Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 33

• 42 825
  • 800
  •   1
Отговори
# 225
Не изпадай в паника, сериозен проблем в толкова напреднал етап от кърменето, когато кърмата се е регулирала, не е толкова често явление. Препоръчвам при топлия душ да правиш лек масаж, като все едно придвижваш бучките към зърното. Не цеди прекалено много, за да не престимулираш, ако бебето суче, сложи го в поза срещу бучката, нослето по диагонал срещу засегнатата зона, за да изсмуче. Пиенето на вода, няма особено влияние върху кърмата, виж стегнати сутиени избягвай. Самата аз много редовно имам болки в гърдите, отминават за ден. Потърси консултант за помощ при необходимост, но смятам, че за ден-два ще отшуми.

# 226
Здравейте.

Мога ли да ходя на масаж при положение че кърмя вече почти 5м, изключително кърмене? Гърдите ми не са на камък както пред когато започнат да се пълнят и бебето има горе долу някакъв режим на хранене. Да не говорим че след месец ще започна и захранването му.
Мога ли с нещо да навредя на кърмата или гърдите си, защото искам да кърмя колкото малката иска и колкото аз мога?  Говоря за класически масаж правен в спа център.

# 227
Благодаря момичета, свързах се с консултант💐

# 228
  • sofia
Здравейте,

Опция ли е да се дава АМ в някакви единични случаи, когато ми се налага да изляза по работа и оставя някой да гледа бебето и ако да - как да го давам - от шише, с лъжичка?
Кърмя бебето изцяло, не цедя, понеже не ми се налага и съответно нямам запаси от кърма.

# 229
Смекта съвместима ли е с кърменето, не се открива в e-lactancia?

# 230
Здравейте.

Мога ли да ходя на масаж при положение че кърмя вече почти 5м, изключително кърмене? Гърдите ми не са на камък както пред когато започнат да се пълнят и бебето има горе долу някакъв режим на хранене. Да не говорим че след месец ще започна и захранването му.
Мога ли с нещо да навредя на кърмата или гърдите си, защото искам да кърмя колкото малката иска и колкото аз мога?  Говоря за класически масаж правен в спа център.
Не се бях замислила, че може да е вреден. Аз ходих на масаж преди 2 седм. Бебето е на 2 мсеца. Просто казах на масажистката, която е и кинезитерапевт, че кърмя. Тя каза, че само с бебешки олио може да ме намаже. Каза дори, че масажът стимулира кърмата. Може да си вземеш тампони за гърди.

# 231

По време на кърмене нямам информация, но в края на бременността АГ ми предписа.

# 232
Да.
Здравейте,

Опция ли е да се дава АМ в някакви единични случаи, когато ми се налага да изляза по работа и оставя някой да гледа бебето и ако да - как да го давам - от шише, с лъжичка?
Кърмя бебето изцяло, не цедя, понеже не ми се налага и съответно нямам запаси от кърма.
Оптимално би било да се даде изцедена майчина кърма. Като е хубаво да изцедите и заради гърдите си, тогава, когато по принцип си храните детето, защото ще се препълнят и имам риск от запушвания. Може да го направите и с ръчна техника на изцеждане или малка ръчна помпа в тоалетната.

Здравейте.

Мога ли с нещо да навредя на кърмата или гърдите си, защото искам да кърмя колкото малката иска и колкото аз мога?  Говоря за класически масаж правен в спа център.
Масажите не са противопоказни по време на кърмене, единствено ако бебето е малко, е добре да се внимава с употребата на етерични масла. Но дори такива да са били приложени, достатъчно е да си вземете душ. Хубаво и да не се притискат гърдите силно, да съобразите с масажиста позата или да подпъхнете кърпа, нещо такова 😊
Моят въпрос не е пряко свързан с кърменето, но кога отидохте на мамолог? Не съм ходила по време на бременността, а детето е вече на 18 м. Следователно ми се събират повече от две години без преглед, което ме тревожи. Кърмата ми вече е намаляла, но дали ще е реална картината при положение, че още не съм отбила детето?
След като се отбие детето, 6 месеца след отбиване, сега само, ако има оплакване или ако по принцип следите нещо рутинно.
Здравейте, мисля, че през деня кърмата ми е доста по-малко отколкото вечер. Чела съм за влиянието на пролактина, но не очаквах такава разлика. Има ли начин да увелича кърмата конкретно през деня? Храните и чайовете след колко време действат?

