Изследване на ХОРМОНИ – 24 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 47 402
  • 734
  •   1
Отговори
# 300
Скрит текст:

Скрит текст:
Денис, може ли да споделиш мнението си за прогестерон 3 пъти над нормата при жена в менопауза? Дали има шанс да е само киста, или е по-лошото?
3 пъти над нормата - нищо не ми говори, без стойност и рефер. граници?! Коя фаза е това?

Така зададен въпросът - без никаква друга информация, ми е трудно да предположа Simple Smile ... то и лекар няма да може да го направи Simple Smile - без преглед, анамнеза, допълнителни изследвания, диференциална диагноза и т.н.
Ако от скоро е в Менопауза - напр. от 1-2 год. може да е някоя лутеинова киста, ЛУФ... друга причина висок - 17ОН Прогестерон и високи нива на Естрогените ( т.е. от тях да се повишава 17ОН Прогестерон) други Андрогени или проблем с НбЖ ( някаква хиперфункция, хиперплазия...) ... прием на някакви билки, които повишават андрогените ...
Трябва да се направи консултация с АГ и Ендокринолог.

Ще чакам да сподели, че ми е интересно.

Дано да е нещо моментно и да няма нищо притеснително... и лесно и бързо да се коригира.
Ендото предположи, че е от нея високият прогестерон, но каза, че може и надбъбречните да го синтезират, но няма хиперфункция, а по-скоро хипо по останалите симптоми. Предложи изследване на двукратен кортизол и ACTH.

Последна редакция: пн, 11 апр 2022, 09:34 от Дъждец

# 301
  • София
Скрит текст:

Скрит текст:
Денис, може ли да споделиш мнението си за прогестерон 3 пъти над нормата при жена в менопауза? Дали има шанс да е само киста, или е по-лошото?
3 пъти над нормата - нищо не ми говори, без стойност и рефер. граници?! Коя фаза е това?

Така зададен въпросът - без никаква друга информация, ми е трудно да предположа Simple Smile ... то и лекар няма да може да го направи Simple Smile - без преглед, анамнеза, допълнителни изследвания, диференциална диагноза и т.н.
Ако от скоро е в Менопауза - напр. от 1-2 год. може да е някоя лутеинова киста, ЛУФ... друга причина висок - 17ОН Прогестерон и високи нива на Естрогените ( т.е. от тях да се повишава 17ОН Прогестерон) други Андрогени или проблем с НбЖ ( някаква хиперфункция, хиперплазия...) ... прием на някакви билки, които повишават андрогените ...
Трябва да се направи консултация с АГ и Ендокринолог.

Ще чакам да сподели, че ми е интересно.

Дано да е нещо моментно и да няма нищо притеснително... и лесно и бързо да се коригира.
От много години, поне 8 е в менопауза. Гледах референтните стойности за жени в менопауза и са до 0.4, а нейният е 1.37nmol/l. (Стойностите за фолукулярна са 0.18-2.84, овулаторна 0.38-38.1, лутеална 5.82-75.9)
Естрадиолът е нисък-под 18pmol/l при норма за менопауза под 505.
Направихме консултация с ендо и гинеколог. Има параовариална киста. Рома индексът е в норма.
Ендото предположи, че е от нея високият прогестерон, но каза, че може и надбъбречните да го синтезират, но няма хиперфункция, а по-скоро хипо по останалите симптоми. Предложи изследване на двукратен кортизол и ACTH.
Благодаря, че сподели.

