Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 33

• 42 828
  • 800
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Знаете ли дали Фариностим табл.за смучене, съдържащи ментово и евкалиптово масло биха повлияли за намаляване на кърмата? А Тавипек с лавандулово масло?

# 211
Здравейте, имма близначки на 4 месеца. Минахме през всички видове хранения, сега ядат смесено като аз се цедя. Вече ни идва много в повече, не искам да се оправдавам и да обяснявам всички причини, но искам да си спра кърмата. На цедене мога да изцедя между 150 и 300 (това е само след дълга пауза вечер) и от двете гърди като използвам компресия, иначе от едната сигурно и една капка не би излязла. Започнах да изцеждам докато поумекнат, но много ме е страх от запушване. Четох, че трябва да се стегнат, но знам, че това е остаряла практика. Мога да издържа без да цедя, но стават огромни и на бучки... Нормално ли е, да търпя ли или трябва да пия хапчета (не съм фен)?

# 212
Трябва да намаляваш постепенно количеството, което изцеждаш и накрая да спреш, иначе нищо не правиш, ако цедиш цялата гърда до омекване. Виж и в темата за отбиването, ще има повече случаи описани предполагам.

# 213
Относно пластмасови шишета - знам, че не е хубаво да има драскотини, защото се задържат бактерии. Но ако са като цяло нови, голям проблем ли е?

Използвам помпа Медела от под 3 месеца и забелязах драскотини по фуниите. Взех си допълнителни нови шишета за съхранение на кърма, но трябва ли да заменя и фуниите?

# 214
  • София
dee92, не ги ли стерилизараш?

# 215
Да, внимавам за хигиената. Например на силиконовите биберони пише, че трябва да се заменят след известно време или при забележки във вида им. Затова питам дали да бързам и с фуниите за помпата.

# 216
Здравейте! Имам бебенце на една седмица. Успях да кърмя първите дни с малко добавка АМ, но после малкото отказа да засуче. Кърма има. Според мен беше изнервен заради дълга пауза (визитация, рутинен преглед и тоалет). От тогава давам слагам силиконов протектор (по съвет на акушерката) , защото без него не иска. Голяма борба пада, като го махна. Без протектора смуче само зърното и много рядко успявам и да го накарам да суче. Как да го отуча от силиконовите протектори? Имам чувството че от кърменето с тях ме болят зърната.

# 217
  • София
dee92, личното ми мнение е, че всичко е наред.
Аз разглобявам и стелирилизам всички части след всяко ползване и смятам, че е напълно достатъчно.

# 218
  • София
Здравейте, може ли да се използва Тантум верде спрей по време на кърмене? Кърмачето ми е на почти 3 месеца.

# 219
Здравейте, мисля, че през деня кърмата ми е доста по-малко отколкото вечер. Чела съм за влиянието на пролактина, но не очаквах такава разлика. Има ли начин да увелича кърмата конкретно през деня? Храните и чайовете след колко време действат?

Накратко- беба е на месец и малко, сама се буди точно през 3 часа. Вечерно време и давам и от двете гърди и й стига. През деня трябва няколко пъти да редувам и двете гърди, докато се нахрани. Моля за съвет Heart

# 220
Здравейте, може ли да се използва Тантум верде спрей по време на кърмене? Кърмачето ми е на почти 3 месеца.
Някъде в последните две-три теми беше коментирано, че може. Преди повече от месец и аз пръсках.

# 221
Здравейте, бебето ми е на 5+ месеца.От както се е родил го храня с изцедена кърма, поради ред лични причини, с които няма да ви натоварвам.Кърма винаги съм имала, дори повече от колкото яде бебето .Попринцип вечер се цедя преди да си легна към 23 часа и след това някога в ранните часове около 5-6.Вчера обаче направих дълга пауза и сутринта чак към 7.40 се изцедих .Случвало ми се е и преди много рядко . Резултата е че в момента лявата ми гърда ме боли в областта която е до под мишницата и цялата е на неравности 🙄Може би допринесе и факта, че през нощта лежа на една страна заради бебето което спи до мен и съм я притискала, последните дни носех и една идея по-стегнат спортен сутиен и не пиех особенно много вода.Каквото и да е вече проблема е налице .Пробвам днес да се цедя по-често но се изцеждам и продължава да ме боли...Взимам топъл душ преди да се цедя и после слагам малко студени компреси, но подобрение не виждам.Наптотив сутринта ме болеше сякаш по-малко .Засега нямам температура.Ако утре това продължава къде мога да потърся помощ в София? Достатъчно ли е да потърся такава от консултант по кърмене, притеснява ме да не направя сериозен здравословен проблем.Знаете ли за лекар от които мога да получа адекватна помощ?Например знам за една педиатърката,която със сигурност е и консултант по кърмене, но не знам кога ще успея да се добера до нея.Бях чувала за кабинета по кърмене в Майчин дом, там могат ли да получат помощ такива като мен, които не са родилки в болницата 🤔Заплащането не ми е проблем.
Здравата се стреснах днес.Утре ще тичам да купувам зеле, но ми се иска да получа адекватна помощ, преди да са загрубели нещата...

# 222
Моят въпрос не е пряко свързан с кърменето, но кога отидохте на мамолог? Не съм ходила по време на бременността, а детето е вече на 18 м. Следователно ми се събират повече от две години без преглед, което ме тревожи. Кърмата ми вече е намаляла, но дали ще е реална картината при положение, че още не съм отбила детето?

# 223
goldfinch, като запушване звучи. Компресът със зеле ще помогне, пробвай и с масаж под топлия душ и на ръка да изтискаш или с помпата директно след това.
От личният ми опит, запушване с помпа не можах да облекча. Но помпата ми е ръчна, с електрическа може и да се получи. Съветвам те, ако бебето все пак засуква от гърда, когато е гладно да го сложиш на проблемната. Само това ме е спасявало мен.
Ако не засуква изобщо обаче, според мен се свържи с консултант и не чакай дълго.

За мамолога, знам, че се ходи 6м след отбиване.

# 224
При мен и електрическата помпа не вършешe работа в тази ситуация. Слагах малкия да суче един-два пъти най-много и проблемът изчезваше.

Общи условия

Активация на акаунт