Фенове на тениса - тема 7

• 32 539
  • 745
  •   1
Отговори
# 210
В никакъв случай не ги отписвам. Джокович миналата година нагледно показа защо - изчака Мусети да се наиграе в два сета, стопи му батериите и после в последните три го отвя. Същото се случи с Циципас на финала. Още известно време Биг 3 (или поне Надал и Джокович) ще продължат да са фактор в големите турнири и съответно тура.

Но за РГ не знам 1) дали Джокович ще може да играе и 2) дали Надал ще успее да се възстанови. Освен това се радвам, че този сезон има интрига извън тях тримата. Спортът тенис е по-голям от всеки един от тях, но рискува(ше) да загуби известна популярност с неизбежното им пенсиониране. Мисля, че хора като Алкараз могат да задържат интереса.

# 211
  • София
Последната информация от преди няколко седмици беше, че няма никакъв проблем за Ноле да участва в Париж. Мисля само Барселона ще пропусне от клей сезона. До края на годината единствено към днешна дата не може да играе на турнири в Щатите.

Три от пет сета е съвсем друга галактика. Всъщност сравняват Алкарас и Надал, но когато Рафа се появи всички финали се играеха 3 от 5 сета. Реално като хлапе точно в Маями през 2004 повежда 2-0 на Федерер, но губи мачът. Не бих казал, че нивото е добро в момента. Много от топ 10 въобще ги няма. Зверев имаше изгледи да громи, но кошмарна година, Беретини отново с контузия, Медведев с операция. Тийм пък въобще изчезна след титлата на ЮСО. Та и за малкия не трябват гръмки изцепки. Всичко може да се случи.

Относно интересът към самата игра. Биг Три никога няма да омръзнат. Водеха най-зрелищните битки в историята на тениса. Нима някой от сегашните може да повтори финала на Уимбълдън 08? Или 6-часовата битка през 2012 в Мелбърн? Полуфиналът на Гарос през 2013? Мога да изброявам с дни за мачовете между Ноле, Рафа и Роджър.

По-скоро възрастовата граница на феновете пада и те гледат свои връстници в тура. Аз за себе си ще кажа, че бих изгубил сериозен интерес, след като Рафа вече окачи ракетата. Няма лошо да се появят младежи, които да се опитат да печелят, доминират и радват хората.

# 212
  • София
Рафа на 17 г. размазва тогавашния номер 1 Федерер в Маями, 2004 г.
А финала, който загуби от 2-0 до 2-3 срещу Роджър беше 2005 г. вече Рафа беше на 18 г. а на Ролан Гарос, който спечели стана на 19 г.
Спомням си още финала в Маями. В тайбрека на третия сет имаше скандални отсъждания в полза на Федерер. Ако тогава имаше хоук ай, Роджър си заминаваше със загуба 0-3 сета.
Рафа му падна гарда след този скандален тайбрек, още не беше опитен, а младеж и Федерер го размаза в петия сет.

# 213
Скрит текст:
Затова си мисля, че основният конкурент на Джокович на РГ си остава Рафа, въпреки контузията. Ще ми е интересно, обаче, какво би се случило при един сблъсък Джокович- Алкараз на някой от подготвителните турнири на клей. Там като нищо Алкараз може да победи в 2 от 3. Той е просто on fire в момента, очаквам да грабне титлата в Маями.

Аз изобщо не го виждам Джокович, като претендент за РГ.
Както се видя в Дубай без игрова практика не става.

След контузията на Рафа Матс Виландер определи Джокович като основен претендент за титлата в Париж, но това също е субективна оценка, както тази на Гилберт за Алкараз. Към актуална дата няма пречки за участието на Новак на РГ, а официално той ще участва на турнирите в Монте Карло, Белград, Мадрид и Рим, където ще има възможност да се разиграе. На Биг3 не са им нужни много мачове, за да влязат в топ форма.