# 302
Здравей, Денис, моля за мнение по тези изследвания.Последния цикъл ми беше по-скоро зацапване в продължение на 3-4 дни, което мислех, че ще премине в истински цикъл, но това не се случи и на 15ти ден след началото на това зацапване, при прегледа се установи малък задържан фоликул(около 1,4 см), както и лекарката каза, че е видяла доста тънка лигавиза - 4,5 см.На следващия ден след прегледа пуснах хормони и са направо стряскащи - TSH не е бил никога толкова висок, а да не говорим за LH и FSH:
Скрит текст:
Биохимия
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
Желязо/Iron        9.3       umol/l     M.11.6 - 31.3; F.9.0 - 30.4     PHOT
Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
FT3        4.82       pmol/l     3.1 - 6.8     ECLIA
FT4        16.56       pmol/l     12.0-22.0     ECLIA
TSH        3.89       uIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
LH        56.2       U/l     фолик. фаза : 2.4 - 12.6 овулация : 14.0 - 95.6 лутеална фаза : 1.0 - 11.4 менопауза - 7.7 - 58.5 мъже : 1.7 - 8.6     ECLIA
FSH       61.2       U/l     4.7 - 21.5     ECLIA
Пролактин/Prolactin        384       mIU/l     102 - 496     ECLIA
Естрадиол/Estradiol        236.3       pmol/l     98.5 - 3338     ECLIA
Прогестерон/ Progesteron        0.57       nmol/l     жени - фолик. фаза: 0.18 - 2.84; овулация: 0.38 - 38 ; лут. фаза: 5.8 - 75.9; менопауза: 0 - 0.4 ; мъже : 0 - 0.47     ECLIA

По предписание на лекаря пих Дуфастон 2х1 за 7 дни, но и след това не ми дойде цикъла, усещах само напрежение и подуване за известно време, мислех, че ще ми дойде но уви - вече 20 дни след това няма цикъл.
Поради преболедуван Ковид 19 през ноември и ужасяващ косопад(който започна около месец и половина след Ковида) - започнах прием на желязо от около 15 дни преди изследването - по 50 мг на ден.

# 303
  • София
Здравей, Денис, моля за мнение по тези изследвания.Последния цикъл ми беше по-скоро зацапване в продължение на 3-4 дни, което мислех, че ще премине в истински цикъл, но това не се случи и на 15ти ден след началото на това зацапване, при прегледа се установи малък задържан фоликул(около 1,4 см), както и лекарката каза, че е видяла доста тънка лигавиза - 4,5 см.На следващия ден след прегледа пуснах хормони и са направо стряскащи - TSH не е бил никога толкова висок, а да не говорим за LH и FSH:
Скрит текст:
Биохимия
Желязо/Iron        9.3       umol/l     M.11.6 - 31.3; F.9.0 - 30.4     PHOT
Хормони
FT3        4.82       pmol/l     3.1 - 6.8     ECLIA
FT4        16.56       pmol/l     12.0-22.0     ECLIA
TSH        3.89       uIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
LH        56.2       U/l     фолик. фаза : 2.4 - 12.6 овулация : 14.0 - 95.6 лутеална фаза : 1.0 - 11.4 менопауза - 7.7 - 58.5 мъже : 1.7 - 8.6     ECLIA
FSH       61.2       U/l     4.7 - 21.5     ECLIA
Пролактин/Prolactin        384       mIU/l     102 - 496     ECLIA
Естрадиол/Estradiol        236.3       pmol/l     98.5 - 3338     ECLIA
Прогестерон/ Progesteron        0.57       nmol/l     жени - фолик. фаза: 0.18 - 2.84; овулация: 0.38 - 38 ; лут. фаза: 5.8 - 75.9; менопауза: 0 - 0.4 ; мъже : 0 - 0.47     ECLIA

