Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 33

• 42 805
  • 800
  •   1
Отговори
# 330
Не преяжда, добре е качило детето, идеално даже. Може да кърмите спокойно само от едната гърда на хранене. Така количествата ще се регулират по-добре.
За рефлукса няма да помогне,  ще го израсте детенце.

# 331
Здравейте, вчера през деня мерих бебето на кантара колко кърма ще изяде, защото от седмица почва ентусиазирано да яде, цоква малко и се дърпа с главата и гръбчето на назад. Това се случва поне 10 пъти на гърда. Като се дърпа не плаче, а оглежда стаята или ми се усмихва.
Храня и от двете гърди, на два часа. Бебето е на 3 месеца. Цял ден ядеше по около 50-60мл, 2 пъти дори около 40 мл. За 12 часа през деня е изял около 330мл. На няколко пъти предлагах ам след хранене, но не искаше. В началото бяхме на смесено, така че той няма проблем с ам генерално.
През нощта яде 5 пъти (от няколко дни премахваме повиването и се буди по-често), 1 път от 2те гърди, после от 1. Първият път като беше от двете в 22:30 изяде 70мл, после не съм мерила.
През деня беше като цяло в добро настроение, игра, спа.. всичко стандартно.
Сега в 10:20 пак същата ситуация с дърпането, мерих: 35 мл. Играе си, гука, усмихва се... додадох кърма добавка, не иска.
На какво може да се дължат малкото колкочество хранения? Дали да увелича интервала на 3 ч? Или може би наваксва сериозно през нощта?
Като допълнение да кажа, че коригирахме юздичка преди 2 седм и половина. Преди нея се хранеше зле, изпускаше гърдата и беше като кълвач преди да я хване. Сега тези неща ги няма, но се дърпа..

# 332
Това е период, случва се на всички деца. Минава от самосебе си, не е нужно да правите нещо. Може да опитате да кърмите на място, което не е интересно на бебето, да сложите гердан за кърмене или да опитате хранене на тъмно, за да няма какво да го разсейва.
Ако можете, не се вкарвайте в това приключение с меренето на всяко хранене, щом е доволно и щастливо детето и наддава добре, няма повод за притеснение. И вие не изяждате всеки ден едно и също количество храна. Simple Smile

# 333
Това с тегленето е доста грешно. Теглете един път на ден, винаги при еднакви обстоятелства (например сутрин в 7, голичко) или веднъж седмично. Бебето не е новородено и няма как незабелязано да стои гладно. Не си вкарвайте филми, яде колкото му е нужно, след като има тонус и пълни гащите.

# 334
Здравейте, Благодаря за отговорите!

Исках да попитам и за следното нещо. Едната гърда е 2,3 пъти по- производствена от другата.

Когато давам от по-производтсвената първо - не иска другата. Обаче като на следващото хранене дам от по-малко производствената иска и от двете (явно не му стига). По тази схема ако ги редувам както е стандарт, едната се стимулира 2 пъти повече, но изхожданията са с по-нормален цвят: оранжеви.

Пробвах 2  дни да му давам първо само от по-малко производствената, после довършвайки от другата, но така изхожданията му стават зелени. Вероятно защото взима повече предно мляко…

Какво бихте ме посъветвали по горния казус? Дали ако давам винаги първо от по-малко поризводствената ще се изравнят двете гърди? Също така забелязвам, че по тампоните за гърди винаги има попита кърма от по-малко произвоствената, а от другата: не. Какво може да означава това?

# 335
Здравейте след 6 дена бебка ще стане на 2 месеца. Когато се роди пробвах да я кърма, да се цедя но нищо нямах, а ми  бяха много напрегнати гърдите. И след 3 дена като се събудих нито ме боляха вече нито нищо и реших че просто нямам никъква кърма. Но днес си притиснах без да искам гърдите и усетих как ми е мокро на тениската и като стиснах излизаше кърма, но само от дясната. Та въпроса ми е след толкова време само на АМ дали в редно да и дам.

