ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 6

• 40 870
  • 740
  •   1
Отговори
# 315
  • София
katiABV, брат й е ваксиниран като бебе, но нея така не успяхме, защото много боледуваше и все не успявахме. Вече като поотрасна реших, че ще я изкара, но не.
Не съм се замисляла за тестване за антитела, но ще го имам предвид. Благодаря за идеята 🌺
В Люлин сме 😁

# 316
  • София
Доколкото съм запозната, варицелата може и да повтори, и да потрети, т.е сблъсъкът с нея не означава, че си застрахован от повторен такъв.

Марти, ако знаех по-рано - щяхме да трампим мекици за торта, олимпиадата беше в Люлин Kissing Heart

# 317
beb4o_fb, скарлатината е възможно да повтори, потрети. За варицелата знам, че само в редки случаи може да повтори.

В групата на класа пуснаха анкета колко деца са карали варицела. Изненадана съм, че сме 50/50.

Последна редакция: сб, 12 фев 2022, 21:48 от vox

# 318
  • София
Vox, права си, не повтаря.
Кати, това с бебетата и шарката е за рубеолата, за която има ваксина. Навремето са правили изследване на бременните при контакт - майка ми е била контактна с мен.
Преди време бях проучвала за ваксината за варицелата, но тогава информацията беше за нисък процент ефективност...
Девойката се зарази от батко си последния възможен ден, беше страшно и тогава си мислех, че бих купила и поставила, ако знаех, че я има.

За съжаление лошите новини не спират ....
Лек път, EliMeli, кураж и сили на семейството Cry Hands Pray

# 319
  • София
vox, Desem, благодаря за инфото, аз мислех, че е варицелата Kissing Heart

Светъл път на душата на EliMeli, кураж  търпение и сили на семейството й, да почива в мир Cry

# 320
Така се надявах да не съм прочела правилно за Ели, но сега видях и във ФБ...Толкова мъка и любов оставя след себе си! Светъл път на душата ѝ!

# 321
  • София
katiABV, брат й е ваксиниран като бебе, но нея така не успяхме, защото много боледуваше и все не успявахме. Вече като поотрасна реших, че ще я изкара, но не.
Не съм се замисляла за тестване за антитела, но ще го имам предвид. Благодаря за идеята 🌺
В Люлин сме 😁

Е, разминаха ми се палачинките... Sad Люлин е далеч.
Сериозно, тествайте я за антитела (е, не сега де, като пред всяка лаборатория е пълно с чакащи за тест за ковид, ама е съществено да не забравите...) - и ако няма по-добре да се ваксинира, въпреки, че е голяма вече, щото може да е наистина много опасно при бременност.

Доколкото съм запозната, варицелата може и да повтори, и да потрети, т.е сблъсъкът с нея не означава, че си застрахован от повторен такъв.

Не, това би било по-скоро странно изключение, може би у хора със сериозен имунен дефицит... Не само защото се "бустерираме" през някоя и друга година, (следващото е лична хипотеза, неподкрепена с достатъчно данни и изследване на литературата), мисля, че трайността на имунитета към варицела, ако няма бустер, е сходен с този към вариола - най-добрата информация за който е от порядъка на 50 години (отново мое заключение, базирано на ограничените данни от последните клъстерни възниквания...). Във всеки случай този имунитет се води "траен" - доколкото това е изобщо възможно. От друга страна може в последствие да се преживяната вече инфекция да се проявява под формата на херпис зостер... многократно.

Desem, рубеола по време на бременност е абсолютно показание за медицинско прекъсване на бременността. Варицелата не е. Тук си права. Но плодът в голям процент от случаите се уврежда... С вероятност 1/50 може да се роди сляпо, да има мозъчни малформации (непълноценно развиване на мозъка), малформации на крайниците, костите, мускулите, ... да има гърчове и още един куп неща. Ужасни неща. А рискът, при положение, че съществува ваксина, при това наистина много леко приемана, е напълно неоправдан. И си права, ефективността на ваксината е ниска, често се налагат бустери... но следенето на антителата не е кой знае каква цена за спокойната бременност. Споделям лошите ти спомени от преболедуване на детето... нямаше тогава ваксина в България - не помня точно на колко беше, като преболедува, да речем 3 или 4, след това вече не съм внимавала кога точно я регистрираха - не ме е интересувало - но преди това търсех всевъзможни начини да си набавя... не би.

Скрит текст:
Горещо се надявам, че не съм разбрала какво пишете в предните постове...
[/color]

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 02:46 от katiABV

# 322
  • София
Момичета, наборите имат ли някакви по-особени промени в държанието си спрямо вас? Моят син е някакъв заядлив, за всичко съм виновна аз, спрямо баща си не е такъв. След пресния скандал, който си спретнахме, започвам да се замислям какво толкова съм направила  - от него искам да си решава задачите, които са му дадени като домашно от учителката, при която ходи на уроци. Той иска да спи, да излиза и най-вече да не му се бъркам кога и какво прави. Но всичко оставя за последната възможна секунда, а аз не понасят такова спокойствие, защото ми е равносилно на безхаберие.

