Тема № 25 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено"

• 29 456
  • 444
  •   1
Отговори
# 360
# 361
  • София
В Европа нашите студенти плащат същите такси, които плащат и техните граждани - т.е. минимални такси, като разликата е финансирана от държавата. Точно както си плащат и тук. Да не мислиш, че тук е безплатно? Медицината в МУ София е 1000 лв. на година, т.нар. държавна поръчка. Правото в СУ е 800 лв. и т.н.

Чудесно. Става, но само, ако можем да пращаме НАШИТЕ деца в Оксфорд да учат медицина с/у 1000 лв. ГОДИШНА такса. И после, евентуално, да се върнат или не... Wink

[/quote]
Айде пак сравняваме компютри с компоти - в случая, частни университети /при това извън ЕС/ и държавни такива. По-неадекватно не може и да бъде.

# 362
Защо трябва някой да им го пише, те не могат ли сами да се сетят, че щом ЗС отпада навсякъде, трябва да отпадне и в училищата.

# 363
  • София
Защото такъв е редът - не може на своя глава да правят или да не правят някакви неща.

Да ви кажа, оттук-оттам като чувам разни неща, свързани с вузовете, ми става много неприятно колко може да падне нивото при онлайн обучение, особено при оценяване на студентите. Хора, които грам не са в час по математика, примерно,  с мъка и на косъм са изкарали гимназиалната математика, изведнъж се озовават с шестици по висша математика. Може да съм си тъпичка, но като зная навремето колко съм я мъчила в университета, а при това нямах никакви затруднения в училищната математика, сега не мога да си представя какво се случва.

# 364
  • София
Голям зор да се връщат присъствено, то не бе писане на писма и прошения ... (Аз съм за присъствено, но кой ме пита)... Семестърът започва от 28.02... ха познайте - 23 процента желаят присъствено при 100 процента извадка... И така военните ще си учат присъствено, а на цивилните през монитора, защото не искат ПО (ако можело някакво хибридно)... Надявам се на съвета днес разумът да надделее и всички изпити да са само присъствено.

# 365
  • София
В заповедта на ректора на НБУ от 17 февруари се учи присъствено и онлайн в реално време. Преди тази заповед пак учиха така и доста хора предпочитаха да са там. Значи можело.
Доколкото зная за някои държавни вузове, всички са дистанционно, явно не им се ходи на студентите присъствено.

# 366
Не само на студентите не им се ходи, преподавателите също се изхитриха, а и ВУЗа при тези цени на ток и газ ще спести някой лев и после ще има бонуси за всички, което е допълнителен стимул за преподавателите да искат ДО
Студентите били освободили квартирите и сега не искат да наемат наново за един семестър.. Преподавателите пък масово се изнесоха по вили и къщи и също не им се връща в града, тъкмо се раззеленява дето се вика..Младите асистенти пък свикнаха да си обгрижват постоянно децата между упражненията
Извадката е от мои познати глАдни асистенти в два варненски ВУЗа.

Вярно и на мен не ми се връща в офиса, вероятно ще остана хибридно с 2 дни в офиса и 3 от дома, но все пак моята работа не е свързана с бъдещето и образованието на други хора

# 367
Не само на студентите не им се ходи, преподавателите също се изхитриха, а и ВУЗа при тези цени на ток и газ ще спести някой лев и после ще има бонуси за всички, което е допълнителен стимул за преподавателите да искат ДО
Студентите били освободили квартирите и сега не искат да наемат наново за един семестър.. Преподавателите пък масово се изнесоха по вили и къщи и също не им се връща в града, тъкмо се раззеленява дето се вика..Младите асистенти пък свикнаха да си обгрижват постоянно децата между упражненията
Извадката е от мои познати глАдни асистенти в два варненски ВУЗа.

Вярно и на мен не ми се връща в офиса, вероятно ще остана хибридно с 2 дни в офиса и 3 от дома,  но все пак моята работа не е свързана с бъдещето и образованието на други хора

Е това обобщава цялостната ситуация в момента  Simple Smile

Не го казвам с лошо, истината е, че всеки си гледа удобството, което е съвсем естествено.

# 368
  • София
Тази учебна година при нас ДО се провежда от работното място (дори със сертификат от 21.октомври), по въпроса с гладните асистенти и вилите, толкова. Бонуси от икономии не получаваме. И като висша справедливост - изпитите ще са само присъствено.
Моето мнение е,.че мястото и на асистентите и на студентите е в аудиториите.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 14:39 от magi_sveta

# 369
Iris, аз работя за чужда компания и от поне 15г ходенето в офиса е повече за социални контакти, отколкото от реална необходимост и защото така е прието. От 10г изкарвам летата на вила, работейки от там за 3м +1м отпуск, но аз съм жалко офисно планктонче, което има нужда от лаптоп и интернет, а не преподавател във ВУЗ

# 370
Бях споделяла за колегата на сина ми, по прякор Слушалката, който си изкарва присъствените писмени изпити със слушалката. На ликвидация през есента от явявал се свидетел първа ръка, съответната катедра въвела електронно заглушаване в залата по време на изпита. От около 40 човека десетина се хванали за ушите и главите, когато включили сигнала за заглушаването. Предлагам челния опит на тази катедра и на други катедри и други вузове. Може да е от полза.

# 371
  • Пловдив
Това, с работата от вкъщи, не е ковид патент. Мой приятел, който от 15 години работи за Apple, още по онова време ходеше до офиса 1-2 пъти седмично. Ако му се ходи. Има лекари, които преглеждат по интернет. Физически преглед не, но консултация във връзка със стерилитет се прави онлайн. И не, това не е някакъв измислен доктор, а човек с голяма практика, който организира курсове, конгреси, семинари и доста пътува по света, за да участва в такива форуми. Това, че тук всичко е на една ръка разстояние и цяла България живее в София и Пловдив, не означава, че за други мащаби важи непременно да си натикан в тесен, прашен офис. То затова една Швеция се справи. Защото там софрата с родата, софрата с колегите, софрата с комшиите......не е на традиционна почит. Друг тип социализация имат хората.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 17:49 от dazel

# 372
При нас последните месеци започнаха работа двама студенти, които "учиха" онлайн. сега като трябва да се връщат - не желаят. Защото ние не сме съгласни да "работят" дистанционно, докато учат присъствено.

# 373
Ами за тази цел (работещи студенти) има задочно обучение.
Не е необходимо да отбиват номера онлайн (защото точно това правят).

С войната в Украйна дневният ред рязко се пренареди и се обзалагам, че за ковид и сериозните му последици няма вече да слушаме така напоително. За ДО пък съвсем. Амин!
Дано и студентите забравят за дистанционното, че ужас ме хваща какви бъдещи кадри ни се готвят. Fearful

# 374
Здравейте!
Тази сутрин дете от класа е дало положителен тест. Направили още един, а той бил отрицателен, но са го изолирали  и пратили за ПСР. Интересува ме какво се случва с останалите деца от класа. Чакат ПСР и ако е положителен ги карантинират ли? За колко дни? Онлайн ще учат, нали?

Общи условия

Активация на акаунт