив. Струва си да се помисли върху това, нали?

# 5
Аз дълбоко се съмнявам наистина да изглеждаш толкова зле, колкото го изкарваш. Няма грозни жени, има само зле поддържани!

Ето предлагам ти план:
1. Започни някаква спортна активност по твой вкус. Няма значение какво, само да ти харесва. Например: бягане в парка, ходене в парка (например 10 000 крачки на ден, но започни с по-малко), посещение на фитнес (сигурно ще ти трябва зелен сертификат)...
Обаче трябва постоянство. Резултатите записвай в дневник, ще видиш как напредваш малко по малко, без бързане, търпеливо, като китайска капка.

2. Избери си чужд език и просто започни да го учиш! И там трябва постоянство.

3. Избери си диета, спазвай я, не се отказвай, следи си резултатите, записвай в дневник.

Като действаш по програмата, много скоро вече ще си се убедила, че си човек с характер, способен и достоен за уважение. И не забравяй, че на всички ни е трудно, само че не се отказваме и стават нещата.

# 6
Срамувам се от това,че не знам много от историята на България и математиката,не мога да смятам бързо на ум.
Ами на първо място седни, изпий една чаша вода, вземи един лист хартия и си напиши списък с нещата които искаш да постигнеш в живота. После вземи един друг лист хартия и помисли какво се иска да направиш за да постигнеш онова от първия списък. Ако има нещо ела пак питай как става, важното е да имаш цели в живота. Евентуално ще забележиш че за тях не е нужно нито да знаеш историята, нито математиката, нито да смяташ бързо наум. Е, ако все пак за някоя от тези цели е необходимо, ей го къде е гугъл, питай, чети, учи. Хубаво е да имаш и собствени доходи, както вече се спомена, това също дава самочувствие, работата разширява мирогледа, и въобще всякакво излизане от дома е полезно, ако не друго ще видиш други хора. Но най-вече се замисли заради кого се срамуваш, защото явно вече не си в училище и не е за пред съучениците, и може би вече няма смисъл да се срамуваш защото никой в момента не забелязва колко бързо или колко бавно смяташ на ум ¯\_(ツ)_/¯

Общи условия

Активация на акаунт