Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 47

• 21 760
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
Е, то за да тръгне някой да ми предлага храна, не ще да ми е точно непознат все пак. По принцип и аз го считам за невъзпитан въпрос, но пък и наистина не ми пречи и да си кажа какво ме спира. Живи и здрави са всичките, никой не се е гътнал от шок. Да не питат, ако не щат да знаят пък.
На тия лафове какво толкова щяло да ми стане ако изям нещо си, аз пък питам какво толкова ще ми стане ако пък не го изям? 
Свикват. И на работа свикнаха като отида и видя поредната кутия бонбони или сладки, че питам на кого и какво има да честитя, пък дали ще си взема вече е отделен въпрос. Може и да хапна, случва се... но там е прекалено често предлагането, не мога и не искам да е всеки път. Вече не настояват ами минават нататък с кутията и повече не ме закачат.

# 196
Така е, но има една категория хора, които въпреки това като че ли не искат да разберат...Обикновено е най-трудно с тези, които нито са ми съвсем чужди, нито са ми много близки. Трудно...в смисъл, че хем най-много въпроси се отпускат да задават, хем на мен не ми се занимава да им обяснявам много...По-кратко и лесно ми е със заучените фрази. 🙂 Вече за хора като колеги с които трябва да общувам ежедневно, има смисъл да им се обясни качествено, че да разберат. 😃

# 197
  • Пловдив

Одеве мярках в една група за ИР във ФБ - все по-често обсъждат Оземпик като "инжекции за отслабване" за хора с ИР. В потрес съм просто, това си е сериозен медикамент за контрол на КЗ при диабет тип 2, когато не става само с метформин и диета. Или ако пациентът изобщо не понася метформин, иначе понякога ги и комбинират двете.
Имахме на работа и пациент който направо каза че ще го спира като му свърши протоколът, че инсулинът си му е висок и без това и от тия инжекции се вдига още повече. Тези които са доволни са пациенти дето държат двуцифрена КЗ без него, та са я укротили с това лекарство (ако свикнат с него, че може да е неприятно доста отначало). Не съм видяла някой от тях да се е стопил де, има някои от над година на него. Всичките си имат типичната "инсулинова" фигура.
Хората искат за отслабване да се бодат, какво знаете вие... че от едни подсладители ли ще се уплашат?
Охоо, това и аз често го срещам вече, явно е по-лесно да се боцкаш с това лекарство, отколкото да търсиш друго решение и то още при ИР.  Масово предпочитат този вариант, не се вземат някакви мерки, търси се магическото хапче за отслабване. Не съм привърженик на метформина, но го приемах и при мен отслабване имаше, дали заради него, дали заради режим и добавки, физическа активност, не мога да кажа, но масово в групите го махат и предпочитат този Оземпик или други аналози. Не че и метформинът е вълшебен и полезен,  може би на първо време в началото е добре да се приема, а след време при положително повлияване да се изключи и да се разчита на хранене и начин на живот. Темата е обширна, но истината е че ако не искаш да си помогнеш, не става на сила и с магически лекарства, отделно за едни даден режим работи, за други не, трябва четене, информиране и т.н.

Пък за отклоняването на почерпки - изобщо не се вързвам, бих си взела шоколадов бонбон, ако много го харесвам и ми се яде, но по изключение, а от куртоазия - никога. На работа имаме едни сладки от преди нова година и едни шоколадови бонбони, ами никак не си взимам, в стаята са ми, но не ме блазнят. И питка отказвам, и сладкиши, естествено не съм машина, имала съм леки прегрешения, но в рамките на нормалното и рядко, и то ако е нещо, което си заслужава. Не се обяснявам много защо не искам, а близките приятели и колеги знаят добре и няма нужда.

# 198
Забравих да ви напиша, че днес сестра ми ми каза, че в центъра вече имало магазинче с кухня за хора с ИР. Тя се впечатлила от някакви бонбони и сладкиши, вътре ухаело прекрасно.
Викам и това е ганаш с млени бадеми, или кокос,, не мисли, че са някакви вкуснотии. Слагали им подсладител, жената и споделила,
че трудно ставали. Та ще ходя да видя какво предлагат. Дори ми беше странно, че тази ниша на пазара още е свободна.
А то предприемчивци вече имало.
Аз пробвах от тях. Шоколадът като е сам не ми харесва, но върху бадемовите бисквитки или десертите е хубаво. Още като отидеш в магазина ти дават мостри да прецениш какво искаш. Купих си някакви неща, но супер рядко хапвам от тях. Бисквитите с шоколад отгоре и тези без са много хубави. Личи си, че се правят с качествени съставки. На етикетите са описани и нетните въглехидрати. Жената е много учтива.
Тук може да разгледате какво предлага
https://www.facebook.com/RossisPureChocolates/

# 199
Здравейте. Азара не съм се бола преди вечерята.
Аз съм в дилема направих палачинки с 250 крема сирене и 5 яйца.

Обаче докато ги правих капнах йод на малка троха крема останала на опаковката. И тя стана синьо-черна. И сега не мога да реша да ям ли.

