Подправки в саксии 3-та тема

• 52 097
  • 736
  •   1
Отговори
# 195
  • Mostly in my mind
момичета, тези подправки в какви саксии ги сеете? може ли в едно сандъце по-голямо различни видове? и на открито ли са? какво изложение е добре за тях?

# 196
  • Sofia
Не е добре в едно сандъче/саксия в растения... никога не съм го правила.  
На семената им трябва влага и топлина, завиваш с найлон ако нямаш изложение. За навън и на израстналите растения е още студено, не трябва да падат под нулата Т, та даже и  под 5.

# 197
  • In transit
Лолита, сложи си всяка билка (подправка) в отделна саксийка. Не всички се разбират помежду си. Напълваш саксийките с пръст на 2см от ръба до горе, леко я натискаш да слегне. Ако трябва сипваш още мъничко, пак леко изравняваш. Разхвърляш с ръка семена, до колкото успееш равномерно и леко покриваш с пръст отгоре, ама не много, макс 1 см. Леко притискаш пак с ръка и готово. Поливаш внимателно. Аз пускам чешмата едва, едва да тече и разхождам саксията под струята да се навлажни добре.
След това я покрий със стреч фолио, за да се получи като мини парник и ги сложи на светъл перваз на прозорец. След около 5 -8 дни трябва да покълнат семената. След като покълнат им махаш стреч фолиото и поливаш внимателно и по-малко...след като изсъхне пръстта, тогава поливаш. Като заякнат и порастнат поне 10-тина сантиметра на височина, може да започнеш да ги изкарваш по малко навън, само при условие, че са положителни температурите над +12С и не духа силно...да ги понапече слънцето, да подишат чист въздух и така.
След като нощните температури спрат да падат под 15С, може вече трайно да ги изкараш навън. Тогава може да ги прехвълиш и в по-големи саксии с нова пръст.
Лятото е хубаво да са на открито, на чист въздух... по възможност не на пряка светлина, особено по обяд. Повечето обичат много вода лятото, особено босилека.

За саксии за много удобни дълги и тесни, които са...в Лидл има едни, които ги водят саксия "Гербер", предполагам заради картинката с цвете на саксията... те са с овална форма. Има мънички, като за разсад и по-големи като за разсаждане.

# 198
Поливането докато са още съвсем малки и тънички от години го правя с пулверизатор. Е, регулирам го да не е на най-фината мъгла че ще има да помпя цял ден иначе, но така ми е най-лесно. Със струйка вода все успявам да уцеля някое стръкче и да го смачкам, че те отначало нали малко им трябва. В същото време, на този етап не "изпиват" много вода от почвата че те колко растенийца са, та не е толкова изморително пръскането, колкото звучи. При засяването гледам почвата да е хубаво мокра, засявам над нея, покривам и отгоре пак с пулверизатора я мокря че ако налея направо и ще отнесе семенцата настрани.
Прави са за отделните саксии, някои растения просто не могат да виреят едно до друго, други пък имат различни нужди от поливане и/или слънце, абе по-добре всяко да си е само че да го поливаш и местиш както ти си решиш.

# 199
  • Sofia
...някои растения просто не могат да виреят едно до друго, други пък имат различни нужди от поливане и/или слънце, абе по-добре всяко да си е само че да го поливаш и местиш както ти си решиш.
Баш + че и различни буби ловят.  Simple Smile

Поливам с шише, а ръката ми на гърлото и пропускам водата като лейка. Simple Smile Това за семенцата и дребосъците де.

# 200
  • Бургас
Пак сложих семена босилек,този път на салфетка,като на Котето.
Ще се пробвам,докато не го завъдя!

# 201
  • Mostly in my mind
Мики, много благодаря за подробната информация. Simple Smile

# 202
Имам 5 саксии с готови подправки - розмарин, босилек, мента. Чудя се къде и как да ги засадя, дали да е в градината или да са в саксии. Има ли саксии за подправки специално? Искам да е и красиво и интересно.

# 203
Засади си ги в такива саксии каквито на теб ти харесва, въпрос на лично виждане, керамични, сандъчета или в транспортни и ги слагаш в кашпи, вариации много. Съобразяваш се  с кореновата система, с по плитки корени може и в по-малки саксии, с по-дълги корени изискват по-дълбоки саксии.
Всичките могат и в двор и в саксия. Розмаринът развива голяма коренова система и може би ще е по - добре в двора.

# 204
  • In transit
Розмарин, мащерка, салвия най-добре растат в градина. Оставете им повече място, че доста бързо растат, като не са ограничени от саксии.

# 205
  • Sofia
Руколата ми е първенец от семента. Simple Smile

Другото важно ми е тай босилекът.

# 206
Поливам разсада с бутилка, чиято капачка е надупчена нагъсто с игла. Върши същата работа като пулверизатор.

# 207
Наредих семките от лютите чушки в почва и сега започва чакането. Босилека обаче очаквах да е пробил вече, а той още не е, не мога да преценя има ли смисъл това рътене, но да речем, че има Simple Smile

Последна редакция: чт, 24 мар 2022, 12:05 от blackcat6

# 208
Поливам разсада с бутилка, чиято капачка е надупчена нагъсто с игла. Върши същата работа като пулверизатор.
Супер, обаче като се замисля, как точно става? Значи като надупчиш капачката ако няма откъде да влиза въздух как тече?

# 209
Аз редовно си дупча капачки, когато пръскам за гъсеници, но ми се деформират лесно шишетата.
Ефи, отвъртам малко капачката, влиза леко въздух и нещата се получават, но има и аква бомби, веднъж съм я била отвъртяла повече и лисна Нуреле като водна бомба, цялата се намокрих. В мен обаче има нещо извратено - харесва ми как мирише препарата/отровата Satisfied. Може би го свързвам с позната миризма от детството, когато се мотаехме около нашите, докато работят в градината, а те пръскаха редовно я картофи срещу колорадски бръмбар, я домати срещу белокрилка.

Общи условия

Активация на акаунт