Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 33

• 42 168
  • 800
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте,
Бебето ми е на 8 дни. В родилното дохранвах по малко, но от както сме вкъщи само кърмя. Имам чувството, че не правя нещо както трябва. В момента, в който го сложа на гърда, бебето ми суче 10-15 мин. и заспива, следователно не е нахранено и не се оригва след ядене. Моля за съвети.
Не се подлъгвайте да си опорочите кърменето само защото не виждате колко яде бебето. Не ви и трябва. Има си маркери за нахранено бебе. Нормално е да се изморява и заспива. 15 минути сукане за новородено си е доста добре. Директно в снимка ви пускам едно полезно инфо, което видях днес. Кърменото бебе, за разлика от това, хранено с шише, няма как да му следите милилитри. Следите поведението на детето, брой хранения, изхождане.

Постът видях днес във ФБ, на Ася Демирева е, консултант по кърмене.

# 631
Малко ми е странен въпроса, но не съм майка и ще се радвам да споделите своя опит.

Решихме да направим подарък на бременна девойка в приятелски кръг като ѝ купим електрическа помпа за кърма. (Тя сподели, че това ще ѝ е от помощ) Спряхме се на АВЕНТ, взехме, сега обаче се оказва, че тя била искала двойна, защото други жени били казвали, че като цедиш едната гърда автоматично била “потичала” и втората. Това вярно ли е? Да връщаме ли помпата и да взимаме двойна?

# 632
Върнете я. Вземете си парите и ги дайте на момичето да си избере сама. Под формата на ваучер или кеш ще е по-добре, отколкото вие да избирате вместо нея и накрая да не й свърши работа.

# 633
Двойна помпа на Авент не е никак евтина покупка. Ако жената не е родила, няма как да знае дали ѝ трябва помпа. По принцип да, двойната помпа е по-добрият вариант, защото пести време. Но това важи за жени, които се цедят по 5-6-7-10 пъти на ден. Ако идеята е да се подпомогне лактацията в началото, защото няма да ражда по естествен път, не виждам за какво ѝ е чак двойна помпа. Колкото до това дали другата гърда тече - да, понякога се случва докато се цедиш да потече кърма от другата гърда, затова обаче се продават колектори, цените им варират, но са от порядъка на 20-30лв.
Ако жената гледа училища за родители с консултантката по кърмене, която постоянно рекламира Авент, там в повечето случаи обясняват колко необходими са помпите. Нека потърси повече информация преди да се затрупва с неща, които няма да ползва.

# 634
Ами то хубаво ама двойна помпа си е скъпичка, че да си я искаш за подарък. Аз лично не бих, ако ще и 10 момичета да са. Явно на някои майки хич не им се струва странно. Аз също бих я върнала и подарила ваучер, но за сумата, която сте заделили, ако иска да си купува нещо друго да си избира какво и да си доплати щом е толкова наложително да е двойна помпата.

# 635
Ами ние уж заедно с нея я избирахме тази помпа. Първо беше се спряла на обикновена механична, защото не знаеше дали изобщо ще използва и ще ѝ трябва. Малко преди да я вземем се промени на електрически модел. Вече е взета обаче (малко бързахме, защото терминът ѝ е август) и сега стана двойна, защото била чула, че щяла да върши по-добра работа и защото и двете гърди били потичали.

Малко се изнервих лично аз, разбирам, че е по-емоционална и нерешителна, но пък и ние не можем 100 пъти да сменяме и да се разбираме. Та от там ми дойде въпроса - дали наистина има такова нещо или вече отиваме малко навътре в претенциите. Joy

# 636
Леле, каква наглост 😀 Не стига, че получава каквото е искала без пари, ами сега и недоволства. Аз бих я върнала и бих й купила обикновена евтина ръчна помпа. Да види първо дали ще й трябва изобщо, пък ако се наложи, да ходи да си купува двойна, ако ще и тройна помпа.

# 637
Такава помпа би имала смисъл ако по някаква причина бебето не е с майката и трябва да цеди и да носи кърма, ако се връща на работа, друг ще гледа бебето и тя трябва да цеди бързо и по много. Иначе за обичайните втвърдявания, които може въобще и да няма, абсолютно нормална помпа от 20 лв ще й свърши работа. Накратко, помпата стимулира над бебето и се почва едно трупане на кърма, колкото повече цедиш, толкова повече имаш нужда от това. При здраво, сучещо бебе, ползване на помпа е по-скоро изключение.
Дайте и ваучер или гифткарт и толкова. По-добре да вложи сумата към добър, безопасен стол за кола, отколкото в такъв тип помпа.

# 638
Ехееее, чак аз се издразних...

Единичната помпа на Авент върши чудесна работа. Казва го майка, която е хранила детето си САМО с изцедена кърма доста месеци ( пил е и АМ). Вече си и кърмя, но ако не беше тази помпа, щеше да е на АМ дребоса отдавна..
Имах и двойната - моторът и сдаде багажа на първият месец и я върнах...

Както ви казаха преди мен, дайте ваучер/пари на приятелката си и да се спасява...

Последна редакция: нд, 03 юли 2022, 19:20 от Luellis

# 639
Здравейте, ако съхраняваме кърма до 3 дни в хладилник, колко време преди даване е ок да се извади от там, за да е с подходяща температура за бебето?

# 640
Здравейте, ако съхраняваме кърма до 3 дни в хладилник, колко време преди даване е ок да се извади от там, за да е с подходяща температура за бебето?

Не знам, колко време, но можете да я затоплите под течаща топла вода.. Внимавайте да не стане твърде гореща.

Иначе за да достигне стайна температура от хладилник, сигурно е няколко часа. Някой по-компетентен да каже ..

# 641
Аз не съм компетентна ,но да попитам . Не може ли да се затопля кърмата на микровълнова за 5 секунди,като задължително първо я пробвам на ръката си.До сега така процедирам ,мислите ли че е проблем? Нямам нагревател.

# 642
Аз микровълнова почти не ползвам, а за детето изобщо. Не бих топлила кърма в микровълнова.
Щом нямате нагревател, може на водна баня да затопляте.

# 643
Аз в началото затоплях в тенджера с топла вода от чешмата. Става за няколко минути.

# 644
Аз микровълнова почти не ползвам, а за детето изобщо. Не бих топлила кърма в микровълнова.
Щом нямате нагревател, може на водна баня да затопляте.
ох ,и аз не използвах,ама от мн слушане на акъли ,че нямало да ми трябва като се прибрах вкъщи още първия ден и се ошашках и прибегнах към нея. Ще пробвам в тенджера или най-вероятно ще поръчам.

Общи условия

Активация на акаунт