# 214
Матс Виландер би трябвало да го знаете - каквото каже, все е наопаки.

# 215
Кой друг освен Джокович реално би бил претендент за титлата в Париж с контузията на Рафа?

# 216
  • София
Новак играл ли е с Алкараз? Не зная при сегашната топ форма на испанеца как ще протече среща между тях.

# 217
Не са се срещали досега, доколкото знам. На всички им е интересно как ще протече една такава среща, предполагам. И психически ще бъде важно както за Новак да надделее над младата звезда, така и за Алкараз да постигне голяма победа.

# 218
Не, не са се срещали. Не забравяйте, че Алкараз е в професионалния тур от около година. Набра скорост/популярност в последните 6 месеца. Повечето тенисисти нямат официални мачове с него, включително Джокович.

Според мен ще се срещнат в Мастърс турнирите преди РГ. Тогава ще разберем малко повече за мачъпа между тях, поне що се касае за мачове 2/3 сета. На РГ ще стане ясно какво се случва и при 3/5.

Mandalorian, тези мачове, които изброяваш, съм ги гледал сигурно по 10 пъти. Мисля, обаче, че ще има още такива - аз поне въобще не очаквах зрелището на полуфинала на РГ миналата година. Вярвам, че Алкараз има потенциал да генерира сходни зрелища (следя го от около 1.5-2 години). Въпросът е да не се контузи, да си реализира потенциала и може би най-важното - да се намери поне още един такъв талант, за да има някакъв антипод. Големите трима биха били много скучни, ако съществуваха в отделни времеви периоди (щяха да пердашат всички наред).

Относно интереса в тениса - аз съм фен на Федерер. Харесвам много други играчи, но него най-много. Единственото, което харесвам повече от Федерер в тениса, е самият тенис. Пенсионирането на Федерер е неизбежно, но в негово отсъствие осъзнавам, че продължавам да следя спорта със същия кеф. Не мисля, че е свързано с възрастта - аз съм 10+ години по-голям от Алкараз. По-скоро харесвам всеки играч с атрактивна игра (да не е триметров сервис бот) без значение от годините. Но това са субективни усещания и разбирам/уважавам твоите. Simple Smile

# 219
  • София
Матс Виландер би трябвало да го знаете - каквото каже, все е наопаки

Именно .Laughing Още една причина да съм скептична относно завръщането на Джокович още повече с титлата на РГ. Предстои да видим колко ще се разиграе, хич не са изключени ранни отпадания според мен.
Четох, че Рафа ще се завърне в Мадрид (дано)!

# 220
  • София
От мен, ако зависеше, щях да пусна Рафа чак в Рим Grinning Все говорят, че внимателно подбират календара, но ако не беше травмата с пукнатото ребро, щеше да играе на всички клей турнири Grinning Отделно, че феновете бяхме сигурно, че Уелс е напълно излишен и рискува сезонът на червено. Така и стана.

# 221
"Минавам" аз днес през туитър и какво да видя. Схемата за MC излязла.
https://twitter.com/ozmo_sasa/status/1512464618513391624?s=20&am … -LfW7FjcyENLJyDKg

Ако никой един от двамата не отпадне рано, премиерната среща Джокович - Алкараз ще се осъществи още другата седмица в Монте Карло (QF). Интересно ще бъде.

# 222
"Минавам" аз днес през туитър и какво да видя. Схемата за MC излязла.
https://twitter.com/ozmo_sasa/status/1512464618513391624?s=20&am … -LfW7FjcyENLJyDKg

Ако никой един от двамата не отпадне рано, премиерната среща Джокович - Алкараз ще се осъществи още другата седмица в Монте Карло (QF). Интересно ще бъде.

Да, излезе вчера следобед. Според мен двамата ще стигнат до 4ти кръг (четвъртфиналите) и ще ни зарадват с някой епос. Simple Smile

На Григор схемата хич не е лесна - Базилашвили в първи кръг и Рууд в трети. Няма поводи за оптимизъм.

# 223
А дано! Simple Smile Джокович тренира усилено на клей доста време, Алкараз е загрял вече с Уелс и Маями.
За Григор освен да се надяваме много силно на някой проблясък..

# 224
  • София
Честито на Григор.

Общи условия

Активация на акаунт