Пазарувате ли често от квартални магазинчета и купувате ли български стоки?

  • 14 079
  • 191
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 33
В големите вериги ходим само за перилни, почистващи препарати и паста/ шоколади/ сладки неща,  които са на промоция.
За плодове/ зеленчуци/ месо/ млечни продукти предпочитаме малките магазинчета - бг стока.

# 46
  • Мнения: 7 370
Изключително инцидентно ми се налага да купя нещо от кв. магазин или пък нещо от фирмен за млечни продукти. Нямам времето и нервите да се мотая от магазин на магазин, да се редя по опашки и да купувам по-скъпи стоки. От около 25 години парзарувам на едро по веднъж в седмицата или на две, а през останалото време само за хляб, мляко и зеленечуци. Избирам си каквото ми харесва. Имам си предпочитани марки и рядко попадам на некачествена стока. Лятото от кварталният пазар купувам зеленчуци и плодове, че са по-вкусни, но през другите сезони само от хипермаркетите. Да, на куп давам повече пари, но на практика икономисвам средства от отстъпките. За дрехи и  обувки предпочитам български. За спортни, техника и други стоки основно вносни. Нормално е, то почти няма българско произвоство на нехранителни стоки.

# 47
  • Мнения: 8 394
Ако месарницата се счита за квартален магазин, макар, че ми е далече, да , пазарувам. Харесва ми месото, че е българско (магазинът е фирмен, затворен цикъл).
От квартални магазинчета купувам мляко и млечни продукти и някои други неща, ако не ми се ходи до Лидл , че е малко далече. От малките магазинчета предпочитат тези, в които можеш да огледаш стоката (съдържание,срок на годност). Предпочитам тези, в които касиерката не е същата продавачка, която ти тегли сиренето или колбасите (затова имам предпочитания към определена месарница - там едната продавачка слага в торбичката, каквото си избереш, другата тегли и работи с парите, по-хигиенично е).
Предпочитам големите вериги (Лидл, че това има в нашия град) заради по-ниските цени, но и там предпочитам да избера българския продукт, ако ми харесва като качество.

# 48
  • Мнения: 1 716
Магазините, които съм споменала не са в София. В квартала имаме Била и една местна верига. Супер са тесни и наблъскани, не обичам да ходя там. За кауфланд и лидл трябва с кола. Може би и затова кварталите магазинчета процъфтяват и не са надути цените. Има много големи жилищни блокове и клиенти не липсват. Повочето са специализирани, но пак ги броя за малки и квартални, защото са само на местни производители. А и така е много по-приятно да се пазарува, макар да обикалям през много места. Всичко е много по-качествено.
Споменаха по-горе зехтин и ние пазаруваме от такъв магазин за маслини, има вносен зехтин, балсам и др. От кауфланд за нула време гранясваше.

# 49
  • Мнения: 50 666
Добре, де. Днес съм решила, че и трябва кило плешка. Отивам в Лидъл и си изравям пакет плешка, който ми харесва. Ако отидете в месарското магазинче какво става? Можете ли да ровите из тавата и да си избирате?  Освен това нямам проблем с лидълското месо. Явно и от зехтин не разбирам, защото не хващам разлика между по-скъпите и по-евтините (екстра върджин, разбира се).

# 50
  • София
  • Мнения: 15 823
Добре, де. Днес съм решила, че и трябва кило плешка. Отивам в Лидъл и си изравям пакет плешка, който ми харесва. Ако отидете в месарското магазинче какво става? Можете ли да ровите из тавата и да си избирате?  Освен това нямам проблем с лидълското месо. Явно и от зехтин не разбирам, защото не хващам разлика между по-скъпите и по-евтините (екстра върджин, разбира се).
Няколко пъти дъщерята е взимала месо от Лидъл, обикновено пържоли или пилешко, свинското е било винаги жилаво, а пилешкото, уж  цели гърди, а отдолу дребни парченца.Месо само от Родопчани, там си избираш и всичко правят пред теб.От  Партньори взимах преди, но там едно,че не може да се избира, второ,  за разфасоване се обръщат с гръб и не виждаш какво правят и ти слагат разни изсъхнали крайчета и ги зарязах..

# 51
  • Мнения: 429
Няколко пъти дъщерята е взимала месо от Лидъл, обикновено пържоли или пилешко, свинското е било винаги жилаво, а пилешкото, уж  цели гърди, а отдолу дребни парченца.Месо само от Родопчани, там си избираш и всичко правят пред теб.От  Партньори взимах преди, но там едно,че не може да се избира, второ,  за разфасоване се обръщат с гръб и не виждаш какво правят и ти слагат разни изсъхнали крайчета и ги зарязах..

Редовно купувам свински контрафилета от Лидл. Изобщо не са жилави, много хубави стават и често са в промоция.

# 52
  • София
  • Мнения: 15 823
Няколко пъти дъщерята е взимала месо от Лидъл, обикновено пържоли или пилешко, свинското е било винаги жилаво, а пилешкото, уж  цели гърди, а отдолу дребни парченца.Месо само от Родопчани, там си избираш и всичко правят пред теб.От  Партньори взимах преди, но там едно,че не може да се избира, второ,  за разфасоване се обръщат с гръб и не виждаш какво правят и ти слагат разни изсъхнали крайчета и ги зарязах..