По предписание на лекаря пих Дуфастон 2х1 за 7 дни, но и след това не ми дойде цикъла, усещах само напрежение и подуване за известно време, мислех, че ще ми дойде но уви - вече 20 дни след това няма цикъл.
Поради преболедуван Ковид 19 през ноември и ужасяващ косопад(който започна около месец и половина след Ковида) - започнах прием на желязо от около 15 дни преди изследването - по 50 мг на ден.
Здравей!
Да, ТСХ е висок, Т4 е нисък и показва, че си с Хипофункция на ЩЖ трябва да е под 2.0, а при опити за бебе - в границите 0,5-1,0 .... когато е висок, създава хормонален дисбаланс, т.е оказва влияние и на други хормони.
ЛХ и ФСХ са доста високи, вероятно от кистата, която не е лутеинова ( поне според изследванията), но каква е, може да се направи предположение, донякъде, само след преглед с УЗ ... но, има и такива кисти, вида/типа на които може да се определи само чрез оперативна интервенция ( лапаро- и т.н.) Споменавам го във връзка с това, че не винаги лекаря от един обикновен, вагинален  УЗ преглед може да разбере какво точно се случва.
За Дуфастона - има случаи при които прогестините, като доза и схема на прием не са достатъчни за да предизвикат М.
Трябва да те видят отново  на УЗ за да се види дали този ЗФ не се е превърнал в някаква киста и дали изобщо е бил ЗФ или си е било киста... защото ЗФ-ли обикновено се повлияват добре от прогестините?! Лекар трябва да го прецени.
За желязото - нищо не ми говори това. Най-важно е каква форма е, защото не всяка форма се усвоява и влияе на Хемоглобина ( основна функция на желязото, около 70%). Ако това е еднократна доза, най-вероятно не е хубава форма... ако е хубава форма е висока.
За желязото, неговото правилно усвояване и попълване на депата -  високата доза, не ти гарантира по-добро усвояване и повече ползи ... ако дозата е висока, тялото ще започне да го отлага в тъканите, а то е токсично за тях, причинява смърт на  клетките ( на органите в които се отлага).
За изследванията - желязото се тълкува заедно с феритин, ЖСК, Трансферин, Хемоглобин ... желателно е да провериш вит. Д, В12, ФК, Биотин, В6, цинк, мед и селен ... ако там някъде има проблем, трудно се попълва желязото.
Приемай Магнезий, вит. С, предполагам имаш и дефицит на вит. А ( след като имаш проблем с желязото и си с Хипофункция на ЩЖ) - а той заедно с вит.Е е много важен освен за репр. функция, но и за костите, косата, кожата......
Ако си с Хипофункция на ЩЖ е много вероятно да имаш проблем с  метаболизма на въглехидратите - респ. да си с ИР...; а високият Инсулин повишава естрогените, пролактина, андрогените и респ. те пречат/създават проблеми на МЦ и О.
Много са посоките, от които, е вероятно, да съществуват различни причини, които да създават един силен, синергичен отрицателен ефект върху репр. функция.

Извинявам се дългия пост , но при твоя случай няма как да има еднозначен отговор.

# 304
Здравейте,
аз съм хетерозиготен носител 20210G/a при протромбин.
Препоръчан ми е фраксипарин при бременност след 2 неуспешни в ранна седмица (7-8г.с.)
На своя глава си пуснах и витамините и хормони на щитовидната жлеза. Виждам, че може да подобря малко количеството на вит. Д, а фолиевата киселина може би малко трябва да я спра, тъй като я пия от приблизително година. Какво мислите?
Изследванията са направени без да приемам витамини за 10 дни.
Имате ли препоръки какво да изследвам и да предприема предвид мутацията, която имам и резултатите от витамини/хормони?
Лекарят ми не смята, че трябва да изследвам нищо повече, но все пак искам препоръка от вас относно резултатите ми, тъй като научих доста от групата.
Благодаря!

Скрит текст:

Скрит текст:

# 305
Здравейте, предстои ми да изследвам скоро хормони на щитовидната жлеза, но приемам Дуфастон в момента. Той би ли повлиял на резултатите по някакъв начин?

# 306
  • София
*Bubble*
Ок., Благодаря, че сподели.

Здравейте
Знам че темата е за бременни , но ако някой може нека отговори
Има ли за какво да се притеснявам при тези показатели на 16г ми син?
Т3иТ4 не са ли високи?
Проблема е ,че много му опада косата за около година и търсим проблема вече не само в преболедуване от Ковид
Скрит текст:
Благодаря предварително
Здравей!   
Една от причините за косопада, може да е К19, така че нея не я отхвърляйте... според мен Simple Smile
ТСХ е добре, но Т3 е много висок -  може да е нещо моментно, да е Хиперфункция на ЩЖ, да е от прием на "нещо" - добавки, стимуланти и т.н. ..... това има отношение към косата
Тестостеронът, за тази възраст е нисък -... той също има отношение към косата ... да провери цинк, мед, селен и кортизол и пролактин ... тези два хормона имат отношение и към функцията на ЩЖ
В12 е нисък - трябва да е на горна граница... 850-880 напр.
Вит. Д е нисък - трябва да е около 50 ng/ml
Феритинът е нисък - трябва да приема желязо ... трябва да е около 150

