Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 47

• 21 452
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
Да, аз веднъж. Стана доста прилично, без да се старая кой знае колко. Според мен е излишно упражнение обаче. В масло пържа само яйца, което е кратко а при другото готвене температурите на нагряване не са толкова високи. Идеята на гхи-то е, че се маха остатъчния белтък и позволява пържене при по-високи температури и по-дълго време без да изгаря маслото.

Купувала съм гхи два пъти - прекалено скъпо идва и се отказах.

# 91
Да питам за кафето с мазнина- аз от 2-3 години почти не пия кафе, но като цяло го обичам. Кафето пречи ли на ИР или заедно с мазнините в него е полезно? Чудя се дали да почвам да пия отново или по-добре не.

# 92
На мен не ми пречи кафето, но си е до лична толерантност. Генерално, не пречи на ИР от гледна точка на вдигане на КЗ и инсулин, но може косвено да влияе през кортизола.

# 93
В моите нови изследвания и за пръв път инсулин на гладно , открих още един индекс QUICKI  освен НОМА.
НОМА било за степен на инсулиновата резистентност, а QUICKI  за степен на инсулиновата чувствителност.
Това намерих, но е на френски (съжалявам, но моя "умен" телефон, ако търся нещо на кирилица ми дава само сайтове на руски).
https://elfy.life/article/indices-homa-et-quicki-utilite-interpretation
За резултатите: всичко е близо до идеално, само с холестерол сме в особено отношение, но ми харесва как е в момента 7,50.
Инсулин на гладно 5. С КЗ и гликиран никога не съм имала проблеми. И двете са под 5.

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 19:56 от tania6

# 94
За първи път чувам за QUICKI...🙂
Но ей сега разбрах и, че съществува "thyroid hormone resistance"...☺

# 95
Намерих на английски и с формула за пресмятане.
Смятайте си, моя е пресметнат.
 https://www.omnicalculator.com/health/quicki

# 96
0.3564 ми излезе, което да разбирам е в здравословния диапазон и нямам ИР в момента. Тоест не съм имала 2020 от когато са ми изследванията де.

# 97
Супер е , като се има предвид какъв мъничък е диапазона. И при мен е там някъде 0,37 , но не знам как са закръглявали. Сигурно и при теб е вече по-близо до 0,4.
Защо ли си мисля, че това е нещо за по-съкратен път за откриване на ИР, в смисъл без натоварване. Ще бъде по-удобно за следене. Дано да е така.

# 98
Стига де...аз според този калкулатор съм "healthy individual" 😆 На мен при инсулин 8,10 и КЗ 5 ми излиза резултат 0,6221...нещо такова. От любопитство пробвах и с КЗ 5,4 (пак беше над 0,6ххх) и с КЗ 6- малко под 0,6ххх беше числото...😃 НОМА индексът май е малко по-достоверен...🤔
П.С. Аз останах с впечатление, че стойностите над 0,45хх са най-оптимални...?🤔 Или бъркам?

# 99
0,45-0,339 са оптималните.
0,339 до 0,3 е ИР
под 0,3 диабет

Долче, нещо с мерните единици или запетаите?

При инсулин 8,1 и кз 5, индексът излиза 0.3493

# 100
Въвеждам инсулин 8,10 и КЗ 5, 5,4 и 6. Или КЗ трябва да е в другата мерна единица?
Аха, така е явно. 0,3493 е с другата мерна единица за КЗ. 0,3453 излиза с КЗ 5,4 и 0,3399 с КЗ 6...Т.е. с КЗ 6 пак бих се вместила в оптималните граници, макар и на ръба им... 😉

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 21:54 от dolce miele

# 101
mmol/L e КЗ

# 102
Така ми се отваря на мен. В mmol, когато въвеждах, резултатите бяха над 0,6ххх.

Нealthy individual съм...😃

# 103
# 104
Да де, това се получава.😉 Но го сметнах в другата мерна единица. В пост 100 съм приравнила КЗ в mmol, за да е по-ясно за пишещите тук, в калкулатора втория път си ги въведох в mg/dl.🙂
Въобще не забелязах, че има стрелкичка за автоматично конвертиране 😆 Аз вече съм свикнала сама да си ги конвертирам (умножавам или деля на 18). 😅

Общи условия

Активация на акаунт