Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 33

• 42 204
  • 800
  •   1
Отговори
# 555
За кой град те интересува?
София

# 556
Здравейте, родих преди няколко дни /секцио/. Слагала съм бебето на гърда да суче. Опитва се, но му е трудно по-скоро защото зърната ми са доста хлътнали. Този проблем вероятно ще решим със силиконови такива. Снощи като се събудих по някое време нощницата ми беше мокра около гърдите, големи воднисти петна с леко жълтеникаво на места. Тази сутрин като станах гърдите ми са изключително твърди, особено тази на която не бях слагала бебето, тъй като не ми беше удобно да го държа за момента предвид абокатите, които имах на ръката.
Въпроса ми е какво следва да направя? Бебето в момента няма как да суче, понеже са много твърди и няма как изобщо да се оформи сукателна повърхност, дали обаче бих могла да пробвам да изцедя малко с помпата за кърма? Дали това ще ме облекчи?
Надявам се да съм успяла да обясня достатъчно добре, благодаря предварително:)
Честито бебче! Изцедете до омекване на гърдата и сложете бебето да суче. Ако ви е трудно да го държите заради абокатите, сложете възглавница в скута си, гърдите върху възглавницата и бебето върху възглавницата до гърда, за да засуче. Или сложете бебето на вашето легло, легнете до него, обърнете го към вас и подайте гърда. Зърната не са проблем, веднъж засукало бебето и направило вакум, зърното се издължава. Може да "оформите" с няколко засмуквания с помпата и така да дадете на бебето. След кърмете, мажете с подходящ крем с ланолин, за да не разраните зърната и да облегчите първоначалната болка, която отминава с времето. Успех

# 557

Както вече ти споделиха, в началото на темата има различни варианти за консултанти. Звъниш, питаш, задаваш си въпросите и ако ти допадне продължавате комуникацията Simple Smile

# 558
Да ви питам ОК ли е да се цеди кърмата и да се дава така на бебето. Прави опити да суче, но не се получава изцяло. Кърма обаче вече има много. По-добре ли е да му я дам от шишето или е по-добре да му дам адаптираното мляко?

# 559
Е, ако смятате да кърмите, кърма от шише определено! Не само, че е ок, ами е и задължително, за да се поддържа лактацията, докато бебето засуче.
Моето второ дете засука много трудно и то чак на 3тата седмица, през цялото това време беше на кърма от шише.

# 560
Няма никаква логика да давате адаптирано мляко при желание за кърмене и наличие на предостатъчно кърма. Цедете и давайте, като междувременно слагате бебето да суче, за да се научи. Свържете се с консултант.
Аз цедях шест седмици преди моето да засуче, можеше и по-бързо да стане, ако бях потърсила помощ. В крайна сметка сами се оправихме, дотогава цедях на всеки три часа ден и нощ, за да го храня и да поддържам кърмата.
Потърсете помощ, има много техники и пози, които най-вероятно ще ви помогнат. В началото при много майки е трудно, ако го искате, ще успеете.

# 561
За съжаление консултантите са доста ангажирани и ще ми е трудно бързо да се случи консултацията.
Правихме пробно кърмене, но се оказа доста неефективно, теглото на бебето беше само +5 грама. Иначе суче добре, дори е доста болезнено. Ползвам силиконови зърна, понеже не успявам да оформя моите и видимо не му е ОК. Със силиконовите нещата се получават усещам засукването. Възможно ли е обаче да е неефективно, тъй като размера на силиконовите зърна е неподходящ /намаше най-малките/ и се получава голям луфт между силиконово зърно и моето. Изглежда сякаш бебето се изморява повече заради това. Възможно ли е?

# 562
Новородените се изморяват бързо, за тях сукането е усилие. Наблюдавате за преглъщане при кърмене, ако се унася, разсънвате. Друг трик, който аз ползвах е ако мисля, че не се е нахранила, да дам малко почивка (сменям памперс за разсънване) и да я сложа пак да суче. Това с тегленето за мен не е показателно. Следете за напишани и наакани памперси. Те са маркер дали бебето се храни ок. Ако не ака или не пиша, значи не му достига храна. Кърмете/цедете на 2.5-3 часа, като за денонощие не трябва да има по-малко от 8 кърмения. Не виждам смисъл да давате изкуствено мляко, а да хвърляте кърма. Дали от шише или от гърда пие кърмата, няма особена разлика. В you tube има много клипове със съвети и техники за кърмене. Аз лично успях, гледайки там, с консултант говорих само по телефона. Ася Демирева в канала си има точно много хубав клип за техники за засукване. https://youtu.be/cHwu_G595Fw В страницата на НАПК има списък с консутанти по градове, не са супер нашумялите няколко имена, но са абсолютно компетентни и отзивчиви. Домашното посещение би могло да се случи по-бързо, ако междувременно не се справите и сама.

# 563
Щом има болка по време на кърмене, значи има нещо грешно. Вероятно бебето не засуква добре, грешна поза.

# 564
Честито бебче, Соня!
Още от родилното започнах да кърмя със силиконови протектори. Гърдите бяха напрегнати (въпреки че цедях), не искаше да засуче и тн. Трябва да са точния размер. Като ги поставите има луфт, но след като засуче трябва протектора да се запълни от зърното и ареола. Ако сте още в болницата вижте дали няма са получите съдействие от някоя акушерка. На мен ми помогнаха и подсказаха за протекторите и благодарение на това синът ми е пил АМ само ден.
Възможно е да има болка в зърната (като протрито). Мисля че при нас имаше и докато суче, докато се научи малкия и докато свикне кожата ми. И от протекторите малко болеше.
Бъдете упорита и слагайте бебето на гърда. Ако плаче успокоявате с гушкане и пак. Храненето от шише може да ви изиграе лоша шега. Определено е стресиращо в началото, но ще се научите и 2та.

# 565
Аз имам въпрос относно силиконовите протектори, как може правилно да ги изберем предварително и от кои сте доволни? Бих искала да имам за болницата, но виждам доста мнения,че явно уцелването на размера първоначално не е много лесно.

# 566
  • София
На кутийката пише диаметъра в мм. Измерих си предварително зърното (ориентировъчно) и според тази мерка избрах. Не ми се наложи да купувам други.

# 567
Моите зърна, както съм писала и преди, са едното вдлъбнато, друго-плоско. С първото ми дете ММ ми донесе в болницата от големите на Авент, които бяха огромни хем за зърната ми, хем за устата на бебето, но то пък успя, засука още в болницата и откарахме с тях 1,4г.-за съжаление не успя без тях, много досадна работа беше непрекъснато да трябва да ги мъкна навсякъде, да ги нагласям всеки път, но да...
С второто ми дете купих сигурно 6 вида, но така и не можа да засуче с тях, в момента я кърмя без, нещо което никога не съм вярвала, че ще се получи.

# 568
На мен в болницата ми препоръча една акушерка какъв размер да си купя. Въпреки че при нас не се получи засукването (консултира съм се и с доброволен, и с ibclc консултант, но не ни се получава), ако отида да раждам утре пак - пак няма да си купя протектори предварително. Не знаете какво бебе ще ви се падне, недейте да се настройвате и запасявате с помощни средства предварително.
Аз сега си я кърмя с протекторите малката дама на почти пет месеца и половина. Иска ми се да е без тях, става ми малко тъпо от някои изказвания, обаче като не се получава - не се.

# 569

Схемата е на медела, но става и за другите. Моите са на авент. За две седмици успях да се отърва от тях. Бяха голяма досада..

Общи условия

Активация на акаунт