Подправки в саксии 3-та тема

• 52 177
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
Магданозът си е бавен за поникване по всяко време на годината, 10 дни направо е светкавично Grinning Всичко до към 30-40 дни е в норма там, особено ако не са хидратирани първо семената. Твоите предполагам че са, щом така бързо е поникнал. Обикновено засявам и завивам, добре полят. И не си правя труд да го погледна към 2 седмици - тогава започвам да го проверявам че да махна найлона от сандъчето ако вече се показва.

# 451
  • София
Занимавал съм се с отглеждането на подправки в саксия и микрорастения и мога да споделя малко опит. Слагайте семената отгоре над пръстта, като съобразявате количеството им спрямо размера на саксийката. Примерно за саксийка 10 см. или малка тарелка са достатъчни 5 мл. семена. Пулвелизирате внимателно отгоре, за да не се съберат в краищата и след това е хубаво да натиснете отгоре с друга саксия или нещо подобно. Оставяте ги по възможност на тъмно, влажно и топло място за около 2-3 дни и след като покълнат ги изваждате и пулвелизирате пак леко. Оставяте ги още 2-3 дни да стоят притиснати отгоре, като всеки ден пулвелизирате. Идеята е да се борят да търсят светлина. При този процес има вероятност да избутат горната саксийка, затова трябва да се наблюдава тя да не падне. Ще се учудите колко сила има в малките кълнове. Така се оформя и равномерно израстване на стеблата. Получавате една красива саксийка Blush

Магданоза наистина става по-бавно, но кориандъра е още по-бавен. Босилека също става добре по този начин. Може да експериментирате и с киселец, ядлива латинка, но там има някои особености и някой ако има желание ще разкажа и за тях Blush

# 452
Имам семена, ще сложа още утре, пък да видим.

Exter, разказвай, със снимки ако може, на мен ми е много интересно Simple Smile Благодаря Simple Smile

# 453
  • In transit
Натка, нищо не съм разкисвала. Само го поливах през ден-два. И до обед го пече слънце.

Някой може ли да сподели, ако знае, кои подправки не обичат да стоят една до друга?

# 454
  • София
Снимки ще ми е трудно да кача, че дори тези, които съм правил, вече са с авторски права, които не притежавам.
Сигурен съм, че сте виждали кървав киселец или латинка, ако гледате кулинарните предавания. Обикновено служат за украса, но имат и чудесни вкусови качества – латинката е леко пикантна, а киселеца се досещате.
Лично на мен много ми харесва да си отрежа от короната на босилека в саксията с ножица директно в чинията с топли спагети Blush
Друго полезно, за което сега се сещам е почвата. Ползвайте почва с перлит. Това са едни бели топчета, които помагат за задържане на влагата. Не е проблем и да добавите перлит, мисля че лесно се намира. Пробвал съм – до 30% съдържание на перлит е добре. Лично аз слагам 15-20%.

# 455
Здравейте Simple Smile

За първа година посях магданоз и босилек в сандъчета за терасата. Всичко ми поникна, обаче въшлясаха Sad
Как се борите със зелените листни въшки? Мога ли да ги спася или да ги изхвърлям?

# 456
  • София
Йод и мляко Не съм пробвал за подправките, но в градината върши работа. Поне може да се пробва Blush

# 457
Моят кориандър

Магданозът и къдрав и италиански е между розите.

И сибирския лук

Всички са миналогодишни, призимували на открито.

# 458
Лукът е много красив, аз нали претърпях пореден неуспех с него и тая година и все там са ми очите. Спрях с опитите за сега, временно съм на място дето дори няма и тераса, догодина повече... А така хубаво ми беше тръгнал магданозът, дадох го и него на отглеждане.

# 459
С този лук и аз нямам успех. От семена нищо не излиза, от саксийка изкара зимата навън, но е толкова грозен, че не искам да го снимам даже. И босилек само първия път отгледах разкошен, оттогава не се получава. Ще пробвам по метода на Екстър сега, благодаря и аз за съветите!

Но ще се похваля с магданоз, най-накрая тръгна. Не помня кога го сях, много време му отне, но май му беше студено навън.

# 460
Флокс, а това долу вдясно елхичка ли е някаква?

Титина, покривала ли си с нещо саксиите?

# 461
  • In transit
Флокс, смени семената на босилека. Забелязала съм, че дори да в срок, с всяка следващата година, все по-малко изкарват. И самите семена имат значение. Тази година пробвах първо с едни стари, Вилморин, неаполитански гигант. От всички семена в саксията, само 4 поникнаха. И пу, пу, засега са добре.
След това сложих едни, които взех от Кауфланд, два вида. Едните шарени, май на Лактофол, другите някаква кауфландска марка. Тръгнаха бързо и се закучиха нещо. Буквално все едно застина развитието им. И така близо месец, не са помръднали особено. Днес забелязах, че са изкарали още една двойка листенца, освен първите две.
Заедно с тях, сложих и една саксия с италиански босилек, миналогодишни семена. Малко по-добре вървят от кауфландските.
Обаче да се оплача от лактофолската тор (пръст) тази година. Изобщо не е обезпаразитена. Напълних къщата с мушичка. Sad

# 462
Мики, моите босилеци дори и да тръгнат, после някак успявам да ги убия Blush

Флокс, а това долу вдясно елхичка ли е някаква?
Елхичка е, но не знам точно каква. Още си е в саксията, не съм и измислила мястото. Сигурно до есента ще си я гледам така.

# 463

Титина, покривала ли си с нещо саксиите?
Не съм. Оставени са под открито небе. Магданозът принципно издържа под сняг. Аз имах притеснения за кориандъра, но и той издържа.

# 464
  • Mostly in my mind
Аз си взех босилек и мента в от К, в саксии. Дали да ги присаждам?

Общи условия

Активация на акаунт