Ще чакам да споделиш, какво е мнението на лекаря, моля
Трябва да се консултирате с Дерматолог, Ендокринолог и Андролог ... предполагам ... и Генетик, ако косопада е много сериозен ( защото това е много субективна преценка).
Дано да е нещо моментно и дано по-бързо да се оправи младежа
Здравейте
излязоха и изследванияна на Цинк и Селен
Цинка е под нормата....
Имаме час при ендокринолог чак в понеделник
Моля за мненето ви

Биохимия
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
Селен       821       nmol/l    423-1123 nmol/l   
Цинк   L    11.3       umol/l    12-24   
Желязо       14.70       umol/l    М 10.0-28.0 Ж .(F.) 6.0-26.0   
Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
TAT       0.60       IU/ml    < 4.11   
Тестостерон       4.32       ng/ml    Мъже: 2.40-8.70; Жени: 0.14-0.53   
MAT       0.20       IU/ml    0 - 5.61   
TSH       1.620       uIU/ml    0.510 - 4.940   
fT3   H    4.030       pg/ml    2.250 - 3.850   
fT4       1.080       ng/dl    0.780 - 1.110   
Метаболити, Витамини
Витамин В12       424       pg/ml    187-883; латентен дефицит <300   
Витамин Д 3       24.90       ng/ml    10-20 латентен дефицит; 20-100 оптимално ниво; >100 предозиране   
Феритин       27.30       ng/ml    21.81 - 274.66   
Имунология
ANA скрининг       < 1:100           <1:100 (-) negative; >1:100 (+) positive

# 307
Здравей Денис,
Искам да ви попитам как ви се струват тези изследвания?
Трябва ли да се притеснявам за нещо?
Прикачам снимка.
Благодаря ви предварително!

# 308
Здравейте,
Може ли мнение за резултатите?
Жена на 30 години, с поликистоза.

Правени на 3-ти ден

Правени на 22-ри  ден

Последна редакция: ср, 13 апр 2022, 10:50 от LittleWolf

# 309
  • София
Здравейте, предстои ми да изследвам скоро хормони на щитовидната жлеза, но приемам Дуфастон в момента. Той би ли повлиял на резултатите по някакъв начин?
Няма проблем, може да  направиш изследването.... преди него не приемай нищо - медикаменти, добавки, кафе (кофеин)  и т.н.

Скрит текст:
*Bubble*

Здравейте
Т3иТ4 не са ли високи?
Проблема е ,че много му опада косата за около година и търсим проблема вече не само в преболедуване от Ковид
Скрит текст:
Благодаря предварително
Здравей!  
Една от причините за косопада, може да е К19, така че нея не я отхвърляйте... според мен Simple Smile
ТСХ е добре, но Т3 е много висок -  може да е нещо моментно, да е Хиперфункция на ЩЖ, да е от прием на "нещо" - добавки, стимуланти и т.н. ..... това има отношение към косата
Тестостеронът, за тази възраст е нисък -... той също има отношение към косата ... да провери цинк, мед, селен и кортизол и пролактин ... тези два хормона имат отношение и към функцията на ЩЖ

Трябва да се консултирате с Дерматолог, Ендокринолог и Андролог ... предполагам ... и Генетик, ако косопада е много сериозен ( защото това е много субективна преценка).
Скрит текст:
Здравейте
Цинка е под нормата....
Скрит текст:
Моля за мненето ви

