Изследване на ХОРМОНИ – 24 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 47 410
  • 734
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Скрит текст:
При повторно изследване на пролактина (21-ви ден) пак е със 100 над горната граница.. задължително  ли се прави ЯМР на хипофизата?
Редно е да се консултираш с Ендокринолог и той да прецени, ... но, е желателно да провериш ТСХ, Т3, Т4, ако имаш симптоми, че може да си с ИР -тест за ИР, да провериш Андростендион... защото те, може да са причина за по-високите нива на Пролактина. И когато те се нормализират/коригират/контролират - нивата на Пролактина се нормализират.

# 271
Благодаря, скоро съм на преглед, но място не мога да си намеря вече. Иначе да, оказа се, че имам проблем и с инсулина

# 272
Денис, може ли да споделиш мнението си за прогестерон 3 пъти над нормата при жена в менопауза? Дали има шанс да е само киста, или е по-лошото?

# 273
  • София
Благодаря, скоро съм на преглед,
Скрит текст:
но място не мога да си намеря вече. Иначе да, оказа се, че имам проблем и с инсулина
Според мен, тези отклонения ( Инсулин и т.н., които ти посочих) са по-притеснителни, отколкото Пролактина, в случая - премести си фокуса към тях и тях се опитай да коригираш/контролираш.
Пролатинът може да причина за някои неприятни усещания и неразположения, но той, в повечето случаи, не е основна и единствена първопричина ... мое мнение - ти си се консултирай с лекар.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря, моля.

Денис, може ли да споделиш мнението си за прогестерон 3 пъти над нормата при жена в менопауза? Дали има шанс да е само киста, или е по-лошото?
3 пъти над нормата - нищо не ми говори, без стойност и рефер. граници?! Коя фаза е това?

Така зададен въпросът - без никаква друга информация, ми е трудно да предположа Simple Smile ... то и лекар няма да може да го направи Simple Smile - без преглед, анамнеза, допълнителни изследвания, диференциална диагноза и т.н.
Ако от скоро е в Менопауза - напр. от 1-2 год. може да е някоя лутеинова киста, ЛУФ... друга причина висок - 17ОН Прогестерон и високи нива на Естрогените ( т.е. от тях да се повишава 17ОН Прогестерон) други Андрогени или проблем с НбЖ ( някаква хиперфункция, хиперплазия...) ... прием на някакви билки, които повишават андрогените ...
Трябва да се направи консултация с АГ и Ендокринолог.

Ще чакам да сподели, че ми е интересно.

Дано да е нещо моментно и да няма нищо притеснително... и лесно и бързо да се коригира.

# 274
Мина прегледът - предписа ми метфогамма (1 седмица по 1 на ден и след това 2); Л-тироксин, за да намалим тсх до 2 (заради плановете за бебе) и по 0.5 достинекс на седмица за пролактина. След месец трябва да изследвам отново пролактин, тсх и фт4. Яйчниковият резерв и прогестеронът са добре, поне 2 неща за които да не мисля сега.  Не е цветущо положението, но винаги може и по-зле, та смятам да не се сдухвам от този сериозен коктейл хапченца.

# 275
Здравейте, момичета!
Как ви се струват тези стойности:
TSH 2.340 mlU/L реф.ст-ти 0.27-4.20
fT4 12.05 pmol/L реф ст-ти 12.00 - 22.00?

# 276
Здравей,Денис на трети ден от цикъла естрадиол -170 pmol ,FSH 6,57 LH ,7.81 нормални хормони ли са за бременност?

# 277
Здравейте Денис,

Дали ще може да ми помогнете с тълкуването на хормоните долу,направени на 3ти ден от МЦ?

Много ви благодаря!

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 15:32 от bananovolisto

# 278
  • София
Здравей Денис,може ли да помоля за мнение за тези изследвания?
На 11ти.04 съм на преглед в Щереви,но до тогава ще се чудя.
Последната ми менструация беше на 07.02 и от тогава не ми е идвал цикъла,така че изследванията са пуснати на 56ти ден от последния цикъл.

# 279
  • София
Здравейте, момичета!
Здравей!
ТСХ е висок, Т4 е доста нисък и показва, че си с Хипофункция на ЩЖ. Консултирай се с Ендокринолог.
При следващи контроли пускай и Т3, защото се тълкуват заедно.
Не е страшно, не се притеснявай - контролира се.

Здравей,Денис на трети ден от цикъла
естрадиол -170 pmol ,
FSH 6,57
LH ,7.81 нормални хормони ли са за бременност?
Здравей!
ЛХ и Е2 са високи, може да показват ПКЯ или някакъв друг проблем.
Следи ги, консултирай се с лекар, да те видят и на УЗ... проследи О. - поне 2-3 поредни ФМ.
Ако има проблем, зачеването ще бъде по-трудно... а повечето проблеми, лесно се коригират.

Здравейте Денис,
Скрит текст:

Дали ще може да ми помогнете с тълкуването на хормоните долу,направени на 3ти ден от МЦ?

Много ви благодаря!
Здравей!
ФСХ и Е2 са високи - желателно е да провериш ЯР ( АМХ и Инхибин В, на 3-ти ден от МЦ)
Пролактинът е висок... може да е от ТСХ, някои андрогени...
Другите са добре

Скрит текст:
Последната ми менструация беше на 07.02 и от тогава не ми е идвал цикъла,така че изследванията са пуснати на 56ти ден от последния цикъл.

