В момента чета ... 74

• 42 164
  • 745
  •   1
Отговори
# 540
  • Mostly in my mind
"Аз още броя дните" не е много за четене точно сега...
Съвпадение беше.
И след като я завърших, си дадох сметка, че историята се повтаря.
С датите 24-25. 02.  За съжаление.....
На "тези" книги или винаги им е времето, или никога не им е времето. Защото в тях няма нищо ново. Война. И историята се повтаря. За съжаление. Но , когато книгата е хубава, винаги й е времето.

Стига да е хубава. На мен лично не ми хареса. Simple Smile

# 541
Прочетох Клара и слънцето с огромно удоволствие.
За мен това е поетична приказка за вярата като помощник във всяка цел, но и за вярата в човешкото сърце изобщо. Много нежно разказана история за вежливостта, надеждата и добротата, презрително наричани понякога наивност.

Ще помня дълго израза:
Каймата си я мелим сами…
Същото е и с тъгата. Може би сме хора, и то истински хора, докато тъгата си я мелим сами.

Отрезвяваща книга за човечността и родителството, за това колко са ценни децата и как логиката отстъпва при вероятността да ги изгубим. Прекрасно е, че Ишигуро посвещава този роман на майка си, предполагам, че нейната загуба и го е вдъхновила за написването му.

Корицата на българското издание също заслужава комплименти.

# 542
“Нощна порта” от Питър Мей

…” На война се живее за мига, Джордж. Но не виждам нещо лошо да се живее така през целия живот.”

# 543
Завърших "Майките". Твърда 7-ца по шестобалната, може би дели първото място на всичко, прочетено от мен през последните 2 г. и 1/2, откакто чета интензивно, с "Хиляда сияйни слънца".

# 544
  • Чукарландия
Прочетох "Дума срещу дума" - Ерин Кели. Страхотен психологически трилър, който ме държа в напрежение до края, а също така и интереса ми. Едни чудни 5* от мен! 🤗
Дойде ред и на "Образована" - Тара Уестоувър.

# 545
Завърших "Майките". Твърда 7-ца по шестобалната, може би дели първото място на всичко, прочетено от мен през последните 2 г. и 1/2, откакто чета интензивно, с "Хиляда сияйни слънца".
На мен също ми хареса. Много тъжна, но реалистична.

# 546
Избрах си за четене на Робърт Маккамън "Лебедова песен", както и да ви звучи. Доста силна антиутопия, над 100 страници прочетох снощи на един дъх.

# 547
  • София
Най-накрая завърших "Малък живот". Вие що книги изчетохте, аз докато я избутам Yum .
Трудно ми е да я определя. Първите сто страници наистина са по-трудночетивни, докато потръгне, както някой сподели по-назад в темата. Чудех се как да я оцена в Гудрийдс. В крайна сметка и сложих 4, но съм по-скоро за 3,5/5. Като цяло не е лоша, но и не съм свръх впечатлена. Ако трябва да я опиша накратко е като една безкрайна агония. В началото започва като разказ за живота на четирима приятели студенти, като постепенно се съсредоточва най-вече върху живота на единия от тях и го проследява през годинити като останалите присъстват в различна степен до края на книгата. Обичам да чета тежки книги, книги за взаимоотношения, но тук на моменти тежкото ми идва в повече. А и гей моментът - все едно всяка втора двойка е хомосексуална. Няма лошо, но не мисля, че съответства на реалния живот.
Взех си от Столична библиотека - "Майките" - по ваша препоръка и ще я подкарвам. Аха да си я поръчам от предстоящата промоция на Сиела, но едно, че се бях зарекла да не купувам от тях и второ съм си сложила ограничение поне до края на април да не пазарувам нови книги и си я заявих от библиотеката. Те пък още същия ден ми пратиха мейл, че мога да ходя да си я вземам.
Проврах и Сторител - със Стайнбек "За мишките и хората". Приятно съм изненадана и може би противно на очакванията, ще се окаже подходящ за мен алтернативен начин на "четене". Дали случих на четящ или и занапред ще е така, още ми е трудно да преценя. Книгата ми допада. Разказва се за двама души, които обикалят фермите в търсене на работа с мечтата да посъберат пари и да си купят собствено парче земя, за да гледат зайци.

# 548
Аз приключих със Стаена смърт и докато си избера друга книга, започнах Илюзия с огледала (пак мис Марпъл) - книгата е писана 25 години по-рано и атмосферата наистина е следвоенна (т.е. действието се развива през 50-те години на 20-ти век), но мис Марпъл е на същата възраст като в другата (която е с много по-модерно звучене). Не знам защо това несъответствие ме забавлява.

# 549
  • София
Явно трябва да дам втори шанс на "Майките". Помня, че я почнах и я зарязах, но не помня защо.
Аз съм супер увлечена от "Един аристократ в Москва" в момента, радвам се, че не я зарязах и нея.

# 550
След вашите постове и аз ще дам втори шанс на "Майките". Бях я започнала преди време, но не ми вървеше и я оставих. Отлежава на рафта.

