Избор на вино # 2

• 55 148
  • 657
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Привет, ето ме и мен отново в темата Wine Glass
Днес почувствах импулс да споделя впечатления от две чудесни червени вина и бързам, докато не ми е минало Satisfied Реших да подхвана полека някои вина из шкафовете, натрупани по празници и отворих италианското:
Сан Гаетано Резерва Примитиво ди Мандурия DOP 2019 / San Gaetano Primitivo di Manduria Riserva

Чудесен представител на сорта Примитиво Heart Exl Много приканящ и аткрактивен нос на зрели тъмни плодове, слива и кокос, орех, както и меки дървесни нотки, който идеално хармонират с облото и сочно тяло. Усещам го средно, приказно кадифено, нежно, изключително плодово, с перфектно стопени танини. Финала е доволно дълъг и подчертано ванилов. Впечатлени съм максимимално от този елексир, мога само суперлативи да изкажа, като истинската изненадата за мен бе как толкова сочно и плодово, лесно за пиене, секси вино е с градус 15% и 9 месеца отлежало в бъчви... Предполага се да има повече сила и мощ, но за моя радост, откривам повече финес и многопластовост. Фантазия! Забравих да спомена, че не е взискателно към мезе - добра компания му стига Smiley
Ако трябва да съм докрай честен, цената му е висока - около 54лв в Касавино, но може би за специален повод или подарък е отлична идея. Гарантирам, че ако се съберат няколко винолюбителя в компанията, поне 2 бутилки заминават одма Smiley

Второ приказно вино е от България:
Меди Вали Мавруд и Рубин Бългериън Оук 2023 / Medi Valley Mavrud & Rubin Bulgarian Oak

Това вино не ми беше познато до днес, когато го избрахме за рожден ден на близък, ей така от чисто любопитство. Наскоро гледах чудесния  Кирил Николов, собственик на Двор#1 по БНТ и там той спомена, че е установил интересна връзка, между изконно български сортове и бъчви от българска дървесина. Според него, а явно и други техонлози, българските сортове страхотно се допълват с български дъб. Запомних го и си казах да изследвам това твърдение, и хоп - марката Меди Вали със сортове Мавруд и Рубин отлежавали 10 месеца в български дъб ми се стори идален момент. Та, отваряме бутилката днес, казваме си наздраве, и след миг се гледаме всички предоволно - изключително вино! Супер сочно, вкусно, плодово, много меко с леко сладък акцент във финала и отново стопени танини, абсолютна приказка. Много напомня стила на добрите представили на Примитиво. Браво на Меди Вали, идеално са разработили този купаж.
Цената му беше намалена в Касавино - от 22 на 15лв. Гореща препоръка! Отново не е капризно и не натоварва по никакъв начин за мезе или каквато и да е храна.
Wine GlassWine Glass

# 586
  • София
Deetron, колкото ароматно можеш да опишеш парфюми, така и вина можеш да продадеш -кашони! Sweat Smile
Толкова омайващо си ги описал, че направо могат да те вземат във винарната за маркетинг директор! Kissing Face

# 587
  • София
Скрит текст:
Deetron, колкото ароматно можеш да опишеш парфюми, така и вина можеш да продадеш -кашони! Sweat Smile
Толкова омайващо си ги описал, че направо могат да те вземат във винарната за маркетинг директор! Kissing Face

kopche - Благодаря много за милите думи. Wine Glass
Нова препоръка, от преди седмица някъде ми направи отлино впечатление това изящно френско розе:
Saint Pierre Tradition /по спомен 2023г/
Скрит текст:
Сега виждам, че е купаж от Гренаш (40%) и Сензо (60%) и вкуса му го потвърждава - чудесно праванс розе, което обаче е точно по моя вкус, тъй като е малко по-сочно, плодово и има фина сладка закачка във финала. Поне моя опит показва сходен стил на прованс розетата, които много харесвам, но си имат течения и различия в него - едни са по-сухи и минерални, други по-стегнати и минималистични, а Saint Pierre Tradition взима най-доброто от прован розето, но и му добавя по-игрив, по-мек, приканящ облик.
Цена около 20-22лв, но не аз го купувах и не знам в кои магазини може да се намери. Отлично за мен розе Hands Ok Hand