Редовно купувам свински контрафилета от Лидл. Изобщо не са жилави, много хубави стават и често са в промоция.
Ами аз пека на грил тиган и като се окажат жилави, останалите ги правя на супа или кебап.От Лидъл само рибата ми харесва.А от Кауфланд веднъж ходих,взех скариди замразени,е няма такава смрад,умирисах целия блок.Вече не смея да взимам от никъде скариди.

# 53
  • Мнения: 1 716
Темата е да споделим за малките магазинчета, не е нужно да се обръща за и против. Както се вижда всеки пазарува както му е удобно в неговия район. Нищо против Лидл.

В месарското магазинче няма нужда да избирам, всичките парчета са еднакви, не са ме "прецаквали" с кофти месо.

Добре, де. Днес съм решила, че и трябва кило плешка. Отивам в Лидъл и си изравям пакет плешка, който ми харесва. Ако отидете в месарското магазинче какво става? Можете ли да ровите из тавата и да си избирате?  Освен това нямам проблем с лидълското месо. Явно и от зехтин не разбирам, защото не хващам разлика между по-скъпите и по-евтините (екстра върджин, разбира се).

# 54
  • Мнения: 17 863
Пилешките гърди да не са зле транжирани?
Избягвам да правя сравнения във вкусовите качества, защото нещо трябва да е наистина много зле, за да го отпиша, а останалите са ми на практика еднакви. И винаги ми е странно някой като завъздиша по доматите от кооперативния пазар 92ра година, пък днес какви пластмаси били... Аз 92ра съм била на 6 и съм имала домат на масата, определено не мога да кажа, че днешните са по-пластмасови.
Ама виж, бонбони Амфора определено са ги развалили, не са като от детството ми.

# 55
  • Мнения: 13 321
Добре, де. Днес съм решила, че и трябва кило плешка. Отивам в Лидъл и си изравям пакет плешка, който ми харесва. Ако отидете в месарското магазинче какво става? Можете ли да ровите из тавата и да си избирате? 
Казвам/посочвам кое парче искам. То е зад стъкло, не е някакво скрито-покрито, винаги така сме си избирали. Плодове и зеленчуци пазарувам от плод-зеленчук, в супермаркетите са трагични в повечето случаи. Естествено, като ми се наложи пазар в 21 вечерта в неделя, опирам до Лидл, но това не значи, че не предпочитам по-качествени стоки от другаде.

# 56
  • Мнения: 1 613
Добре, де. Днес съм решила, че и трябва кило плешка. Отивам в Лидъл и си изравям пакет плешка, който ми харесва. Ако отидете в месарското магазинче какво става? Можете ли да ровите из тавата и да си избирате?  Освен това нямам проблем с лидълското месо. Явно и от зехтин не разбирам, защото не хващам разлика между по-скъпите и по-евтините (екстра върджин, разбира се).
Разликата в качеството между месото, което купувам от фермерското магазинче и това на Лидл (и не само)  е от земята до небето. А относно зехтините ето първата попаднала ми статия. По-принцип съм гледал много тестове и знам, че в България не е лесно да се купи качествен зехтин. Като проблема далеч не е само във вкуса. Даже там разликите са най-незабележими. Страшното е, че некачествените зехтините са вредни за здравето ни. Някои са по-малко вредни, но други са направо опасни. Това е причината да внимавам страшно много и да избирам много внимателно. Ето я и статията преведена с Гугъл преводач: “Primadonna Extra Virgin зехтин на Lidl също е силно замърсен с остатъци от минерално масло. Лаборатория открива относително високи количества на наситените въглеводороди MOSH и / или POSH. Тялото депозира MOSH в черния дроб, лимфните възли, далака и мастната тъкан. Какво означава това за функцията на засегнатите органи, все още не е изяснено. POSH почти не е проучен в момента.

В допълнение, ароматните въглеводороди с минерално масло (MOAH) също бяха открити в Lidl маслото. MOAH може да съдържа канцерогенни и генотоксични вещества. Индустрията, защитниците на потребителите и политиците са съгласни, че тази група вещества няма място в храните. В теста MOAH беше открит в 10 от 20 зехтина…………………

Öko-Test заключава, че от 20 тествани зехтина могат да се препоръчат само две. Освен намазките на вкус и мирис, критикуваха и значителните находки от минерално масло, тъй като всеки втори зехтин е особено поразително замърсен с остатъци от минерално масло.” https://bg.sauerandsons.com/5149-current-eco-test-lidl-olive-oil … oor-grade-du.html

# 57
  • Мнения: 50 666
Ама аз не купувам фирмени продукти на Лидл. Пък за месото не откривам разлика като цяло. Някой може да е с по-чувствителни рецептори, де.

# 58
  • Мнения: 429
Аз за това ползвам най-вече олио. Олиото си е олио и няма проблем. И зехтин купувам от време на време, но не е нещо, което ползвам всекидневно и купувам често.

Никакъв проблем няма месото на лидл и кауфланд. Месо като месо, прясно и незастояло, защото особено в Кауфланд винаги има на промоция и се купува масово.

# 59
  • Мнения: 1 613
Ама аз не купувам фирмени продукти на Лидл. Пък за месото не откривам разлика като цяло. Някой може да е с по-чувствителни рецептори, де.
Не е до рецептори. Просто не си яла хубаво месо, но това е нормално, щом пазаруваш само в Лидл и другите големи вериги. Хубавото е месо е супер крехко и няма нужда от начукване и маринати.

Общи условия

Активация на акаунт