# 323
Бебчо 'моят си е такъв откакто се е родил' та  ако видя промяна ' се  надявам да е в обратна посока. Взех да свиквам ' даже по-малко викам и се ядосвам. По-търпелива ли станах или си снижих критериите и аз не знам.

# 324
  • София
The invisible, може да се е кротнал твоят Kissing HeartМоят даже пусна сълзи от яд, а какви ми ги наговори, направо онемях.  Сериозно се обезпокоих, поведението му беше повече от неприемливо. Ще трябва да се "отрежа" тази вечер, за да заспя Hug

# 325
  • София
Бебчо, нормално е, момичетата бяха миналата година с това поведение, не че много са се подобрили нещата тази, моята изпълняваше и мърмореше зад гърба ми, сега не се крие (но не си мисли, че ще свърши за 1 г., младежът ми още го държи, но и майка му продължава с тормоза)

Вчера след лошата новина забравих да пиша за оценяването.
Винаги съм негодувала срещу правилото 2ка за 3 бр. без домашно.
В 7 клас един за първи път се случи девойката да е без домашно и то по Мат, май бе объркала двете тетрадки по Мат. Девойката притеснена, дали госпожата ѝ е повярвала, че го е направила, но не го носи, та и аз писах на г-жата за потвърждение. Разбрахме се с девойката като се върне веднага да го изпрати снимано през Школо, така нямаше да има съмнение (нямаше как да се напише толкова бързо) в резултат г-жата ѝ коригира забележката. Иначе баткото по трудният път бе научил правилото за без домашно в старото училище още в периода до 5 клас.
Бившата класна по АЕ на младежа (5-7 клас) им даваше домашните след всеки дял и се натрупваше много за писане 12-20 стр., съответно веднъж като отгръщал пропуснал 2 стр. и няма значение колко бил написал, пак забележка. Ужасно досадно и времеемко беше (че не можеше и предварително да се прави), при това го правеше с лекота.

За оценяването
Кали, като върнат контролните виж как се е справил процентно с точките. При девойката под 60% е 2ка. Класната ѝ ни предупреди, че това е начина, режещ, но ефективен.
Няколко пъти след контролно е казвала девойката: "Справих се много добре" и после 4ка, че и 3ка е имало. След първото връщане след ДО имаха контролно и здраво бяха попарени, дори деца учили езика преди това да имаха 2ки, но точкуването е известно и така ..... Имаха дете, за което езика бе нов, бе около 4ката, но се представило много добре на класното и завърши с 5. Видяха, че при напредък, това се оценява.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 20:41 от Desem

# 326
  • България, София
Момичета, четох, четох и докато дойде време да пиша, всичко ми изскочи от главата.

Бебчо, стискам палци малкият да се е представил подобаващо Hug

Vox, ако госпожицата все пак се е заразила, леко да минава. Инкубационният период е 3 седмици от контакта, а началото е като при настинка или вирус със зачервено гърло и Т.
Наборката изкара варицелата на няма и 4 години. Първо се зарази каката, която доста тежко премина. И началото беше точно такова - Т, зачервено гърло. Реших, че в края на почивката е лепнала някакъв вирус. Е, да. Вирус се оказа, ама варицела. Чак, като избиха първите пъпки, разбрахме. Но и не подозирахме, че е осъществен контакт. Вие поне сте подготвени.

Извинявам се, ако пропускам някого.

Много ми е тъжно, от това, което научих. Нека почива в мир Ели Cry Много сили за дечицата и баща им!
Не знам защо така става. Сигурно има някакъв ред, който не разбираме.

Скрит текст:
Няколко дни преди НГ почина съседка от входа. Само на 35 години. С две дечица - едното в първи клас, малкото в ДГ. Толкова се разстроих, като разбрах. Млад човек отишъл си без време. И дечица, които ще растат без майка си.
При жената е открито онкологично заболяване през лятото. Лекувано, уж с добри прогнози. И в един момент Ковид, който точно на хора с такива заболявания най - не прощава Cry

# 327
Момичета, какво ви е мнението за Строителния техникум в София?
Вчера се заговорих с едно познато дете и иска да кандидатства там. След време да учи архитектура евентуално.
След техникум (това са професионални паралелки нали не бъркам?) за учене в България няма проблем нали?
А нивото какво е там?

# 328
  • София
ЕliMeli не я познавах, сега проверих, че е от нашата наборна тема. Много съжалявам, съболезнования на семейството й!
(дали можем с нещо да ги подкрепим?)

От операцията на психоложката Ваня Захариева има много добри новини! Чакаме я здрава!
И тя има дете в 8-ми клас, може би и затова така блестящо работи с деца! Силно я препоръчвам, ефективност 100% за физически проблем с очевидна емоционална причина.

# 329
Дъждец,имаме познато дете в Строителния, точно това искаше, доста добре беше по математика, така че имаше избор. Доволни са,но как ще е с кандидатстването след това не знам.
ЗаСлон, не знам как,но е добра идея да подкрепим семейството. Аз също не я познавам лично,само сме си писали,но моята щерка до януари,когато нейното детенце беше под карантина,седяха на един чин. Размествали се после, но са в един клас.
Днес е изпращането й, светъл път на Ели.

Общи условия

Активация на акаунт