Снощи започнах "И никога не я откриха". Обещаващо начало. Ще видим как ще е следващите страници.

# 551
  • Mediterraneo
Тяло под роклята изслушах. Ами... силно впечатлена съм! Роман със силно присъствие, ако мога така да се изразя. Смятам, че всякакви прилагателни, отнасящи се за една книга, биха били подходящи за тази. Сигурно като за мазохист, но много, много ми хареса.

Ако има кръв на Кинг чета. Отвикнала съм да чета разкази, от години не съм чела. Сигурно затова не мога да прегърна книгата с всичките си сетива. Но Кинг си е Кинг, той е Кралят- неподражаем стил и класа!

# 552
  • София
Прочетох "Силата на кучето" (Томас Савидж) и мога да кажа, че отдавна не бях чела толкова силна, умопомитаща, книга.
Много се съмнявам някоя друга книга , която ще прочета през тази година, да я задмине.
Ще сложа ревюто си в скрит текст, защото е дълго.

Скрит текст:
" - Разбираш ли какво е да си благ, Питър?

- Не съм сигурен дали разбирам, татко.

- Е, ще ти кажа. Да си благ означава да премахваш пречките по пътя на онези, които обичаш или се нуждаят от теб."

И, да, той разбра добре баща си. Той стана благ...

Не знам какво точно очаквах от романа, но ще кажа какво намерих, прочитайки го, а именно една абсолютно брутална психологическа драма.
Отдавна не бях попадала на толкова брилянто написана книга, нелека за четене, изискваща внимание към към всяко изречение и всеки детайл.

Историята, мрачна и навяваща студ, е предадена привидно пестеливо и обрано, разгръща се бавно, пласт по пласт в застиналата реалност на голямо ранчо в Монтана през 20-те години на миналия век.
Още първото изречение е преднамерено ярко, категорично и предизвикателно, без увод, без някаква подготовка на читателя за това , което го очаква:

"Фил винаги бе този, който извършваше кастрирането: първо отряза торбичката на скротума и я метна встрани, след това изкара единия, после и другия тестис, резна дъгоцветната мембрана, която го обвиваше, извади го от нея и го хвърли в огъня, където сияеха железата за жигосване".

Постепенно разбираме, че Фил и Джордж са двама братя, поели след оттеглянето на родителите си ("Стария господин" и "Старата дама") управлението на най-голямото и богато ранчо в Монтана. Повече половинки от едно цяло , отколкото братя, те цял живот са били заедно - делили са една стая, заедно са вършили работата в ранчото, отглеждането на добитъка и т.н. И докато Фил е висок, мъжествен, енергичен и умен (завършил колеж), то Джордж е тантурест, флегматичен, мълчалив и затворен в себе си. На привидната рутинна идилия идва краят, когато Джордж - "дебелакът", "тъпата чутура" , както го нарича често Фил - сключва брак с вдовицата Роуз и когато в ранчото пристига тя заедно със сина си Питър, наричан презрително от Фил "женчото" и "Госпожица Нанси"...

Всички герои в романа са самотни и трагични, но никой от тях не може да се сравни по самота и трагедия с Фил, чиято подтисната хомосексуалност резултира в агресивна хомобия, извратено отношение на презрение и омраза към хората като цяло. Дали Фил е познал все пак физически любовта с легендарния каубой Бронко Хенри остава загадка. Вероятно да, съдейки по някои детайли в романа. И загубата на това, което е имал в младостта си и невъзможността да сподели "срамната" си тайната с никого в мъжкия свят, който обитава, го превръща в озлобения и антипатичен човек, от когото всички се страхуват, човек, мразещ всички - индианци, евреи, "женчовци", но мразещ най-вече себе си. И така, както кастрира добитъка, той е кастрирал и самия себе си от всички човешки качества като обич, любов, състрадание... Наистина страдах заради него, заради този, който "презираше света, за да не може светът да го презре първи."
Но все пак "човек е такъв, какъвто е, прави това, което трябва и краят му е винаги заслуженият."

Забележителен във всяко едно отношение роман! Умопомитащ! Препоръчвам го!

Последна редакция: ср, 02 мар 2022, 11:10 от Happy Mijjj ツ

# 553
  • Варна
Завърших " Пламъци в рая " на Дан Симънс. Историята е построена върху хаитянската митология, в която съществуват свръхестествени същества вкопчени във вековно противоборство. В съществуването на тези същества се убеждават и героите в романа, на които по една или друга причина им се налага да пребивават на острова. Симънс въвежда читателя в дебрите на тази митология, а същевременно развива и странична история в която е включен образът на Самюел Клеменс. Simple Smile

Не е лоша книгата, но съм чела и по- добри от конкретния автор. Simple Smile

# 554
Изкуших се да прочета скрития текст за "Силата на кучето", напомни ми за нещо чуто, порових се и се оказа, че вече има филм по романа, който е с най-много номинации за Оскар тази година. Не че това е критерий за качеството на литературната основа, но все пак. Поставям го в списъка за четене и благодаря на Mijjj.

Общи условия

Активация на акаунт