Тема № 25 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено"

• 29 457
  • 444
  •   1
Отговори
# 345
  • София
От 24. Февруари по заведения и магазини по желание на собствениците,за персонала остават. От 5. Март за всички посетители на закрити обекти, от 20. Март за всички, аз това запомних.

# 346
  • Пловдив
Всички деца, в класа на племеника, са болни начело с класната. 4 клас. Той, за сега, НЕ е добре. Всички около него, вкъщи, са с бустерна доза. Целия клас няма да види никакво обучение. Една седмица бяха в карантина и дистанционно, но сега масово са болни. Непрекъснато, ден след ден, валят положителни PCR-и. Който има късмета да го изкара леко, и да се възстанови бързо, ще навакса. Останалите, каквото, такова. Не, че беше неочаквано за мен......Древните гърци са били по-добри в митовете и легендите, отколкото днешните съчинители и разказвачи.

# 347
  • София
А за таксите за висше - в Щатите ги има. Хората си ги плащат, и после да работят където и каквото си искат. Така че, не е съвсем нормално да няма пари за пенсиите на родителите ни, а да обучаваме специалисти за другите държави. Така считам аз.
Сравнението с Щатите е крайно неуместно. Там висшето образование се организира предимно от частния сектор и държавата има минимална или почти никаква роля в регулацията му. В ЕС то е държавна политика, регулира се от държавата и се финансира основно от нея. Ние не сме щат, а държава в ЕС.

Никъде в присъединителните документи, нито пък в разпоредбите на ЕП, няма задължение държавите да дотират висшето образование. Престани да го намесваш този Съюз, тук няма нищо общо. Ние все още СМЕ суверена държава и има определени неща, които можем - и трябва! - да имаме смелостта да решаваме сами за себе си, без да се допитваме първо до Големия Брат.

Аз видях само за ЗС. Маските и тестовете в училище остават /поне така е обявено медийно/. На практика сертификатите отпадат от 24-ти февруари, защото не виждам кой ще ти иска сертификат, при положение, че не го задължават за това. До 20-ти март ще останат само сертификатите за персонала.

Не виждам как ще останат тестовете като отпаднат сертификатите. По настоящем се тестват онези, които нямат ЗС. Когато ЗС престане да има някаква функция кого точно ще тестват - който пожелае? Не си представям как ще оправдаят тестове в такава ситуация...

# 348
От 24. Февруари по заведения и магазини по желание на собствениците,за персонала остават. От 5. Март за всички посетители на закрити обекти, от 20. Март за всички, аз това запомних.
Не ме интересуват заведения и магазини. Питам за училищата? Ще продължат ли да изискват ЗС за децата ни?

# 349
  • София
[
Скрит текст:
quote author=sanaka link=topic=1407626.msg44332577#msg44332577 date=1645436176]
А за таксите за висше - в Щатите ги има. Хората си ги плащат, и после да работят където и каквото си искат. Така че, не е съвсем нормално да няма пари за пенсиите на родителите ни, а да обучаваме специалисти за другите държави. Така считам аз.
Сравнението с Щатите е крайно неуместно. Там висшето образование се организира предимно от частния сектор и държавата има минимална или почти никаква роля в регулацията му. В ЕС то е държавна политика, регулира се от държавата и се финансира основно от нея. Ние не сме щат, а държава в ЕС.
[/spoiler]

Никъде в присъединителните документи, нито пък в разпоредбите на ЕП, няма задължение държавите да дотират висшето образование. Престани да го намесваш този Съюз, тук няма нищо общо. Ние все още СМЕ суверена държава и има определени неща, които можем - и трябва! - да имаме смелостта да решаваме сами за себе си, без да се допитваме първо до Големия Брат.

[/quote]
Ох, какво значение има какво пише в присъединителните документи? А Съюзът има много общо. Защо мислиш се направи тази реформа в образованието с профилирането? За уеднаквяване на образователните системи в Съюза, което е част от вътрешноевропейската политика. Явно това ти е убягнало. А предложението ти е адски тъпо по ред причини и абсолютно не трябва да се прави. И няма да се направи де, слава богу. Чак толкова малоумни управляващи нямаме.

# 350
  • София
Във вайбър канала на МОН пишеше до кога има осигурени тестове, май до края на месеца, не помня.

# 351
До месец април т.г. са осигурени щадящи антигенни тестове за изследване на учениците веднъж в седмицата.
Това е от МОН-ските канали.

# 352
https://Задължително е средното образование, висшето засега не е. Тъй че, аз не съм напълно убедена в твоята правота.
Защо нашите студенти, когато отидат в чужбина, си плащат университетска такса? Щото идеята за плащаме не е чак толкова малоумна.
Ама дай да не спорим. По-добре да извиваме ръцете на пенсионерите ни да се ваксинират

А за мършавите работодатели, дето плащали колкото да не умрем от глад - ми свят широк, всеки може да започне да работи за себе си.
Ама да се недоволство ща май е най-лесно?