Между другото, оказа се че съм имал в шкафа и по-бюджетната версия на Сан Гаетано Примитиво ди Мандурия - него ще тествам идващите дни/надявам се/ и ще споделя мисли. Wine Glass
Скрит текст:

# 588
  • In transit
Deetron, шкафа ти е, като пещерата на Аладин. Joy Съгласна съм с Копче, уникално описваш вината ( и парфюмите), дори да не пие човек,  му става любопитно да опита описаното от теб! Heart Eyes

# 589
Бихте ли ми препоръчали хубаво бюджетно бяло вино което се предлага в родните вериги магазини?😊

# 590
  • Somewhere far away
Бихте ли ми препоръчали хубаво бюджетно бяло вино което се предлага в родните вериги магазини?😊
Повечето , които се предлагат са хубави и бюджетни - Angels, Fort Burgozone, Cherga, Quantum, Cheval.

# 591
Препоръчвам Кортен.

# 592
  • софия
Повечето , които се предлагат са хубави и бюджетни - Angels, Fort Burgozone, Cherga, Quantum, Cheval.
Ее Deetron, учудвам се, че препоръчваш  Cherga.Sunglasses Frowning1
От миналата година съм влюбена в Colombar на Двор#1
Такова прекрасно, леко ароматно вино не бях срещала скоро.
Но пък аз не съм най-гомемия любител на бели вина.

# 593
  • Mostly in my mind

# 594
Здравейте,
Синът ми има бал скоро и трябва да закупя няколко бутилки бяло вино за почерпка на гостите. Ще съм благодарна, ако ми препоръчате бяло вино (за мое съжаление не харесват просеко😅), като бюджетът е 15-20 лв. на бутилка. Предпочитам да не е от масовите български вина, които се предлагат. Ако може и да се закупи от Аванти ще е чудесно. Виното ще се пие предимно от жени, ако има значение. Знам, че станаха много условията.
Благодаря ви предварително!

# 595
  • софия
Съжалявам, че не мога да помогна... Сигурно други ще могат, но задачата да не е от масовите(които  основно се предлагат в Аванти на тази цена), много ме обърква. Какво значи да не е от масовите всъщност? Като  сорт ли, като производител ли? Защото точно това е масовата цена?

# 596
  • In transit
Здравейте,
Синът ми има бал скоро и трябва да закупя няколко бутилки бяло вино за почерпка на гостите. Ще съм благодарна, ако ми препоръчате бяло вино (за мое съжаление не харесват просеко😅), като бюджетът е 15-20 лв. на бутилка. Предпочитам да не е от масовите български вина, които се предлагат. Ако може и да се закупи от Аванти ще е чудесно. Виното ще се пие предимно от жени, ако има значение. Знам, че станаха много условията.
Благодаря ви предварително!
В този диапазон и от Аванти ви препоръчвам две български вина, които не се продават наясякъде, даже едно трудно се намира и не са масови. Dogma Тамянка на Заара естейт и Рейнски ризлинг на Le photographe.

Вносните в Аванти не ме впечатляват особено, повечето са ми доста посредствени, а цените ми се виждат леко завишени за качеството, затова ви предложих тези българските.

# 597
Съжалявам, че не мога да помогна... Сигурно други ще могат, но задачата да не е от масовите(които  основно се предлагат в Аванти на тази цена), много ме обърква. Какво значи да не е от масовите всъщност? Като  сорт ли, като производител ли? Защото точно това е масовата цена?
Имам предвид марки като Burgozone, Мезек и подобни. Не ми допадат. Бих купила и онлайн, но предлагането е толкова голямо, че не мога да избера. Аз рядко пия бяло вино, предимно просеко и новозеландски совиньон блан, и не съм сред познавачите. А ми се иска да е прилично вино, без главоболие на сутринта, по възможност 😅

# 598
  • София
Аз харесвам белите вина на Старосел. Има ги в Аванти и никога не ме е боляла глава от тях.

# 599
Бих препоръчала Совиньон Блан на изба Ямантиеви. На мен лично много ми допада и ми бе препоръчано от хора, които разбират от вино.

Общи условия

Активация на акаунт