Подправки в саксии 3-та тема

• 52 101
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
Това е моята импровизирана мини оранжерийка с подръчни средства. Магданоз и босилек. Като тръгнат срязвам кутийката и поставям в сандъче или саксия.
За първи път сях лилав босилек, семената като ги напръсках с вода и станаха сиви.

# 541
  • In transit
Зари, много благодаря за идеята с кутиите. Не ми беше хрумвало.

Аз се каня да сея ягоди (лидълски, от мини комплектите). Взех и няколко вида чери домати.
Билките си растат супер на остъклената тераса, пу пу.
Само салвия ще посадя скоро, че нещо все ми хващат брашняна мана последната година. Не мога да им намеря място. Като ги прехвърля на ранчото, полудяват и забравят, че имат мана. Sad

# 542
Това е моята импровизирана мини оранжерийка с подръчни средства. Магданоз и босилек. Като тръгнат срязвам кутийката и поставям в сандъче или саксия.
За първи път сях лилав босилек, семената като ги напръсках с вода и станаха сиви.

А защо не ги зася директно в сандъче?

# 543
И аз направо в сандъчетата  мятам, слагам найлон върху тях отначало, докато започнат да се показват първите.

# 544
Засаждам ги така, защото е още рано, температурите нестабилни и по този начин им осигурявам необходимата топлина и влага. Съответно покарват доста по-бързо от просто сложените в сандъче. Оставям им доста място до капака, така че могат спокойно да покарват докато дойде момента да ги пресадя.
За мен е много по- удобно от мероприятието с найлона.

Мikkey, класиката разсад в кофичка от кисело мляко Grinning , тук идеята е съща - подръчни средства.
Но не съм се отказала да си купя мини оранжерийка като на  exter, просто сега не ми се губи време за търсене. Като имам път по строителните хипермаркети ми е в списъка.

Последна редакция: ср, 28 фев 2024, 15:00 от zari65

# 545
Не е толкова студено. При мен новият сибирски лук поникна (сят от семена).

# 546
Grinning Всеки е свободен да си сади както иска, не натрапвам моя метод само съм го показвала. Така съм решила, така съм го направила, не ви допада - не ме вълнува.
Нито пък ми се спори какви са точно температурите във всеки район на България.

По късно ще снимам тези, които направих по идея на exter със сандъчета едно върху друго, за 1 седмица вече се показаха стъбълца.

# 547
Не разбирам защо винаги подскачаш. Никой не ти е казал да не правиш каквото си решила.
Казах какво са условията на неприкрита тераса в София. Ти ако искаш спори за температурите в България
Форумът и темата са публични. Всеки има право да изрази мнение

# 548
Ако нямаш много място си е добър метод, особено едно върху друго, спор няма. Аз също не бих сложила направо навън все още, макар че като гледам сега си е топло...
Свикнала съм и аз първо вътре, а найлон си слагам за да задържи влагата, аз буквално ги поливам хубаво, засявам, напръсквам и отгоре и като ги завия не ги закачам повече поне седмица. Просто ми е по-мързеливо така - хем не се занимавам да премествам после, хем и знам че няма да допусна изсъхване отначало защото съм забравила да полея.
Поне аз не видях някой да каже че "не му допада" а както ти сподели какво правиш, така и ние...

# 549
Топло, топло, но за босилека съм чела, че трябва да е 20-25 градуса и да е устойчива температурата. Препоръчват сеитба на открито първата половина на месец април?! Студено е още за навън, да спанак ще тръгне, или някакви ранни сортове, но някои неща ще са на късмет. Вчера в 9 сутринта, при супер свежо слънце беше 8 градуса. Специално погледнах, защото синът ми излезе по суитчер и му направих забележка, че въпреки слънцето градусите не са 20.

Иначе така съм ползвала и аз кутии, хем си имат капачета и не ги мисля и също в опаковка от яйца съм сяла мушкато. В гнезденце по семенце-две, но са плитки и после трябва бързо пресаждане.

# 550
  • София
...За първи път сях лилав босилек, семената като ги напръсках с вода и станаха сиви....
Така винаги стават семената на босилека. Мисля, че бях слагал снимка и на тях някъде:

Кресона на няколко дни, оставям го още няколко дни затиснат

Покрай мини доматките търсих материали и намерих едно клипче, как ги отглеждат чрез хидропоника
https://www.youtube.com/watch?v=Y8nh63mKUIM&list=FLw7XZxdUkdeCrRz9a_3z59A&index=1
Та реших да си направя и този експеримент Grinning

Ще ги разделя по-натам, само нека поникнат.

Хайде и нещо за хапване накрая Grinning

ПП. Допълвам за температурата. Под 20 градуса си е мъчение за растенията, освен ако не искате да спрете развитието им на някакъв етап. Примерно имате голямо количество саксийки, не можете да ги употребите и искате да останат на това ниво или да ги извадите след няколко дни да продължат развитието си. Слагате ги на студено около 4-5 градуса, с условието да имат достъп до светлина /хладилна витрина примерно/. Пак се поливат всеки ден, до седмица някъде съм пробвал издържат. Иначе се стремя да им поддържам над 20 градуса. Това е месечния отчет за февруари от метеорологичната ми станция Blush

Последна редакция: чт, 29 фев 2024, 13:24 от Exter

# 551
  • In transit
Exter,  с тази красота в чиния заповядай в темата за ежедневните ни кулинарни вдъхновения, да споделяш  какво има в нея, освен микро растенията.

За температурите, босилекът наистина не обича ниски температури, но пък риганът ми се чувства най-добре при температури под 25С. На закритата тераса зимата подивява направо, а лятото хем на сянка и на по-хладно се мъчи.
Мащерка и розмарин също са ок на по-студено. Даже в момента розмаринът ми цъфти за втори път на откритата тераса, от есента насам.

# 552
Ето резултатите на открито:
Нормален магданоз, презимувал на открито

Къдрав магданоз, пак на открито

И под двата има само поникнали растения от семена ( онзи ден насипвах допълнително пръст и не ми се рови да показвам
Ето самонасадилият се сибирски лук

Ето и от новонасаденият кориандър, принципни кориандър иска високи температури, но явно си зависи от сорта

# 553
  • София
Exter,  с тази красота в чиния заповядай в темата за ежедневните ни кулинарни вдъхновения, да споделяш  какво има в нея, освен микро растенията.
Не всичко в чинията е мое дело и рискувам да не мога да обясня тънкостите. Примерно как да обясня как се прави палачинка, след като мога да сложа само нещата върху нея и да я изям Grinning

Затова се ограничавам да пиша за нещата, които разбирам Blush

# 554
Титина, признала съм те за Магьосница на трудните растения/цветя.
Много ме радват розите. Роза в саксия не съм виждала успешна освен твоите. Отделно растенията ти оцелявт почти с минимални усилия, извинявай ако греша, но съм останала с усещането, че с лекота ти се получават. Поздравления и давай още снимки. Обичам да гледам снимки.

Екстер, добър си. Само като любител ли се занимаваш? Снимките ти са УАУ Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт