Пролет се задава, юлчето във мене шава - Термин Юли 2022 - тема 3

• 43 443
  • 750
  •   1
Отговори
# 405
  • Замък сред облаците
Само подсещам, че самата бременност е състояние на инсулинова резистентност при всички ни. Но съм съгласна, че това треперене трябва да се мониторира изкъсо, лесно може да се стигне и през бременността до гестационен диабет така, който за съжаление при някои жени си остава като диабет тип 2 след раждането, ако не се контролира състоянието през бременността.

# 406
Аз още 5-6г.с имах кандида, тъй като бях пила антибиотик /вадих зъб/ и след 4 дни Клотримазол глобули следващата микробиология беше чиста. За сега май съм ОК. Освен храните с висок ГИ, които сте описали, при мен употребата на ежедневни превръзки също се оказа проблем. Макар и да ги сменям постоянно и да избирам само памучни преди бременността често имах някаква инфекция.. не вярвах като ми казваха за ежедневните превръзки - моята логика беше ами аз ги сменям толкова често, колкото не мога да си сменям бельото и ми е постоянно чисто, а и превръзките са чист памук.. - да, ама не. Спрях да ги ползвам и забравих за теченията.

# 407
С миналата бременност качих много килограми. Още в 6 месец бях +14, до края станаха 25. Направих обременяване и за щастие нямах гестационен диабет. Сега внимавам много какво ям, избягвам бяло брашно, сладкиши, торти, шоколади. Честно казано ми е лесно, защото не ми се ядат. Ще направя обременяване пак като дойде времето, но този път внимавам и се надявам да има по-малък шанс. Рискът от гестационен диабет ми е оценен на 1:94 от ранния скрийнинг. Струва ми се доста.
И моята АГ ми каза, че това е едно от важните изследвания и не е хубаво да се пропуска.

# 408
Направих обременяване и за щастие нямах гестационен диабет. Ще направя обременяване пак като дойде времето, но този път внимавам и се надявам да има по-малък шанс. Рискът от гестационен диабет ми е оценен на 1:94 от ранния скрийнинг. Струва ми се доста.
И моята АГ ми каза, че това е едно от важните изследвания и не е хубаво да се пропуска.

Може ли да споделите за обременяване, в коя седмица, точно какво е това изследване?
Вчера моят АГ ми каза, да си пусна кръвна захар, инсулин и хома индекс, за да се видят дали се предразположена към гестационен диабет.

# 409
По принцип в зависимост от срока на бременността Хома индекс също е добър ориентир и дава информация за инсулиновата резистентност, която така или инач по време на бременност се появява поне в лека форма.
Обременяването е по-точно изследване, защото показва промяната на стойностите на глюкозата и инсулина след консумация на захари, и така дава по-пълна картина. Хора с добра захар на гладно, могат да я качват наднормено след хранене.
Взима се кръв на гладно, пие се глюкоза в лабораторията и после се взима отново един и два часа след глюкозата. Важно е да не се движите много през тези часове и да не пиете много течности. Натоварването обаче е малко по-натоварващо за организма и обикновено се препоръчва след 20та седмица, когато и рискът за гестационен диабет се покачва, но при рискови групи може и от по-рано да се направи.
Направих обременяване и за щастие нямах гестационен диабет. Ще направя обременяване пак като дойде времето, но този път внимавам и се надявам да има по-малък шанс. Рискът от гестационен диабет ми е оценен на 1:94 от ранния скрийнинг. Струва ми се доста.

Може ли да споделите за обременяване, в коя седмица, точно какво е това изследване?
Вчера моят АГ ми каза, да си пусна кръвна захар, инсулин и хома индекс, за да се видят дали се предразположена към гестационен диабет.

# 410
Живот и здраве Обременяване с глюкоза ще правя в 28 г.с. Моят риск за гестационен диабет беше 1:60.
Майка ми беше диабетичка (тип2) и като съм се мерила с гликомера когато се разстреперя съм била на 2.2 mmol/L
Сега всеки път пускам и кръвна захар с изследванията, но ще чакам обременяването

# 411
Момичета, здравейте! Имах до сега една чувствителност на зърната на гърдите, но от днес нещо не я усещам. И друг път е намалявала, но сега сякаш изчезна. Надявам се да е свързано с промени в хормоните, а не с развитието на бебетата. В 15 г.с. и 6 дни съм и не съм била на преглед от почти 3 седмици и нещо се филмирам. Дали според вас това може да е някакъв проблем? На преглед съм в сряда следващата седмица и едвам издържам вече. Надявам се всичко да е наред и да се филмирам излишно.

# 412
Лотос, за това казвам, че си с ИР или хиперинсулемия. За да смъкне толкова захарта в тялото ти е циркулирало огромно количество инсулин.

Аз съвсем в началото като разбрах, че съм бременна с пиклив тест ходих да си пусна ЧХГ и понеже бях хапнала стабилно реших да пусна и кръвна захар и инсулин. Един вид да видя как реагира тялото ми. При обременяване с глюкоза напълно здрав човек би трябвало да е с не повече от 25 единици инсулин на първия час. Да речем, че както аз бях на баница с компот, тоест високо въглехидратно едно 60 единица би било нормално. Само дето аз бях с 274 инсулин и 10.26 глюкоза. Казах на АГ и той ми пусна изследване на гладно. Беше 5.25 КЗ и гликиран хемоглобин 6.18 и той заключи, че съм добре и каза само да намаля въглехидратите. Миналата бременност така и не ми пусна обременяване, както е тръгнало и тази няма да го направи та затова си взех глюкомера. Тази сутрин закусих с яйца мандарини и мъничко тиква и хоп КЗ скочи на 8.8 което си е стойност за ГД.

ViKiA, напълно в реда на нещата е да спрат тези болки или чувствителност. Сега плацентата започва да секретира прогестерона и затова гадните усещания и прилошавания изчезват.

# 413
Леле, мойта лекарка при захар на гладно 4,5 и инсулин 20 на гладно ме плаши с диабет, а чувам че някои лекари изобщо не гледат инсулина по време на бременност. В 20та седмица съм сега. Истината е някъде по средата, разбира се. Но малко се успокоявам, като чуя че хората и с по-висока захар са си добре, а тук все пак всички сме в сходен срок.
Лотос, за това казвам, че си с ИР или хиперинсулемия. За да смъкне толкова захарта в тялото ти е циркулирало огромно количество инсулин.

Аз съвсем в началото като разбрах, че съм бременна с пиклив тест ходих да си пусна ЧХГ и понеже бях хапнала стабилно реших да пусна и кръвна захар и инсулин. Един вид да видя как реагира тялото ми. При обременяване с глюкоза напълно здрав човек би трябвало да е с не повече от 25 единици инсулин на първия час. Да речем, че както аз бях на баница с компот, тоест високо въглехидратно едно 60 единица би било нормално. Само дето аз бях с 274 инсулин и 10.26 глюкоза. Казах на АГ и той ми пусна изследване на гладно. Беше 5.25 КЗ и гликиран хемоглобин 6.18 и той заключи, че съм добре и каза само да намаля въглехидратите. Миналата бременност така и не ми пусна обременяване, както е тръгнало и тази няма да го направи та затова си взех глюкомера. Тази сутрин закусих с яйца мандарини и мъничко тиква и хоп КЗ скочи на 8.8.

ViKiA, напълно в леда на нещата е да спрат тези болки или чувствителност. Сега плацентата започва да секретира прогестерона и затова гадните усещания и прилошавания изчезват.

# 414
gushka, захарта ти е супер, но е за сметка на много висок инсулин. При такива темпове секрецията му може да блокира и да се стигне до ГД на инжекции инсулин. Да много лекари не го гледат защото сме с ИР заради бременността. Аз на гладно съм си пускала на своя глава и не съм имала толкова висок инсулин. Моя лекар много неглижира тези стойности, а реално имам проблем.

# 415
Аз още 5-6г.с имах кандида, тъй като бях пила антибиотик /вадих зъб/ и след 4 дни Клотримазол глобули
 следващата микробиология беше чиста. За сега май съм ОК. Освен храните с висок ГИ, които сте описали, при мен употребата на ежедневни превръзки също се оказа проблем. Макар и да ги сменям постоянно и да избирам само памучни преди бременността често имах някаква инфекция.. не вярвах като ми казваха за ежедневните превръзки - моята логика беше ами аз ги сменям толкова често, колкото не мога да си сменям бельото и ми е постоянно чисто, а и превръзките са чист памук.. - да, ама не. Спрях да ги ползвам и забравих за теченията.
Sonya сега като каза за превръзките. Аз също ползвам и то от много,много години. Винаги съм имала някакви проблеми. А знаеш ли,наскоро една фр ми каза,че превръзките задържат бактерии. Ще взема да ги спра още днес и да видим какво ще стане.

# 416
Аз другата седмица ще пусна микробиология да видя след 3 месеца нон стоп на циклогест какво е положението. В началото ползвах ежедневни,но после си реших че по-добре да изтича и просто сменях бельото 2--3 пъти на ден, по- хигиенично ми беше, а и  бях вкъщи и имах тази възможност. Сега от седмица/две ми се появи както аз му викам "нормалното" ми течение. Преди имах такова при хормоналните пикове около овулация и преди цикъл и определено се усеща, ставам по-нервна, по-ящна . Надявам се да няма буби много след толкова хормони.

За глюкозата моята си е височка/ около малко над 5, но се хванах,че наистина трябва 12 часа глад поне, един път имах 7-8 часа глад и излезе 5.9, после с 12 часа глад 4.8 само с 2 дни разлика.

# 417
На мен ми казаха да направя обременяването в 28г.с.
Иначе захарта ми беше 4.5 като бях хапнала една ябълка 3-4 часа преди изследването, не беше повлияла много. Но те бързо се разграждат, та не знам колко би било абсолютно на  гладно.

# 418
На гладно (но не и с 8 или 12 часова пауза) без да съм правила опити да спирам сладко ми е към 4,5 или 4,75.
Не съм пускала инсулин до сега, но като пусна останалите изследвания ще пусна и него.
Сега прочетох, че хипотиреоидизъм намалява стойностите му, а кортикостероидите пък го увеличават. Ама ще видим какво ще покаже.

ПП: fillme защо не направиш една консултация и с ендокринолог.

# 419
Да,така е, и се качва с времето, две три седмици по-рано беше 15. На строга диета съм, пия Берберин и инофолик, и въпреки това...
Лекарката ми иска обаче да пия и по малко метфогама, и затова се опитвам да осмисля дали не е прекалено предпазлива или е нужно. Преди съм опитвала да я пия и ми понасяше зле - чувствах се много отпаднала и от най-ниската доза, приета по време на хранене... Но в същото време ако инсулинът се качва въпреки диетата, може би си струва да опитам пак.
gushka, захарта ти е супер, но е за сметка на много висок инсулин. При такива темпове секрецията му може да блокира и да се стигне до ГД на инжекции инсулин. Да много лекари не го гледат защото сме с ИР заради бременността. Аз на гладно съм си пускала на своя глава и не съм имала толкова висок инсулин. Моя лекар много неглижира тези стойности, а реално имам проблем.

Общи условия

Активация на акаунт