Здравей!
Според изследванията, не е имало О., няма ЗФ, киста... освен, ако не търпят обратно развитие.
ТСХ е висок, Т4 е нисък и показват, че си с Хипофункция на ЩЖ.
Пролактинът е висок - най-вероятно от Хипофункция на ЩЖ... когато се нормализира ТСХ и той ще се нормализира.
Тестостеронът е на горна граница... може да си и с ИР - когато Инсулинът е висок, това може да е причина за по-високи нива на някои андрогени, най-често Андростендион и Тестостерон.
Ако няма ИР - трябва да се проверят ДХЕА и 17ОН Прогестерон... селен, мед и цинк - също
Лекар трябва да прецени - Ендокринолог.

Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря.

Не се притеснявай - изследванията показват някои отклонения, но всичко това може да се коригира.

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 16:12 от denis.

# 280
Благодаря Денис,овулация имам ,но съм на 43 години .Какви са оптималните стойности на хормоните и как да ги вкарам в референт имам два неуспешни опита инвелитро и се чудя дали да правя инсеминация няма мъжки фактор и не съм правила до сега само това ,като опит

# 281
  • София
Скрит текст:
Здравейте, момичета!
Здравей!
ТСХ е висок, Т4 е доста нисък и показва, че си с Хипофункция на ЩЖ. Консултирай се с Ендокринолог.
При следващи контроли пускай и Т3, защото се тълкуват заедно.
Не е страшно, не се притеснявай - контролира се.

Здравей,Денис на трети ден от цикъла
естрадиол -170 pmol ,
FSH 6,57
LH ,7.81 нормални хормони ли са за бременност?
Здравей!
ЛХ и Е2 са високи, може да показват ПКЯ или някакъв друг проблем.
Следи ги, консултирай се с лекар, да те видят и на УЗ... проследи О. - поне 2-3 поредни ФМ.
Ако има проблем, зачеването ще бъде по-трудно... а повечето проблеми, лесно се коригират.

Здравейте Денис,
Скрит текст:

Много ви благодаря!
Здравей!
ФСХ и Е2 са високи - желателно е да провериш ЯР ( АМХ и Инхибин В, на 3-ти ден от МЦ)
Пролактинът е висок... може да е от ТСХ, някои андрогени...
Другите са добре

Скрит текст:

Здравей!
Според изследванията, не е имало О., няма ЗФ, киста... освен, ако не търпят обратно развитие.
ТСХ е висок, Т4 е нисък и показват, че си с Хипофункция на ЩЖ.
Пролактинът е висок - най-вероятно от Хипофункция на ЩЖ... когато се нормализира ТСХ и той ще се нормализира.
Тестостеронът е на горна граница... може да си и с ИР - когато Инсулинът е висок, това може да е причина за по-високи нива на някои андрогени, най-често Андростендион и Тестостерон.
Ако няма ИР - трябва да се проверят ДХЕА и 17ОН Прогестерон... селен, мед и цинк - също
Лекар трябва да прецени - Ендокринолог.

Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря.

Не се притеснявай - изследванията показват някои отклонения, но всичко това може да се коригира.

Благодаря ти много,надявам се да се коригират хормоните и да забременея,силно си мечтая за това,защото 5години само дуфастон и противозачатъчни ми изписват,и накрая нито бебе,нито цикъл.
Ще пиша на 11ти какво е казала лекарката.
Още веднъж ти благодаря!!!

Последна редакция: чт, 07 апр 2022, 08:45 от AnMary

# 282
Здравей, denis. Поради наличие на секреция от гърдите искам да си изследвам нивата на пролактин. Не целя бременност. При това положение трябва ли да спазвам изискване за определен ден от МЦ, или може по всяко време да си направя изследването?
Благодаря предварително!

# 283
  • София
Здравей, denis. Поради наличие на секреция от гърдите искам да си изследвам нивата на пролактин. Не целя бременност. При това положение трябва ли да спазвам изискване за определен ден от МЦ, или може по всяко време да си направя изследването?
Благодаря предварително!
Здравей!
Желателно е да е на чист ден, най-добре около О., до 7-ми ден след нея.
За секрета - никога не проверявай дали изтича някакъв секрет от гърдите, защото тези "масажи" стимулират нивата на пролактина и респ. може да се появи секрет.
Има научни експерименти, дори и при мъже, в резултат на  такива "масажи" започва да се секретира коластра, дори и мляко.

Добре е да провериш също ТСХ, Т3 и Т4
Не пипай гърдите поне седмица преди изследването.

Дано да е нещо моментно и да няма нищо притеснително.

# 284
Благодаря, denis. При мен секрецията не е спирала изобщо, след като спрях да кърмя второто си дете (минаха вече 9 месеца). С времето намаля, но все още на моменти я има. Вчера бях да си направя мамография, защото досега не съм се преглеждала въобще. На 34 години съм. Нямам огнищни лезии, мамологът каза, че проблемът не е от гърдите, но ми препоръча цитологично изследване на секрета и търсене на ендокринен проблем. Днес бях в онкологията, но не ми стигна времето, за да изчакам хирург, който да ми вземе секрет. Чаках 4 часа и накрая си тръгнах. Така или иначе ще отида на ендокринолог, но ми се иска да съм си направила предварително изследванията, за да му ги покажа директно.

Общи условия

Активация на акаунт