Познай коя е книгата - тема 17

• 21 738
  • 500
  •   3
Отговори
# 495
# 496
Добавям още един цитат от книгата:

"Франко изпи последната глътка кафе и опипа джобовете си за цигари. Не ги намери. Тогава се изправи рязко, приближи се до най-близката група и с жест помоли за цигара. Едва успях да осъзная, че мъжете от съседните маси запротягаха към нас кибритени кутии, отделни цигари и запечатани пакети в изблик на буйна масова щедрост. Малко по-късно, отпусната на задната седалка на колата, която летеше към Берлин, Жаклин направи единствения коментар, който смятах за уместен в този момент:
— Горките хора."

# 497
  • София
Това ли е първото изречение в книгата: "Желязната завеса не е нито завеса, нито е желязна." ?

# 498
Да, точно това е.

# 499
  • София
Значи цитатите са от "Пътешествие по Източна Европа" на Габриел Гарсия Маркес.

Не знам защо, но съм чела 3 книги на Маркес... и на трите помня първите изречения:
- за взода за разстрел и полковник Аурелиано Буендия,
- за Сантяго Насар, който станал в 5:30 в деня, в който щели да го убият
- за желязната завеса...

Ако някой има възможност, нека да пусне нова загадка. Ако ли не - ще потготвя нещо в петък Simple Smile

# 500
Цитат
Всъщност между нашите родители би бил немислим такъв разговор, какъвто водим сега вие и аз; нощно време те не са разговаряли, а са спели дълбоко, а ние, нашето поколение, спим лошо, терзаем се, много говорим и постоянно решаваме — прави ли сме, или не? А за нашите деца и внуци този въпрос — прави ли са, или не — ще бъде вече решен. Пред очите им ше бъде по-ясно, отколкото е пред нашите очи. Хубав ще бъде животът след петдесет години, жалко само, че не ще можем да доживеем дотогава. Интересно ще да е погледне човек.

Общи условия

Активация на акаунт