Биохимия
Селен       821       nmol/l    423-1123 nmol/l   
Цинк   L    11.3       umol/l    12-24   
Желязо       14.70       umol/l    М 10.0-28.0 Ж .(F.) 6.0-26.0   
Хормони
TAT       0.60       IU/ml    < 4.11   
Тестостерон       4.32       ng/ml    Мъже: 2.40-8.70; Жени: 0.14-0.53   
MAT       0.20       IU/ml    0 - 5.61   
TSH       1.620       uIU/ml    0.510 - 4.940   
TSH       1.620       uIU/ml    0.510 - 4.940   
fT3   H    4.030       pg/ml    2.250 - 3.850   
fT4       1.080       ng/dl    0.780 - 1.110   
Метаболити, Витамини
Витамин В12       424       pg/ml    187-883; латентен дефицит <300   
Витамин Д 3       24.90       ng/ml    10-20 латентен дефицит; 20-100 оптимално ниво; >100 предозиране   
Феритин       27.30       ng/ml    21.81 - 274.66   
Имунология
ANA скрининг       < 1:100           <1:100 (-) negative; >1:100 (+) positive
Да, цинкът е нисък. Мед няма ли - тълкуват се заедно ... и е важно за определяне на най-подходяща добавка, за правилно и оптимално попълване на дефицита?
Дефицитът на цинк, може да е причина за по-ниският тестостерон - това лекар трябва да го прецени... Андролог, предполагам, но вие го коментирайте и с Ендокринолога.
Тестостеронът има също отношение към косата/косопада.

Здравей Денис,
Скрит текст:
Прикачам снимка.
Здравей!
ТСХ е добре, но, Т4 и Т3 са ниски и показват, че си с Хипофункция на ЩЖ. Нямаш Хашимото.
При бременност, ТСХ ще се повиши, а Т3 и Т4 ще са нужни за нормалното развитие на ембриона и за самата бременност... и когато ти си в дефицит, а трябва да осигуряваш тези хормони, както за теб, така и за бебето, вероятността да не се доставя достатъчно за бебето е голяма. За теб - не е проблем, защото ти си изграден, завършен организъм, но ембриона се развива, от оплождането на яйцеклетката, до самото раждане + периода на кърмене + за отделните органи и системи още няколко години  Simple Smile
Просто съществува един риск, който много лесно може да се коригира и да се сведе до минимум.
До 20 г.с. майката осигурява хормоните на ЩЖ за плода ( бебето).

Здравейте,
Скрит текст:

Правени на 3-ти ден

Правени на 22-ри  ден
Здравей!
Добре, че си знаеш, че си с ПКЯ, защото за този МЦ, изследванията не го показват... макар че аз бих го допуснала на база по-висок Тестостерон... като СПКЯ ( там може да има, но може и да няма ПКЯ, като проява).
Имало е О. , което е добре, защото Прогестерона, по естествен начин, потиска синтез на Тестостерон... но ако има друга причина, напр. високи нива на Инсулина ( ако си с ИР) и това не се контролира, ще си постоянно в този омагьосан кръг... и с ПКЯ.
Когато има по-високи нива на Тестостерон е желателно да се проверят и другите андрогени - Андростендион, ДХЕА и 17ОН Прогестерон ( на 3 ден от МЦ) ... те също може да са причина за ПКЯ.
Желателно е да провериш нивата на цинк, мед и селен ... и за всички други дефицити, защото те са важни, както за репр. функция, но и за нормално протичане на бременност ( вит.Д, В12, ФК, В6, желязо, феритин, ЖСК, Трансферин, Хемоглобин...)

Последна редакция: ср, 13 апр 2022, 12:30 от denis.

# 310
  • София
Благодаря ви Денис

# 311
Ясно, благодаря. Предстои преглед отново при гинеколог и ендокринолог, с резултатите до сега. Ще обсъдим евентуална ИР и изследване на инсулина, защото имам съмнения.
Хубав ден!

# 312

Денис здравейте какво ще кажете добре ли да според вас тези изследвания

# 313
Здравейте, правих си пълни профилактични прегледи преди 2 дни и част от резултатите вече излезнаха. Докато чакам останалите (ще пратя  всичко на личния си лекар) реших да попитам тук за съвет как бих могла да интерпретирам следните стойности:

TSH ми е завишено, а ТАТ и МАТ са в норма. Правиха ми ехограф на щитовидната жлеза и казаха, че изглежда добре.

# 314
Няма проблем, може да  направиш изследването.... преди него не приемай нищо - медикаменти, добавки, кафе (кофеин)  и т.н.

