Отговори
# 2 310
  • София
Единственото обяснение е - социално-икономически фактори. Когнитивно мъжете и жените не се различават. Жените едва преди малко повече от сто години са си извоювали правото да гласуват, а малко по-рано да бъдат зачетени за хора. Социално и икономически властта, парите и привилегиите се наследяват от мъжете, а жените са в периферията. Образованието е било дотолкова, доколкото дъщерите на по-заможните отиват в женски пансион с цел подготовка за въртене на къща и намиране на по-изгодна партия за брак. Рядкост са били жените, които са стигали до университет. За мъжете е било по подразбиране да наследят и да учат, което съответно знаеш какви разлики дава с натрупване.

А мъжете в някаква степен са попрецакани природно, защото при тях са по-чести нарушенията, горе долу на 1 момиче с проблеми в развитието ще има 3-4 момчета, много болести вървят с У-хромозомата, а по-малко с Х-хромозомата.

# 2 311
Единственото обяснение е - социално-икономически фактори. Когнитивно мъжете и жените не се различават.
Крайно несъгласна.
Иска ти се да е така, но не е. И го знаеш.
Не говорим за изключенията. Говорим за тенденцията и преобладаващото. Дори физиката е свързана с мозъка. Рефлекси, сила, хормони. Кое му е еднаквото като има обратна връзка с мозъка. Ако бяхме еднакви когнитивно, щяхме да сме и физически еднакви. Мозъкът не е отделен и откъснат от тялото, за да кажем еднакви са. Ами не са. Комплексни са нещата – свързани са с функциите и типа на тялото. Това изключва и да сме когнитивно еднакви.

# 2 312
  • София
Направила си един гювеч от неща, които си чела.  Доста повърхностен. Не, не са съвсем така нещата, както ги описваш! Когато съм права, съм права!

# 2 313
Дай сега да разчепкаме нещата. Не ми казвай какво съм направила, а внеси разяснение. Дори химията в мозъка се случва по различен начин при мъжа и жената, повлияна от специфични за двата пола хормони, ензими, вътрешни органи. Базовите истини, че и мъжа, и жената имат едни и същи центрове в мозъка не ги коментираме, а как те са свързани с цялото тяло, химия, физика.

А, да, забравих. А как си обясняваш разликата в развитието на момичетата и момчетата до определена възраст? Ментално.

Последна редакция: нд, 20 фев 2022, 11:14 от Босилка

# 2 314
  • София
Различията в биохимията и механизмите на възпроизводство на мисъл Х не значи, че накрая и мъжката и женската няма да е на финал У.
До ниво физика сме особено еднакви като краен продукт.

След нас върви едно прекрасно поколение жени, което може би за първи път ще има абсолютната свободна воля да разгърне целият си потенциал.
Разбира се, изключваме останалите 80% Свят, щото знаем….

# 2 315
  • София
Да разясня нещата е все едно да се опитам в десет реда да събера това, което се учи десет години. Не знам как да го кажа кратко, затова просто го приеми, че когнитивно мъжете и жените са все едни и същи и доколкото има някакви леки различия, те повече се отнасят до индивидуалните особености. При аномалии в биохимията често се налбюдават нарушения във функциите - интелект, памет и т.н. По отношение на развитието, като цяло момичетата узряват малко по-бързо от момчетата, затова в малките класове момичетата са по-отговорните, по-бързо се научават да четат и да пишат, те са повече отличниците, отколкото при момчетата. След някакво време, най вече в пубертета се изравняват и дори тези леки разлики се заличават, но те все пак са развитийни. При зрели индивиди вече няма такова нещо, именно защото те вече са завършили пубертета.

моля те, съвсем забърка гювеча като включи и вътрешните органи.

# 2 316
Е ти кво каза? Нищо. Тези неща ги пише и в учебника за 10 клас по психология. Simple Smile По-голямо клише не можа да измислиш. По-отговорни, по-ученолюбиви...

Нищо не съм забъркала. Матката / яйчниците са характерен орган, вътрешен за жената, с тях са свързани определени хормони, които влияят на цялостната биохимия, в това число и на мозъка.

Продължавам да твърдя, че мъжкият и женският мозъци функционират по различен начин и не се касае само до индивидуална биоимия. Не ми обясни защо тогава няма толкова гениални жени композитори? Социално-икономическите условия са несъстоятелен довод. В днешно време защо няма питам? Simple Smile

# 2 317
Всеки може да направи всичко, въпросът е, че не иска, а това вече не звучи толкова добре пред хората.

# 2 318
  • София
Бази, влез в “Попитай Клара” и се ограмоти.

# 2 319
  • София
Можеш да си твърдиш каквото си искаш и какво пишело в учебника за 10-ти клас. В момента се пънеш за неща, които не разбираш кой знае колко. Като не искаш да чуеш, аз няма как да те убедя. Проблемът на човек, който знае съвсем малко по някаква материя е, че просто разбира малко. Когато става въпрос за неща, които са на мой терен,  просто съм на мой терен и човек или ме чува и приема това, което казвам, или затварям темата на спора. Няма как да споря с теб, защото просто зная повече от теб и по дефиниция те бия на мой терен. За някои неща съм безкомпромисна.

# 2 320
Всеки може да направи всичко, въпросът е, че не иска, а това вече не звучи толкова добре пред хората.
И аз така мисля. Поставят си различни цели, защото така смятат за правилно. Понякога не им идва наум, че могат да правят нещо различно от това да създават уют или каквото беше там (темата за домакините).

# 2 321
Е, най-лесно е да кажеш, не разбираш. Не се приема, Анди.
Мога да се съглася с довод жените могат всичко като мъжете единствено на база силната автоматизация на процесите в днешно време. Всички изключения, както казах, не важат.

Добре, да оставим сферата на творчеството и науката. А защо нямаме женски Роналдо, да минем на ниво физика тогава като жените могат същите неща като мъжете. Само не ми казвай, че защото жените играят футбол от скоро. Simple Smile

# 2 322
  • София
Какво общо има Роналдо тук? Има женски Роналдо, защото има и женска лига по футбол. По същия начин е и при жените с  тениса. Мъжките турнири традиционно имат повече пари като награден фонд и са по-интересни на рекламодателите. Женските започнаха да стават интересни през последните десетилетия, особено откакто започна придвижването на образа на Корникова именно като женски образ - не само шампионка, а и красива и красотата започна да продава. В момента тече на НВО филм за сестрите Уилямс - дава отговори на доста въпроси за спорта и жените и парите.

Ох, виж, в момента ти правя приятелска услуга като не задълбавам по темата с умовете на мъжете и жените, защото това е като да хвана първокласник и да споря с него защо 2+2 е 4, а не 5 или 3, както на него му се иска. Няма разлики в когнитивните способности на мъжете и жените и това е!

# 2 323
  • София
И женски Роналдо има, и женски Плюшченко, и женски Брьорндален и женски Кличко.
Станка Златева е все още жена, чудесен треньор.

# 2 324
Появи се някаква тема за осмомартенски подаръци.
Още от първите мнения, които прочетох, ме изби на смях. Жената не получавала, а защо, след като непрестанно мрънкала, че иска подаръци?! Тая стратегия изби рибата... Joy

Общи условия

Активация на акаунт