Подправки в саксии 3-та тема

• 52 100
  • 736
  •   1
Отговори
# 210
  • In transit
Момичета, в Пепко има пулверизатори. Отпред врътката им се настройва как да тече, на струя или като пулверизатор. По-удобно е от надупчени шишета.
Аз ги ползвам и да пръскам гадинките.

# 211
Моят е от Икеа и съм доволна от него, доста добре пръска.

# 212
  • под тепетата
Днес си купих от пазара риган и лимонова мащерка за терасата. Обаче съм в размисъл -имаше ананасова, шоколадова и ягодова мента. На вилата със сигурност не е нито един от тези видове. И каква да взема, като съм алчна! Да се похваля - декоративната ягодка и балканската чубрица оцеляха тази зима на терасата в сандъчета.

# 213
Здравейте,
със затоплянето на времето и аз се замислих вече за аранжировката на балкона и за това какви подправки да гледам тази година. Като начало, обаче ми се иска да подхраня почвата с някакъв вид тор, за да я облагородя малко. Затова се обръщам към вас с молба, да ми кажете вие каква тор използвате или дали знаете коя е подходяща за подправки, като магданоз, копър, босилек, мащерка, мента и т.н.
И още един въпрос имам, относно копъра, защото от семената, които имам втора година не излиза нищо, освен по едно хилаво стръкче. Затова моля тези от вас, които гледат копър на балкона да споделят от къде и какви семена си купуват?

# 214
Аз май колкото по-малко свободно време имам, толкова повече неща ми се иска да направя... Grinning
Глупав въпрос но според вас късно ли е да се пробвам за някоя марулка на балкона? Сетила съм се и аз, те хората вече ги разсадиха из градините сигурно. Имаше някаква тема за зеленчуци на балкона но не е особено активна и затова питам тук.
Идея си нямам от различните сортове марули и кой би бил подходящ ако реша сега да опитам от семена на терасата. Южна е, много топла понеже е остъклена и няма как да я държа много отворена че е на първи етаж. Приемам всякакви съвети.
То ясно че няма да отгледам достатъчно, но ако станат няколко там да си начеша крастата, пак ще съм доволна.

# 215
Точно март-април се сеят на открито. Всъщност могат да се сеят по всяко време, но при условие, че не е много горещо. Ако ги сложиш скоро, може би ще успеят да пораснат преди жегите. И ако има как да ги засенчиш малко, за да не ги изгори слънцето.

# 216
За сянка - мога както магданоза да ги сваля на пода от външната страна, то е стена до към метър някъде и не огрява пряко. За него това е достатъчно, 7 години засявам вече и е оттренирано.
За температурата обаче не мога да направя кой знае какво и най-вече заради това не съм пробвала до сега. Опасявам се като стане много топло да не вземат да изкласят направо, вместо да растат на листа.

# 217
  • Sofia
Натка, щом ти е мерак, действай, пък каквото такова.

# 218
Абе аз все нещо ще изпробвам, даже още утре мисля да се разходя за семена. Но рекох да се допитам поне за сортове евентуално, май на някои корените са по-дълбоки или знам ли дали всички стават за  саксия и тераса. За яденето - каквото и да отгледам ще си го изям с кеф, зелени салати обичам всякакви та аз самата нямам претенции.
Там от където обикновено купувам семена, имат много неща но не разчитам на тях да ми обяснят какво и що. Ако кажа точно какво искам, супер. Но ако не знам какво искам точно, трудна работа да ми помогне продавачката.

# 219
Всякаква маруля става за саксия, стига саксията да е 20-30см дълбока и да има дупки да се оттича излишната вода.

shadow13, тор за подправките е желателно да е или с такъв надпис на опаковката, или нещо за зеленчуци, плодове или домати, т.е. специално за неща дето ще се ядат. Отиваш в магазина или по уебсайтовете и четеш. Ще е нещо течно, и вероятно за разреждане. А копърът в прясна почва ли е посят? Поливат ли се добре семенцата, има ли слънце, топлинка като никне? Семенцата от пакет ли са или събирани от растението? Може да са стари семенцата или някакъв хибрид дето не става за размножаване нататък. Така е в градинарството, понякога не расте

# 220
О, аз също се убедих в това с рътенето на семената. Бях си отбрала от наши чушлета семки, ми на 50% излязоха, дали не и по-рехаво, на мен за 2-3 саксии ми е достатъчно, даже и за раздаване ще има сигурно, но представям си човек дето разчита и му трябват повече количества за градина, например и сега разбирам мама защо се радва като й стане разсада.

# 221
Всякаква маруля става за саксия, стига саксията да е 20-30см дълбока и да има дупки да се оттича излишната вода.

shadow13, тор за подправките е желателно да е или с такъв надпис на опаковката, или нещо за зеленчуци, плодове или домати, т.е. специално за неща дето ще се ядат. Отиваш в магазина или по уебсайтовете и четеш. Ще е нещо течно, и вероятно за разреждане. А копърът в прясна почва ли е посят? Поливат ли се добре семенцата, има ли слънце, топлинка като никне? Семенцата от пакет ли са или събирани от растението? Може да са стари семенцата или някакъв хибрид дето не става за размножаване нататък. Така е в градинарството, понякога не расте
Копърът го сях в прясна почва, поливах го редовно и саксията седеше на южния балкон, където почти през целия ден има слънце и е топло. Когато се налагаше слагах отгоре парче найлон в началото, за да задържа топлината и влагата. Иначе семената съм ги купувала, пише че са годни за сеене до 2023 година, но както казвате може да са хиблид и затова нищо да не излиза. Майка ми също пося копър, миналата година, пак на южен балкон беше саксията....елате да видите какъв копър извади, пак от пакетче семена, купено от магазина.
Ще купя нови семена и ще пробвам с тях, само още малко да се стопли.

# 222
Здравейте,
със затоплянето на времето и аз се замислих вече за аранжировката на балкона и за това какви подправки да гледам тази година. Като начало, обаче ми се иска да подхраня почвата с някакъв вид тор, за да я облагородя малко. Затова се обръщам към вас с молба, да ми кажете вие каква тор използвате или дали знаете коя е подходяща за подправки, като магданоз, копър, босилек, мащерка, мента и т.н.
И още един въпрос имам, относно копъра, защото от семената, които имам втора година не излиза нищо, освен по едно хилаво стръкче. Затова моля тези от вас, които гледат копър на балкона да споделят от къде и какви семена си купуват?

За подхранване на почвата използвам 1 пакетче прясна мая за хляб разтворено в половин литър топла вода. Като се разтвори хубаво добавям още 9,5 литра и поливам обилно всяка саксия. При мене се налага тройна доза де. Satisfied  това го правя веднъж месечно. И пак веднъж месечно поливам с разтвор от 10 капки йод на десет литра вода.  Така действам със всички подправки и зеленчуци. Копър си взимам от сортови семена на пакетчета. Градински копър Krezus.

# 223
  • Бургас
Този йод,дали е ок за мушки и сакъзи?

# 224
Днес се прибрах с тези сладурчета и много им се радвам. Босилека е някакъв мини сорт, но е мноого красив, ментата си е обикновена! Утре ще заредя матриал за мохито 😎

Общи условия

Активация на акаунт