Скрит текст:
*Bubble*

Здравейте
Т3иТ4 не са ли високи?
Скрит текст:
Благодаря предварително
Здравей!   
ТСХ е добре, но Т3 е много висок -  може да е нещо моментно, да е Хиперфункция на ЩЖ, да е от прием на "нещо" - добавки, стимуланти и т.н. ..... това има отношение към косата

Скрит текст:
Здравейте
Цинка е под нормата....
Скрит текст:
Моля за мненето ви

Биохимия
Селен       821       nmol/l    423-1123 nmol/l   
Цинк   L    11.3       umol/l    12-24   
Желязо       14.70       umol/l    М 10.0-28.0 Ж .(F.) 6.0-26.0   
Хормони
TAT       0.60       IU/ml    < 4.11   
Тестостерон       4.32       ng/ml    Мъже: 2.40-8.70; Жени: 0.14-0.53   
MAT       0.20       IU/ml    0 - 5.61   
fT3   H    4.030       pg/ml    2.250 - 3.850   
fT4       1.080       ng/dl    0.780 - 1.110   
Метаболити, Витамини
Витамин В12       424       pg/ml    187-883; латентен дефицит <300   
Витамин Д 3       24.90       ng/ml    10-20 латентен дефицит; 20-100 оптимално ниво; >100 предозиране   
Феритин       27.30       ng/ml    21.81 - 274.66   
Имунология
ANA скрининг       < 1:100           <1:100 (-) negative; >1:100 (+) positive
Да, цинкът е нисък. Мед няма ли - тълкуват се заедно ... и е важно за определяне на най-подходяща добавка, за правилно и оптимално попълване на дефицита?
Дефицитът на цинк, може да е причина за по-ниският тестостерон - това лекар трябва да го прецени... Андролог, предполагам, но вие го коментирайте и с Ендокринолога.
Тестостеронът има също отношение към косата/косопада.

Здравей Денис,
Скрит текст:
Прикачам снимка.
Здравей!
ТСХ е добре, но, Т4 и Т3 са ниски и показват, че си с Хипофункция на ЩЖ. Нямаш Хашимото.
При бременност, ТСХ ще се повиши, а Т3 и Т4 ще са нужни за нормалното развитие на ембриона и за самата бременност... и когато ти си в дефицит, а трябва да осигуряваш тези хормони, както за теб, така и за бебето, вероятността да не се доставя достатъчно за бебето е голяма. За теб - не е проблем, защото ти си изграден, завършен организъм, но ембриона се развива, от оплождането на яйцеклетката, до самото раждане + периода на кърмене + за отделните органи и системи още няколко години  Simple Smile
Просто съществува един риск, който много лесно може да се коригира и да се сведе до минимум.
До 20 г.с. майката осигурява хормоните на ЩЖ за плода ( бебето).
Искрено ви благодаря за изчерпателният отговор Денис.
Бихте ли ме посъветвали какво е редно да направя за да се коригират тези стойности?
На АГ ендокринолог ли трябва да отида?Ако да, вие може ли да ми препоръчате някой за гр.София?
Ще съм ви много много благодарна, ако ме насочите какво е редно да направя от тук насетне.
Благодаря ви предварително отново!

Здравейте,
Скрит текст:

Правени на 3-ти ден

Правени на 22-ри  ден
Здравей!
Добре, че си знаеш, че си с ПКЯ, защото за този МЦ, изследванията не го показват... макар че аз бих го допуснала на база по-висок Тестостерон... като СПКЯ ( там може да има, но може и да няма ПКЯ, като проява).
Имало е О. , което е добре, защото Прогестерона, по естествен начин, потиска синтез на Тестостерон... но ако има друга причина, напр. високи нива на Инсулина ( ако си с ИР) и това не се контролира, ще си постоянно в този омагьосан кръг... и с ПКЯ.
Когато има по-високи нива на Тестостерон е желателно да се проверят и другите андрогени - Андростендион, ДХЕА и 17ОН Прогестерон ( на 3 ден от МЦ) ... те също може да са причина за ПКЯ.
Желателно е да провериш нивата на цинк, мед и селен ... и за всички други дефицити, защото те са важни, както за репр. функция, но и за нормално протичане на бременност ( вит.Д, В12, ФК, В6, желязо, феритин, ЖСК, Трансферин, Хемоглобин...)

Последна редакция: ср, 13 апр 2022, 14:46 от vladokis

Общи условия

Активация на акаунт