# 336
Здравейте след 6 дена бебка ще стане на 2 месеца. Когато се роди пробвах да я кърма, да се цедя но нищо нямах, а ми  бяха много напрегнати гърдите. И след 3 дена като се събудих нито ме боляха вече нито нищо и реших че просто нямам никъква кърма. Но днес си притиснах без да искам гърдите и усетих как ми е мокро на тениската и като стиснах излизаше кърма, но само от дясната. Та въпроса ми е след толкова време само на АМ дали в редно да и дам.
Нищо нередно няма.

# 337
  • София
Здравейте мами, имам проблем с кърменето и цеденето, изчетох толкова много неща, толкова много хора ми дадоха съвети и нищо.. Бебка е на 10 дни, родих я секцио с много кръвозагуба, не знам дали има значение.. Успява да ми засуче зърното, но прави 2-3 смукватия и или заспива или го пуска.. Опитах с помпа на режим стимул излиза малко, но не знам дали има и 5мл от двете гърди.. А като пусна цедене нищо не пуска... Пия галактожил и чай за кърмачки и нищо... Караме я на АМ, а не ми се иска.. Моля Ви и вас за мнения какво да правя?

# 338
Здравейте мами, имам проблем с кърменето и цеденето, изчетох толкова много неща, толкова много хора ми дадоха съвети и нищо.. Бебка е на 10 дни, родих я секцио с много кръвозагуба, не знам дали има значение.. Успява да ми засуче зърното, но прави 2-3 смукватия и или заспива или го пуска.. Опитах с помпа на режим стимул излиза малко, но не знам дали има и 5мл от двете гърди.. А като пусна цедене нищо не пуска... Пия галактожил и чай за кърмачки и нищо... Караме я на АМ, а не ми се иска.. Моля Ви и вас за мнения какво да правя?
Свържете се с консултант. За да има кърма, бебето трябва да е на гърда редовно, на всеки 2,5-3 часа. Слагайте бебето да суче когато е гладно, не след като е пило формула. Количеството изцедена кърма не съответства на това, което има в гърдите. След като пуска веднага или не засуква правилно или се изморява бързо и трябва повече упорство. При всички случаи е добре да се чуете с консултант и да ви посети ако трябва.

# 339
Здрасти, момичета!

Имам един малко странен ( може би) въпрос.

Когато се изцеждам с помпа, забелязвам една интересна закономерност.
Цедя се, имя си струйки кърма, не много, но достатъчно. И след 1-2 минути започва страшно силно да тече кърма. Отново за 1-2 минути тече силно и става по-бавно. След още малко време отново започва на по-силни струйки да тече и пак намалява .. Хака може да си откара няколко смени.

Ясно ми е, че няма нищо нередно, но ми е супер любопитно, дали и други жени са го забелязвали при тях.

# 340
При мен в началото е по- слабо, в последствие са се увеличавали струите. Имала съм случай, в които спира, но след цедене няколко минути на празен ход пак тръгва за кратко.

# 341
  • Варна
Здравейте, постоянно се боря със запушвания на едната гърда и днес се събудих отново с болки. Слагам бебето на гърда, после до изцеждам с помпата и като я махнах се появи едно гъсто жълто мляко от зърното, буквално като желе. Явно от това ми се е запушила. С помпата не мога за изцедя нищо, на ръка капят гъсти капки. На какво може да се дължи това. За съжаление синът ми не суче ефективно и се цедя и му давам с шише, но с тези постоянни запушвания съм просто на ръба да се откажа. Пия лецитин 3x 1200 mg.  Загрявам първоначално преди изцеждане с топли компреси, после слагам зелево листо да охлади. Какво мога да направя още? Някой чувал ли е защо кърмата може да е толкова гъста?