Накратко- беба е на месец и малко, сама се буди точно през 3 часа. Вечерно време и давам и от двете гърди и й стига. През деня трябва няколко пъти да редувам и двете гърди, докато се нахрани. Моля за съвет Heart
Зачестете храненето през деня да е на по-къс интервал, примерно 2 часа или 2 часа и половина и количествата ще се увеличат до седмица-две. Дори бебето да не се буди, вие го иницирайте.

Тантум Верде може, евкалиптови и ментови масла в медикамент - не, тавипек - съвместим.

Стерилизацията е достатъчна по въпроса с аксесоарите на помпата.

Ама много сте писали 😆

# 233
А във връзка с прегледа при мамолог, аз вече не кърмя от 3-4 дни, но както писах по-горе, съм бременна и след около 4 месеца (живот и здраве) започвам с кърменето отново, та реално кога е удачно да отида при мамолог? Няма ли да стане твърде много време без преглед или през периода на кърмене няма смисъл да се ходи?

# 234
Жлезистата тъкан на ехограф е много подобна на вид на всяка друга абнормална тъкан, и двете се виждат бели, т.е. при лактиращи гърди е трудно да се направи разграничение има ли/няма ли нещо. Разбира се, ако жената е напипал бучица при рутинна проверка и опипване, която преди не е имала, е редно да иде на мамолог. Като важното е преди преглед да са възможно най-изпразнени гърдите (най-добре бебето да хапне преди това). Затова по време на кърмене ходим при съмнение/нужда или ако вече имаме определени неща, които следим рутинно през определено време. Аз съм в същата ситуация със застъпеното кърмене.

# 235
Здравейте момичета. Повали ме някакъв грип. До сега пия осцилококцинум без кой знае какъв резултат. Уж преди ми помагаше, но сега не. В аптеката ми предложиха Вируксан, но не знаеха дали е съвместим с кърменето. Имам Фервекс вкъщи, но хич не ми се иска да го пия, защото няма да мога да кърмя после. Някой запознат с Вируксан и дали е подходящ при кърмене? На 1г сме вече, но пак си се кърмим по 1-3 пъти на ден(и през нощта) та бебка си търси. Не ми се иска да я отбивам още, нищо че вече чух от лекари и познати как нямало смисъл вече.

# 236
Здравейте момичета. Повали ме някакъв грип. До сега пия осцилококцинум без кой знае какъв резултат. Уж преди ми помагаше, но сега не. В аптеката ми предложиха Вируксан, но не знаеха дали е съвместим с кърменето. Имам Фервекс вкъщи, но хич не ми се иска да го пия, защото няма да мога да кърмя после. Някой запознат с Вируксан и дали е подходящ при кърмене? На 1г сме вече, но пак си се кърмим по 1-3 пъти на ден(и през нощта) та бебка си търси. Не ми се иска да я отбивам още, нищо че вече чух от лекари и познати как нямало смисъл вече.
Второ ниво на риск излиза по активна съставка https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/inosine-acedobene-dimepranol/writing/
Отиди на лекар, много кофти грип и вирус върлуват сега. Този Фервекс и да го пиеш, нищо няма да ти помогне, само ще замаже сиптомите. Почвай някакви комплексни витамини и на лекар.

# 237
Ходих, тя е и лична на детето. Каза друго освен хомеопатия нямало и каза ако стана по-зле антибиотик, обаче преди това pcr/антигенен да пусна пак. Витамини принципно си пия още от преди раждането, не съм ги спирала. Тамън реша вече всичко приключва и айде на ново, а само вкъщи седим откакто станаха така нещата. 😔 И за бебка се притеснявам, и за това още по-голям инат да не спирам да кърмя. Поне антитела и някаква защита да и дам.

# 238
Здравейте,
Кърмя девойката вече 18 месеца.
От доста време имам цикъл, но от 2-3 месеца взе да се скъсява. Вече идва на 20-21 дни.
Четох уж, че е нормално, но се притеснявам..
Аномалия ли е, разбъркани хормони ? Да не съм и в предменопауза, на 39 г. съм ?
Пропуснах да кажа, допреди няколко месеца беше през по дълъг период, Може би е бил през 24-25 дни.

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 16:53 от Анонимен

# 239
Съвсем нормално е, рано Ви е за менопауза, просто разбъркани все още хормони Simple Smile ето едно четиво https://xedra.wordpress.com/2009/01/16/menstruation/

Общи условия

Активация на акаунт