Октомврийски бебета 2022

• 45 206
  • 734
  •   1
Отговори
# 525
Добро утро момичета. Как сте? Blush Имам въпрос, може би глупав, но имам нужда от разяснение.. Joy
Някой може ли да ми обясни разликата между Фетална морфология, БХС и Пренатален тест? Благодаря предварително Hug

# 526
  • Варна
Лимонка, на кратко:
ФМ - визуално с ехограф се гледа плода за малформации;
БХС - изчислява се риск за някакъв синдром на база кръвни изследвания + статистически данни
Пренатален тест - с кръв от майката се извлича ДНК на плода и се показва с 99% точност дали има дефекти в хромозомите и от там наличие на аномалии и синдроми.

Дано не давам подвеждаща информация, аз така ги разбирам.

# 527
Jinx Благодаря ти! Стана ми ясно. АГ на прегледа онзи ден ми каза, че като отида в 12та седмица ще обсъдим феталаната и БХС, но за Пренатален не спомена нищо..

# 528
Лимонка, на кратко:
БХС - изчислява се риск за някакъв синдром на база кръвни изследвания + статистически данни
Пренатален тест - с кръв от майката се извлича ДНК на плода и се показва с 99% точност дали има дефекти в хромозомите и от там наличие на аномалии и синдроми.

Здравейте, аз съм 7с. и 6 дни.  Да попитам, ако се направи само пренатален тест, изключва ли другите тестове? Т.е може ли без ФМ и БХС, а направо пренатален тест? Мерси

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 12:02 от bofi

# 529
Със сигурност не изключва феталната морфология, тъй като там се гледа за много повече неща от генетичните аномалии и се прави около 2-3 пъти през различни етапи на бременността.

# 530
  • Варна

Здравейте, аз съм 7с. и 6 дни.  Да попитам, ако се направи само пренатален тест, изключва ли другите тестове? Т.е може ли без ФМ и БХС, а направо пренатален тест? Мерси

bofi, както е казала Machken, феталната не се изключва, хубаво е да се направи, защото там се виждат пороци на сърцето например или (колкото и гадно да звучи) слепота или липсваща ръка или куп други гадости. В същото време обаче лесно могат да се пропуснат някой синдроми свързани с генетичния материал, които се засичат само с пренатален тест.

БХС обаче спокойно може да се пропусне. Той ти казва какъв е шанса детето да има даден синдром, например 1:100, което съвсем не значи, че го има. А пренаталния тест доказва конкретно - има или няма.

# 531
Момичета, много ви благодаря за информацията.
Сега бих искала да ви попитам дали имате проблеми с ходенето по голяма нужда? При мен е голяма мъка, ходя с мелилакс микроклизма. Пия ли разхлабитлелни и посред нощ се будя от силно гадене. Знам, че трябва да ям много храни богати на фибри, но от тях много ми се раздуват червата и почва да ми се гади. От това не ходене и качвам много бързо, +3кг за 1м, та малко ми действа подтискащо това, ама... Каквото е това е. Надявам се тези неразположения да са само в първия триместър.

# 532
Здравей,

аз имам същия проблем, но вземам конфитюр за разхлабване, който е изцяло от натурални продукти - Лаксатинил.
Изключително е добър и нямам нужда от други разхлабващи.

Сега бих искала да ви попитам дали имате проблеми с ходенето по голяма нужда? При мен е голяма мъка, ходя с мелилакс микроклизма. Пия ли разхлабитлелни и посред нощ се будя от силно гадене. Знам, че трябва да ям много храни богати на фибри, но от тях много ми се раздуват червата и почва да ми се гади. От това не ходене и качвам много бързо, +3кг за 1м, та малко ми действа подтискащо това, ама... Каквото е това е. Надявам се тези неразположения да са само в първия триместър.

# 533

Пий чай от мента сутрин на гладно и след 30мин банан и си в кърпа вързана . При мене е поне така.хахах

# 534
Здравейте, аз съм малко притеснена. Имам цистит от вчера и започвам антибиотик. Стискайте палци, да се нормализират бързо нещата.

# 535
Всичко ще е наред, стискам палци! Simple Smile

При мен първият преглед мина на 8-ми март. Ембрионът отговаря на седмицата си.
Но…. имам много голяма киста на левия яйчник. Засега няма да предприемаме нищо. Ще чакам до 12 седмица, за да видим как се развиват нещата и ако не е започнала да се смалява, сигурно ще се наложи да я отстранят.
Неприятното е, че ми причинява дискомфорт- тежест и опъване, както и изглеждам подута в корема. Надявам се да няма усложнения. Честно казано ми е притеснено, но каквото- такова.

# 536
Напълно те разбирам. Имах тези проблеми до онзи ден. Пробвах какво ли не, ядох сини сливи, пих топла вода с мед,  взех си сироп лактулоза и го пих 2 дена без желания ефект. Коремът ми се изду като на бременна в седмия месец. Бях + 1,5кг на кантара! На петия ден си купих една тарелка киви, въпреки забраната за плодове заради повръщането, изядох 3, повърнах след час и се отчаях съвсем. Вечерта изпратих ММ за мелилакс, мислех си че има супозитории за възрастни, но когато той се върна с клизма, набързо си обелих и другите 5-6 кивита 😅 след около 3 часа имаше най-накрая ефект. Тази сутрин съм само + 0,7 кг от началото на бременността Simple Smile. Така че, пробвайте с киви, много киви Simple Smile.

# 537
  • София
Лимонка, на кратко:

БХС не е само кръвни изследвания  и статистика.Преди тях гледат бебето на ехограф и изчисляват нухалната гънка и евентуални други проблеми ако има. След излизане на резултатите ги получаваш от генетик и може да обсъдиш с него евентуален проблем ако има.
Поне в Майчин дом е така,нямам идея дали навсякъде е така.

# 538
Всичко ще е наред, стискам палци! Simple Smile

При мен първият преглед мина на 8-ми март. Ембрионът отговаря на седмицата си.
Но…. имам много голяма киста на левия яйчник. Засега няма да предприемаме нищо. Ще чакам до 12 седмица, за да видим как се развиват нещата и ако не е започнала да се смалява, сигурно ще се наложи да я отстранят.
Неприятното е, че ми причинява дискомфорт- тежест и опъване, както и изглеждам подута в корема. Надявам се да няма усложнения. Честно казано ми е притеснено, но каквото- такова.

Аз също имах киста в началото на бременността. Изписаха ми дуфастон и тя изчезна като изпих една опаковка.

# 539
На мен ми изписаха Утрогестан 2х2, но е почти 9 сантиметра.
Надявам се и при мен да изчезне с времето или поне значително да намалее.

Общи условия

Активация на акаунт