Подправки в саксии 3-та тема

• 52 166
  • 736
  •   1
Отговори
# 315
Късам само големите листенца с ръка. Другите ги чакам, но не нарастват. Избиват нови, които са съвсем бебета.
По-добре е да се късат върховете с няколко листенца (както се бере коприва), по този начин растението се разклонява и дава повече листа. Ако се остави не разклонено, бързо се задънва със съцветие. Същото важи и за ментата е джоджена.

# 316
И аз така знам. Веднъж си купих страхотна богата саксия от пазара на Иван Вазов и там жената ме пита знам ли как да го ползвам и ми показа как трябва, така бера и ментата.

# 317
Благодаря ви! Сменям подхода. В тая шантава държава по-добре да се уча сама да си произвеждам храната. Grin

# 318
  • Mostly in my mind
Ето ги и моите кауфландски мента и босилек. Тъкмо поляти.

За да дават повече, правилно ли съм разбрала, че трябва да се режат, където ми е палецът? Blush

# 319
Ето ги и моите кауфландски мента и босилек. Тъкмо поляти.

За да дават повече, правилно ли съм разбрала, че трябва да се режат, където ми е палецът? Blush

Зависи какво целите - повече консумация сега или след време. Може, където е пръста, може и по-горните листа да се оставят. Разклоненията излизат от пазвите на листата.

# 320
  • Mostly in my mind

Зависи какво целите - повече консумация сега или след време.
ако може и двете Grinning  благодаря ти, Недоволна.

# 321
  • Sofia
Двете от една саксия - трудно. Simple Smile
Ето при мен къде съм рязала, точно преди следващото разклонение, от което ще излязат новите стръкове - 2 броя. Simple Smile

# 322
  • In transit
Тези купешките подправки(от Лидл и Кауфланд) е хубаво да се прехвърлят в по-големи саксии в някакъв момент, за да тръгнат по-едри. Но е хубаво да се изчака поне 2-4 седмици, да се климатизират. И хубаво ги оглеждайте за въшки, за да не си напълните къщата с тия гадинки.

# 323
  • София
Моя босилек от Лидъл го пресаждам веднага, хич не го глезя с климатизиране. Simple Smile
Разсаждам го в няколко саксии, по 3 - 4 корена в саксия.
Тази година беше много ситен, но вече избуя добре. Simple Smile

Сложих бутилка от минерална вода - литър и половина, за мащаб. Simple Smile Най- в ляво имам мащерка, която се е разпростряла навън, следват 3 саксии с босилек (има още една на друг прозорец - и всичкото това е от една саксия от Лидъл), и 2 с джоджен.

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 11:58 от Vivi

# 324
Браво, чудесен е. А каква почва ползваш, как и колко го поливаш?

# 325
Някой може ли да ме светне какво е това бялото по розмарина? Втори вече изсъхва след като се появи такова бяло нещо по листата. Confused
Не го давя. Чакам да се засуши пръстта и тогава поливам. Не е на пряко слънце.... Вървеше много добре и изведнъж изсъхва...

А босилека аз късам ту връхчета, ту листа. Особено когато ми трябва повече количество в момента наблягам на листата, но обирам и няколко връхчета. Така и дребните листа растат.

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 12:06 от vartoglava

# 326
  • Sofia
Някой може ли да ме светне какво е това бялото по розмарина? Втори вече изсъхва след като се появи такова бяло нещо по листата. Confused
Не го давя. Чакам да се засуши пръстта и тогава поливам. Не е на пряко слънце.... Вървеше много добре и изведнъж изсъхва...
Дай снимка или малко повече подробности... само "бяло"... има си гадем...

# 327
  • София
Браво, чудесен е. А каква почва ползваш, как и колко го поливаш?

Универсална, купена от цветарски магазин, но не помня марката. В нея гледам и алпийски сакъзчета, които също растат много добре. Поливането - както се случи, през ден проверявам дали пръстта е суха и ако трябва- поливам. В горещите дни - и всеки ден.

# 328
Морена, качих я снимката в горния пост. Не съм успяла първия път...

Ето и още една.

# 329
  • София
И моят розмарин е така. Не виждам гадинки, но според мен има.

Общи условия

Активация на акаунт