# 200
Аз бих си хапнала. Много са апетитни.🥰.
Но бих премерила кз на гладно и на първи час, после и на втори, да видя как е.
И понеже времето е хубаво, между първи и втори час бх хукнала на разходка с темпо.

Мерси на Hurricane за сайта във ФБ.
Харесах си тутманика и едни солени бисквитки.
Ще ходя да пробвам, за работа ще ми е идеално да стои в хладилника.
Подозирам обаче, че после ще прегладнявам зверски

# 201
КЗ премерена на първи и втори час след ядене не трябва да минава 5, нали така?

# 202
Алис, първите три години като бях на глюкофаж отслабнах. Но не мисля, че е заради глюкофажа, а защото все пак намалих вредните неща в огромна степен. Особено сладкото. Хляба на 80% премахнах, минах на пълнозърнест и пак за 3 години само 20 кила като съм имала пикове и спадове.
Но не ме устройваше, то си беше мъка. Пак си имаше моменти ме гонеше глада за всичкоядене.
Тоя оземпик е скъп гледам. Тия луди ли са?

Оф,
Скрит текст:
тая нощ сънувах някакви сладкиш и сладоледи. Хапнах си. Сънувах, че гледам сладоледи и се чудя кой да си взема. Викам си насън само един. Предложиха ми някакъв с джинджифил. Като се събудих ме хвана яд, че не опитах от шоколадовия. И насън трябва да се мисли. Много реален вкус имаше тоя сладолед Joy

Интересен тест за крема сиренето. Като си купя от онова дето харесвам, ще го тествам.

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 11:43 от Елора

# 203
КЗ премерена на първи и втори час след ядене не трябва да минава 5, нали така?

Това е идеалният вариант. За здрави или излекувани хора.
Тук в темата, за такива имам Елора, Невена, Таня, Миоки, Натка, Долчето сигурно и тя.
Но това са хора на режим отдавна, от години.
За нововлезлите в режим за оправяне на нещата, както съм аз, си трябва доста време. Примирила съм се и съм се въоръжила с търпение, няма да стане лесно.
Пускала съм мои изследвания от юни миналата година. При рутинни кръвни ми светна кз 6, 40, джипито ме изпрати на трикратно вземане на кръв, и гликиран. Тогава, признавам си, ама хич не и разбрах важността на инструкциите. Вика - отиваш сутринта на гладно, даваш кръв, после закусваш, отиваш на обяд, и после обядваш и пак отиваш.
Е да де, ама аз не закусвам, а и толкова се бях шашнала, че почти бях спряла храната. И какво прави моя милост - закусва едно яйце , отидох за втора кръв и питах може ли от пръста, явно и станах симпатична на лаборантката, че ми взе от пръста. После обяд , оххх, едно кюфте на скара и малко лютеница , имаше хубави чушки и патладжани тогава, и пак кз от пръста.
Та , според мен, си компрометирах изследването със самонадеяност и невежество.
Обаче никой не може да излъже тялото, гликираният ми светна на 5, 70, въпреки, че кз беше ейеееей, направо като на здрава персона.
Пак ги качвам в скрит текст :
Скрит текст:

Оттогава не съм ходила при джипито, а седя в темата и клюцам всяка буква, чета стари теми и се опитвам да се поправям.
За да ми е кз под 5 на първи и втори час след хранене  , доста още магданоз трябва да изхрупам.
Случва се , де , глюкомерът постоянно е под стрес с моите самонаблюдения, но спазвам режима и вярвам, че ще се оправя.

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 11:14 от tays

# 204
Долче,]Тя си каза ИР, пък не вярвам да бърка, надувам и достатъчно главата с моя режим😀
Като седнем на кафе, моят сок  винаги е под въпрос, по - рано поне фреш пиех, сега съм на гола водица, или лимон.
Браво, Елора, аз още се мъча с тези лицеви, чак получавам мускулна покрай гръдния кош от розтягане и напъни.
Открих и едни гири на сина ми от тийн годините, та и тях ще пробвам.

