Подправки в саксии 3-та тема

• 51 544
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
  • Бургас
Благодаря ти,Морена.
Внимавам да не ги преполивам.

# 121
  • In transit
Карз, възможно е самите семена да не са читави. Може и нещо от пръста да е проблема. За момента нищо не можеш да направиш. Гледаш ги, внимаваш да не преполиваш и това е.

# 122
Пак съм аз, която ревах в няколко поста по-напред за неуспехите с лидълския босилек. Мда, и моят е с въшки, загледах го обстойно. Растат нови листенца и още непораснали покафеняват. Отказвам се да го мъча, пръсках го с разтвор на вода, сапун и сода, но няма подобрение. Мога ли да ползвам същата почва да засея нов ако изкореня стария или и там има опасност да се крият някакви буби?
Хубавото е, че семенцата босилек, които засадих (пак от Лидл ги взех) никнат добре и май без фира. По-евтино ми излиза да отглеждам такъв, отколкото в готовите саксии, които така или иначе не оживяват. Предстоящата година ще ми е за наблюдение и опит като за първи път.

Въпрос: как да режа босилека, така че да не спирам растежа, а да го стимулирам да расте по-богато?

# 123
Според мен може да има останали въшки в пръстта, по-добре нова.
Странно е, че пръскането не е помогнало. Аз пръскам въшките с вода, сапун и олио, мрат още след първото пръскане. Само давам идея, кафявите петна да не са се получили от содата, тя може да изгори листата?
За да не се източват стръкчетата, недей да сееш много нагъсто. Или го разреждай, като оставяш най-силните растения.
Режат се винаги само връхчетата, за да се разклонява повече и да стане като храстче. На всяко отрязано връхче избиват две клончета.

# 124
От пазара на Иван Вазов съм вземала страхотни подправки, китни и гъсти. Който иска да иде да си вземе от там, може би още малко да затопли. Преди време такава китна мента взех, на същите пари като в магазините, а беше като храстче, не само 2-3 корена както са от магазина.
За босилека ако не ви се дават тия пари вземете семена и сейте, ще стане, аз съм си посявала преди време и беше не по-малко успешен, а миналото лято на майка ми в градината беше разкошен, е там видях какво значи хубав босилек, в сравнение с нейния моя си беше като декоративен. Тя го беше насадима с цел да гони някакви бубулечки от доматите - в началото и в края на всеки ред беше сложила босилек.

Последна редакция: сб, 05 мар 2022, 09:45 от blackcat6

# 125
  • Sofia
отколкото в готовите саксии, които така или иначе не оживяват. ...
Въпрос: как да режа босилека, така че да не спирам растежа, а да го стимулирам да расте по-богато?
Aз харесвам готовите в саксии (от Лидл взимам, понеже ми е квартален магазин на 5 мин. пеша), защото е готов за ползване и особено като ги намалят на 2 и по-малко лева е супер изгодно, защото толкова са и връзките подправки... а  саксийния ползвам около 2 месеца.
Моят предишен босилек в саксия си изпя песента, сега съм с нов (от около седмица), пак от там. Вече са по-хубави подправките, логично. Simple Smile
     Режа толкова колкото ми трябва от стръкчето до следващите листенца - точно преди тях отрязвам и оттам после се разклонява.

Последна редакция: сб, 05 мар 2022, 12:26 от Morena

# 126
  • Пловдив
В нашата къща босилек ям само аз и затова си купувам в саксийки, които да изям. Така ми идва по-изгодно - правя си салата, взимам си няколко листа и после пак. Ако за 1 салата трябва да купя цяла връзка ... ми тя по-скъпа ще ми излезе. Та купения от верига босилек си го идяждам до щрай, без да го мисля много. За шастие буболечки не е въдил до сега. Този от семенцата взе да пониква, а времето е ... гадно, ще го изчакам още малко и ще го пресаждам.

# 127
  • Sofia
... Този от семенцата взе да пониква, а времето е ... гадно, .
Мен времето не ме интересува за семенцата, нали са вътре... Simple Smile  После излизат навън...
Аз не пресаждам... няма къде, имам доста (18 вида в момента) подправки.

Аз пък се чудя и дивя на последния кориандър, който купих в саксия (от Лидл разбира се)... оцелява много по-добре и по-дълго от всеки друг.

# 128
Само давам идея, кафявите петна да не са се получили от содата, тя може да изгори листата?
Помислих го това, махнала съм всички големи покафенели листа, но новите, които след това се появиха излизаха хубави и после пак започваха да покафеняват по краищата.

Семенца засях повечко, не знаейки дали ще порасне нещо. Приятно се изненадах като поникнаха, имайки предвид несигурността ми, че не се справям с готовия. Започнах да пресаждам по-големите стръкчета в самостоятелни саксийки, значи правилно съм усетила, че така е правилно, благодаря за съветите!

# 129
  • София
Момичета кои подправки ВЪОБЩЕ не хващат въшки? Или някаква друга гадина. Досега босилекът ми оцеляваше, но миналата година някакви гадини, не можах да разбера даже какво са, въпреки че изрових целия интернет, ми изядоха и него. Сега прочетох, че мащерката не я лови нищо. Значи ще се обзаведа с мащерка, но ми се иска и още нещо. Пишман цветарка съм, гледам на балкона лятото, но всички цветя засега също ми ги нападат въшки. Никакви препарати не съм успявала да намеря, които да ги морят. Вода и сапун, вода и тютюн, купени специално срещу вредители, не и не. За това ми трябва нещо, което не хваща гадинки.

# 130
  • In transit
Клеми, засега розмаринът, ригана и мащерката май не са хващали нищо. Пу пу... Салвията някакви гъбички развива периодично във вид на мана. За друготе знаеш, ако не са въшки, ще е памуклийка, гъсеници...мъка.

# 131
  • София
Клеми, засега розмаринът, ригана и мащерката май не са хващали нищо. Пу пу... Салвията някакви гъбички развива периодично във вид на мана. За друготе знаеш, ако не са въшки, ще е памуклийка, гъсеници...мъка.
Значи това ще се сее.
Не съм ги снимала тези гадинки, снасяха яйца по долната час на листата. После ставаха на вид като малки хлебарки. Не са въшки, въшките ги знам как изглеждат.

# 132
Ооо, миналата година беше годината на гъсениците. И пръсках и имам чувството, че цяло лято с гъсеници се занимавах, толкова упорити бяха, или по-скоро препарата ми не беше силен, че друг път от първо пръскане ги изтребвах, а сега поне 4-5 пъти пръсках.

# 133
Днес в ЛИДЛ видях хубави, свежи подправки в саксия. Купих си розмарин, мента и босилек. Имаше и девесил. Бяха намалени на 1,99 лв.

# 134
Мащерка, мента, джоджен.
Копър и магданоз  - при много топло и влажно време се маносват
При мен никоя от подправките не хваща вредители, но ги гледам от семена.
Установих, че за босилека напр, най-издръжлив е "холи - свещен" ( сее се в манастирите обикновенно, стар и много ароматен е), след това е тайландския лилав босилек, и най-неиздръжлив е обикновенния босилек, който знаем всички.
Розмарин - гледах по вилите във Варна, голям колкото дърво и цъфтеше в момента.

Общи условия

Активация на акаунт