Подправки в саксии 3-та тема

• 52 119
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Горчицата /синап/ не е от традиционните подправки, но става чудесна добавка към сандвичи и салати. Особено за тези, които обичат да разбъркват вкусовете. Днес подправих с горчица пържени филийки със сладко от ягоди и сирене. Сладко, солено и пикантно в едно цяло Blush

Интересното за горчицата е, че расте изключително бързо, има леко пикантен вкус и може да се остави като бейби вариант за салати.

# 526
Интересно звучи, представям си го подобно на много млади листа рукола като вкус. Точно за синап не се бях сещала че може да се отглежда така.

# 527
  • Бургас
За първи път виждам горчица 🤔

# 528
  • София
Има я в зелен и червен вариант, с къдрави листа, с листа приличащи на корали, много добре се отглежда и бързо расте Blush
Скоро ще ви покажа и пресен кориандър, не го обичате много май, но е изключително полезен и прилича на магданоз Flowers Seedling

Последна редакция: нд, 11 фев 2024, 14:17 от Exter

# 529
Може да ви се струва странно, но и магданозът ми и кориандърът издържаха зимата под снега.
Онзи ден гледам, че и ментата и гьозума са поникнали ( на 4 листа са вече).

# 530
Магданозът си е двугодишен по принцип, няма логика да мре лесно от студ. То пък и колко ли студ и сняг имаше тая зима. Аз моя винаги съм го внасяла вътре със саксиите, защото искам да си продължа да го паса и зимата, да си му растат зелени листа. Чак по 2 години не го държа него, но пролетта добре ми идва докато стане новата "реколта", те тръгват наново хубави големи листа като го изнеса пак. Вътре расте, но по-дребен и хилав. Махам този от предната година чак вече към лятото, като започне да пуска стъбла, но аз дотогава вече имам стабилно от новите.

# 531
Моите са навън. Къдравият е по- устойчив от обикновения. Аз бера цяла зима.

# 532
Exter, като ти чета постовете и пак ми идва музата да гледам подправки.
Благодаря за полезните постове.

# 533
  • София
Порастна и кориандъра, онзи ден го оставих на светло

Вече си е пълна саксийката

Знаете за силният му аромат, вкусът му също е специфичен. Нооо - за тези които обичаме да шокираме вкусовите рецептори, в скрития текст слагам жокер Blush

Скрит текст:
Видях една рецепта и реших да я пробвам. Хареса ми плейтването в купичка, всички тук сме естети и гледаме храната да засища и очите. Тук в дресинга вече включих кориандър, горчица и магданоз Blush

Всичко добре, но не го докарах до такава визия, но за вкуса съм сигурен Grinning

За мен прилично, сигурно сте видяли, че съм мъж /за оправдание Grinning /

# 534
  • София
Оставих нарочно от горчицата една част за да се развие малко повече, не точно бейби, но не и точно микро вариант. Моят „учител“ обичаше да им казва „макро“. Стават много красиви с леко къдравите си листа Blush

Веднага намериха приложение в кухнята, но след снимката нарязах вътре и пресен магданоз, уникална добавка Fork And Knife

Заредил съм за следващата седмица кресон

Той има лют вкус и също е страхотна добавка за сандвичи и различни ястия. Следващата седмица ще покажа и с него мисля да приключа зимните подправки в саксии, предвид излизането на пазара на много и свежи подправки.
За да не стоят саксиите празни, мисля да се пробвам да отгледам балконски /мини/ домати. Не би трябвало да са по-високи от 30 см. Засега сложих семената в мини парник и чакам разсада.

Май ще трябва да се премествам в тема зеленчуци в саксии, ако има такава Grinning

Последна редакция: пн, 26 фев 2024, 12:31 от Exter

# 535
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Ако не намериш такава тема, то в тази просто ще ги броим като подправка. Wink

# 536
Имаше тема и за това, ама не мога да се сетя заглавието... Нещо беше за отглеждане на зеленчуци на балкона или от сорта. Макар че по разбираеми причини, двете теми се омешват от време на време.

# 537
Ето я темата, но нещо замря. Може би някой трябва да я събуди от зимен сън Blush

https://www.bg-mamma.com/?topic=1340847.msg47497247#new

# 538
Пробвала съм балконски домати няколко пъти и все не раждат, листна маса много правят, цъфтят и дотам. Но пък корнишоните  добре се получаваха, в малка саксийка ниско долу, увивах ги по решетка на терасата и постоянно раждаха.
Салата също пробвах в сандъче, но нещо не ми тръгна.
Рукола добре ми ставаше в сандъче.
Сега засадих люти чушки, босилек и магданоз.

Exter, много готина мини оранжерийката, откъде е.
Аз ползвам еднократни пластмасови кутийки за храна, но не изглеждат така добре.
Имам една салвия от миналата година дано ми живне сега през пролетта.

# 539
  • София
...Exter, много готина мини оранжерийката, откъде е.
Аз ползвам еднократни пластмасови кутийки за храна, но не изглеждат така добре.
Имам една салвия от миналата година дано ми живне сега през пролетта.
От градинските центрове на някой от строителните хипермаркети я взимах, но не помня от кой точно е Blush
Миналата година се запалих по тези доматки, като ги видях от един турчин в Къркларели. Взех разсад няколко корена и станаха, сега реших сам да се пробвам с целия процес, пък каквото стане Blush

Общи условия

Активация на акаунт