Вземи изгледай клипове  как се правят.
Честно казано не се напъвай първите пъти. Ако трябва направи първите пъти 2 серии по 8 пъти.
Опирай си коленете.
Първите два пъти имах болки все едно съм болна. Сега вече заяквам. Много внимавам.
Нямам разтягане на гръдния кош. Не знам къде слагаш ръцете.
С клековете като почнах преди години имах мускулна треска, нормално е за пръв път.
Сега нямам такива драми. Ако обаче няколко дни не правя клекове и после направя 150 се обажда лекичко Grinning
Благодарение на лицевите, планка го издържам повече. Но не преминавам 35 секунди заради нерва. Просто правя вече вместо 2 планка по 35 секунди, 4 планка по толкава. Имам повече сила.

# 205
Няма как 1 час след ядене КЗ да не мине 5, освен ако не се ядат само мазнини може би, но това не е самостоятелно хранене. По последната информация, която открих - слушах някаква лекция, след хранене не трябва да се качва повече от 7,5. Ако мине тази стойност, значи храната или компонент от нея не се понася от тялото.
На гладно трябва да е до 5.

# 206
Аз съм имала случаи, когато КЗ 60 минути след хранене е била под 5- но това много зависи и от стойността на КЗ преди храненето, а отделно и от вида храна. Аз лично се старая КЗ след хранене да не ми се вдига над 6, а също и да не се вдига с повече от половин-една единица. След яйца и риба /комбинирани със салата, гарнитура от зеленчуци/ имам минимално повишаване на КЗ, а понякога и абсолютно никакво. След такова хранене мога да изям и заквасена сметана с малко горски плодове или ядки или квадратче-две шоколад 85% и пак КЗ се повишава с много малко.
Тайс, не се считам чак за излекувана, имам да свалям още доста кг. Мисля, че имам накъде още да подобрявам КЗ на гладно (понякога, благодарение на феномена на зазоряване, сутрешната е най-високата стойност). Най-често КЗ на гладно ми е около 5. Често е под 5 вече, което си е постижение за мен- първо, отне ми доста време да смъкна точно тази сутрешна стойност и второ, имам още кг за сваляне и моят услужлив черен дроб винаги може да си произведе още глюкоза преди да ме остави да изпадна в хипогликемия...😆 Нормализирах много бързо стойностите след хранене, обаче сутрешната стойност беше най-упорита...
Т.е. не мисля, че е задължително КЗ след всяко хранене да е под 5. Но и 7,5 след хранене ми се вижда висока. За след нвх хранене говоря.
Не знам дали си въобразявам, но ми се струва, че когато пиех магнезиевия цитрат малко преди лягане, КЗ на гладно ми беше по-ниска на следващия ден, т.е. струва ми се, че влияеше на феномена на зазоряване. 🤔 После започнах да пия магнезия пак вечер, но няколко часа по-рано- за да е поне 2 часа преди приема на желязо /за да осигуря 6 часа време за усвояване на празен стомах на желязото/. Но това са си само мои подозрения засега.☺

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 19:52 от dolce miele

# 207
Няма как 1 час след ядене КЗ да не мине 5, освен ако не се ядат само мазнини може би, но това не е самостоятелно хранене. По последната информация, която открих - слушах някаква лекция, след хранене не трябва да се качва повече от 7,5. Ако мине тази стойност, значи храната или компонент от нея не се понася от тялото.
На гладно трябва да е до 5.
Много деликатно ми каза, че греша.
Ще си коригирам горния пост, наистина е така, както пишеш, доказах го.
Обядвах дробчета с лук, на първи час кз 6,6, на втори , 5, 0.
Посипвам си главата, моята логика беше, че щом сутрин е под 5 кз, няма начин след нашето хранене да фърчи, отивам да се срамувам 😡

Долче, ти кога ще хапваш дробчета, да си сравнавамеее...дробчетата 🤪

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 16:43 от tays

# 208
Като казах за хранене с яйца- примерно след бадемовите палачинки КЗ на първи час ми беше 5,1- на гладно пак беше толкова.  Измервала съм иначе и стойности 4,4- 4,9 и след хранене, но обикновено са над 5, пък дори и да е с малко.
Тайс, а на гладно измери ли?

# 209
  • Пловдив
Моята КЗ за сега сутрин е около 4,5-4,8, след ядене 5,0-6.2 май бях качила най-много на първи час след хранене, а  над 7 не съм засичала до сега, това откакто съм с глюкомер. Предполагам може и доста по-добре, но бива на този етап. Имах на гладно лятото и 4,2, но тъй като сега се меря по-често  горните стойности са по-реални. Дано нещата не се променят последните месеци, притеснявам се, но няма начин.
Елора, и аз не съм убедена при мен редукцията на килограми от къде дойде, за това може би е комбиниран ефекта, от всички фактори.

Общи условия

Активация на акаунт