# 353
Точно! Свят широк. Само не разбрах от къде на къде някой ще има претенции към тези дето са открили пътя към широкия свят? Да не са крепостници или роби, или пък са нечия собственост?
 Колко живота трябва да работи тук един  специалист  за да си позволи жилище или ще създава семейство в детската си стая?

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 15:33 от mamamari

# 354
  • София
https://Задължително е средното образование, висшето засега не е. Тъй че, аз не съм напълно убедена в твоята правота.
Защо нашите студенти, когато отидат в чужбина, си плащат университетска такса? Щото идеята за плащаме не е чак толкова малоумна.
В Европа нашите студенти плащат същите такси, които плащат и техните граждани - т.е. минимални такси, като разликата е финансирана от държавата. Точно както си плащат и тук. Да не мислиш, че тук е безплатно? Медицината в МУ София е 1000 лв. на година, т.нар. държавна поръчка. Правото в СУ е 800 лв. и т.н.

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 15:42 от sanaka

# 355
Или изобщо не създава такова, защото не може да си го позволи. От младите са женени единици, по изключение, минават постепенно в рубриката дърти моми/ергени.

# 356
  • София
Лично за мен, влагането на време и усилия в наистина качествено образование навън, напълно би се обезсмислило с връщането в Бг. Поне сега или в близките 20 години. У нас толкова нямат значение знанията и уменията, че човек прилично грамотен, с познания на едно прилично ниво дори за нашата образователна система, би се реализирал повече от прилично. Навсякъде ще го приемат.

В България все още не сме готови за европейски/световни практики и модели на управление, на работа, на заплащане, на иновации, на технологии... Човек, образован добре навън, не може и никой няма да има нужда от добавената стойност на неговото образование и умения. Честно казано, нямам нищо против да плащат образованието на будните деца, но смятам, че това ще бъдат едни много лошо похарчени пари. Първо трябва да променим основата, а след това да търсим подходящите хора, иначе ще стоят като кръпка в нашата нелепа действителност.

# 357
..., би се реализирал повече от прилично. Навсякъде ще го приемат.

Не е драмата в приемането , а в невъзможността да съществува в рамките на ''приличното'' си възнаграждение.
Винаги  тук е било най-зле, но в последните две години разликата с другите е толкова драстична, че днешните млади даже и няма да опитат да теглят кредити  за да плащат ипотеки.
Просто не ги задържа абсолютно нищо. Прави са.

# 358
  • София
[
Скрит текст:
quote author=sanaka link=topic=1407626.msg44332577#msg44332577 date=1645436176]
[/spoiler]

Ох, какво значение има какво пише в присъединителните документи? А Съюзът има много общо. Защо мислиш се направи тази реформа в образованието с профилирането? За уеднаквяване на образователните системи в Съюза, което е част от вътрешноевропейската политика. Явно това ти е убягнало. А предложението ти е адски тъпо по ред причини и абсолютно не трябва да се прави. И няма да се направи де, слава богу. Чак толкова малоумни управляващи нямаме.
[/quote]

Предложението ми е прагматично. Не непременно романтично, красиво и възвишано, но пък има вероятност да е работещо. И да, едва ли ще се направи някога - при всички положения е адски непопулярно. Т.е. ползите, които носи, са индиректни и след време, негативите - конкретни и веднага. Управляващи с топки не сме имали май от Стамболов насам...

Точно! Свят широк. Само не разбрах от къде на къде някой ще има претенции към тези дето са открили пътя към широкия свят? Да не са крепостници или роби, или пък са нечия собственост?
 Колко живота трябва да работи тук един  специалист  за да си позволи жилище или ще създава семейство в детската си стая?

Никой никого не спира. Но някои от нас не искат и да плащат за правото на другите да живеят където си искат. Т.е. това е право, но не може, не е редно да бъде вменявано на обществото да задължението да плаща.

В Европа нашите студенти плащат същите такси, които плащат и техните граждани - т.е. минимални такси, като разликата е финансирана от държавата. Точно както си плащат и тук. Да не мислиш, че тук е безплатно? Медицината в МУ София е 1000 лв. на година, т.нар. държавна поръчка. Правото в СУ е 800 лв. и т.н.

Чудесно. Става, но само, ако можем да пращаме НАШИТЕ деца в Оксфорд да учат медицина с/у 1000 лв. ГОДИШНА такса. И после, евентуално, да се върнат или не... Wink

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 16:02 от katiABV

# 359
  • София
Абе има сфери и професии, в които има много добра реализация, дори за млади хора.

Ето и официално какво предвиждат от МОН - Софийски университет по технологиите и Национална академия по изкуствата (първото ми навява асоциации на Politecnico di Milano Joy):

https://mon.bg/bg/news/4688

Общи условия

Активация на акаунт