# 342
Малкият ми син е на 1г 5м. За разлика от брат си, който по това време се отбиваше сам и спеше по цяла нощ, малкият е пълна противоположност.
Искам да направя  стъпки за отбиване, нищо обаче, което е работило при големия не работи при малкия. Нищо.
Четох многократно статията на Хедра.
Кърмя на обяд за приспиване, както и вечер + всички будения откакто легне за нощен сън. Ето, например,  последните седмица нещата са доста зле, и тъкмо си помисля, че няма на къде и той ме изненада. Още от заспиването започва да се буди на 30/40 минути (последните дни) и така може да продължи първите 3/4/5часа.
И друг път сме обсъждали, че спирането на кърменето не винаги означава спиране на буденето нощем - наясно съм. Може би очаквам плавно отбиване и по негово желание, както с голямото.
Лошото сега е, че малкият не заспива и не се успокоява по никакъв друг начин - пробвах да го люшка на люлеещ стол, да го разхождам и друсам,  нося, пея, ОооМммм (което адски много помагаше като малко бебе), да галя гърба, да тупам дупето, да предложа вода/ замразена кърма,  да пускам музика на въртележката,  да мълча, да гушкам, да не го закачам - изпада в истерия. Не мога да повярвам, че срещам бебе, което не иска да се гушка. Реве, реве, реве дърпа ми блузата - ясно е какво иска.
В момента пробиват 2 кучешки зъба, отделно има още 2 кътник и 1 кучешки, което са пробили, но не са излезли изцяло. Ясно ми е, че не му е най-добре, но... Това кърмене по цели нощи на 1г5м ми идва нанагорно.
Правя опити са ограничаване на кърменето при приспиване и проучаване към друга рутина от месеци. Обещала съм си, че като останат последните 4 зъба ще вложа още повече усилия и ми се иска да приключвам.
Кактус,
Дай ми съвет какво да правя.
Почнах да се замислям да си намаже гърдите с нещо гадно (за оцет сякаш бях чела) че да се отврати и да не поиска повече (Ако в близката макс половин година не постигна "доброволно отбиване")
От друга страна се чудя, ако изчакам да попорасне още малко и да разбира повече, с обяснения да опитам да видя дали ще се откаже.

# 343
  • Седмото небе
Верче, аз бях в подобно положение точно до преди почти месец. На 20.03 направи 1,2 г с 8 напълно излезли зъба и един кучешки на път моята миска, на 21 аз се разболях много тежко, за много кратко се вложих и буквално от днес за утре трябваше да спра да кърмя. Нито физически бях способна, нито лекарствата ми го позволяваха. Беше ми много тежко и мъчно, подготвях се за друга “раздяла” с кърменето, имайки предвид че беше изключително пристрастено кърмаче с нищожни количества твърда храна. Но все стисках зъби и викам Айде то не остане още някой друг месец ще избутам. Но не било писано така. Първия ден трудно прие и пиеше Ам, понеже скоро не беше усещала шише, водате пиеше от Магическа чашка на Нук, аз бях почти неспособна да се грижа за нея и се сринах тотално. От следващия ден вече се хареса с шишето и млякото, и всичко потръгна по мед и масло. Оказа се, че съм имала кротко и спокойно спящо дете. Изумихме се просто. А мен ме загриза дали всичката и киселост, нервност и сучене по половин час 5/6 пъти дневно не са значели, че нещо някъде е куцало. Кърмата да не и е достигала, но и твърдата храна не увеличаваше. Сега пие мляко, гушкаме се, люшкаме се малко и заспива спокойно. Все едно не е детето от преди месец.
Написах това не с идеята да те съветвам да смениш кърменето с формула, но понякога явно злото е за добро. А мазането на гърдите с нещо гадно според мен още повече ще го изнерви. Не го мъчи детенце, щом можеш кърми си го и остави да се отбие сам. Или поне докато на теб ти дойде съвсем нагорно вече.
Е тия дни ме поглежда девойката по без сутиен и само се подсмихва закачливо и нищо, все едно на играчки се радва. Странно как всичко се измени най-неочаквано .

# 344
Хелоу,

Мога ли да нанасям авто-бронзанти, докато кърмя? Не по зърната и ареолите, разбира се 😀 ..
Спряла съм се на St. Tropez , но не знам, дали нещо в съставките би било вредно...

Общи условия

Активация на акаунт